<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A héten nyilvánosságra kerültek a felsőoktatási ponthatárok, ám nem mindenki örülhet, a 110 ezer jelentkező közül csupán 80 ezren nyertek felvételt valamely intézménybe. Azoknak sem érdemes ugyanakkor elkeseredni, akik idén kimaradtak, hiszen válogathatnak a szakképzések között, vagy akár munkába is állhatnak.

Idén 30 ezren maradtak le a helyekről

Összesen 110 ezer 617-en jelentkeztek a szeptemberben induló képzésekre a februári határidőig. Közülük 79 ezer 681-en kezdhetik meg tanulmányaikat az általuk megjelölt szakok valamelyikén. Alap- és egységes, osztatlan képzésre 83 ezer 575-en jelentkeztek, és 59 ezer 569-en kerültek be, míg mesterképzésben a 22 ezer 321 jelentkező közül 14 ezer 704-en nyertek felvételt. A bekerüléshez legalább 240 pontot kellett elérniük a felvételizőknek. Részletek>>

Idén is a gazdálkodási szakokon voltak a legmagasabbak a ponthatárok; a Budapesti Corvinus Egyetem több képzésén is a tavalyinál akár tíz-húsz ponttal többet kellett gyűjteni a bejutáshoz. A Corvinuson a magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon 482 pontot, az alkalmazott közgazdaság szakon 479, míg az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon 478 pontot kellett elérni. Az intézmény gazdaságelemzés szakán 477, a nemzetközi tanulmányok szakon 473 pontra volt szükség a bekerüléshez.

Szintén magasak a pontszámok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, ahol alkalmazott közgazdaságtan szakon 471, nemzetközi gazdálkodás szakon 470 pont kellett azoknak, akik ott szeretnének tanulni szeptembertől. Jogi képzésben az ELTE-n 467 pontnál volt a határ, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 455, a Budapesti Gazdasági Főiskolán magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon 465, francia nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon 464 pontra volt szükség.

Irány a munkaerőpiac

A Profession.hu összeállítása szerint 2011-ben az érettségizőknek csak a 15 százaléka nem akart továbbtanulni, és nagyon sokan nyilatkoztak úgy, hogyha nem jutnak be a felsőoktatásba, akkor jövőre újra próbálkoznak. Az előttük álló egy évet azonban valahogy hasznosan kell eltölteniük: tanulhatnak valamilyen szakmát, de állást is kereshetnek. Ez utóbbi lehetőség azoknak, akik gimnáziumban érettségiztek, nehezebb lesz, mint azoknak, akik szakközépiskolában. A szakközépiskolában vagy szakiskolában végzett fiatalok sokkal kelendőbbek a munkaerőpiacon.

Az állásportál tapasztalatai szerint egy gimnáziumi érettségi nem mindig elég ahhoz, hogy munkát találjon valaki, egy-két nyelv alapos ismeretével viszont már több az esélye. Az asszisztensi, titkársági vagy a call centeres munkákra például valójában elegendő volna a középfokú végzettség, ám a munkaadók általában nincsenek megelégedve a jelentkezők nyelvtudásával, hozzáállásával, ezért vesznek fel szívesebben diplomásokat.

Az iskolaév befejeztével a munkaügyi központokban is jelentősen megemelkedett az álláskeresők száma, elsősorban a pályakezdő álláskeresők miatt. Az újonnan belépő pályakezdők 82 százaléka középfokú, 15 százalékuk pedig alapfokú végzettséggel rendelkezett. Csak kevesebb mint 3 százalékuk diplomás. A zárónapon 54 800 pályakezdő volt a nyilvántartásban (14,5 százalékkal többen, mint egy éve). A legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élnek. Egy év alatt csak Győr-Moson-Sopron megyében csökkent a számuk.

A pályakezdő álláskeresők számának növekedési üteme a diplomások és az alacsony végzettséggel rendelkezők körében mutat átlagon felüli növekedést. Az adatok alapján a pályakezdők között a két véglet, a diplomások és a legfeljebb 8 általánost elvégzettek vannak a legrosszabb helyzetben, irántuk csökkent a legnagyobb mértékben a munkaerőpaci igény.

Abban az esetben, ha valaki mindenképpen idén szeretné elkezdeni felsőfokú tanulmányait, akkor leghamarabb az augusztusi pótfelvételi során próbálkozhat újra, ám ekkor rendszerint csak költségtérítéses képzéseket hirdetnek meg. A pótfelvételi mellett egyéb képzési lehetőségek is rendelkezésre állnak a kimaradóknak, például nyelvi, szakmai, OKJ-s és felsőfokú szakok közül is válogathatnak a július 25.26-27. között megrendezett Virtuális Oktatás Börzén. A börze a főiskolát, egyetemet, egyéb képzést, továbbképzést vagy tanfolyamot kereső fiatalok részére jött létre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG