3p
Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök a World Economic Forum oldalán írt cikket az izlandi genderpolitikáról annak alkalmából, hogy országa vezeti a WEF nemek közti egyenlőséget vizsgáló listáját. Mit lehet tanulni a kis országtól, hogyan lehetne segíteni a nők visszailleszkedését a munkaerőpiacra a gyermekvállalás után?

A ranglista első öt helyéből négyet skandináv országok foglalnak el, és ez egyáltalán nem véletlen, ugyanis az északi országokban jellemzően sokkal erősebb a szociális háló, ez pedig elengedhetetlen olyan társadalmak felépítéséhez, amely segíti a nemek közti egyenlőséget.

Amellett, hogy az északi országokban komoly sikereket értek el a nőjogi mozgalmak, két alapvető kormányzati döntésre is szükség volt ahhoz, hogy ténylegesen közelebb kerüljön egymáshoz a két nem.

Egyrészt az univerzális, magas minőségű bölcsődei, óvodai és egyéb gyermekfelügyeleti rendszer kialakításának köszönhetően a nők gyorsabban vissza tudtak térni a munkaerőpiacra, és szívesebben vállaltak gyereket, másrészt a jól fizetett szülői szabadságok bevezetésével és az apákra történő kiterjesztésével egyre inkább sikerült eltűntetni azt az előítéletet, miszerint a nőket nem jó alkalmazni, mert ha szülnek, ki fognak esni a munkából.

A miniszterelnök egyébként kiváló példája annak, hogy mennyire jól működnek ezek az intézkedések, Jakobsdóttir ugyanis három gyerekes édesanya, hivatalba lépésekor a legkisebb fia is csak hat éves volt.

Még mindig van hová fejlődni

Ugyan az izlandi intézkedések nagyon progresszívek és szinte minden országnak lenne mit tanulni az északi országtól, azt a politikusnő sem tagadja, hogy továbbra is léteznek egyenlőtlenségek és a nők elleni erőszak.

A #MeToo-mozgalom itt is felfedett olyan mindennapi rendszerszerű problémákat, erőszakot és szexuális zaklatásokat, amelyek szinte minden nőt érintettek, ráadásul az alapvetően homogén társadalomba a bevándorlás során bekerülő nőkkel szemben is folyamatos a diszkrimináció.

Katrín Jakobsdóttir szerint aggodalomra ad okot, hogy a mai napig egyetlen országban sem sikerült megoldani a nők elleni erőszak problémáját, valamint, hogy a nemi egyenlőséget mérő indexek egyike sem méri ezt. Ugyan ez az esetek súlyosságát megítélő törvényi különbségek miatt nem teljesen összehasonlítható az országok közt, de a miniszterelnök szerint már egy hozzávetőleges nemzetközi összehasonlítás is nyomást helyezne a kormányokra a női jogok védelme érdekében.

A női vezetők fóruma

Az egyenlőtlenségek csökkentésének újabb fóruma lehet az Izlandon tartandó Globális Női Vezetői Fórum (WLGF) és a Női Politikai Vezetők Fóruma (WPL), amelyre az egész világból várnak nőket a politikából, üzleti életből. tudományokból és a civil szférából, hogy együtt ötleteljenek és dolgozzanak a jobb társadalmi felépítésért és a nemek közti egyenlőtlenségek csökkentéséért.

(WeForum.org)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG