TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A K&H új, nagyvállalati növekedési indexének eredményei alapján a szektor enyhén optimista várakozással tekint a következő egy évre, saját lehetőségeit azonban pozitívabbnak értékeli, mint a makrogazdasági környezet változásait.

Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletág vezetője a bank csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a kis- és középvállalati (kkv) szektor fejlesztése mind uniós, mind hazai szinten évek óta prioritást élvez, eközben a nagyvállalatok gazdasági szerepéről jóval kevesebb szó esik.

"Holott a szektor nemzetgazdasági jelentőségéhez nem férhet kétség, a hazai GDP közel felét nyújtó és a munkavállalók közel harmadát foglalkoztató nagyvállalatok az éves ipari termelés több mint 70 százalékát, míg az exportértékesítés 80 százalékát adják" - emelte ki. Hozzátette: emellett nem elhanyagolható a nagycégek hazai kutatás-fejlesztésben betöltött szerepe sem, hiszen a szektor közel 70 százaléka folytat ilyen jellegű tevékenységet.

Milyen területeken terveznek beruházásokat a vállalatok (%. Forrás: K&H nagyvállalati növekedési index

Többség nem vesz fel új embert

A kutatás eredményei alapján a nagyvállalatok 52 százaléka árbevétel-emelkedéssel számol a következő 12 hónapban, tízből négyen stagnálást várnak, és csupán minden tizedik cég számol azzal, hogy csökkenni fognak a bevételei.

A nyereségvárakozásokat tekintve a szektor átlagosan 2,4 százalékos növekedést vár. Kevésbé kedvező hír, hogy csak minden ötödik nagyvállalat tervez munkaerő-felvételt, háromnegyedük nem tervezi, hogy változtatna dolgozói létszámán.

Harmaduk fejlesztene

A fejlesztéseket tekintve közel minden harmadik nagyvállalat beruházásai bővülésével számol. Ez gyakorlatilag a jelenlegi szintnek felel meg, tehát nem várható a beruházások ugrásszerű bővülése. A megvalósítandó beruházásoknál leginkább kapacitásbővítésben és technológiafejlesztésben gondolkodnak a vállalatok - derül ki a K&H csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel végzett közös kutatásából.

De hogyan?

A finanszírozást ugyanakkor döntően belső forrásból tervezik megoldani, a hitelezés nagyarányú élénkülése így továbbra sem várható. Kivételt ez alól az MNB növekedési hitelprogramja jelenti, mivel a kedvező kamatozás miatt közel minden hatodik cég (17 százalékuk) érdeklődik a jegybank növekedési hitelprogramjának második szakaszában elérhető kedvezményes forrás iránt.

"Az nhp második szakaszában még hangsúlyosabb az új, elsősorban beruházásra fordítandó hitelek szerepe: május végéig az új szerződések összege közel 175 milliárd forintot tett ki, aminek nagy részét, mintegy 132 milliárd forintot új beruházási hitelként helyeztek ki a bankok" - emlékeztetett Peter Roebben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
hírlevél