3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ugyan híres női pilóták már a repülés több mint 100 évvel ezelőtti kezdeti időszakában is voltak, a polgári légiközlekedésben a repülőgépvezetés teljesen férfiszakma lett. Most azonban elérte a változás ezt a szakmát is: tárt karokkal várják a hölgyeket a légitársaságok. Sok pilótára lesz szükség, az önvezető utasszállítók kora pedig még várat magára.

A légiközlekedés egy korábbi szakaszában, amikor a repülőgépek vezetéséhez még komoly fizikai erő is kellett, érthető volt, hogy kiváló egészségi állapotú és állóképességű férfiakat kerestek pilótának. A mai utasszállítókon azonban minden gépesített, a gép vezetőjének nem kell izompacsirtának lennie, ellenben a pilóták iránti igény gyorsan növekszik, hisz a légiforgalom hatalmasra nőtt, és a növekedés a következő évtizedekben is jelentős lesz.

635 ezer remek állás

Idén a IATA adatai szerint várhatóan 6 százalékkal növekszik az utasszám, összesen 4,59 milliárdra, 2037-ben pedig a számítások szerint 8,2 milliárd alkalommal fogunk repülni (sokan persze egyszer sem, mások akár naponta is). A növekedés különösen Kínában, Indiában és Indonéziában lesz jelentős. A Boeing becslése szerint ekkora növekedés mellett 635 ezerrel több pilótára lesz szükség mint most, pedig már most is kevés a pilóta.

Nos, logikus ezek után, hogy nők is nagy számban jelentkezzenek erre a pályára, miközben most még csak 5 százalék az arányuk, 20 éve pedig még különlegességnek számított egy-egy női pilóta. Az amerikai légitársaságok a 70-es évek közepén kezdtek női pilótákat alkalmazni, azonban arányuk még most is csak 4 százalék körül van, miközben érdekes módon a legnagyobb indiai légitársaságoknál 10 százalék feletti az arány. Ugyancsak 10 százalék feletti az arány a Quantasnál, az Iceland Airnél és a South African Expressnél.

Combos tandíj

A világ egyik legnagyobb, 40 légitársaságnak dolgozó pilótaképző cége, az L3 a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy olyan csoportokat is szeretnének megcélozni, ahol eddig a fiatalokban fel sem merült, hogy pilóták lehetnek: ennek keretében iskolákba és állásbörzékre is elmennek népszerűsíteni a szakmát. Külön ösztöndíjat hoztak létre, hogy női jelöltek képzését támogassák, jelenleg 10 hölgy veszi ezt igénybe évente egy olyan képzésen, melynek önköltségi ára csekély 100 ezer font (35 millió forint).

A légitársaságok eddig többnyire elvárták a pilótajelöltektől, hogy maguk fizessék ezt a combos összeget, vegyenek fel rá hitelt, mondván, állásuk később garantált és jövedelmükből könnyen visszafizethető a tandíj. Vannak olyan légitársaságok is, mint az Air France, akik fizetik a pilótaképzést, nyilván ez elkötelezettséget jelent a társaság iránt egy darabig, igaz, hogy a nagy nemzeti légitársaságok rendszerint stabil, nyugodt munkahelyek.

Elkötelezettek

A légitársaságok közül a BBC kiemeli az EasyJetet, amely minél több női pilótát szeretne felvenni, céljuk, hogy a felvett új pilóták 20 százaléka nő legyen. Jelenleg 4000 pilótájuk között mindössze 215 hölgy van, ami 5,4 százalékos arány. A Virgin Australia pedig egyenesen azt a célt tűzte ki, hogy a felvett gyakorló pilóták fele nő legyen. Közölték, hogy az utolsó felvételkor a 16 főből 9 hölgy volt.

A női pilótáknak már nemzetközi szövetsége is van, a szervezet képviselője egyik fő céljukat említette: a repülővezetői munka összeegyeztethető legyen az anyasággal, eddig ugyanis sok nő egyszerűen feladta a szakmát, hogy gyermekével foglalkozhasson. Az EasyJet ezzel kapcsolatban arról nyilatkozott, hogy rugalmasabb munkabeosztást állítanak össze, ami jobban lehetővé teszi a munka és a családi élet összeegyeztetését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG