1p
KKV
A magyar gazdaságot jelenleg számos negatív tendencia jellemzi, emelkedik a cégek bedőlési aránya, nő az átlagos fizetési késedelem és a végelszámolások száma is megugrott. A negyedéves adatok szerint egyre több vállalkozás kerül nehéz helyzetbe a válság úgy tűnik, hogy még nem érte el mélypontját a kedvezőtlen tendencia vélhetően tovább fog folytatódni.

A Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) első negyedéves elemzése szerint a társas vállalkozások száma az elmúlt egy évben 3 százalékkal növekedett Magyarországon, számuk jelenleg 575 ezret is eléri. 2012 első negyedévben azonban jelentősen több céget alapítottak, mint 2011 azonos időszakában, ami betudható a törvényi változásoknak és az új cégbejegyzési folyamatoknak, valamint a cégbejegyzés drágulásának is. Az első negyedévében 18 600 új céget jegyeztek be, míg 2011 elején ez a szám csupán 14 000 volt. A növekvő tendencia azonban várhatóan nem fog folytatódni, hiszen azok, akik fontolgatták a cégalapítást, az illetéktörvény cégtörvényt érintő módosításai miatt március elseje elé hozták vállalkozásuk megalapítását.

Egyedül Nógrádban csökkent a cégek száma

A vállalkozások száma egy év alatt a papíriparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén, a bútorgyártásban és az építőiparban csökkent. A pénzügyi, biztosítási tevékenységgel foglalkozó és a kommunális tevékenységet végző cégek száma azonban 10 százalékkal nőtt.

Az elmúlt időszakban csak Nógrád megyében csökkent a cégek száma 2,03 százalékkal, míg Komárom-Esztergom megyében 5,61 százalékkal több vállalkozás működik idén, mint 12 hónappal korábban. A középső és észak-nyugati megyékben nőtt jelentősen a cégek száma, míg általában dél-keleten kisebb mértékű növekedés volt tapasztalható.

Cégszám változása megyénként 2012. első negyedévében az előző év azonos időszakához képest
Forrás: Bisnode Csoport

Az átlagos fizetési határidő  jelenleg 27 nap körül van Magyarországon, amely az előző év azonos időszakához viszonyítva 1 napos csökkenést jelent. A Dun & Bradstreet adatai szerint a számlák 54 százalékát határidőben kifizették a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 50 százaléka került határidőben kiegyenlítésre. Sajnos ezzel egy időben a fizetési késedelem nőtt, ami arra utal, hogy a több határidőben kiegyenlített számla  nem a fizetési morál javulásának, hanem annak következménye lehet, hogy a fizetési feltételek szigorodtak. Az elmúlt három hónapban az átlagos fizetési késedelem majdnem elérte a 22 napot, ami meglehetősen magas, mivel 2011 első negyedévében ez „csak” 19 nap volt.  Ma átlagosan egy számla kiállítása után közel 50 napot kell várnia egy cégnek, hogy pénzéhez juthasson.

A papíriparban 83 után juthatunk a pénzünkhöz

A papíripari cégekkel való üzletkötéskor eddig is nagyon sokáig tartott, amíg a cégek pénzükhöz jutottak, de az elmúlt időszakban ez  az idő még hosszabb lett. Jelenleg átlagosan 83 napig tart, míg egy papíripari vállalkozóval kapcsolatban álló cég a pénzéhez jut, ami az elmúlt évinél több mint 10 nappal több. Az építőiparnak szállító cégek jelenleg 66 nap alatt jutnak pénzükhöz, míg 2011 első negyedévében ez közel 69 nap volt.

Iparágak, melyekben a legtovább tart pénzhez jutni
Sorrend Iparág Átlagos pénzhez jutási idő (nap)
1. Papíripar 83
2. Információ, kommunikáció 70
3. Építőipar 66
4. Oktatás 65
5. Humán-egészségyügyi, szociális ellátás 65
Forrás: Dun & Bradstreet Hungária Kft.

A cégek bedőlési, fizetésképtelenségi aránya sajnálatos módon folyamatosan emelkedik, és ismét negatív csúcsokat döntött. Míg a 2011 első negyedéve előtti 12 hónapban 3,20 százalék volt a cégek bedőlési aránya (felszámolási és csőeljárások cégszámhoz viszonyított arány), addig ma ez a szám már 3,90 százalék. A bedőlési arány folyamatosan növekszik, így a prognózisok szerint hamarosan átlépi a 4 százalékos határt is. Idén a felszámolások száma 2011 első negyedévéhez képest 34 százalékkal emelkedett, valamint naponta 65 cég ellen indul fizetésképtelenségi eljárás.

A fizetésképtelenségi eljárások (csőd, felszámolás) mellett a végelszámolások száma is jelentősen megemelkedett. Míg egy évvel korábban átlagosan 62 cég ellen indult végelszámolás, addig 2012 első három hónapjában 102 ilyen bejegyzés történik naponta, amely közel 100 százalékos emelkedést jelent.

A legtöbb bedőlés még mindig az építőiparban van

A magas bedőlésű iparágak listáját már hosszú ideje az építőipar vezeti, azonban a sorrendben jelentős átrendeződés történt. A keresletcsökkenés és a gazdasági helyzet minden eddiginél jobban meglátszik a szálláshely-szolgáltatással és vendéglátással foglalkozó cégek teljesítményén. Jelenleg közel 6  százalékos a bedőlési arány ebben a szektorban, míg 12 hónappal ezelőtt 4,2 százalék volt. A textilipar is rontott pozícióján, ma már a legnagyobb bedőlésű szektorok listájának 3 helyén szerepel, míg korábban a 7. volt. Több pozíciót javított a gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása, valamint a szállítás és raktározás, azonban egy év alatt - kisebb mértékben ugyan, mint a többi szektorban -, de itt  is nőtt a bedőlési arány.

A 10 legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparág
2012-es rangsor 2011-es rangsor Iparág Az elmúlt 12 hónap bedőlési aránya (%)
1. 1. Építőipar 6,9
2. 8. Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 5,99
3. 7. Textilipar 5,09
4. 3. Fafeldolgozás, fonottáru gyártása 5,04
5. 6. Nagykereskedelem 4,98
6. 10. Fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása 4,97
7. 11. Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység 4,86
8. 5. Gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása 4,86
9. 2. Szállítás, raktározás 4,74
10. 16. Bányászat, kőfejtés 4,64
Forrás: Dun & Bradstreet Hungária Kft.

A Dun & Bradstreet elemzése szerint az év hátrelévő részében egyre több vállalkozás kerül majd nehéz helyzetbe, egyre több cég küzd fizetésképtelenséggel, arányuk pedig jelentősen és folyamatosan nő. Véleményük szerint nem lehet arról beszélni, hogy a gazdasági válság elérte csúcspontját, és azok a cégek, amelyek nem tudtak a kihívásoknak megfelelni már bezártak.

Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a mutatók mind arra utalnak, hogy egyre nehezebb a helyzete a gazdasági szereplőknek és már a korábban jól működőnek hitt vállalkozások is fizetésképtelenné válhatnak. A szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy minden üzletkötés alkalmával és azt követően is nyomon kell követni az üzleti partnerek megbízhatóságát, fizetőképességét, amennyiben el akarják a cégek kerülni a  nemfizetési veszteségeket és ezáltal saját fizetőképességük romlását is.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG