<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV

A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.

A szaklap szerint a mérgező munkahelyi veszekedések egyik forrását azok az emberek jelentik, akik így próbálnak előre törni, netán figyelmet és hatalmat szerezni a maguk számára. Legyen szó akár nyilvános vitákról, minősíthetetlen stílusban, akár dühöngő, nagybetűs emailekről, a cég és a kollégák rosszindulatú kibeszéléséről a közösségi oldalakon - az ilyen dolgozók jellemzően sorozatosan meg fogják ismételni ezt a fajta viselkedést.

A legnyilvánvalóbb válasz persze a kötekedők leszerelésére az, ha szándékosan eltávolodunk a közelükből, azonban erre sokszor nincsen lehetőség, hiszen az agresszor lehet akár egy olyan kolléga, akivel az együttműködés szükséges a mindennapi feladatok elvégzéséhez, akár a közvetlen főnökünk. Ez azonban nem minden, hiszen ha a mérgező munkavállaló elbocsátásáról dönt a cég, sokszor az sem jelent megoldást, mivel a sértődöttség még inkább feltüzelheti esetleges rosszindulatotát. 

A kötekedő kollégákkal is meg kell tanulni együttműködni. (Fotó: Pexels)A kötekedő kollégákkal is meg kell tanulni együttműködni. (Fotó: Pexels)

Akkor mi a jó megoldás? A HBR munkapszichológusok és mediátorok tanácsait gyűjtötte össze arról, hogy hogyan éljünk együtt a kötekedőkkel.

Azonosítsuk a konfliktus-keresőket!

Először is képesnek kell lennünk arra, hogy felsimerjük azokar a kollégákat, akik tényleg a konfliktust keresik – ugyanakkor fontos arra is emlékeztetni, hogy a dolgozóknak joguk van ahhoz, hogy kritizálják munkatársaikat, legyen az akár a főnökük, az sem kötelező, hogy mindenkivel mindenben egyetértsenek, fordulhatnak HR-eshez, a szakszervezetbe is beléphetnek anélkül, hogy rájuk aggatnák a „kötekedő” címkét. A problémás munkavállalókat sokkal inkább az ismétlődő konfliktusok jellemzik: ők azok, akik gyakran hibáztatnak másokat, összeesküvés-elméteket gyártanak, vádaskodnak. Marshall Shelley, egy vezetéselmélettel foglalkozó szakember könyvében arra figyelmeztetett, hogyha a bajkeverőket azonosítottuk, semmiképpen sem szabad démonizálni őket, mivel ez csak tovább rontja az amúgy is elmérgesedett helyzetet. 

ha egy sárkány megtámad, ne váljunk mi is azzá.

A szakember szerint a figyelem, a megértés, a nyílt, egyenes kommunikáció és az együttérzés hosszútávon biztos, hogy inkább eredményre vezet a kötekedőkkel szemben, mint ha haragsoan reagálnánk. 

Gary Friedman mediátor emellett azt tanácsolja, hogy egy bizonyos szintig érdemes végighallgatni a kötekedők véleményét, még akkor is, ha nem értünk velük egyet, mivel sokszor a konfliktus fő forrása az, hogy valaki úgy érzi, nem hallgatják meg.

Kössük le a felesleges energiákat!

A szakértők szerint az egyik legjobb megoldás az, hogyha a kötekedők energiáját produktív irányba tereljük. Adjunk nekik választási lehetőségeket, nem feladatokat. Gyakran a professzionális coaching is egy jó lehetőség.

Megan Hunter coach egy korábbi veszélyes ügyet, amely egy nagy családi vállalkozást sodort a csőd szélére, úgy kezelte, hogy arra kérte a családtagokat, közösen dolgozzanak ki egy tervet a cég számára – az együttműködéssel sikerült elérni, hogy az eddig folyamatosan vitázó partnerek közösen dolgozva, produktív munkát végezzenek.

A szakember szerint ez nem minden esetben működik, azonban a mérgező helyzetekben mindenképpen érdemes megpróbálkozni ezzel a megoldással is.

Egészséges vitakultúrára van szükség

A kötekedés és a mérgező légkör orvoslására a legkifizetődőbb gyógymód egyértelműen az, hogyha egészséges vitakultúrát alakítunk ki – önmagában az egyet nem értés sokszor pont hogy produktív hatású, és az együtt gondolkodás jobb és hatékonyabb munkához vezethet.

Ezért a menedzsment felelőssége megteremteni azokat a kereteket, amelyeken belül úgymond „szabad a pálya’, azaz érdemes lefektetni az alapvető szabályokat arról, hogy milyen stílusban és hangnemben lehet vitázni, és mik azok a határok, amelyeken belül kulturáltan meg lehet kérdőjelezni a cég döntéseit.

(HBR)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
KKV Új év, új élet - új céges bankszámla!
Gergely Péter | 2022. január 15. 18:15
Sokan újévi fogadalmakkal indították a 2022-es évet, melyben új célokat jelöltek ki, köztük pénzügyi célokat is. Vállalkozóként azonban nem gondolnak olyan lehetőségekre, melyek miatt esetleg végigbosszankodtuk az előző évet. Ilyen lehet egy rossz szerződés, egy felesleges biztosítás vagy egy jó drága céges bankszámla. Érdemes ezekhez is hozzányúlni. Igen, akár még a cég bankszámlájához is.
KKV Nagy dobás a Főtaxitól: elindult az új szolgáltatás
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 18:22
Belép a csomagszállítási piacra az egyik legnagyobb magyar taxicég.
KKV Ezentúl Orbán Viktor vejének friss szerzeményéhez kell utalni a kamarai hozzájárulásokat
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 14:26
Arról az 5 ezer forintról van szó, amelyet a vállalkozásoknak évente kell megfizetniük.
KKV Hogyan növekedhetnek sikeresen a cégek?
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 10:28
Egy vállalkozás indulásakor előnyt jelenthet, ha saját tőkéből indul és minden feladat egy kézben összpontosul, hiszen így a döntéshozatal is gyorsabb.
KKV Jócskán megdrágulhat a magyar cégek élete
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 13:40
Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
KKV Nagy változások az adózásban: erre kell majd figyelni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 11:41
Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege.
KKV 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet
Privátbankár.hu | 2021. december 19. 14:01
Ismerje meg a feltörekvő magyar középvállalkozások sikerének titkait. A K&K Kis és Középvállalkozások magazinja és az Alinea Kiadó gondozásában megjelenő 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyv december 6-án került a piacra.
KKV Melyik az Orbán-rendszer legsikeresebb üzletága?
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:05
„Ahol ilyen mértékű dominanciája van egy politikai erőnek, ott mindenki abban érdekelt, hogy a kormányon lévőkkel jóban legyen” – állítja Török Gábor a Piac & Profit legfrissebb számában. A politológus arról is beszélt a lapnak adott interjúban, mi befolyásolja azt, hogy az üzleti élet szereplői melyik párthoz húznak. De nem csak pénzről és profitról szól a decemberi magazin, amely már kapható az újságárusoknál.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló