4p
Tavalyhoz képest megduplázódott azok száma akik eldöntötték, 1 éven belül lakást vesznek vagy építenek. Negyedével nőtt azok száma is, akik valószínűleg hasonló lépésre szánják el magukat. Bejött tehát a csok, a sokáig halogatókat is a piacra csábította. Segít viszont az is, hogy úgy néz ki, jövőre megáll a lakásárak emelkedése.

Az előző év azonos időszakához képest 6 - 6 ponttal nőtt a GKI Gazdaságkutató Intézet és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének közös ingatlanpiaci indexe - közölték a Privátbankárral. Az előző negyedévhez képest a budapesti agglomeráció és a teljes magyar index 1 illetve két ponttal nőtt, ami az első esetében 10 az utóbbiéban pedig 12 éve nem látott magasság.

Egyre többen költöznének

Tovább erősödtek a felmérés szerint a lakásvásárlásra és építésre vonatkozó várakozások: 8 százalékkal nőtt azok száma, akik biztos elindítanak a kettőből egy folyamatot az elkövetkezendő egy évben, de 4 százalékkal a "valószínű" választ adók is gyarapodtak az előző negyedévhez képest.

Éves összevetésben sokkal feltűnőbb a növekedés, hiszen megduplázódott a biztosan építkezők vagy vásárlók száma, de 36 százalékkal bővült a valószínűsítők tábora is.

A GKI növekedést a kormányzati családtámogatási program erős médiahatásának és a kereslet elhúzódó piacra lépésen tudja be. Erre vonatkozóan a megkérdezettek a csok szerepét a lakásépítés élénkítésében viszont kisebbnek látták, mint az előző negyedévben. Áprilisban 38 százalék mondta azt, hogy a kormány programjának érdemi hatása van, mostanra mindössze 10 százalék mondja ugyanezt.

A lakásfelújításra és korszerűsítésekre vonatkozó kilátások is erősödtek az előző, áprilisi felméréshez képest. Az erre biztosan vállalkozók aránya 5, a valószínűleg vállalkozóké 10 százalékkal bővült.

Optimisták a lakásvásárlók az árakkal kapcsolatban, mivel a felmérés szerint tovább csökkent a használt lakások várható áremelkedési üteme júliusban - 2,5 százalékról 1 százalékra csökkent. A gazdaságkutató szerint viszont a keleti országrészben valóban megáll az árnövekedés, de nyugaton a következő egy évben 5 százalékos ütemet prognosztizál.

Az ingatlanok eladási árának várható változása a következő 1 évben a GKI felmérése alapján (százalékban a jelenlegi árakhoz képest, zárójelben az április felmérés adatai):

Budapest Kelet-Magyarország Nyugat-Magyarország Országos átlag

Használt lakás

1 (2,5)

-1 (3,2) 4,7 (3,3) 1,6 (3)
Új lakás 5 (5,5) 3 (7) 3 (7) 3,6 (6,5)
Iroda 2 (3) 0 (1) 0 (2) 0,7 (2)
Üzlethelyiség 2,3 (1) 2 (2) 4 (2) 2,8 (1,8)
Raktár 4,5 (3,5) 0 (1) 5 (5) 3,2 (3,2)
Építési telek 3 (15) 4 (10) 8 (10) 5 (12)

Mindenkinek jó dolga van?

A telekpiacra vonatkozó kilátások kissé negatívak voltak a GKI-MGYOSZ felmérésében, de még így is optimisták a várakozások a nagy kereslet miatt. A válaszadók a következő 1 évben 3-8 százalékos áremelkedésre számítanak a telekpiacon.

Az irodapiac tekintetében is kisebb törés mutatkozott az előző negyedévi adatokhoz képest: a kihasználtsági ráta Budapesten maradt a korábbihoz hasonló 84,5 százalék, keleten egy százalékos növekedéssel 75 százalék lett, nyugaton viszont 69-ről 81 százalékra ugrott. A bérleti díjak Budapesten átlagosan emelkednek a GKI előrejelzése szerint, míg vidéken stagnálhatnak.

Jók a kilátások az üzlethelyiségek piacán is, igaz, itt is nagy a verseny. A kiskereskedelmi forgalmi adatok javulása és az új belépők miatt itt is nő a kereslet. A fővárosi agglomerációra vonatkozóan az index 7 ponttal, országos szinten 4 ponttal emelkedett az előző negyedévhez képest. A bérleti díjak nyugatos és a fővárosban nőhetnek, keleten stagnálhatnak.

A logisztikai ingatlanpiac kilátásai vidéken javulhatnak: növekvő kihasználtság mellett a kereslet is élénkül. fővárosi 85, keleti 80 és nyugat 86 százalékos kihasználtság mellett a bérleti díjak nőhetnek, kivéve keleten, ahol tovább tarthat a stagnálás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG