1p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram
"Árban" is egyre közelebb vannak a külföldi egyetemek a magyarokhoz, egy friss felmérés szerint a felvételizők döntő többsége inkább külföldön szerezne diplomát. Idehaza sorozatos a forráskivonás a felsőoktatásból, a keretrendszer sokszor adhoc módon változik. A külföldi egyetemekkel kapcsolatban így is vannak félreértések.

Az EngAme Nemzetközi Oktatási és Tanácsadó Kft. az idén 13. alkalommal megrendezett oktatási szakkiállításon, az Educatión végzett az érdeklődők körében kutatást a továbbtanulás irányait vizsgálva. A felmérés ugyan nem reprezentatív, de 500 továbbtanulni vágyó fiatal töltötte ki, akik idén vagy jövőre érettségiznek - az ő motivációikról a rövid kutatás meglehetősen egyértelmű képet ad: irány külföld!

A jelentkezők döntő többsége külföldre menne

A kérdőívet kitöltők 89 százaléka válaszolta azt, hogy „mindenképpen” vagy „inkább külföldön, mint itthon” folytatnák a tanulást, az 500 kitöltőből mindösszesen ketten jelezték, hogy "mindenképpen itthon" akarják folytatni tanulmányaikat. Akik itthon maradnának, azok főleg az orvosi képzés miatt, hiszen annak színvonala európai szintű, az új hallgatói szerződések sem teszik ezt a szakot kevésbé vonzóvá a fiatalok között. Pedig az ágazat bérstatisztikái nem valami kedvezőek: az egészségügyben az átlagkereset bruttó 130 ezer forint.

A legtöbb diák az Egyesült Királyságot célozná meg, de népszerű az Egyesült Államok és a szomszédos Ausztria is - noha ezen országok felsőoktatási rendszerével kapcsolatban sok a félreértés. A sógoréknál például valóban ingyenes a felsőoktatás, de csak német nyelven. Angol nyelven a kínálat már szűkösebb és fizetni kell érte, ha valaki angolul akarja folytatni felsőfokú tanulmányait, akkor jobb ha a ködös Albion felé veszi az irányt. Az EngAme tapasztalatai szerint Ausztria iránt csak addig nagy a lelkesedés, amíg ezek az információk ki nem derülnek, az ország közelsége és az oktatás ingyenessége azonban így is nagy vonzerővel bír.

Sok a félreértés

A tanácsadó cég tapasztalatai szerint kevesen tudják azt is, hogy több tízezer dolláros tandíjra kell számítania annak, aki az USA-ban tanul, diákhitelt nem vehet fel, ha nem amerikai állampolgár, a jelentkezőknek meg kell írniuk az amerikai érettségit (SAT) és aki nem élsportoló, és nem rendelkezik kimagaslóan erős profillal, nem számíthat komolyabb ösztöndíjra sem. Ezek a tényezők a legtöbb magyar diák számára elérhetetlenné teszik a tengerentúli továbbtanulást (legalábbis bachelor szinten). Az Egyesült Királyság a legtöbb angolul tanulni vágyónak a reális cél. Ráadásul a felmérés tanúsága szerint több, mint kétszer annyian beszélnek középfokon angolul, mint akik németből állnak hasonló szinten, és közel háromszor annyian rendelkeznek felsőfokú nyelvtudással angolból, mint németből. A külföldi felvételihez azonban így is érdemes "célirányosan" felkészülni.

Mely ország(ok)ban tanulnál legszívesebben? Forrás: EngAmeSokan későn kezdik el az utánajárást
A külföldi tanulmányokat tervezők nagy része későn kezd neki a tervezgetésnek, akik például most jöttek rá, hogy inkább külföldön szereznének diplomát, a 2013 szeptemberi tanévről már lecsúsztak, a népszerű célállomásoknál legalább is már lezárult a felvételi időszak (Anglia, Skócia, Wales, Egyesült Államok). Az EngAme szerint a jelentkezési határidő előtt fél évvel érdemes nekiállni ez érdemi felkészülésnek. Akik ennél is kevesebb konkrét elképzelésekkel rendelkeznek, azok jobb, ha még hamarabb elkezdik összeszedni a jelentkezéshez szükséges információknak.

A válaszadók több, mint fele humán vagy gazdasági képzésre jelentkezne külföldön. Ez érthető, hiszen a közgazdász képzés felvételi pontszámai idehaza nagyon magasak lesznek, egy ilyen képzés díja pedig általában a bölcsész. és nyelvi szakok ára felett van idehaza, adott esetben több százezres tétel is lehet félévenként. Ennyi pénzért ma már elérhető ugyanakkor egy külföldi diploma is. A mérnök és jogi képzés alulreprezentált volt a válaszok között. Az EngAme szakértői szerint ennek oka az, hogy a mérnök képzés jó minőségű itthon, és a pályakezdők fizetése (például az informatikusoknál) meglehetősen magas. A jogi képzés ponthatárai ugyanakkor hasonlóan magasak lesznek, mint a közgazdászoké, de a jogászoknál az alapképzés erősen kötődik adott ország jogrendszeréhez. Vagyis a külföldi tanulmányok után érdemesebb kint maradni, illetve a külföldi tanulmány inkább a szakosodásnál jelenthet a jogászok számára alternatívát.

Itthon vagy külföldön: nem mindenhol pénzkérdés

Itthon ugyan a kormány megnyitotta az előtt a lehetőséget, hogy jövő évre is 52 ezer fő tanulhasson állami támogatással, a felsőoktatási reform sokszor ad-hocnak tűnő lépései, legalább is az elmúlt hónapokban, felvételizőt elbizonytalanítottak. Arról nem is beszélve, hogy a tavaly felvettekkel is vélhetően új tanulmányi szerződést iratnak majd a következő őszi szemeszter előtt (ennek pontos tartalma még tárgyalás függvénye, miközben március végén lejár a felsőoktatási jelentkezés határideje). Ez is azt mutatja, hogy hazai rendszerben sok az előre ki nem számolható tényező, még egy 3 éves BA-képzés ideje alatt is rengeteg dolog változik.

A felsőoktatásra fordított állami kiadás a GDP arányában országonkéntLévai Balázs, az EngAme partnere szerint, ha a megélhetés költségeihez hozzáadjuk a hazai tandíjak összegét, akkor ez nagyjából megegyezik azzal, amennyit egy skandináv országban vagy Nagy-Britanniában költ el egy hallgató. Ráadásul a szigetországban könnyű munkát vállalni a tanulmányok mellett, az átlag órabér a diákoknál 6,2 font, vagyis a megélhetési költség fele így kitermelhető, miközben az oktatás például Skóciában ingyenes. A külföldi és a hazai felsőoktatás között tehát bizonyos országok esetében záródik az olló.

Záródik az olló a külföldi és a hazai képzések díja között - Lévai Balázs.A magyar egyetemeken az is nagy dolognak számított az idei első félév végén, hogy egyet sem kellett bezárni - legalább is az oktatási államtitkár szerint. Ettől az ágazattól folyamatosan vonják el a költségvetési támogatást. Egyelőre nyomát sem látni annak, hogy tesznek 21 milliárdot idén a felsőoktatásba.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
hírlevél
depositphotos