TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha valaki nem akar diákhitelt felvenni és a családja szegény, akkor legyen annyi ambíciója, hogy megkíséreljen eljutni a csúcsokra, felmászni fél lábbal a Himalájára – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár.

Ha valaki nem akar diákhitelt felvenni és a családja szegény, akkor legyen annyi ambíciója, hogy megkíséreljen eljutni a csúcsokra, felmászni fél lábbal a Himalájára – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár csütörtökön, a keretszámok miatt tiltakozó diákoknak egy kecskeméti rendezvényen.A baon.hu tudósítása szerint az államtitkár kissé megkésve érkezett tegnap este a helyszínre, és igen csak parázs hangulat uralkodott a piarista gimnázium dísztermében, ahol előadást tartott (a teremben a fiatalok többször összeszólalkoztak más vendégekkel, illetve közbekiabáltak, az államtitkárt az iskola előtt tüntetők várták).

Nem lehet 7-8 évig egyetemre járni

Az államtitkár felvezetőjében arról beszélt, a felsőoktatásban több mint kétszáz képzési helyen nyolcezer féle szakos képzés folyik. Az elmúlt évtizedben megnégyszereződött a hallgatók száma, egy hallgató átlagosan 7-8 évig jár főiskolára vagy egyetemre, a mostani diákvezetők 7-12 éve főiskolások vagy egyetemisták, és ez a rendszer nem tartható tovább.Az államtitkár szerint a reformtempó valóban gyors volt, de a rektori konferencia és a hallgatói szervezetek mind tudtak róla, hogy a keretszámokat jelentősen csökkentik, ugyan a korábbi egyeztetéseken konkrét számok nem hangzottak el. Információink szerint a keretszámokkal kapcsolatos legutóbbi minisztériumi elképzeléseket (melyek még 30 ezer támogatott helyről szóltak) a HÖOK legutóbb azzal küldte vissza a kormányzatnak, hogy nem tudja elfogadni, hogy sem a jogász- sem pedig a közgazdászképzést nem hajlandó támogatni az állam. A legnagyobb hallgatói érdekképviseleti szerv a javaslat átdolgozását kérte, ekkor még szó nem volt arról, hogy az állam mindösszesen 10 500 államilag támogatott helyet hirdetne meg jövőre (két hónappal a jelentkezési határidő előtt).

A számok mégsem véglegesek

Hoffmann is arról beszélt tegnap este, hogy a számok még változhatnak, ezek nem véglegesek. Ezt ma reggel Balog Zoltán erőforrás-miniszter is megerősítette (hozzá tartozik az oktatási államtitkárság), de hozzátette, ezt a kérdést nem lehet az egyik napról a másikra megoldani. Meglehet tegnap a miniszterelnök azt üzente a diákoknak Brüsszelből, hogy sűrű hete volt a kormánynak, de hétvégéig kitalálják, hogyan rendezzék a kialakult helyzetet.

Hoffmann szerint a felsőoktatásban idén elrendelt 7,3 milliárd forintos elvonás szükségszerű és fájdalmas lépés volt, de a napokban vissza tudnak osztani 1,4 milliárdot. Hogy mekkora a gond, azt jól mutatja, hogy télre több intézmény szénszünetet vezet be, kollégiumok zárnak be a vizsgaidőszak kellős közepén. Hoffmann szerint, amikor a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanított, akkor is volt, hogy csak egy épületet fűtöttek, pedig akkor nem is voltak elvonások - magyarázkodott az államtitkár, ezek szerint így megy ez a XXI. században egy európai uniós tagállamban.

Értjük, a mentalitással van baj

Egy diák megkérdezte, mit tehet az, aki nem akar diákhitelt felvenni, de a családja szegény. Az alábbiakban idézzük az államtitkár válaszát: "Nem fog örülni a válaszomnak, de azt tudom mondani: tanuljon olyan jól, hogy bekerüljön az állami ösztöndíjas kategóriába. Ha ez nem sikerült, és nem akar diákhitelt felvenni, a családja sem tudja támogatni, akkor tanuljon még egy évig, és próbálja újra. Két évtizeddel ezelőtt a legtöbb fiatal kétszer, háromszor, négyszer nekifutott a felvételinek, olyan szűk volt a felsőoktatás bemenete. Ha valaki nem akar diákhitelt felvenni és a családja szegény, akkor legyen annyi ambíciója, hogy megkíséreljen eljutni a csúcsokra, felmászni fél lábbal a Himalájára. Ez lenne az igazán jó mentalitás".

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
MTI | 2020. november 29. 12:12
Azt közölte, hogy a döntésének nincs köze a mostani uniós, jogállamisági csörtéhez.
Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Friss
hírlevél