4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Az MNB változtat az eddigi hitelezési programján, hogy csökkenjen saját szerepe, és nőjön a kereskedelmi bankok aktivitása, vagyis fokozatosan helyreálljon a vállalkozások piaci hitelezése. Új ösztönzés lesz a bankok számára, a részvétel nem kötelező, de erősen ajánlott.

Új eszközök, ajánlott részvétel

A Magyar Nemzeti Bank elemzői háttérbeszélgetés keretében vázolta, mik a tervei a vállalati hitelezés átalakítását illetően. Az eddigi Növekedési Hitelprogramot (NHP) 2016. január 1-től fokozatosan kivezetik, de helyette megjelenik a Piaci Hitelprogram (PHP), amelynek lényege a bankok támogatása a cégek hitelezésében. Aki részt vesz, sőt előre vállalásokat is tesz, mint egykor a munkaversenyben, komoly kedvezményeket kap az MNB-től.

Aki viszont nem vesz részt, azt elméletileg nem éri hátrány, de nagyjából úgy jellemezte őket a jegybank, mint Rákosi idejében azokat, akik nem jegyeztek békekölcsönt: nem segítik a gazdaság, a GDP növekedését, nem mozdítják elő a közös célt, nem a nép (a nemzet) javát akarják. A programban részt venni tehát erősen ajánlott.

Az eddigi mentőeszköz kivezetése

A vállalati hitelezés még a válság idején, 2008-9-ben esett vissza drámaian, és utána évekig tartott a folyamatos csökkenés. Ezt 2013 végén sikerült megtörni az NHP megindításával, de idén megint csökkenés tapasztalható. A cél az, hogy az idei stagnálás után masszív növekedés induljon a vállalkozások hitelezésében, ezen belül is elsősorban a kkv-k a célcsoport teljes vállalati szektoron belül, mindezt áttérve a piaci alapú hitelezésre.

Az NHP-t fokozatosan, január 1-től az év folyamán vezetnék ki. Ez azt jelenti, hogy még lehet igényelni, de már egyre kisebb összegben. A cél ezzel az, hogy amíg felpörög a piaci hitelezés, addig legyen folyamatosság, így egy fokozatos átállás valósulhat meg a jövő év folyamán.

NHP harmadik szakasz

Ez lesz az NHP harmadik, két, egyenként 300 milliárd forintos pillért tartalmazó szakasza. Az első pillér keretében, hasonlóan a korábbihoz, 0 százalékon biztosít a jegybank refinanszírozást a bankoknak, akik ebből legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhetnek a vállalkozásoknak. Az egy vállalkozás által felvehető összeg 10-ről 1 milliárd forintra csökken, hogy ezáltal a program a kisebb szereplőkre koncentráljon.

A második pillér keretében a bankok devizahitelt nyújthatnak azoknak a vállalkozásoknak, melyeknek bevétele jórészt devizában keletkezik, és eddig nem jutottak megfelelő hitelhez, így külföldi versenytársaikkal szemben hátrányt szenvedtek. Az MNB ugyancsak 0 százalék kamat mellett nyújt forinthitelt a bankoknak, és ezt egy piaci árazású devizacsereügylet keretében euróra cseréli. Az így kapott devizát ugyancsak legfeljebb 2,5 százalékos marzs mellett adhatják tovább a vállalkozásoknak.

Az új rendszer

Az új típusú hitelösztönzési rendszer, a PHP három fő részből fog állni. Az első a jegybanki eszköztárt kiegészítő eszközök: részben kamatcsere-ügyletek, melyek által a jegybank csökkenti a bankok kamatkockázatát. Emellett megjelenik a preferenciális betételhelyezési lehetőség, melynek keretében a résztvevő bankok az irányadó jegybanki kamaton helyezhetik el tartalékkötelezettség fölötti szabad eszközeiket.

A második fő rész a banki tőkekövetelményekben kapható kedvezmények, melyeket még a közeljövőben dolgoznak ki, a harmadik, nagyon lényeges rész egy olyan információs rendszer, melyben minden kis és közepes vállalkozás pénzügyi helyzete áttekinthető. Így az MNB rendszerében ellenőrizhetik a bankok, hogy az adott cég hitelképes-e, nem kell saját vizsgálatot végezniük, melyet sokszor eddig az adatok hiánya is nehezített.

Célok, banki együttműködés

A bankok aktív és passzív csoportba lesznek sorolva, attól függően, hogy vállalást tesznek-e a hitelezésre, vagy nem vesznek részt abban. Ez emlékeztet az említett terminológiával a nép barátai és ellenségei kategóriákra. A beszélgetés végén azért enyhült a szigor egy megjegyzés erejéig, miszerint nem feltétlenül kényszeríteni akarják a bankokat, csak nagyon szeretnék, ha beindulna végre a piaci hitelezés.

A célokat számszerűsítették is: a vállalti hitelezés évi 6-7 százalékos növelése, ezen belül a kkv-k esetében 9-10 százalék. Az MNB hangsúlyozta, hogy igen komoly előkészítő munka zajlott a Bankszövetség részvételével, így a bankok nem egy ultimátummal szembesülnek, hanem egy többé-kevésbé általuk is kidolgozott és jóváhagyott programmal.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG