<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A felzárkózó térségek vállalkozásait vizsgálta az EBRD legfrissebb tanulmányában. A problémák maradtak, de van, ahol látni a javulást.

Az EBRD londoni székhelyén csütörtökön bemutatott 42 oldalas vizsgálati jelentés a tágabb értelemben vett európai felzárkózó térség több mint 15 ezer vállalatvezetőjének véleményét összegzi. A kétévi munkával összeállított tanulmány szerint a felmérésébe bevont cégvezetők a legnagyobb egyedi problémaként az árnyékgazdaság által támasztott tisztességtelen versenyt jelölték meg.

A jelentés szerint ugyanakkor Magyarországon az előző hasonló felmérésben kimutatott 49 százalékról 13 százalékra - a közép-európai EU-térségen belül a legalacsonyabbra - csökkent az "informális" gazdaság versenyére panaszkodó cégek aránya.

A vállalkozások csaknem egyharmadánál jelentette az árnyékgazdaság a legnagyobb problémát. A leginkább akadályozott országok pedig Azerbajdzsán és Szlovákia.

A második leginkább hátráltató tényező a felzárkózó európai térségben a pénzügy: Örményország, Horvátország, Oroszország és Mongólia vállalatai szenvednek a pénzhiánytól, azonban elmondható, hogy a vizsgált időszakban kevesebb cég vett fel hiteleket, mint az azt megelőzően vizsgált időszakban.

A kutatásban megjegyzik, hogy ez a visszaesés annak is betudható, hogy a cégek hiteligényeit elutasították, vagy annyira bizalmatlanok, hogy nem is fordulnak hitelért.

A harmadik legnagyobb probléma az áramellátás. Európában magas árakra, Kelet-Ázsiában pedig hiányos infrastruktúrára és a kimaradó szolgáltatásokra panaszkodnak, főleg albán, tádzsikisztáni és üzbég cégek.

A mostani vizsgálat három legégetőbb problémája megegyezik a 2008/9-ben végzett kutatás eredményeivel, csak a dobogókon  cserélődtek a pozíciók. Ennek ellenére volt olyan terület, ahol javulást tapasztaltak az EBRD kutatói.

Bíróság, bürokrácia és jó munkaerő

Az elmúlt öt év adatai alapján a megkérdezett cégvezetők úgy vélik, hogy sokkal lazább lett a vállalkozásokhoz köthető jogrendszer. Ezek leginkább állami beavatkozásoknak köszönhetők, amelyek azonban elvártak az uniós jogharmonizáció kapcsán.

A gazdasági világválság lassú lecsengésével az elvándorolt munkaerő is kezd visszatérni az felzárkózó anyaországokba. A tapasztalatok szerint könnyebb lett szakmailag felkészült munkaerőt találni ebben a régióban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos