TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Az MNB változtat az eddigi hitelezési programján, hogy csökkenjen saját szerepe, és nőjön a kereskedelmi bankok aktivitása, vagyis fokozatosan helyreálljon a vállalkozások piaci hitelezése. Új ösztönzés lesz a bankok számára, a részvétel nem kötelező, de erősen ajánlott.

Új eszközök, ajánlott részvétel

A Magyar Nemzeti Bank elemzői háttérbeszélgetés keretében vázolta, mik a tervei a vállalati hitelezés átalakítását illetően. Az eddigi Növekedési Hitelprogramot (NHP) 2016. január 1-től fokozatosan kivezetik, de helyette megjelenik a Piaci Hitelprogram (PHP), amelynek lényege a bankok támogatása a cégek hitelezésében. Aki részt vesz, sőt előre vállalásokat is tesz, mint egykor a munkaversenyben, komoly kedvezményeket kap az MNB-től.

Aki viszont nem vesz részt, azt elméletileg nem éri hátrány, de nagyjából úgy jellemezte őket a jegybank, mint Rákosi idejében azokat, akik nem jegyeztek békekölcsönt: nem segítik a gazdaság, a GDP növekedését, nem mozdítják elő a közös célt, nem a nép (a nemzet) javát akarják. A programban részt venni tehát erősen ajánlott.

Az eddigi mentőeszköz kivezetése

A vállalati hitelezés még a válság idején, 2008-9-ben esett vissza drámaian, és utána évekig tartott a folyamatos csökkenés. Ezt 2013 végén sikerült megtörni az NHP megindításával, de idén megint csökkenés tapasztalható. A cél az, hogy az idei stagnálás után masszív növekedés induljon a vállalkozások hitelezésében, ezen belül is elsősorban a kkv-k a célcsoport teljes vállalati szektoron belül, mindezt áttérve a piaci alapú hitelezésre.

Az NHP-t fokozatosan, január 1-től az év folyamán vezetnék ki. Ez azt jelenti, hogy még lehet igényelni, de már egyre kisebb összegben. A cél ezzel az, hogy amíg felpörög a piaci hitelezés, addig legyen folyamatosság, így egy fokozatos átállás valósulhat meg a jövő év folyamán.

NHP harmadik szakasz

Ez lesz az NHP harmadik, két, egyenként 300 milliárd forintos pillért tartalmazó szakasza. Az első pillér keretében, hasonlóan a korábbihoz, 0 százalékon biztosít a jegybank refinanszírozást a bankoknak, akik ebből legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhetnek a vállalkozásoknak. Az egy vállalkozás által felvehető összeg 10-ről 1 milliárd forintra csökken, hogy ezáltal a program a kisebb szereplőkre koncentráljon.

A második pillér keretében a bankok devizahitelt nyújthatnak azoknak a vállalkozásoknak, melyeknek bevétele jórészt devizában keletkezik, és eddig nem jutottak megfelelő hitelhez, így külföldi versenytársaikkal szemben hátrányt szenvedtek. Az MNB ugyancsak 0 százalék kamat mellett nyújt forinthitelt a bankoknak, és ezt egy piaci árazású devizacsereügylet keretében euróra cseréli. Az így kapott devizát ugyancsak legfeljebb 2,5 százalékos marzs mellett adhatják tovább a vállalkozásoknak.

Az új rendszer

Az új típusú hitelösztönzési rendszer, a PHP három fő részből fog állni. Az első a jegybanki eszköztárt kiegészítő eszközök: részben kamatcsere-ügyletek, melyek által a jegybank csökkenti a bankok kamatkockázatát. Emellett megjelenik a preferenciális betételhelyezési lehetőség, melynek keretében a résztvevő bankok az irányadó jegybanki kamaton helyezhetik el tartalékkötelezettség fölötti szabad eszközeiket.

A második fő rész a banki tőkekövetelményekben kapható kedvezmények, melyeket még a közeljövőben dolgoznak ki, a harmadik, nagyon lényeges rész egy olyan információs rendszer, melyben minden kis és közepes vállalkozás pénzügyi helyzete áttekinthető. Így az MNB rendszerében ellenőrizhetik a bankok, hogy az adott cég hitelképes-e, nem kell saját vizsgálatot végezniük, melyet sokszor eddig az adatok hiánya is nehezített.

Célok, banki együttműködés

A bankok aktív és passzív csoportba lesznek sorolva, attól függően, hogy vállalást tesznek-e a hitelezésre, vagy nem vesznek részt abban. Ez emlékeztet az említett terminológiával a nép barátai és ellenségei kategóriákra. A beszélgetés végén azért enyhült a szigor egy megjegyzés erejéig, miszerint nem feltétlenül kényszeríteni akarják a bankokat, csak nagyon szeretnék, ha beindulna végre a piaci hitelezés.

A célokat számszerűsítették is: a vállalti hitelezés évi 6-7 százalékos növelése, ezen belül a kkv-k esetében 9-10 százalék. Az MNB hangsúlyozta, hogy igen komoly előkészítő munka zajlott a Bankszövetség részvételével, így a bankok nem egy ultimátummal szembesülnek, hanem egy többé-kevésbé általuk is kidolgozott és jóváhagyott programmal.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
Friss
hírlevél