<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV

A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.

A szaklap szerint a mérgező munkahelyi veszekedések egyik forrását azok az emberek jelentik, akik így próbálnak előre törni, netán figyelmet és hatalmat szerezni a maguk számára. Legyen szó akár nyilvános vitákról, minősíthetetlen stílusban, akár dühöngő, nagybetűs emailekről, a cég és a kollégák rosszindulatú kibeszéléséről a közösségi oldalakon - az ilyen dolgozók jellemzően sorozatosan meg fogják ismételni ezt a fajta viselkedést.

A legnyilvánvalóbb válasz persze a kötekedők leszerelésére az, ha szándékosan eltávolodunk a közelükből, azonban erre sokszor nincsen lehetőség, hiszen az agresszor lehet akár egy olyan kolléga, akivel az együttműködés szükséges a mindennapi feladatok elvégzéséhez, akár a közvetlen főnökünk. Ez azonban nem minden, hiszen ha a mérgező munkavállaló elbocsátásáról dönt a cég, sokszor az sem jelent megoldást, mivel a sértődöttség még inkább feltüzelheti esetleges rosszindulatotát. 

A kötekedő kollégákkal is meg kell tanulni együttműködni. (Fotó: Pexels)A kötekedő kollégákkal is meg kell tanulni együttműködni. (Fotó: Pexels)

Akkor mi a jó megoldás? A HBR munkapszichológusok és mediátorok tanácsait gyűjtötte össze arról, hogy hogyan éljünk együtt a kötekedőkkel.

Azonosítsuk a konfliktus-keresőket!

Először is képesnek kell lennünk arra, hogy felsimerjük azokar a kollégákat, akik tényleg a konfliktust keresik – ugyanakkor fontos arra is emlékeztetni, hogy a dolgozóknak joguk van ahhoz, hogy kritizálják munkatársaikat, legyen az akár a főnökük, az sem kötelező, hogy mindenkivel mindenben egyetértsenek, fordulhatnak HR-eshez, a szakszervezetbe is beléphetnek anélkül, hogy rájuk aggatnák a „kötekedő” címkét. A problémás munkavállalókat sokkal inkább az ismétlődő konfliktusok jellemzik: ők azok, akik gyakran hibáztatnak másokat, összeesküvés-elméteket gyártanak, vádaskodnak. Marshall Shelley, egy vezetéselmélettel foglalkozó szakember könyvében arra figyelmeztetett, hogyha a bajkeverőket azonosítottuk, semmiképpen sem szabad démonizálni őket, mivel ez csak tovább rontja az amúgy is elmérgesedett helyzetet. 

ha egy sárkány megtámad, ne váljunk mi is azzá.

A szakember szerint a figyelem, a megértés, a nyílt, egyenes kommunikáció és az együttérzés hosszútávon biztos, hogy inkább eredményre vezet a kötekedőkkel szemben, mint ha haragsoan reagálnánk. 

Gary Friedman mediátor emellett azt tanácsolja, hogy egy bizonyos szintig érdemes végighallgatni a kötekedők véleményét, még akkor is, ha nem értünk velük egyet, mivel sokszor a konfliktus fő forrása az, hogy valaki úgy érzi, nem hallgatják meg.

Kössük le a felesleges energiákat!

A szakértők szerint az egyik legjobb megoldás az, hogyha a kötekedők energiáját produktív irányba tereljük. Adjunk nekik választási lehetőségeket, nem feladatokat. Gyakran a professzionális coaching is egy jó lehetőség.

Megan Hunter coach egy korábbi veszélyes ügyet, amely egy nagy családi vállalkozást sodort a csőd szélére, úgy kezelte, hogy arra kérte a családtagokat, közösen dolgozzanak ki egy tervet a cég számára – az együttműködéssel sikerült elérni, hogy az eddig folyamatosan vitázó partnerek közösen dolgozva, produktív munkát végezzenek.

A szakember szerint ez nem minden esetben működik, azonban a mérgező helyzetekben mindenképpen érdemes megpróbálkozni ezzel a megoldással is.

Egészséges vitakultúrára van szükség

A kötekedés és a mérgező légkör orvoslására a legkifizetődőbb gyógymód egyértelműen az, hogyha egészséges vitakultúrát alakítunk ki – önmagában az egyet nem értés sokszor pont hogy produktív hatású, és az együtt gondolkodás jobb és hatékonyabb munkához vezethet.

Ezért a menedzsment felelőssége megteremteni azokat a kereteket, amelyeken belül úgymond „szabad a pálya’, azaz érdemes lefektetni az alapvető szabályokat arról, hogy milyen stílusban és hangnemben lehet vitázni, és mik azok a határok, amelyeken belül kulturáltan meg lehet kérdőjelezni a cég döntéseit.

(HBR)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos