6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Magyar védjegyjogosultaknak küldenek megtévesztő díjfizetési felszólításokat külföldi cégek - a Privátbankárt is megpróbálták már így lehúzni a közelmúltban. Több százezer forintot is bukhatnak azok, akik fizetnek a hivatalos számlára hasonlító megrendelőlapra.

Szeretnénk a védjegyjogosultak figyelmét felhívni egy olyan megtévesztő díjfizetési felszólításokkal kapcsolatos eljárásra, amely károkat okozhat a védjegyjogosultaknak, akár néhány százezer forint nagyságrendben is. Az elmúlt időszakban elterjedt gyakorlat szerint főleg külföldi cégek kéretlen díjfizetési felszólításokat küldenek közvetlenül a védjegyjogosultaknak, olyan látszatot keltve, mintha hivatalos számláról lenne szó.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a nyitólapján nagybetűs, figyelemfelkeltő link alatt igen részletes tájékoztatást nyújt az ilyen kéretlen felszólításokkal kapcsolatosan:

„Néhány cég szabadalmi, illetve védjegybejelentésekkel, továbbá védjegyoltalom megújításokkal kapcsolatban - hivatalos számla látszatát keltő - kéretlen díjfizetési felhívásokat küld magyarországi bejelentők, jogosultak részére. A levelek a szabadalmi, illetve védjegybejelentéssel kapcsolatos hivatalos számlának tűnnek, és legtöbbször csak a levélben található apró betűs tájékoztatóból derül ki, hogy valójában egy adatbázisba való bekerülést, "publikálást" ajánl a cég a befizetett összegért.

Amennyiben ilyen megtévesztő díjfizetési felhívást tartalmazó levelet kap, mindenképp győződjön meg annak eredetéről, tartalmáról, továbbá a kínált szolgáltatás jellemzőiről. Különösen ajánlott a kiszámlázott összeg rendeltetésének és a levélen szereplő bankszámlaszámnak az ellenőrzése."

Hiába fizetünk, nem lesz védjegyoltalom

Az SZTNH nem áll kapcsolatban a vállalkozásokkal, amelyek megtévesztő díjfizetési felhívásokkal keresik meg a bejelentőket és a védjegyjogosultakat. Az SZTNH felhívja a figyelmet arra, hogy az e cégek által nyújtott szolgáltatások semmilyen kihatást nem gyakorolnak az általa intézett iparjogvédelmi hatósági eljárások lefolytatására, a védjegyoltalomból eredő kizárólagos jog keletkezésére, módosulására, illetve megszűnésére. A "védjegypublikálás", illetve más hasonló "megújításra" vonatkozó szolgáltatás felajánlása a magyarországi, közösségi illetve nemzetközi védjegyoltalom szempontjából teljes mértékben irreleváns.

.Az SZTNH figyelmeztetésében nagyszámú példát hoz fel, hogy milyen cégektől érkezhet megtévesztő díjfizetési felhívások, azaz az SZTNH számára a megtévesztő díjfizetési felhívásokkal kapcsolatban rendelkezésre álló néhány példa megtalálható a Hivatal honlapján - mondta el érdeklődésünkre Dr. Lantos Judit ügyvéd, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda - Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. szakembere.

Az értesítő, amelyet a Privátbankár.hu kapott, az SZTNH által összegyűjtött minták között is szerepel.

217 500 forintot akartak legombolni rólunk

A magyarországi védjegyjogosultak ha nem rendelkeznek kellő információval a védjegy megújításával kapcsolatosan, akkor azt hihetik, hogy a kapott díjfizetési felszólítás teljesítésével védjegyoltalmát fenntarthatja. Ez történt a Privátbankár.hu Kft.  védjegye esetében is, aki a számára oltalom alatt álló magyar nemzeti védjegy tekintetében kapta meg a képen látható átutalási megbízást.

 

 

A felhívás védjegy publikálás tárgyat jelöl meg, két éves időtartamra, és 217 500 forint összeget fizetésére szólít fel. A számlát kiállító cég Ausztriában van bejegyezve; ez a bevett gyakorlat, hogy mindig más országban lévő székhelyű cég adja az ajánlatot.

