<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
KKV

A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.

„A nagy nevű cégek, mint a Metró Magyarország vagy az Euronics is felismerték már a TikTokban rejlő lehetőségeket. A multik ezt a platformot elsősorban márkaépítésre használják. A Metró Magyarország például olyan videókat is közzétesz, amelyekben bemutatják, hogy miért jó náluk dolgozni, és ezeken a TikTok-videókon keresztül a számukra releváns célcsoporthoz, elsősorban a pályakezdőkhöz és a fiatalokhoz juttatják el az üzeneteiket. Ezzel szemben az Euronics inkább kampányokban gondolkodik, saját termékeket és izgalmas technikai vívmányokat mutat be szemléletesen a közönségnek, amire szintén nagy az igény. A PWC pedig influenszereket is bevon szereplőként és tartalomgyártóként egyaránt, amivel új elérési útvonalakat nyithat meg a célcsoportja felé. A PWC elsősorban toborzási csatornaként használja a TikTokot, hiszen itt könnyen eléri a friss diplomásokat” – avat be Plósz Valentin TikTok-szakértő, az Adwern Group társalapítója, aki az elmúlt hetekben tüzetesebben is megvizsgálta a nagyvállalatok és a kkv-k TikTok-használati szokásait.

A TikTok-siker kulcsa: kreatív videókkal sokmillió embert elérni

Minél újszerűbb, érdekesebb tartalmakkal rukkol elő egy vállalkozás, annál nagyobb nézettségre számíthat. Ráadásul minél aktívabb egy vállalkozás a TikTokon, annál több kommentet és reakciót generál, ami jót tesz az algoritmusnak is.

„A nagyvállalatok is aktívan és sikeresen használják a TikTokot, de nem jellemző, hogy a kommunikációs stratégiájukba integrálnák, inkább a többi közösségi média felülettől teljesen külön kezelik. A social media platformok linkjei között jellemzően nem tüntetik fel, hogy van TikTok-oldaluk is. Ugyanakkor pl. az Euronicsnak és a Metrónak is vannak kiemelten sikeres eléréseik a TikTokon, míg ugyanezek a videók a Facebookon és az Instagramon már közel sem hoznak annyi megtekintést, mint az eredeti platformon, ami jelentősen rontja a hirdetési hatékonyságot. Ennek oka, hogy a Facebook és az Instagram jelentősen megváltozott algoritmusában keresendő” – mutat rá a TikTok-szakértő a nagy reklámzaj negatív hatásaira.

Márkaépítés és szórakoztatás egyben

A Shoprenter statisztikája szerint, az általuk megkérdezett 725 webshop mindössze 15%-a használja a TikTokot rendszeresen, és 5%-uk használta már, vagy gondolkodik rajta, hogy regisztráljon a videós közösségi oldalra. Ez egyben azt is jelenti, hogy aki időben lép, és nyit új kommunikációs csatornát, az könnyebben és olcsóbban érheti el a célközönségét a TikTokot nem használó versenytársainál, méghozzá szórakoztató módon, amivel tovább növelheti a vállalkozása iránti bizalmat is.

„A kkv-k a TikTokot elsősorban márkaépítésre használják. A tapasztalatom szerint a kkv-k általában cégen belül találnak egy kollégát vagy egy külső szakértői csapatot, akire rábízzák a TikTok-kommunikációt. Vannak olyan vállalkozók, akik nem bonyolítják túl, egyszerűen csak megosztják a mindennapjaikat. Egy ismert burkoló, aki a munkavégzés közben készült videóival hasznos tudást ad át, és ezzel folyamatosan növeli a brandjét, az egyik videójával több, mint 8,5 milliós megtekintést ért el.” – emeli ki a kkv-k TikTok-használatának előnyeit a szakértő.

A szórakoztató videók által elérhető népszerűség és ismertségnövekedés több megrendelést és nagyobb bevételt jelenthet. Nincs szükség előképzettségre vagy speciális eszközökre, egy átlagos videókamerával rendelkező mobiltelefon tökéletesen megfelel az ütős TikTok-videók elkészítéséhez. A tartalomgyártásnak csak a kreativitásunk szab határt, ami elengedhetetlen a sikeres TikTok-csatorna felépítéséhez.

„A legtöbben a TikTok alap videóvágó eszközét használják, amely automatikusan illeszti be a zenét, valamint lassítással, ütemre vágással vagy átmenetes vágással teszi izgalmasabbá és érdekesebbé a videókat. A személyes fiókokban a jogdíjas zenék is ingyenesen használhatóak, viszont hirdetni csak üzleti fiókkal lehet, de könnyű átváltani a kettő között. Ezért annak érdemes céges fiókot regisztrálni a TikTokon, aki rögtön hirdetni is szeretne. Aki először márkát építene rendszeres videó posztolásnál, az az alapértelmezett felhasználói fiókot is választhatja. A megfelelő beállításokkal, más közösségi média platformokhoz képest a TikTokon nagyságrendekkel könnyebb az organikus elérés is” – zárta gondolatait Plósz Valentin.

(x)

A rovat támogatója a 4iG

KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG