5p
A hosszú hétvége jó, pláne ha négynapos – ebben mindenki egyetért. Ezért cserébe szombaton dolgozni viszont szívás, és igazából nincs is semmi értelme.

Te hiába dolgozol, a többiek nincsenek bent

A nemzetgazdasági miniszter rendelete alapján az idén három alkalommal kerül sor munkanap-áthelyezésre – volt egy januárban, lesz egy karácsony környékén és mivel augusztus 20. csütörtökre esik, ebben a hónapban is csináltak egy csavart a munkarenden. A hétvége és a csütörtökre vagy keddre eső munkaszüneti nap közé valóban nem lenne sok értelme bepasszírozni egy munkanapot, a nemzetgazdaság is szép bevételtől esne el, ha kiesnének a négynapos pihenőkre időzített üdülések.

Az viszont, hogy cserébe szombaton dolgozni kell, egyértelműen hülyeség. Akinek olyan a munkarendje, hogy egyébként is dolgozna szombaton, annak tök mindegy, mindenki más viszont minimum félvállról veszi az egészet. Sok munkahelyen engedik el akár az egész napot, máshol ugyan kell dolgozni, de mivel rendszerint az üzleti partnereknél, beszállítóknál, vevőknél is teljesen kiszámíthatatlan, hogy van-e valaki, aki fel tudja venni a telefont, érdemi eredményt nem igazán lehet elérni. Még a munkanapot tartó cégek között is sokan tréningre, csapatépítésre vezénylik a testületet - így velük sem most kötjük meg majd életünk bizniszét.

A szakértők is azt mondják, semmilyen gazdasági eredménye nincs a munkanap-áthelyezésnek: ha határidőre el kell készülnie egy feladatnak, az szombati munkavégzés nélkül is megoldható, minden más csak alibizés.

A hivatal legalább nyitva van – de minek?

Ha már munkanap, legalább ügyintézhetünk – gondolhatnánk, hiszen számos hivatali ügyfélszolgálat nyitva tart ilyenkor. Ha viszont nekünk is dolgozni kell, semmire sem megyünk vele – ugyanúgy nem alkalmas a munkaidő az ügyintézésre, mint akármelyik pénteken. Ha valaki mégis el tud menni az ügyfélszolgálatra, ne csodálkozzon, ha a szokásosnál nehezebben mennek az ügyek: a közszféra dolgozóinak ugyanúgy joguk van utálni a szombati munkát, mint a versenyszférásoknak.

A közalkalmazottak közül egyébként a pedagógusok utálhatják a legjobban a szombati munkanapokat, nekik sokszor olyan pénteki vagy hétfői napot kell bedolgozniuk szombaton, amikor egyébként nem is dolgoznának például téli vagy tavaszi szünet miatt.

A parkolás is tiszta szívás

Ahol van fizető parkolás, ott is igazítják a naptárat: a négynapos pihenő alatt nem kell fizetni (ezt zsigerből természetesnek is veszi az ember), a szombati munkanapon viszont kell – ez viszont a kutyának se jut eszébe. Hiába matricázzák fel a jobb helyeken a parkolóautomatát, ha oda se megy hozzá az ember – aki pedig pénteken este rutinból otthagyja az autóját a hétvégére egy ilyen helyen, a következő munkanapon rögtön mikuláscsomaggal indíthatja a hetet. Kész aranybánya a köztereseknek a szombat – már ha egyébként nincs tele a hócipőjük nekik is a szombati ellenőrizgetéssel.

Ami most jön, az még a szokásosnál is értelmetlenebb

Minden évben, amikor közzéteszik a jövő évi munkarendet, mindenki a hosszú hétvégéket kezdi számolni és tervezni – a szombati munkanap fölött viszont simán elsiklunk. Jó példa erre a mostani: mintha semmi extra nem lenne, alig hallottunk arról, hogy holnap bizony be kellene mennünk a melóba. Most ugyan írunk róla, de csak hogy szóljunk: ennek semmi értelme.

Aki pénteken dolgozott, az tudja, hogy kisebbségbe került. Nem reprezentatív felmérésünk szerint ötből három levélre automatikus válasz jön, miszerint a fogadó házon kívül van. Aki nincs szabadságon, az a jó eséllyel igen rövidre fogott munkanap (hiszen a péntek sosem olyan, mint a csütörtök) végeztével már indul is vízpartra.

Életbe lépett ugyanis a legmagasabb fokú hőségriadó: stabilan 36 fok fölötti hőmérséklet lesz a következő napokban, ez ráadásul viszonylag rövid időn belül már a negyedik hőhullám. Miközben erre a hőségre való tekintettel az ország egész területén felfüggesztették az autópályák felújítását, mindenki másnak dolgoznia kellene szombaton…

Ennek a munkanapnak egy igazi eredménye lesz: a munkavállalók többsége szépen elégethet egy szabadnapot, ennek legfeljebb a munkáltatók örülhetnek. A döntéshozóknak pedig figyelmébe ajánlunk egy olyan intézkedést, ami elsöprően népszerű, kellően átütő erejű ahhoz, hogy kivétel nélkül minden médium beszámoljon róla, költségvetési áldozata pedig elenyésző: hagyjuk már a francba a szombati munkanapokat.

Van, ahol még a hétvégére eső ünnepet is megkapják a dolgozók

A nemzetközi gyakorlat változatos, így nem lenne unortodox lépés megváltoztatni a rendszert (arról egyébként nem is beszélve, hogy határainkon túl a kutyát nem érdekli, dolgozunk vagy pihenünk-e szombaton). Van, ahol szabadon választhatják meg a cégek, kiadnak-e egy a szabadnapot, de arra is van példa, hogy ha egy munkaszünettel járó ünnepnap hétvégére esik, akkor hétfőn nem kell bemenni dolgozni – hiszen az elv az, hogy az adott alkalmat extra pihenőnappal, családi körben ünnepelhessék az emberek, ami nem valósul meg, ha szombatra esik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG