TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hosszú hétvége jó, pláne ha négynapos – ebben mindenki egyetért. Ezért cserébe szombaton dolgozni viszont szívás, és igazából nincs is semmi értelme.

Te hiába dolgozol, a többiek nincsenek bent

A nemzetgazdasági miniszter rendelete alapján az idén három alkalommal kerül sor munkanap-áthelyezésre – volt egy januárban, lesz egy karácsony környékén és mivel augusztus 20. csütörtökre esik, ebben a hónapban is csináltak egy csavart a munkarenden. A hétvége és a csütörtökre vagy keddre eső munkaszüneti nap közé valóban nem lenne sok értelme bepasszírozni egy munkanapot, a nemzetgazdaság is szép bevételtől esne el, ha kiesnének a négynapos pihenőkre időzített üdülések.

Az viszont, hogy cserébe szombaton dolgozni kell, egyértelműen hülyeség. Akinek olyan a munkarendje, hogy egyébként is dolgozna szombaton, annak tök mindegy, mindenki más viszont minimum félvállról veszi az egészet. Sok munkahelyen engedik el akár az egész napot, máshol ugyan kell dolgozni, de mivel rendszerint az üzleti partnereknél, beszállítóknál, vevőknél is teljesen kiszámíthatatlan, hogy van-e valaki, aki fel tudja venni a telefont, érdemi eredményt nem igazán lehet elérni. Még a munkanapot tartó cégek között is sokan tréningre, csapatépítésre vezénylik a testületet - így velük sem most kötjük meg majd életünk bizniszét.

A szakértők is azt mondják, semmilyen gazdasági eredménye nincs a munkanap-áthelyezésnek: ha határidőre el kell készülnie egy feladatnak, az szombati munkavégzés nélkül is megoldható, minden más csak alibizés.

A hivatal legalább nyitva van – de minek?

Ha már munkanap, legalább ügyintézhetünk – gondolhatnánk, hiszen számos hivatali ügyfélszolgálat nyitva tart ilyenkor. Ha viszont nekünk is dolgozni kell, semmire sem megyünk vele – ugyanúgy nem alkalmas a munkaidő az ügyintézésre, mint akármelyik pénteken. Ha valaki mégis el tud menni az ügyfélszolgálatra, ne csodálkozzon, ha a szokásosnál nehezebben mennek az ügyek: a közszféra dolgozóinak ugyanúgy joguk van utálni a szombati munkát, mint a versenyszférásoknak.

A közalkalmazottak közül egyébként a pedagógusok utálhatják a legjobban a szombati munkanapokat, nekik sokszor olyan pénteki vagy hétfői napot kell bedolgozniuk szombaton, amikor egyébként nem is dolgoznának például téli vagy tavaszi szünet miatt.

A parkolás is tiszta szívás

Ahol van fizető parkolás, ott is igazítják a naptárat: a négynapos pihenő alatt nem kell fizetni (ezt zsigerből természetesnek is veszi az ember), a szombati munkanapon viszont kell – ez viszont a kutyának se jut eszébe. Hiába matricázzák fel a jobb helyeken a parkolóautomatát, ha oda se megy hozzá az ember – aki pedig pénteken este rutinból otthagyja az autóját a hétvégére egy ilyen helyen, a következő munkanapon rögtön mikuláscsomaggal indíthatja a hetet. Kész aranybánya a köztereseknek a szombat – már ha egyébként nincs tele a hócipőjük nekik is a szombati ellenőrizgetéssel.

Ami most jön, az még a szokásosnál is értelmetlenebb

Minden évben, amikor közzéteszik a jövő évi munkarendet, mindenki a hosszú hétvégéket kezdi számolni és tervezni – a szombati munkanap fölött viszont simán elsiklunk. Jó példa erre a mostani: mintha semmi extra nem lenne, alig hallottunk arról, hogy holnap bizony be kellene mennünk a melóba. Most ugyan írunk róla, de csak hogy szóljunk: ennek semmi értelme.

Aki pénteken dolgozott, az tudja, hogy kisebbségbe került. Nem reprezentatív felmérésünk szerint ötből három levélre automatikus válasz jön, miszerint a fogadó házon kívül van. Aki nincs szabadságon, az a jó eséllyel igen rövidre fogott munkanap (hiszen a péntek sosem olyan, mint a csütörtök) végeztével már indul is vízpartra.

Életbe lépett ugyanis a legmagasabb fokú hőségriadó: stabilan 36 fok fölötti hőmérséklet lesz a következő napokban, ez ráadásul viszonylag rövid időn belül már a negyedik hőhullám. Miközben erre a hőségre való tekintettel az ország egész területén felfüggesztették az autópályák felújítását, mindenki másnak dolgoznia kellene szombaton…

Ennek a munkanapnak egy igazi eredménye lesz: a munkavállalók többsége szépen elégethet egy szabadnapot, ennek legfeljebb a munkáltatók örülhetnek. A döntéshozóknak pedig figyelmébe ajánlunk egy olyan intézkedést, ami elsöprően népszerű, kellően átütő erejű ahhoz, hogy kivétel nélkül minden médium beszámoljon róla, költségvetési áldozata pedig elenyésző: hagyjuk már a francba a szombati munkanapokat.

Van, ahol még a hétvégére eső ünnepet is megkapják a dolgozók

A nemzetközi gyakorlat változatos, így nem lenne unortodox lépés megváltoztatni a rendszert (arról egyébként nem is beszélve, hogy határainkon túl a kutyát nem érdekli, dolgozunk vagy pihenünk-e szombaton). Van, ahol szabadon választhatják meg a cégek, kiadnak-e egy a szabadnapot, de arra is van példa, hogy ha egy munkaszünettel járó ünnepnap hétvégére esik, akkor hétfőn nem kell bemenni dolgozni – hiszen az elv az, hogy az adott alkalmat extra pihenőnappal, családi körben ünnepelhessék az emberek, ami nem valósul meg, ha szombatra esik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
hírlevél