<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
112 ezer felvételiző sorsa dől el nemsokára, ugyanis ma este 8 órakor hirdetik ki a szeptemberben induló képzések ponthatárait. Mennyire kell mélyen a zsebbe nyúlni annak diáknak és főleg szüleinek, ha nem sikerül államilag finanszírozott helyre a bejutás? Idén is megnéztük, hogy mennyit kérnek el a legnépszerűbb alapképzéseknél.
A tavalyi pontváró Pont Ott Parti. Akkor 108 ezer jelentkező várta, ki kerülhet be egyetemre, főiskolára. (MTI Fotó, Balogh Zoltán)

Idén összesen 112 034-en nyújtottak be jelentkezést az általános felsőoktatási felvételi eljárásban, közülük alapképzésre 77 211, mesterképzésre 17 893, osztatlan képzésre 12 ezer, felsőoktatási szakképzésre 4930 diák jelentkezett.

Közben a hazai felsőoktatási szakok népszerűségi listájának eleje évek óta lényegében változatlan. Az idei felvételi eljárásban is a legnépszerűbb alapképzési terület (BA vagy BSc) a gazdaságtudomány volt, ezen belül is a legtöbb jelentkezőt csábító nappali alapképzés a gazdálkodási és menedzsment számított. Ezt most összesen 10 348-an választották, ebből tavalyhoz képest többen, ezúttal 5149-en jelölték meg első helyen (2018-ban 4220-an jelentkeztek első helyen erre a szakra), közülük 3200-an a nem állami ösztöndíjas, hanem az önköltséges formára.

Ahogy egy évvel ezelőtt, a tavalyi felsőoktatási ponthatárok nyilvánosságra hozatala után is megnéztük, mennyit kérnek el az egyes felsőoktatási intézmények a legtöbb jelentkezővel bíró szakokon, így most azt is össze tudtuk hasonlítani, mennyivel emelkedtek (ha emelkedtek egyáltalán) az egyes képzések díjai egy év alatt.

Van, ahol 10-15 ezer forinttal drágábban lehet továbbtanulni tavalyhoz képest

Fizetős szakokon jellemzően alacsonyabban húzzák meg a ponthatárt, így ez valószínűleg a mostani felvételi során sem lesz másként. Tavaly például a Szegedi Tudományegyetemen a maximális 500-ból 429 pont volt szükséges az államilag támogatott helyre a gazdálkodási és menedzsment képzés esetében, fizetős szaknál elég volt 353 pontot összeszedni. Itt nem történt változás: tavaly és idén is 190 ezer forintot kell fizetni egy félévért.

A Károli Gáspár Református Egyetemen 2018-ban 195 ezer forintot kértek, idén szeptembertől 205 ezret kell fizetni egy féléves képzésért. A Budapesti Corvinus Egyetemen már 350 ezer forint egy szemeszter, de a képzés ára idén nem változott. Itt egyébként angol nyelven is lehet továbbtanulni ezen a szakon. A Pécsi Tudományegyetemen szintén 350 ezer forint az angol nyelvű képzés szeptembertől is, míg magyar nyelven 275 ezer forintért lehet hallgatni félévenként.

Évek óta a legtöbb jelentkezőt vonzó szakok között van a kereskedelem és marketing is, idén a második legtöbbször megjelölt képzésnek számított. Most a 7426 jelentkezőből 2116-an jelölték meg a fizetős formát. A Kaposvári Egyetemen a magyar nyelvű alapképzés önköltséges szaka a tavalyi 180 ezer forint után idén 195 ezer forintra nőtt.  Nem változott a képzés díja a Szegedi Tudományegyetemen, ezúttal is 190 ezer forint egy szemeszter, mint ahogyan a Corvinuson sem történt változás: szeptemberben is 350 ezer forintot kér el elsőéveseitől az egyetem.

A méregdrága szak el sem indult

Harmadik legnépszerűbb szak most is a mérnökinformatikus lett, bár a 6500 jelentkezőből ennél a képzésnél csak 490-en választották a nem államilag támogatott formát.

Ahogy tavaly is írtuk: mélyen a zsebébe kellett nyúlnia annak, akit a fizetős mérnökinformatikus képzésre pályázna. A helyzet most sem változott. A budapesti Gábor Dénes Főiskolán angol nyelven 750 ezer forintért hirdettek meg egy félévet 2018-ban és idén is, azaz 5,2 milliót fizethet az, aki félévismétlés nélkül elvégzi a 7 féléves szakot. Ugyanakkor tavaly a szak el sem indult a főiskolán. A magyar nyelvű mérnökinformatikus szakon ugyanitt a tavalyi 220 ezer forint/félév után ezúttal 20 ezer forinttal többet, 240 ezer forintot kérnek egy szemeszterért. Míg a Neumann János Egyetemen 310 ezer, addig az Óbudai Egyetem 315 ezer, a Miskolci Egyetemen és a Széchenyi István Egyetemen 320 ezer, a Pannon Egyetemen 325 ezer forint egy szemeszter a mérnökinformatikus szakon szeptembertől.

Népszerű, de kevesen fizetnének az ápoló szakért

Az ápolás és betegellátás szak ezúttal a negyedik legnépszerűbb szak volt. (A top szakok tavalyi listáján még a harmadik helyen szerepelt.) Az 5619 jelentkező közül itt se sokan, mindösszesen 184-en jelölték meg az önköltséges finanszírozást. A szakon egyébként nemcsak ápolónak, de mentőtisztnek, dietetikusnak, szülésznőnek és gyógytornásznak is lehet tanulni. Mi ezúttal is csak az ápoló képzés árait néztük.

A fent említett többi szakokhoz képest ezen a területen kisebb a szórás, 250 és 300 ezer forint egy-egy szemeszter. A Debreceni Egyetem az alapképzés 250 ezer forint, azaz a 8 féléves, vagyis 4 éves ápolói képzés így 2 millió forintra jön ki. A Miskolci Egyetemen és a Gál Ferenc Főiskolán is 10 ezer forinttal többet kérnek el egy félévért, a Széchenyi István Egyetemen 290 ezret, míg Semmelweis Egyetem, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemen egyaránt 300 ezer az ápoló képzés önköltsége.

Drága mulatság a turizmus-vendéglátás is

A turizmus-vendéglátás szak tavaly még csak a kilencedik legnépszerűbb alapképzésnek számított, idén már az ötödik helyen végzett a listán. Tavaly 2445-en adták be erre a jelentkezésüket, idén 5582-en, közül is 1166-an írták be az önköltséges formát. Itt sem sokat változtak az egyetemi képzések árai: 195-350 ezer forint közötti féléves díjra számíthat az, aki ide jelentkezett.

Míg a Corvinuson tavaly és most is 350 ezer egy félév, addig a Debreceni Egyetem „csak” 195 ezret kérnek el. Az Edutus Egyetem angol nyelvű képzése 320 ezret kóstál, addig magyar nyelven 230 ezerért lehet hallgatni. Pécsett 350 ezerért hirdették meg az angol nyelvű képzést, a magyar pedig 275 ezer forintba kerül. Ennél valamivel többet, 285 ezret kérnek a Budapesti Metropolitan Egyetem az angol és magyar nyelvű turizmus-vendéglátás képzésért egyaránt.

Fontos megjegyezni, az említett összegek csak a képzések költségét jelentik, nincsenek benne az olyanok tételek, mint a tankönyvek, jegyzetek, az egekbe szökött lakhatási költségek és azok a kiadások, amelyek felmerülhetnek az egyetemi évek alatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Friss
hírlevél
depositphotos