4p
KKV
A társaság osztrák, német és svájci munkákat vállalna.

Az Európai Bizottságtól kapott egyedi engedély alapján, társbefektetőkkel együtt száll be egy Zala megyében működő fémipari kisvállalkozásba a Széchenyi Tőkealap (SZTA). A társbefektetői konstrukció keretében az alap legfeljebb 70 százalékos arányban – azaz legalább 30 százalékos magántőke részvétele mellett – fektethet be egy társaságba - közölte a Privátbankárral a Tőkealap.

A pacsai Gróf Kft. tőkeemeléséhez az SZTA közel 60 millió forintot, a társaság 17 millió forintot, egy külső, független befektető pedig 8,5 millió forintot biztosít. A tőkeemelés segítségével a kisvállalkozás újabb lendületet adhat sikeres profilváltásának, amelynek révén külföldi beszállítói pozícióit és piaci kapcsolatait tovább erősítheti.

Előre menekültek

Sikeres profilváltás után ma már főként fémmegmunkálással és épületszigeteléssel foglalkozó kisvállalkozás a pacsai Gróf Kft., amelyet az SZTA tőkebefektetése is segít a jövőben. A cég jogelődjét, amely építőipari kivitelezéssel foglalkozott, már több mint 20 éve alapította a társaság ügyvezető tulajdonosa. A kisvállalkozás a 2000-es évek második felében vágott bele egy szigetelőanyagtermelő-üzem felépítésébe, amelynek termelését is elindította 2007-ben.

A válság miatt visszaeső építőipari környezetben azonban a cég az üzem eladására kényszerült. Ezzel párhuzamosan a fémipari megbízások és elsősorban a külföldi piacok felé fordult a vállalkozás vezetése, egy osztrák leányvállalat alapításával kívánt megbízásokat és megrendeléseket szerezni az osztrák, német és svájci piacon. Új partnerkapcsolatokat alakított ki, befektetésekkel fejlesztette eszközparkját, ennek eredményeként talpon maradt, növelni tudta szerződésállományát és árbevételét.

Csuhaj V. Imre a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a kisvállalkozás dinamikus és eredményes profilváltása, beszállítói tevékenységének fejlesztése, a menedzsment tettrekészsége és vezetési képességei miatt döntöttek a befektetésről. A hagyományos iparágakban nagyon fontos a rugalmas alkalmazkodás, e vállalkozás vezetői pedig hatékonyan tudtak reagálni a változó trendekre, megújulási képességük és fejlesztési szándékuk többszörösen megmutatkozott az elmúlt évek során.

Mercedes, Opel, VW

„Az ausztriai leányvállalat felfutását követő évektől a vállalkozás megrendeléseinek túlnyomó része már külföldről, több megrendelőtől érkezett” - közölte Gróf Zsolt, a cég ügyvezetője azzal kapcsolatban, hogy hogyan sikerült az építőipar visszaesése után új pályára állítani a társaságot. A kisvállalkozás jelenleg 18 főt foglalkoztat és a fejlesztésekkel párhuzamban alkalmazottainak létszámát is tovább kívánja bővíteni.

A növekvő megrendelés-állomány kielégítése érdekében a cég a fémmegmunkálási, fémforgácsolási tevékenységét fejleszti, s az idei évben elnyert, vissza nem térítendő támogatások segítségével gépeket, berendezéseket vásárolt. A kibővült eszközpark kihasználásához szükséges forgóeszköz-finanszírozás biztosításához kívántak tőkét bevonni, amelyben a társaság, külső befektető és az SZTA vesz részt 20, 10, illetve 70 százalékos arányban. A termelés saját tulajdonú telephelyen és gépeken történik, az új termelőeszközök hatékonyabb és nagyobb szériában gyártott termékekkel tudják kielégíteni a főként autóipari – Mercedes, Opel, Volkswagen – megrendeléseket.

Csuhaj V. Imre kiemelte, hogy a közös tőkeemelés új megoldást jelent az SZTA számára is, és tagadhatatlanul növelte a cég iránti bizalmat, hogy saját erőforrásokat is képes és hajlandó a kitűzött célok elérése érdekében invesztálni. Az Alap a hagyományos iparágba tartozó gépipari szektorban már több befektetéssel rendelkezik, az ország több régiójában. A befektetések tapasztalatai alapján látható, hogy az építőipar visszaesése után is képesek voltak újrakezdeni, vagy új irányba fordítani cégeiket a fejlődési lehetőséget kereső vállalkozások, sikerük nagy részben a menedzsment tudatos erőfeszítésein múlt. Új piacokat kerestek, vagy innovatív megoldásokkal álltak elő, így meg tudták találni helyüket a megváltozott környezetben is.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. a Magyar Állam 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaság, tulajdonosi jogait a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség gyakorolja. Az alapkezelő feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar kkv-szektor felé, meghatározott időtartamra szóló tőkebefektetés formájában. Az Alap 14 milliárdos forrásának 85 százaléka európai Uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami forrás.A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG