Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy német cikk szerint kevés nő akar gyereknevelés mellett teljes állásban dolgozni, ők maguk vesznek vissza az emancipációból, mert túl stresszesnek tartják az életüket. Sokszor túl korán feladják, pedig nem lehetetlen. Sokat segítene a családbarát munkahelyek kialakítása.

„Emancipáció? Senki sem akar erről már hallani” – írja a német N-Tv.de ma annak kapcsán, hogy a szeptember 24-i választások előtt sok véleményt gyűjtenek be az utca emberétől a társadalomról, politikáról. Teljes munkaidőben dolgozni és mellette még gyerekeket is felnevelni, ma is kevés német nőnek sikerül.

Egy marketingügynökség igazgatónőjét idézik, aki dolgozik, de a gyerekét is elhozza a napközi otthonos óvodából, ha szükséges, ha például a férje dugóba kerül. Szülői értekezletre megy, interjút ad, és gyerekfektetés után este még lehet, hogy két órát az otthoni íróasztalnál is eltölt. Minden percet ügyesen be kell osztania.

A férfiak keresik a pénzt

Az üzletasszony szerint sokan túl hamar feladják, túl könnyen visszatérnek a fakanálhoz, mondván, túl stresszes lenne másképp az életük. Az emancipáció visszaszorulóban van, és jórészt maguk a nők kezdeményezik ezt.

De nem feltétlenül ők tehetnek róla. Például melyik értekezletet tervezik úgy, hogy összeegyeztethető legyen az óvodák, iskolák szigorú nyitvatartási rendjével? A német háztartásokban a jövedelem 75 százalékát még mindig a férfiak keresik meg, mert a nők egy része csak részmunkaidőben, vagy egyáltalán nem jár dolgozni. A vállalatoknál családbarát kultúrára lenne szükség.

Bizony nincs egyenjogúság

A pártok programjaikban sokat írnak az emancipációról, mégis kevéssé keresik a nők kegyeit. Úgy tűnik, a szavakon túl keveset tesznek. (Nemrég elfogadtak például egy törvényt, hogy egyes tőzsdei cégek vezető testületeiben legalább 30 százalék nőnek kell lenni, de ez csak 100 vállalatot érint.)

Ön szerint a nők és a férfiak egyenjogúak Németországban? – a Statista.com szerint erre a kérdésre a megkérdezettek 70 százaléka válaszol nemmel, 29 százaléka igennel. Egy másik statisztika szerint a nők foglalkozástól függően csak 70-84 százalékát keresik óránként annak, mint amit a férfiak.

Több napközi kellene

Egy 2012-es körkérdés szerint a nők nemcsak a bér, hanem a betöltött pozíciók terén is hátrányban érzik magukat. Na nem azért, mert a végzettségük alacsonyabb lenne, hanem elsősorban a családi elfoglaltságok miatt, amelyek következtében a karrierjük általában törést szenved.

A többségük úgy gondolta, hogy a gyerekek elhelyezésének, a rájuk való vigyázásnak a lehetőségeit kellene leginkább fejleszteni ahhoz, hogy a szakmájukba jobban visszatérhessenek. (Amire egyébként vannak törekvések, például a napközi otthonos óvodákat fejlesztették sokat az elmúlt években Németországban.) Nőkvótákra, adminisztratív előírásokra azonban szerintük nincs szükség.

Nem is törnek nagyra

A nők lejjebb teszik a lécet – írta a Der Spiegel Online is egy tavalyi müncheni felmérés nyomán. Sokan maguk vesznek vissza a célokból, igényekből a szakmai életben. Például csak kilenc százalékuk lenne szívesen önálló vállalkozó, miközben ez a férfiaknál 19 százalék. Igazgatói állásra is kétszer annyi férfi törekszik, mint nő.

A nők még mindig kötelességüknek érzik a magánélet és a munka összeegyeztetését. Ami viszont emancipációra utaló jel, hogy korábban 13 százalékuk számára volt a fizetés a legfontosabb három munkahelyi körülmény egyike. Ez ma már 38 százalék, miközben a férfiak 46 százaléka nevezte meg ugyanezt.

Hogy mennyire szorult háttérbe, mennyire van válságban az emancipáció, nem tudjuk, de érdekes, hogy már 1984-ben is ezen töprengtek, sőt egész konferenciát rendeztek róla. A német Die Zeit archív cikkének címe: „Zsákutcába tévedt az emancipáció?”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
Karrier Régi-új miniszteri biztosa van Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 06:26
A korábban is az Igazságügyi Minisztérium kötelékében tevékenykedő biztos új feladatot kap.
Karrier Ingatlanok, juttatások – mik derültek ki a női képviselők vagyonnyilatkozataiból?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. február 2. 18:54
Ahogy lenni szokott, február 1-ig bezáróan leadták vagyonnyilatkozatukat az országgyűlési képviselők. Összeállításunkban kizárólag a női politikusok bevallásait néztük át, persze idén is találkoztunk néhány olyan nyilatkozattal, amely nem géppel, hanem kézzel – sokszor kibogarászhatatlanul – volt kitöltve. Ami ennek ellenére is kiolvasható volt: nem egy politikusnőnek 5-6, akár 8 ingatlan is van a nevén, de nem a magyar képviselőnők lesznek a jövő vállalkozóinak példaképei. 
Karrier Egyszerre két miniszteri biztosát mentette fel Palkovics László
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:31
Németh Gábor és Úsz Illés kinevezése is az év végéig szólt eredetileg.
Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
hírlevél
depositphotos