1p
Szórólapozás, ügyfélszolgálati munka, csomagolás, adatrögzítés, adattisztítás, egyéb irodai munkák, kérdőívezés, call center, telemarketing: ezek számítanak a leggyakoribb lehetőségnek, amit diákoknak, rugalmas munkaidőben kínálnak.

Ezek mellett azonban sok lehetőség van gyakornoki munka vállalására is, amit saját szakterületükön végeznek a diákok, és a hallgató. Ezek előnye, az általános munkatapasztalat, és szakmai tapasztalat megszerzése mellett, hogy aki iskola mellett dolgozik, gyakran ott tud maradni a cégnél, amikor végez tanulmányaival – mondta Bor Katalin, a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője a Privátbankár kérdésére válaszolva.

Nyáron több a munka és a több a dolgozó diák is

A nyári időszakban a fenti munkatípusok mellett különösen keresettek a strandokon, fürdőkben végezhető feladatok a fesztiválokhoz kapcsolódó munkakörök és nem utolsó sorban a könnyű nyári mezőgazdasági munkák – egészítette ki Baksy Marianna a Fürge Diák Iskolaszövetkezet marketing vezetője.

Nyáron a munkavállaló diákok száma is jelentősen megnő. Összesen 60000 regisztrált tagja van a Mind-Diák Szövetkezetnek, ebből havonta 2000 diák aktív, nyáron az aktívak száma nő. A szövetkezetnek 300-400 céggel áll kapcsolatban, amelyek kifejezetten diákoknak kínálnak munkát – mondta Bor Katalin.

Iskola időben is sok rugalmas állás van

A munkalehetőségek rugalmasak, de vannak olyan diákok, akik akár heti 40 órát is vállalnak, ezek általában végzős hallgatók – mondta Bor Katalin. Vannak olyan egyszeri, alkalmi munkák is, melyek hétvégén végezhetők, mint például a leltározás.

A regisztráció során a diákok megadják, mikor érnek rá, és ezt minden félévben frissítik, így az általuk megadott időpontok alapján kínálunk nekik munkalehetőségeket – mondta Baksy Marianna a Privátbankárnak.

A Munka Törvénykönyvét azonban figyelembe kell venni, az ugyanis megkülönböztet 18 éves kor feletti, és 18 éves kor alatti munkavállalókat, és speciális szabályokat alkalmaz az Iskolaszövetkezeti munkavégzésre, például 18 év alatt nem lehet éjszakai munkát végezni, vagy túlórázni – mondta Kott Zoltán, a Universitas Szolgáltató Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

Biztonságos munkavállalás, garantált bér

A diákoknak azért szerencsés ezt a megoldást választani, mert így szabályozott keretek között tudnak munkát vállalni, ellenőrzött munkahelyeken. Aki így dolgozik, fizetését garantáltan megkapja – mondta Kott Zoltán.

Az adózás szempontjából a munkaadó és a munkavállaló is jól jár

A biztonságos munkavállalás és a garantált bérkifizetés mellett, a diákoknak azért is érdemes szövetkezeten keresztül munkát keresni, mert a diákmunka esetében a diákoknak csak a személyi jövedelemadót kell kifizetniük, járulékfizetési kötelezettségük nincsen, a cégek pedig, akik diákokat alkalmaznak mentesülnek a szociális hozzájárulás megfizetése alól.

A diákok önadózók, így az iskolaszövetkezetek kiküldik nekik az adóbevallásához szükséges jövedelem kimutatást, ami alapján maguk töltik ki az űrlapot és küldik el a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak – mondta Bor Katalin.

A regisztráció feltételei

Éppen emiatt feltétele a diákmunka szövetkezetekhez való belépésnél, hogy a diákok rendelkezzenek adószámmal és hallgatói jogviszony igazolással. Feltétel, hogy nappali tagozatra járjanak, és aktív félévük legyen. Szükségük van továbbá TAJ számra, diák- és személyi igazolványra, lakcímkártyára és saját névre szóló bankszámlaszámra ahhoz, hogy regisztrálni tudjanak.

Az iskolaszövetkezetekbe való belépéshez tagsági díjat kell fizetni, melyet általában az első fizetésből vonnak le, de ezt az egyszeri díjat, visszafizetik, amikor a diák kilép a szövetkezetből. Ez a tagdíj 1000-3000 forint között szokott lenni.

A diák a szövetkezet munkavállalója

A diákok ily módon az iskolaszövetkezettel kötnek munkaszerződést és az iskolaszövetkezet munkavállalójaként végzik a munkát a szolgáltatást igénybe vevő cégnél – mondta Kott Zoltán a Privátbankárnak.

A szövetkezet végzi a regisztrált diákok között a válogatást, az adott munkakörre megfelelő képzettséggel rendelkező diákokat ajánlják a partner cégeknek, akik ezután döntenek arról, kit alkalmaznak.

A regisztráció nem elég, aktívnak kell lenni

A szövetkezeti tagság nem elég, a regisztrációval a diákok bekerülnek az iskolaszövetkezet adatbázisába, de a regisztráció után is aktívnak kell lenni, például érdemes folyamatosan frissíteni a feltöltött önéletrajzot. Figyelni kell, hogy milyen munkalehetőségek vannak, és azokra jelentkezni – mondta Bor Katalin.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG