<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A hosszú hétvége jó, pláne ha négynapos – ebben mindenki egyetért. Ezért cserébe szombaton dolgozni viszont szívás, és igazából nincs is semmi értelme.

Te hiába dolgozol, a többiek nincsenek bent

A nemzetgazdasági miniszter rendelete alapján az idén három alkalommal kerül sor munkanap-áthelyezésre – volt egy januárban, lesz egy karácsony környékén és mivel augusztus 20. csütörtökre esik, ebben a hónapban is csináltak egy csavart a munkarenden. A hétvége és a csütörtökre vagy keddre eső munkaszüneti nap közé valóban nem lenne sok értelme bepasszírozni egy munkanapot, a nemzetgazdaság is szép bevételtől esne el, ha kiesnének a négynapos pihenőkre időzített üdülések.

Az viszont, hogy cserébe szombaton dolgozni kell, egyértelműen hülyeség. Akinek olyan a munkarendje, hogy egyébként is dolgozna szombaton, annak tök mindegy, mindenki más viszont minimum félvállról veszi az egészet. Sok munkahelyen engedik el akár az egész napot, máshol ugyan kell dolgozni, de mivel rendszerint az üzleti partnereknél, beszállítóknál, vevőknél is teljesen kiszámíthatatlan, hogy van-e valaki, aki fel tudja venni a telefont, érdemi eredményt nem igazán lehet elérni. Még a munkanapot tartó cégek között is sokan tréningre, csapatépítésre vezénylik a testületet - így velük sem most kötjük meg majd életünk bizniszét.

A szakértők is azt mondják, semmilyen gazdasági eredménye nincs a munkanap-áthelyezésnek: ha határidőre el kell készülnie egy feladatnak, az szombati munkavégzés nélkül is megoldható, minden más csak alibizés.

A hivatal legalább nyitva van – de minek?

Ha már munkanap, legalább ügyintézhetünk – gondolhatnánk, hiszen számos hivatali ügyfélszolgálat nyitva tart ilyenkor. Ha viszont nekünk is dolgozni kell, semmire sem megyünk vele – ugyanúgy nem alkalmas a munkaidő az ügyintézésre, mint akármelyik pénteken. Ha valaki mégis el tud menni az ügyfélszolgálatra, ne csodálkozzon, ha a szokásosnál nehezebben mennek az ügyek: a közszféra dolgozóinak ugyanúgy joguk van utálni a szombati munkát, mint a versenyszférásoknak.

A közalkalmazottak közül egyébként a pedagógusok utálhatják a legjobban a szombati munkanapokat, nekik sokszor olyan pénteki vagy hétfői napot kell bedolgozniuk szombaton, amikor egyébként nem is dolgoznának például téli vagy tavaszi szünet miatt.

A parkolás is tiszta szívás

Ahol van fizető parkolás, ott is igazítják a naptárat: a négynapos pihenő alatt nem kell fizetni (ezt zsigerből természetesnek is veszi az ember), a szombati munkanapon viszont kell – ez viszont a kutyának se jut eszébe. Hiába matricázzák fel a jobb helyeken a parkolóautomatát, ha oda se megy hozzá az ember – aki pedig pénteken este rutinból otthagyja az autóját a hétvégére egy ilyen helyen, a következő munkanapon rögtön mikuláscsomaggal indíthatja a hetet. Kész aranybánya a köztereseknek a szombat – már ha egyébként nincs tele a hócipőjük nekik is a szombati ellenőrizgetéssel.

Ami most jön, az még a szokásosnál is értelmetlenebb

Minden évben, amikor közzéteszik a jövő évi munkarendet, mindenki a hosszú hétvégéket kezdi számolni és tervezni – a szombati munkanap fölött viszont simán elsiklunk. Jó példa erre a mostani: mintha semmi extra nem lenne, alig hallottunk arról, hogy holnap bizony be kellene mennünk a melóba. Most ugyan írunk róla, de csak hogy szóljunk: ennek semmi értelme.

Aki pénteken dolgozott, az tudja, hogy kisebbségbe került. Nem reprezentatív felmérésünk szerint ötből három levélre automatikus válasz jön, miszerint a fogadó házon kívül van. Aki nincs szabadságon, az a jó eséllyel igen rövidre fogott munkanap (hiszen a péntek sosem olyan, mint a csütörtök) végeztével már indul is vízpartra.

Életbe lépett ugyanis a legmagasabb fokú hőségriadó: stabilan 36 fok fölötti hőmérséklet lesz a következő napokban, ez ráadásul viszonylag rövid időn belül már a negyedik hőhullám. Miközben erre a hőségre való tekintettel az ország egész területén felfüggesztették az autópályák felújítását, mindenki másnak dolgoznia kellene szombaton…

Ennek a munkanapnak egy igazi eredménye lesz: a munkavállalók többsége szépen elégethet egy szabadnapot, ennek legfeljebb a munkáltatók örülhetnek. A döntéshozóknak pedig figyelmébe ajánlunk egy olyan intézkedést, ami elsöprően népszerű, kellően átütő erejű ahhoz, hogy kivétel nélkül minden médium beszámoljon róla, költségvetési áldozata pedig elenyésző: hagyjuk már a francba a szombati munkanapokat.

Van, ahol még a hétvégére eső ünnepet is megkapják a dolgozók

A nemzetközi gyakorlat változatos, így nem lenne unortodox lépés megváltoztatni a rendszert (arról egyébként nem is beszélve, hogy határainkon túl a kutyát nem érdekli, dolgozunk vagy pihenünk-e szombaton). Van, ahol szabadon választhatják meg a cégek, kiadnak-e egy a szabadnapot, de arra is van példa, hogy ha egy munkaszünettel járó ünnepnap hétvégére esik, akkor hétfőn nem kell bemenni dolgozni – hiszen az elv az, hogy az adott alkalmat extra pihenőnappal, családi körben ünnepelhessék az emberek, ami nem valósul meg, ha szombatra esik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG