<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
Százmillió forintot fektettek be Magyarországon a Grenke csoport tulajdonosai. A hazai kis- és közepes vállalkozásoknak biztosítanak alternatív finanszírozási megoldást, így a cégek hamarabb juthatnak készpénzhez.

Jelentősen nő az európai kis- és középvállalatok körében a faktoring szolgáltatások iránti kereslet - állapítja meg a német Grenke csoport 2012. évi gyorsjelentése. A német pénzügyi csoport faktoring bevételei egy év alatt több mint 40 százalékkal nőttek. Hasonló felfutásra számít idén a hazai faktorpiacon a GF Faktor Zrt., a Grenke csoport magyar tagja is, amelyet közel 100 millió forintos tőkével tavaly hoztak létre. Magyarország a harmadik, ahol a csoport megjelent a faktoring tevékenységgel.

A faktorálás lényege, hogy a faktor megveszi az  eladótól a számlát. Általában az összeg 70-80 százalékát ki is fizetik, így a vállalkozás azonnal készpénzhez jut a szokásos 30, 60, 90 napos fizetési határidő helyett. A követelés (számla) beszedéséről ezután a faktorház gondoskodik. Miután a számlát a vevő kifizette, a faktorház elszámol az eladóval. Az eljárásban a faktorház a vevőt minősíti, vagyis megvizsgálja a fizetőképességét.

Baltay Zsombor, a társaság vezérigazgatója elmondta: a tulajdonosok eddig közel 100 millió forint friss tőkét fektettek be Magyarországon, elsősorban azért, hogy a hazai kis- és közepes vállalkozások számára alternatív finanszírozási megoldásokat biztosító szolgáltatásokat nyújtsanak.

A vezérigazgató kifejtette: Magyarországon a vállalati finanszírozásban a banki hitelezés továbbra is visszaszorulóban van, ezzel párhuzamosan viszont egyre általánosabb a szállítói hitelezés, ami jelentős tőkét igényel a vállalatok részéről. Baltay Zsombor szerint ez egyre nagyobb kihívást jelent. A hosszú fizetési határidejű számlák kibocsátói hitelezik a vevőket, azonban a hitelintézetekkel ellentétben, a kis- és közepes vállalkozások többnyire nincsenek megfelelően felkészülve az ebből keletkező likviditási problémák kezelésére. A vezérigazgató szerint erre ad rugalmas és hatékony alternatívát a faktoring.

Ötödével növelték a bevételüket

A frankfurti tőzsdén jegyzett Grenke csoport szerint stabilak a kilátásaik. A kis- és középvállalkozások finanszírozására szakosodott német vállalat mérlegfőösszege 20 százalékkal, 859 millió euróról 1,03 milliárd euróra emelkedett, a nettó árbevétel pedig 92,6 millió euróról 111,5 millió euróra nőtt tavaly. A társaság folyamatosan terjeszkedik Európában, szolgáltatásai - bérlet, lízing, bank és faktoring - Írországtól Svájcon át Lengyelországig már az egész európai piacon elérhetőek.

Különösen a faktoring iránt növekszik az érdeklődés, a csoportnak erről a területről származó bevételei 87,4 millió euróról 122,9 millió euróra nőttek az elmúlt évben, ami 40 százalékos növekedést jelent. Idén Magyarországon is hasonló bevétel-növekedéssel számolnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
KKV Megnyitották a pénzcsapot: közel 100 milliárd forintot akasztottak le a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. február 14. 10:02
Lassan már 98 milliárd forintnyi gyorskölcsön jutott a cégeknek.
KKV Holnap lejár egy fontos határidő – több céget is érinthet
Privátbankár.hu | 2022. január 30. 17:53
Ha az érintettek nem kapnak észbe, akkor könnyen bírság lehet a történet vége.
KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
hírlevél
Ingatlantájoló