3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Igaz, ők nem az osztrákokhoz akarnak menni.
MTI Fotó: Balázs Attila

A Washington Post cikke számol be arról az egyre kaotikusabb helyzetről, amelyet az éttermek három fogásra áhítozó vendége még messze nem érzékel, de a konyhaszolgálat már a saját bőrén tapasztalja a bajt.

Eltűntek ugyanis a szakácsok a munkaerőpiacról. "Ha bejön egy séf és munkát keres, akkor is felveszem, ha nincs helyem. Mert lesz helyem." - mondja egy étteremtulajdonos, érzékeltetve a probléma mértékét. Seattle, San Francisco, New York, Washington és még sok más nagyváros küzd a szakácsmentesség problémájával. "Régen egy étteremre jött 12 jelentkező, ma egy jelentkezőért kapkod 12 étterem."

Nem éri meg

A lap szerint az alacsony bérek, a hosszú munkaidő és a kulturális változások nagyon megviselték ezt az egykor oly szép szakmát. Az egyik legnagyobb visszatartó erő mégis az, hogy nem éri meg egy nagyváros drága lakásába beköltözni és éhbérért szenvedni. New Yorkban egy szakács 10-12 dollárt keres óránként, egy albérlet pedig átlagosan 1200 dollárba kerül. Ráadásul, azok a diákok, akik a szakácsiskolákból kikerülnek, gyakran őrületesen nagy diákhitellel a nyakukban vágnak neki a munka világának, még inkább hátrányba kerülve.

Kicsit becsapós

A bérezésen túl az sincs rendben, hogy az ebbe csöppenő fiatalok egy illúziót kergetnek: az amerikai (és ma már a magyar) televíziózás egyik fő trendje jelenleg a főzős valóságshow-k, ahol nagyon profi, nagyon igényes környezetben sztárséfeket látnak dolgozni, holott ez a munka a csúszós, rosszabb esetben mocskos padlón, a forró tűz mellett, a pengeéles kések és minimum 10 másik ember körül forog egy levegőtlen, forró teremben.

Túl jól megy a gazdaság

A fizetéseket persze nagyon egyszerű alacsonyan tartani, hiszen a konyhai munkára tömegével jelentkeznek feketén az illegális bevándorlók, főleg mexikóiak, akik azonban nem a legképzettebbek. Ráadásul az erősödő amerikai gazdaságban egyre kevésbé szimpatikus a vendéglátás, mindenki máshogy akar boldogulni - véli a lap által megkérdezett munkaügyi szakértő. Mindezek ellenére egyre-másra nyitnak az újabb és újabb éttermek, amely csak tovább mélyíti a problémát.

Eközben Magyarországon

Hazánkban is hasonló okok miatt zúgolódnak a vendéglátósok: megszégyenítően alacsony fizetésért robotolnak a szakácsok, cukrászok, így nem kellett azon csodálkozni, hogy mára ezt megunták, és már a nyári szezont is inkább Ausztriában húzzák le, nyolcszor annyi pénzért. A problémáról a Napi Kommentárban is beszélgettünk Gál Pál Zoltánnal, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnökével:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG