TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
"Árban" is egyre közelebb vannak a külföldi egyetemek a magyarokhoz, egy friss felmérés szerint a felvételizők döntő többsége inkább külföldön szerezne diplomát. Idehaza sorozatos a forráskivonás a felsőoktatásból, a keretrendszer sokszor adhoc módon változik. A külföldi egyetemekkel kapcsolatban így is vannak félreértések.

Az EngAme Nemzetközi Oktatási és Tanácsadó Kft. az idén 13. alkalommal megrendezett oktatási szakkiállításon, az Educatión végzett az érdeklődők körében kutatást a továbbtanulás irányait vizsgálva. A felmérés ugyan nem reprezentatív, de 500 továbbtanulni vágyó fiatal töltötte ki, akik idén vagy jövőre érettségiznek - az ő motivációikról a rövid kutatás meglehetősen egyértelmű képet ad: irány külföld!

A jelentkezők döntő többsége külföldre menne

A kérdőívet kitöltők 89 százaléka válaszolta azt, hogy „mindenképpen” vagy „inkább külföldön, mint itthon” folytatnák a tanulást, az 500 kitöltőből mindösszesen ketten jelezték, hogy "mindenképpen itthon" akarják folytatni tanulmányaikat. Akik itthon maradnának, azok főleg az orvosi képzés miatt, hiszen annak színvonala európai szintű, az új hallgatói szerződések sem teszik ezt a szakot kevésbé vonzóvá a fiatalok között. Pedig az ágazat bérstatisztikái nem valami kedvezőek: az egészségügyben az átlagkereset bruttó 130 ezer forint.

A legtöbb diák az Egyesült Királyságot célozná meg, de népszerű az Egyesült Államok és a szomszédos Ausztria is - noha ezen országok felsőoktatási rendszerével kapcsolatban sok a félreértés. A sógoréknál például valóban ingyenes a felsőoktatás, de csak német nyelven. Angol nyelven a kínálat már szűkösebb és fizetni kell érte, ha valaki angolul akarja folytatni felsőfokú tanulmányait, akkor jobb ha a ködös Albion felé veszi az irányt. Az EngAme tapasztalatai szerint Ausztria iránt csak addig nagy a lelkesedés, amíg ezek az információk ki nem derülnek, az ország közelsége és az oktatás ingyenessége azonban így is nagy vonzerővel bír.

Sok a félreértés

A tanácsadó cég tapasztalatai szerint kevesen tudják azt is, hogy több tízezer dolláros tandíjra kell számítania annak, aki az USA-ban tanul, diákhitelt nem vehet fel, ha nem amerikai állampolgár, a jelentkezőknek meg kell írniuk az amerikai érettségit (SAT) és aki nem élsportoló, és nem rendelkezik kimagaslóan erős profillal, nem számíthat komolyabb ösztöndíjra sem. Ezek a tényezők a legtöbb magyar diák számára elérhetetlenné teszik a tengerentúli továbbtanulást (legalábbis bachelor szinten). Az Egyesült Királyság a legtöbb angolul tanulni vágyónak a reális cél. Ráadásul a felmérés tanúsága szerint több, mint kétszer annyian beszélnek középfokon angolul, mint akik németből állnak hasonló szinten, és közel háromszor annyian rendelkeznek felsőfokú nyelvtudással angolból, mint németből. A külföldi felvételihez azonban így is érdemes "célirányosan" felkészülni.

Mely ország(ok)ban tanulnál legszívesebben? Forrás: EngAmeSokan későn kezdik el az utánajárást
A külföldi tanulmányokat tervezők nagy része későn kezd neki a tervezgetésnek, akik például most jöttek rá, hogy inkább külföldön szereznének diplomát, a 2013 szeptemberi tanévről már lecsúsztak, a népszerű célállomásoknál legalább is már lezárult a felvételi időszak (Anglia, Skócia, Wales, Egyesült Államok). Az EngAme szerint a jelentkezési határidő előtt fél évvel érdemes nekiállni ez érdemi felkészülésnek. Akik ennél is kevesebb konkrét elképzelésekkel rendelkeznek, azok jobb, ha még hamarabb elkezdik összeszedni a jelentkezéshez szükséges információknak.

A válaszadók több, mint fele humán vagy gazdasági képzésre jelentkezne külföldön. Ez érthető, hiszen a közgazdász képzés felvételi pontszámai idehaza nagyon magasak lesznek, egy ilyen képzés díja pedig általában a bölcsész. és nyelvi szakok ára felett van idehaza, adott esetben több százezres tétel is lehet félévenként. Ennyi pénzért ma már elérhető ugyanakkor egy külföldi diploma is. A mérnök és jogi képzés alulreprezentált volt a válaszok között. Az EngAme szakértői szerint ennek oka az, hogy a mérnök képzés jó minőségű itthon, és a pályakezdők fizetése (például az informatikusoknál) meglehetősen magas. A jogi képzés ponthatárai ugyanakkor hasonlóan magasak lesznek, mint a közgazdászoké, de a jogászoknál az alapképzés erősen kötődik adott ország jogrendszeréhez. Vagyis a külföldi tanulmányok után érdemesebb kint maradni, illetve a külföldi tanulmány inkább a szakosodásnál jelenthet a jogászok számára alternatívát.

Itthon vagy külföldön: nem mindenhol pénzkérdés

Itthon ugyan a kormány megnyitotta az előtt a lehetőséget, hogy jövő évre is 52 ezer fő tanulhasson állami támogatással, a felsőoktatási reform sokszor ad-hocnak tűnő lépései, legalább is az elmúlt hónapokban, felvételizőt elbizonytalanítottak. Arról nem is beszélve, hogy a tavaly felvettekkel is vélhetően új tanulmányi szerződést iratnak majd a következő őszi szemeszter előtt (ennek pontos tartalma még tárgyalás függvénye, miközben március végén lejár a felsőoktatási jelentkezés határideje). Ez is azt mutatja, hogy hazai rendszerben sok az előre ki nem számolható tényező, még egy 3 éves BA-képzés ideje alatt is rengeteg dolog változik.

A felsőoktatásra fordított állami kiadás a GDP arányában országonkéntLévai Balázs, az EngAme partnere szerint, ha a megélhetés költségeihez hozzáadjuk a hazai tandíjak összegét, akkor ez nagyjából megegyezik azzal, amennyit egy skandináv országban vagy Nagy-Britanniában költ el egy hallgató. Ráadásul a szigetországban könnyű munkát vállalni a tanulmányok mellett, az átlag órabér a diákoknál 6,2 font, vagyis a megélhetési költség fele így kitermelhető, miközben az oktatás például Skóciában ingyenes. A külföldi és a hazai felsőoktatás között tehát bizonyos országok esetében záródik az olló.

Záródik az olló a külföldi és a hazai képzések díja között - Lévai Balázs.A magyar egyetemeken az is nagy dolognak számított az idei első félév végén, hogy egyet sem kellett bezárni - legalább is az oktatási államtitkár szerint. Ettől az ágazattól folyamatosan vonják el a költségvetési támogatást. Egyelőre nyomát sem látni annak, hogy tesznek 21 milliárdot idén a felsőoktatásba.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Friss
hírlevél