<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Ha valaki nem akar diákhitelt felvenni és a családja szegény, akkor legyen annyi ambíciója, hogy megkíséreljen eljutni a csúcsokra, felmászni fél lábbal a Himalájára – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár.

Ha valaki nem akar diákhitelt felvenni és a családja szegény, akkor legyen annyi ambíciója, hogy megkíséreljen eljutni a csúcsokra, felmászni fél lábbal a Himalájára – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár csütörtökön, a keretszámok miatt tiltakozó diákoknak egy kecskeméti rendezvényen.A baon.hu tudósítása szerint az államtitkár kissé megkésve érkezett tegnap este a helyszínre, és igen csak parázs hangulat uralkodott a piarista gimnázium dísztermében, ahol előadást tartott (a teremben a fiatalok többször összeszólalkoztak más vendégekkel, illetve közbekiabáltak, az államtitkárt az iskola előtt tüntetők várták).

Nem lehet 7-8 évig egyetemre járni

Az államtitkár felvezetőjében arról beszélt, a felsőoktatásban több mint kétszáz képzési helyen nyolcezer féle szakos képzés folyik. Az elmúlt évtizedben megnégyszereződött a hallgatók száma, egy hallgató átlagosan 7-8 évig jár főiskolára vagy egyetemre, a mostani diákvezetők 7-12 éve főiskolások vagy egyetemisták, és ez a rendszer nem tartható tovább.Az államtitkár szerint a reformtempó valóban gyors volt, de a rektori konferencia és a hallgatói szervezetek mind tudtak róla, hogy a keretszámokat jelentősen csökkentik, ugyan a korábbi egyeztetéseken konkrét számok nem hangzottak el. Információink szerint a keretszámokkal kapcsolatos legutóbbi minisztériumi elképzeléseket (melyek még 30 ezer támogatott helyről szóltak) a HÖOK legutóbb azzal küldte vissza a kormányzatnak, hogy nem tudja elfogadni, hogy sem a jogász- sem pedig a közgazdászképzést nem hajlandó támogatni az állam. A legnagyobb hallgatói érdekképviseleti szerv a javaslat átdolgozását kérte, ekkor még szó nem volt arról, hogy az állam mindösszesen 10 500 államilag támogatott helyet hirdetne meg jövőre (két hónappal a jelentkezési határidő előtt).

A számok mégsem véglegesek

Hoffmann is arról beszélt tegnap este, hogy a számok még változhatnak, ezek nem véglegesek. Ezt ma reggel Balog Zoltán erőforrás-miniszter is megerősítette (hozzá tartozik az oktatási államtitkárság), de hozzátette, ezt a kérdést nem lehet az egyik napról a másikra megoldani. Meglehet tegnap a miniszterelnök azt üzente a diákoknak Brüsszelből, hogy sűrű hete volt a kormánynak, de hétvégéig kitalálják, hogyan rendezzék a kialakult helyzetet.

Hoffmann szerint a felsőoktatásban idén elrendelt 7,3 milliárd forintos elvonás szükségszerű és fájdalmas lépés volt, de a napokban vissza tudnak osztani 1,4 milliárdot. Hogy mekkora a gond, azt jól mutatja, hogy télre több intézmény szénszünetet vezet be, kollégiumok zárnak be a vizsgaidőszak kellős közepén. Hoffmann szerint, amikor a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanított, akkor is volt, hogy csak egy épületet fűtöttek, pedig akkor nem is voltak elvonások - magyarázkodott az államtitkár, ezek szerint így megy ez a XXI. században egy európai uniós tagállamban.

Értjük, a mentalitással van baj

Egy diák megkérdezte, mit tehet az, aki nem akar diákhitelt felvenni, de a családja szegény. Az alábbiakban idézzük az államtitkár válaszát: "Nem fog örülni a válaszomnak, de azt tudom mondani: tanuljon olyan jól, hogy bekerüljön az állami ösztöndíjas kategóriába. Ha ez nem sikerült, és nem akar diákhitelt felvenni, a családja sem tudja támogatni, akkor tanuljon még egy évig, és próbálja újra. Két évtizeddel ezelőtt a legtöbb fiatal kétszer, háromszor, négyszer nekifutott a felvételinek, olyan szűk volt a felsőoktatás bemenete. Ha valaki nem akar diákhitelt felvenni és a családja szegény, akkor legyen annyi ambíciója, hogy megkíséreljen eljutni a csúcsokra, felmászni fél lábbal a Himalájára. Ez lenne az igazán jó mentalitás".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG