5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Először tesznek kísérletet szakemberek arra, hogy hasonló tőről fakadó, de alapjaiban eltérő vezetéstámogató technikákat egy közös kötetben bemutatva feltérképezzék a coaching összes itthon fellelhető formáját.

Magyarországon bizonyosan, de világszinten is közel egyedülálló módon egyetlen kötetbe oltva van lehetősége az érdeklődőknek megismerniük az általánosan elfogadott és alkalmazott coaching technikákat. Kelló Éva ötletéből és szerkesztése mellett nemrégiben megjelent Coaching alapok és irányzatok című könyv, amelynek bemutatóját a héten tartották.

A szerkesztő a magyarországi coachok krémjét kérte fel, hogy saját szakterületük sajátosságait feltérképezve ismertessék meg az olvasókat ennek az Egyesült Államokból indult vezetéstámogató rendszernek az alapjaival, jellemzőivel.

A coachinggal először a sportpszichológusok kezdtek el foglalkozni teljesítménynövelési célzatattal, majd a 80-as években már az üzleti világ vezetőit hajtották jobb teljesítmények felé a segítők. A coaching elve roppant egyszerű: nemcsak krízisben lévő embereknek lehet szükségük tanácsokra, hanem azoknak a személyeknek is, akik szeretnének többet kihozni magukból, sikeresebbek, elégedettebbek kívánnak lenni az élet bármely területén.

Emiatt tehát nemcsak elakadt életszituációk megoldásában, de új inspirációk nyújtásában is komoly segítséget nyújthat a coaching. Fontos tudni, hogy a coachok a szó eredeti értelmében nem tanácsadók, módszereik révénb az egyén döntéseinek meghozatalát segítik azzal, hogy különböző technikák révén a partner saját magában rejlő lehetőségeket bővítik ki, elrejtett erőket és ismereteket hoznak a felszínre.

A most bemutatott kötetben az adott terület legtekintélyesebb hazai szakértői mutatják be saját megoldásaikat, amely révén átfogó képet alkothatunk a coaching technikákról. A könyv az alábbi szerzőkkel és megoldásokkal ismerteti meg az olvasót.

 

Kiss György Ádám: Akcióközpontú coaching

Pszichodrámára épülő módszer, ahol a csoporttagok a számukra fontos élethelyzeteket élhetnek újra, szerepcsere révén más perspektívából is ráláthatnak az adott helyzetre. A módszer akcióorientált: megbeszélés mellett a megoldások lejátszhatóak.

Vásárhelyi Judit: Érték alapú (Appreciative Inquiry) coaching

Az Appreciative Inquiry (rövidítve AI), azaz az Értékalapú Szervezetfejlesztés módszere a szervezetekben jelen lévő pozitív energiák feltárására és erősítésére alapoz, amelyet célzottan az üzleti célok és feladatok megoldásának szolgálatába állítanak. Az AI eljárása a sikerekből való tanulás folyamata.

Dr. Erős Ilona: Gestalt coaching

Mindannyian megélünk egyfajta valóságot, amely egy szubjektív valóság, befolyásolják korábbi élményeink, tapasztalásaink. Ha egy helyzetet többen végigélnek, szinte bizonyosan mindenki másra fog emlékezni, mindenki mást emel ki belőle. A gestalt alapú coaching a berögzült válaszminták feloldásában segít.

Tegyi Enikő: Megoldásközpontú brief coaching

Itt a személy saját kérdései és problémái feldolgozása során kialakítja egyértelmű belső meggyőződéseit is tükröző olvasatát a szituációról, értékelve saját szerepét és felelősségét a helyzet létrehozásában és fenntartásában. Ennek révén a korábbi rutinmegoldások helyét kreatív, egyedi, személyes hiten és képességeken alapuló döntések születhetnek.

Dr. Stenger Györgyi: NLP megközelítésű coaching

Az NLP segítségével a kliens a coach segítségével hidat épít a jelenlegi állapot és a vágyott célok közé. Ehhez a coach támogatásával azonosítja és eltávolítja az akadályokat. Megtalálja és erősíti meglévő erőforrásait, új erőforrásokat fejleszt ki magában. A feladat teljesítéséhez mindig a kliens saját tapasztalatát, belső jelentésrendszerét használja.

Dr. Kollár József-Dr. Kollárné Déri Krisztina: Ontológiai coaching

Az ontológia coaching a „kommunikációs gépezeteket” magunk javára fordítsuk, a nyelvi eszközök révén olyan problématereket építhetünk fel, amelyek kivezetnek a megszokások labirintusából. Az ontológiai coaching révén azonosítani tudjuk legmélyebb szándékainkat, vágyainkat, álmainkat és ezt követően meg is valósíthatjuk őket.

Dr. Bodó Péter: Rendszerszemléletű coaching

E szemlélet alapja, hogy a legkisebb rész is egy egész-rendszer. A rendszereknek tudása, céljai, és ereje van. A coaching feladata, hogy segítsen ezeket felfedezni, mozgósítani. A konstruktív rendszerszemlélet erősíti az egyén felelősségtudatát és öntevékenységre ösztönzi.

Wiesner Erzsébet: Szupervízió megközelítésű reflektív coaching

Aktuális problémákból, konkrét helyzetekből indulunk ki, amikor a coach kérdések sorozatával segíti az ügyfelet saját problémájának felismerésében, a megoldások megtalálásában. A folyamat során állandó visszajelzéseket ad a kliensnek arra vonatkozóan, hogy rá hogyan hatnak, benne milyen érzéseket keltenek azok a dolgok, amelyekről az ügyfél beszámol.

Drs. Sari J. van Poelje: Tranzakcióanalitikus coaching

A tranzakció-alapú coaching az ügyfél tevékenységére fókuszál. A coach az érzések, gondolatok, kommunikáció tiszta kezelésében segít. A tranzakció-analízis fogalmi értelmezési keretet ad az egyén számára nehézségeket, elakadásokat jelentő helyzetben, lehetőséget teremt a változásra, változtatásra. A tranzakció-analitikus megközelítés szerint az emberek általában véve "rendben vannak" és fejlődőképesek, mindenki rendelkezik a gondolkodásra való képességgel.

Liptai Beáta: Wingwave coaching

A wingwave coaching a tudat mélyére ás le: a coach nem új képességekre alapoz, hanem az érzelmi rugalmasságot fejleszti, hogy az egyén belső korlátok nélkül legyen képes maximálisan teljesíteni. Ha pontosan megtaláljuk azt a problémát, érzelmi feldolgozatlanságban rejlő elakadást, ami a teljesítmény csökkenését okozza, a viselkedést blokkolja, akkor az egyszerű, pontosan célzott beavatkozásokkal jelentős változást lehet elérni a viselkedésben.

Címkék: Karrier Coach Coaching

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG