TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Magyar védjegyjogosultaknak küldenek megtévesztő díjfizetési felszólításokat külföldi cégek - a Privátbankárt is megpróbálták már így lehúzni a közelmúltban. Több százezer forintot is bukhatnak azok, akik fizetnek a hivatalos számlára hasonlító megrendelőlapra.

Szeretnénk a védjegyjogosultak figyelmét felhívni egy olyan megtévesztő díjfizetési felszólításokkal kapcsolatos eljárásra, amely károkat okozhat a védjegyjogosultaknak, akár néhány százezer forint nagyságrendben is. Az elmúlt időszakban elterjedt gyakorlat szerint főleg külföldi cégek kéretlen díjfizetési felszólításokat küldenek közvetlenül a védjegyjogosultaknak, olyan látszatot keltve, mintha hivatalos számláról lenne szó.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a nyitólapján nagybetűs, figyelemfelkeltő link alatt igen részletes tájékoztatást nyújt az ilyen kéretlen felszólításokkal kapcsolatosan:

„Néhány cég szabadalmi, illetve védjegybejelentésekkel, továbbá védjegyoltalom megújításokkal kapcsolatban - hivatalos számla látszatát keltő - kéretlen díjfizetési felhívásokat küld magyarországi bejelentők, jogosultak részére. A levelek a szabadalmi, illetve védjegybejelentéssel kapcsolatos hivatalos számlának tűnnek, és legtöbbször csak a levélben található apró betűs tájékoztatóból derül ki, hogy valójában egy adatbázisba való bekerülést, "publikálást" ajánl a cég a befizetett összegért.

Amennyiben ilyen megtévesztő díjfizetési felhívást tartalmazó levelet kap, mindenképp győződjön meg annak eredetéről, tartalmáról, továbbá a kínált szolgáltatás jellemzőiről. Különösen ajánlott a kiszámlázott összeg rendeltetésének és a levélen szereplő bankszámlaszámnak az ellenőrzése."

Hiába fizetünk, nem lesz védjegyoltalom

Az SZTNH nem áll kapcsolatban a vállalkozásokkal, amelyek megtévesztő díjfizetési felhívásokkal keresik meg a bejelentőket és a védjegyjogosultakat. Az SZTNH felhívja a figyelmet arra, hogy az e cégek által nyújtott szolgáltatások semmilyen kihatást nem gyakorolnak az általa intézett iparjogvédelmi hatósági eljárások lefolytatására, a védjegyoltalomból eredő kizárólagos jog keletkezésére, módosulására, illetve megszűnésére. A "védjegypublikálás", illetve más hasonló "megújításra" vonatkozó szolgáltatás felajánlása a magyarországi, közösségi illetve nemzetközi védjegyoltalom szempontjából teljes mértékben irreleváns.

.Az SZTNH figyelmeztetésében nagyszámú példát hoz fel, hogy milyen cégektől érkezhet megtévesztő díjfizetési felhívások, azaz az SZTNH számára a megtévesztő díjfizetési felhívásokkal kapcsolatban rendelkezésre álló néhány példa megtalálható a Hivatal honlapján - mondta el érdeklődésünkre Dr. Lantos Judit ügyvéd, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda - Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. szakembere.

Az értesítő, amelyet a Privátbankár.hu kapott, az SZTNH által összegyűjtött minták között is szerepel.

217 500 forintot akartak legombolni rólunk

A magyarországi védjegyjogosultak ha nem rendelkeznek kellő információval a védjegy megújításával kapcsolatosan, akkor azt hihetik, hogy a kapott díjfizetési felszólítás teljesítésével védjegyoltalmát fenntarthatja. Ez történt a Privátbankár.hu Kft.  védjegye esetében is, aki a számára oltalom alatt álló magyar nemzeti védjegy tekintetében kapta meg a képen látható átutalási megbízást.

 

 

A felhívás védjegy publikálás tárgyat jelöl meg, két éves időtartamra, és 217 500 forint összeget fizetésére szólít fel. A számlát kiállító cég Ausztriában van bejegyezve; ez a bevett gyakorlat, hogy mindig más országban lévő székhelyű cég adja az ajánlatot.

Hogyan működik és mennyibe kerül igazából a védjegyoltalom?

Dr. Lantos Judit elmondta. a magyar nemzeti védjegyeket az SZTNH lajstromozza és tartja nyilván. A védjegyoltalom időtartama 10 év, amely a bejelentés napjától kezdődik. A védjegy bejelentésekor kell a bejelentőnek megfizetnie a védjegybejelentési díjat, amelynek mértékét a 19/2005. (IV. 12.) GKM rendelet tartalmazza.

A díj nagysága attól függ, hogy hány áru- vagy szolgáltatási osztályra kérik a védjegy oltalmát. 3 áruosztályig a védjegybejelentés díja és a védjegyoltalom megújítására irányuló kérelem díja egyaránt 74 800 forint, amely háromnál több osztályba tartozó árujegyzék esetén a negyedik és minden további osztály után 32 000 forinttal emelkedik osztályonként.

A védjegyoltalom 10 évre keletkezik, erre az időtartamra kell megfizetni a védjegybejelentés díját. A 10 éves lejárat előtt az SZTNH értesítőt küld a védjegy megújításának esedékességéről vagy a védjegyjogosultnak, vagy pedig a jogi képviselőjének, ha ő nyújtotta be a védjegybejelentést.

A megújítás díja az SZTNH által megküldött postai készpénz-átutalási megbízás segítségével, vagy banki átutalással fizethető meg. A díjat az SZTNH-nak a Magyar Államkincstárnál vezetett előirányzat-felhasználási keretszámlájára kell befizetni. Az SZTNH nem küld számlát a bejelentők, jogosultak részére.

Csak akkor újíthatjuk meg, ha használjuk

A védjegy megújításának díja ugyanannyi, mint a védjegybejelentés díja, és ismét további 10 évre ad kizárólagos oltalmat. A védjegy oltalma ily módon 10 évenként tetszőleges időtartamig megújítható. Természetesen a védjegyjogosultnak használnia kell a védjegyét, mert ha 5 éves időtartamot elérően nem használja a védjegyet, akkor bárki kezdeményezheti a védjegy törlését használat hiánya miatt, hiszen méltánytalan volna a többi piaci szereplővel szemben, hogy valaki huzamos időtartamon át lefoglaljon magának kizárólagos módon egy olyan megjelölést, amelyet végül nem használ - mondta Dr. Lantos Judit.

Ingyen is van nyilvántartás, minek fizetni?

Az adatbázisok tekintetében kiemeli az SZTNH a közleményében, hogy „a valamennyi iparjogvédelmi oltalmi formára kiterjedő ingyenes, elektronikus és kutatható nyilvántartást vezet, amely az egyes iparjogvédelmi oltalmak részletes adatait tartalmazza.”

Végül fontos megjegyezni, hogy Magyarországon nemcsak a magyar nemzeti védjegyek élveznek védjegyoltalmat, hanem az ún. közösségi védjegyek is (angolul: community trademark vagy röviden CTM), amelyeket a spanyolországi alicantei székhelyű Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (angolul OHIM, vagyis Office for Harmonization in the Internal Market) veszi nyilvántartásba. Az OHIM honlapján szintén megtalálható figyelmeztető oldal a megtévesztő díjfizetési felhívásokkal kapcsolatban, és egy másik oldalon összegyűjtve tartalmazza a különböző cégek által kiadott megtévesztő számlákat, amely lista 25. oldalán szintén a szóban forgó cég szerepel.

Ugyancsak oltalmat élveznek Magyarországon a Szellemi Tulajdon Világszervezeténél (WIPO) az ún. Madridi Megállapodáson és Madridi Jegyzőkönyvön keresztül külföldi bejelentők által bejelentett olyan nemzetközi védjegyek, amelynek oltalmát Magyarországra is kiterjeszteni kérték.Az SZTNH tájékoztatása szerint a megtévesztő díjfizetési felhívásokkal kapcsolatban hasonló - példákkal illusztrált - figyelmeztető oldalak megtalálhatóak a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal, a Szellemi Tulajdon Világszervezete, az Európai Szabadalmi Hivatal, valamint több nemzeti hivatal honlapján - mondta el a Privátbankárnak Dr. Lantos Judit.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
hírlevél