Hogyan működik és mennyibe kerül igazából a védjegyoltalom?

Dr. Lantos Judit elmondta. a magyar nemzeti védjegyeket az SZTNH lajstromozza és tartja nyilván. A védjegyoltalom időtartama 10 év, amely a bejelentés napjától kezdődik. A védjegy bejelentésekor kell a bejelentőnek megfizetnie a védjegybejelentési díjat, amelynek mértékét a 19/2005. (IV. 12.) GKM rendelet tartalmazza.

A díj nagysága attól függ, hogy hány áru- vagy szolgáltatási osztályra kérik a védjegy oltalmát. 3 áruosztályig a védjegybejelentés díja és a védjegyoltalom megújítására irányuló kérelem díja egyaránt 74 800 forint, amely háromnál több osztályba tartozó árujegyzék esetén a negyedik és minden további osztály után 32 000 forinttal emelkedik osztályonként.

A védjegyoltalom 10 évre keletkezik, erre az időtartamra kell megfizetni a védjegybejelentés díját. A 10 éves lejárat előtt az SZTNH értesítőt küld a védjegy megújításának esedékességéről vagy a védjegyjogosultnak, vagy pedig a jogi képviselőjének, ha ő nyújtotta be a védjegybejelentést.

A megújítás díja az SZTNH által megküldött postai készpénz-átutalási megbízás segítségével, vagy banki átutalással fizethető meg. A díjat az SZTNH-nak a Magyar Államkincstárnál vezetett előirányzat-felhasználási keretszámlájára kell befizetni. Az SZTNH nem küld számlát a bejelentők, jogosultak részére.

Csak akkor újíthatjuk meg, ha használjuk

A védjegy megújításának díja ugyanannyi, mint a védjegybejelentés díja, és ismét további 10 évre ad kizárólagos oltalmat. A védjegy oltalma ily módon 10 évenként tetszőleges időtartamig megújítható. Természetesen a védjegyjogosultnak használnia kell a védjegyét, mert ha 5 éves időtartamot elérően nem használja a védjegyet, akkor bárki kezdeményezheti a védjegy törlését használat hiánya miatt, hiszen méltánytalan volna a többi piaci szereplővel szemben, hogy valaki huzamos időtartamon át lefoglaljon magának kizárólagos módon egy olyan megjelölést, amelyet végül nem használ - mondta Dr. Lantos Judit.

Ingyen is van nyilvántartás, minek fizetni?

Az adatbázisok tekintetében kiemeli az SZTNH a közleményében, hogy „a valamennyi iparjogvédelmi oltalmi formára kiterjedő ingyenes, elektronikus és kutatható nyilvántartást vezet, amely az egyes iparjogvédelmi oltalmak részletes adatait tartalmazza.”

Végül fontos megjegyezni, hogy Magyarországon nemcsak a magyar nemzeti védjegyek élveznek védjegyoltalmat, hanem az ún. közösségi védjegyek is (angolul: community trademark vagy röviden CTM), amelyeket a spanyolországi alicantei székhelyű Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (angolul OHIM, vagyis Office for Harmonization in the Internal Market) veszi nyilvántartásba. Az OHIM honlapján szintén megtalálható figyelmeztető oldal a megtévesztő díjfizetési felhívásokkal kapcsolatban, és egy másik oldalon összegyűjtve tartalmazza a különböző cégek által kiadott megtévesztő számlákat, amely lista 25. oldalán szintén a szóban forgó cég szerepel.

Ugyancsak oltalmat élveznek Magyarországon a Szellemi Tulajdon Világszervezeténél (WIPO) az ún. Madridi Megállapodáson és Madridi Jegyzőkönyvön keresztül külföldi bejelentők által bejelentett olyan nemzetközi védjegyek, amelynek oltalmát Magyarországra is kiterjeszteni kérték.Az SZTNH tájékoztatása szerint a megtévesztő díjfizetési felhívásokkal kapcsolatban hasonló - példákkal illusztrált - figyelmeztető oldalak megtalálhatóak a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal, a Szellemi Tulajdon Világszervezete, az Európai Szabadalmi Hivatal, valamint több nemzeti hivatal honlapján - mondta el a Privátbankárnak Dr. Lantos Judit.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG