4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Segéd- és szakmunkások lehetnek a legnagyobb befutók 2015-ben. A Humán Centrum szerint a hazai vállalatoknak rájuk van most igazán szükségük, azt viszont nem tudják, honnan szerezhetnek sok embert, gyorsan. Hamarosan megnőhet a munkaerő-kölcsönzés szerepe, de ez a lehetőség egyelőre ismeretlen terep a cégeknek.

Foglalkoztatási kilátások 2015-ben

A Humán Centrum Kft. felmérése 2014 decemberében zajlott, amelynek keretében felső- és középvezetőket kérdeztek a vállalati foglalkoztatásról. Az online kérdőívet kis- és középvállalatok döntéshozói és HR szakemberei töltötték ki, vegyes iparágakból, az ország különböző részeiből.

A munkaerő-toborzás témakörében a válaszadók 94 százaléka mutat nyitottságot az új munkaerőre, ebből 63 százalék még az idén tervezi, hogy bővíti a vállalat alkalmazotti körét. A válaszok alapján a legnagyobb igény a fizikai munkások iránt van, közöttük is a legkeresettebbek a betanított, a segéd- és a szakmunkások. A bővítés mértéke előre láthatóan a válaszadó cégek többségénél maximum 10 fő, ám a kitöltők közel 20 százaléka 10-50 fős létszámbővítést tervez.

Munkaerő-toborzás problémái

A felmérés azt mutatja, hogy az érintett vállalatok többségének esetenként gondot okoz a tömeges munkaerő-toborzás. A válaszok alapján az okozza a legnagyobb problémát, hogy nem áll rendelkezésükre elegendő munkaerő a telephelyek körül, több pozíciónál munkaerőhiány tapasztalható. A kutatás szerint ez a jelenség a közép-magyarországi régióban a leggyakoribb, de nagyobb mértékben megfigyelhető még a dél-alföldi, valamint a közép és nyugat-dunántúli területeken is.

A Humán Centrum kérdőívében a foglalkoztatás témakörén belül egyaránt igyekezett vizsgálni a munkaerő-kölcsönzés jelenségét és betöltött szerepét a vállalatok életében. Az adatokból jól látszik, hogy Magyarországon a kölcsönzött munkavállalók alkalmazására alig van példa.

Csekély háttértudás a jellemző

A felmérésben részt vevő vállalatok válaszai egyértelműen azt mutatják, hogy az érintettek egyáltalán nincsenek, vagy alig vannak tisztában a munkaerő-kölcsönzés velejáróival: míg a jogi hátterét a kitöltők 60 százaléka egyáltalán nem, illetve alig ismeri, addig az előnyei, a hátrányai és az anyagi vonzatai esetén ez az arány már csak közel 40 százaléka. Ehhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy a megkérdezettek csaknem 70 százaléka HR portálokról és kiadványokból tájékozódik, továbbképzést vagy szakemberi segítséget csupán a válaszadók kevesebb, mint egyharmada vesz igénybe.

Ez összefüggést mutat a munkaerő-közvetítő vállalatok ismertségével is, hiszen a megkérdezettek 20 százaléka egyáltalán nem ismer egyetlen egy ilyen céget sem. A legismertebb hazai kölcsönző vállalatok között van a Humán Centrum, a Trenkwalder, a Manpower, az Adecco és a Prohumán.

Az adatok alapján egyértelmű összefüggés mutatkozik a vállalatok mérete, valamint a munkaerő-kölcsönzés mértéke között: átlagosan a kisvállalatok nem, a középvállalatok alig, a nagyvállalatok pedig több kölcsönzött munkaerőt alkalmaznak. Ez az oka annak hogy Magyarországon a munkaerő-kölcsönzés kevésbé elterjedt, hiszen komoly többségben vannak a kis- és közepes vállalkozások.

A kölcsönzött munkavállalók népszerűsége

A kutatás alapján azok a cégek, akik jelenleg is foglalkoztatnak kölcsönzött munkaerőt, nyitottabbak erre a megoldásra, és több mint fele a közeljövőben is tervezi 10-20 ember alkalmazását. Ennek egyik oka, hogy a kitöltők 78 százaléka elégedett jelenlegi partnerével, továbbá negyedének egyáltalán nincsenek fenntartásai a kölcsönzött munkaerővel kapcsolatban. Ugyanakkor a vállalatvezetők gyakori, alaptalan félelmei közé tartozik a magas ár és a kölcsönzött munkaerő nagyobb arányú fluktuációja.

Csepreghy Rózsa, a Humán Centrum értékesítési- és marketingvezetője szerint a munkaerő-kölcsönzés nem jelent nagy költséget a vállalatok számára, mert a kölcsönzési díj csaknem 90 százalékát a munkabérek és azok járulékai teszik ki. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy az azonos munkakörben dolgozók fluktuációja elenyésző különbséget mutat kölcsönzött és saját állomány esetén, azonban a különböző pozíciók nem összehasonlíthatóak.

A válaszokból az látszik, hogy a legfontosabb szempont a megkérdezettek számára egy munkaerő-kölcsönző cég esetén a megbízhatóság, az együttműködés minősége, valamint a rugalmasság és a minőség. Ha mindez megvan, a cégvezetők egyaránt nyitottak a rövid és hosszú távú kölcsönzött foglalkoztatásra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG