TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök a World Economic Forum oldalán írt cikket az izlandi genderpolitikáról annak alkalmából, hogy országa vezeti a WEF nemek közti egyenlőséget vizsgáló listáját. Mit lehet tanulni a kis országtól, hogyan lehetne segíteni a nők visszailleszkedését a munkaerőpiacra a gyermekvállalás után?

A ranglista első öt helyéből négyet skandináv országok foglalnak el, és ez egyáltalán nem véletlen, ugyanis az északi országokban jellemzően sokkal erősebb a szociális háló, ez pedig elengedhetetlen olyan társadalmak felépítéséhez, amely segíti a nemek közti egyenlőséget.

Amellett, hogy az északi országokban komoly sikereket értek el a nőjogi mozgalmak, két alapvető kormányzati döntésre is szükség volt ahhoz, hogy ténylegesen közelebb kerüljön egymáshoz a két nem.

Egyrészt az univerzális, magas minőségű bölcsődei, óvodai és egyéb gyermekfelügyeleti rendszer kialakításának köszönhetően a nők gyorsabban vissza tudtak térni a munkaerőpiacra, és szívesebben vállaltak gyereket, másrészt a jól fizetett szülői szabadságok bevezetésével és az apákra történő kiterjesztésével egyre inkább sikerült eltűntetni azt az előítéletet, miszerint a nőket nem jó alkalmazni, mert ha szülnek, ki fognak esni a munkából.

A miniszterelnök egyébként kiváló példája annak, hogy mennyire jól működnek ezek az intézkedések, Jakobsdóttir ugyanis három gyerekes édesanya, hivatalba lépésekor a legkisebb fia is csak hat éves volt.

Még mindig van hová fejlődni

Ugyan az izlandi intézkedések nagyon progresszívek és szinte minden országnak lenne mit tanulni az északi országtól, azt a politikusnő sem tagadja, hogy továbbra is léteznek egyenlőtlenségek és a nők elleni erőszak.

A #MeToo-mozgalom itt is felfedett olyan mindennapi rendszerszerű problémákat, erőszakot és szexuális zaklatásokat, amelyek szinte minden nőt érintettek, ráadásul az alapvetően homogén társadalomba a bevándorlás során bekerülő nőkkel szemben is folyamatos a diszkrimináció.

Katrín Jakobsdóttir szerint aggodalomra ad okot, hogy a mai napig egyetlen országban sem sikerült megoldani a nők elleni erőszak problémáját, valamint, hogy a nemi egyenlőséget mérő indexek egyike sem méri ezt. Ugyan ez az esetek súlyosságát megítélő törvényi különbségek miatt nem teljesen összehasonlítható az országok közt, de a miniszterelnök szerint már egy hozzávetőleges nemzetközi összehasonlítás is nyomást helyezne a kormányokra a női jogok védelme érdekében.

A női vezetők fóruma

Az egyenlőtlenségek csökkentésének újabb fóruma lehet az Izlandon tartandó Globális Női Vezetői Fórum (WLGF) és a Női Politikai Vezetők Fóruma (WPL), amelyre az egész világból várnak nőket a politikából, üzleti életből. tudományokból és a civil szférából, hogy együtt ötleteljenek és dolgozzanak a jobb társadalmi felépítésért és a nemek közti egyenlőtlenségek csökkentéséért.

(WeForum.org)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Friss
hírlevél