<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Továbbra is erős a kereslet a gyáraknak való telkekre Magyarországon.

Még mindig izmos a hazai ipari és logisztikai piac, a kihasználatlanság alacsony, mintegy 4 százalék körül van és közel 600 ezer négyzetméternyi új ingatlan van valamilyen fejlesztési szakaszban. Ezek mintegy 60 százalékát már előzetesen bérbeadták.

A nagy szereplők egymás után indítják új beruházásaikat, mert jelentős a külföldi gyártó és logisztikai szolgáltató cégek kereslete - mondta lapunknak Halász-Csatári Gábor, a Cushman&Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó ipari részlegének vezetője a vállalat európai és hazai szakértőinek részvételével lezajlott csütörtöki, zárt körű szakmai fórumon.

Tovább nőnek a raktárhegyek is az országban. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
Tovább nőnek a raktárhegyek is az országban. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

A szakértő kifejtette: egész Európában erősödik az úgynevezett near-shoring, vagyis az a folyamat, amelyben a gyártó vállalatok a korábban kitelepített tevékenység egészét vagy annak jelentős részélt visszatelepítik az anyaországba vagy áttelepítik egy ázsiai országból hozzánk, ami közel van az anyaországhoz, például Németországhoz. Itt még van elegendő, jól képzett és a némethez képest olcsóbb munkaerő és nem léphetnek fel gondok az ellátási láncban, mint a Covid idején - érvelt.
 
Megerősítve korábbi értesüléseinket azt is elmondta, hogy Debrecen környékén és további egy-két régióközpontunkban újabb nagyobb beszállítói betelepülők vagy új gyártó vállatok megjelenése várható, ami nagy területigényű. Akár egyszerre többszáz ezer négyzetméterre is leszerződhetnek az érdeklődők. Az ipari telkek iránt azok a gyártók is érdeklődnek, amelyek még nem azonnal akarják elkezdeni a beruházásukat, viszont szeretnéknek biztosra menni és jó előre lekötni a kiszemelt területet, mert később már vagy nem lesz meg vagy sokkal többet kell érte fizetni - fűzte hozzá.

Előrevetítette, hogy a következő években az ipari ingatlanok kiválasztásánál és megtervezésénél mind fejlesztői mind bérlői oldalon is sokkal tudatosabban érvényesítik az ESG szempontokat. Az új ipari ingatlanok mindenképpen jóval hatékonyabban és környezetkímélőbben fognak működni, s akárcsak az irodapiacon, itt is jobban elválik majd a kevésbé korszerű és a kiemelkedő műszaki adottságú épület, s ez megjelenik az árazásban is. 

A vállalat európai szakértői szerint az európai kereskedelmi ingatalnpiac ugyan nehéz időszakot él, megindultak az átárazások (kisebb leértékelődés is történt), de összességében nem lesz összeomlás. A kereskedelmi ingatlanok értékére viszont bizonyosan negatívan hat majd, ha túlságosan magasra nő az EKB központi kamatlába.

Az egyik felszólaló azt mondta: minden100 bázispontos kamatemelés 10-20 százalékkal csökkenti az irodaházak, bevásárlóközpontok és raktárak értékét. Magyarországra kitérve pedig kiemelték: sokkal jobb a helyzet, mint több térségbeli országban, bár az kétségtelen, hogy az irodahasználati szokások jelentős változása, a magas infláció és energiaárak, a vásárlóerő csökkenése sürgős alkalmazkodásra kényszeríti a fejlesztőket, az üzemeltetőket és a bérbeadókat is.  

Ingatlan Állítólag életjelek vannak a nyaralópiacon
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:29
Egyelőre csak érdeklődőkről van szó, tranzakciók csak elvétve vannak.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új kétszobás lakás a XI. kerületben  
Mester Nándor | 2023. június 7. 19:16
Nagyon feljött a XI. kerület egésze a népszerűségi listán. A nagy kereslet nyomán az elmúlt 3-4 évben több ezer új otthon épült és még a csőben van további legalább 4-5 ezer lakás, főleg a Kopaszi-gáttól délre eső övezetben, a Duna mentén. Sorozatunk újabb darabjában felvillantjuk, hogy mennyit kérnek ezen a vidéken egy új építésű, jobbára lakóparkinak nevezett, valójában társasházi lakásért. Mellbevágó árakra kell felkészülni, amelyeket az is diktál, hogy sok a befektetési célú vásárló.   
Ingatlan Leleplezték a Corvint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:43
Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló lekerült az épületről.
Ingatlan Nagykanizsa kapott 22 lakást a hadseregtől
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 14:53
A Magyar Honvédség átszervezése után az 1990-es években megszűntek Nagykanizsán a katonai alakulatok. A hivatásos állomány elköltözött, így számos szolgálati lakás maradt üresen.
Ingatlan Olyan történt a budapesti irodapiacon, ami nagyon ritka manapság
Mester Nándor | 2023. június 6. 14:41
Elkészült a Corvin sétány utolsó épület komplexumának első része.
Ingatlan Szinte hihetetlen, mennyivel drágultak a lakásépítés árai
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 07:58
Tavaly 23 százalékkal nőtt a fajlagos lakásépítési költség 2021-hez képest: egy négyzetméter új lakás megvalósítása már nettó 531 ezer forintba került. Négy év alatt több mint duplájára drágult a kivitelezés. A vezetékes gázzal ellátott új lakások részaránya egyre csökken.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Bérbe adható kétszobás lakás Szegeden
Mester Nándor | 2023. május 31. 19:14
Kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacát az elmúlt években. Három év alatt csaknem kétszeresére, közel 40 millió forintra nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg, amivel a Budapesten kívüli nagyvárosok között immár az élmezőnybe került a Tisza-parti város. Sorozatunkban most egy  jól bérbe adható, belvárosi vagy ahhoz közeli lakás értékét vizsgáljuk meg.
Ingatlan Egyre fontosabb, hogy "mennyit fogyaszt" a piacra dobott ingatlan
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 13:29
Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com. szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe, a Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.
Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG