<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Záboji Péter valószínűleg az európai startup-sikerek egyik legkeményebb élharcosa. Az üzletember komoly nemzetközi karrierrel a háta mögött vágott bele a feltörekvő fiatalok támogatásába, mára elvitathatatlan szerepe van abban, hogy Budapest meghatározó pontja a régió startup-térképének. Megoldásra váró problémákról, közös munkáról és az új kedvenc témájáról beszélgettünk.

Privátbankár: Mit jelent ma egy vállalkozásnak Magyarországon startupnak lenni?

Záboji Péter: Engem 5-6 éve kinevettek itt, amikor az ‘entrepreneurship’ szót használtam a vállalkozó helyett. Ennek akkor nálunk pejoratív értelme volt. Ha egy szülő meghallotta  hogy vállalkozó sétál az utcán, bezárták a gyerekeket a házba, nehogy bűnözőkkel találkozzanak. Azzal, hogy most ‘startup-vállalkozóról beszélünk, tisztára mossuk ezt a fogalmat. Divatba jött a startup szó használata,,a csapból is ez folyik. A magyar pedig mindig gyors választ keres. A menő formula nálunk így hangzik: zseniális ötlet + egy talicska pénz = milliomos leszek.

Egyre többen tapasztalják saját bőrükön, hogy becsületesen vállalkozni eléggé összetett dolog és egészséges ökoszisztémát igényel. Miért  lesz valaki vállalkozó? Mert értéket akar teremteni. Meggyőződése, hogy a világban sokaknak szüksége van arra, amit ő nyújtani fog. Steve Jobs nem volt pénzéhes. Ő olyan eszközt akart a kezünkbe adni, ami megkönnyíti az életünket. A sikeres vállalkozók példái mind ezt bizonyítják. Az ötlet csak a csapásirányt adja meg, a megvalósítás kemény munkát  igényel. Ahogy Thomas Alva Edison, minden idők legnagyobb feltalálója mondta: az inspiráció  csak 1 százalék, 99 százalék pedig izzadtság. A vállalkozó persze ezt nem tekinti munkának.

PB: Ehhez viszont igen nagy erő kell, a pénzről nem is beszélve.

ZP: Az igazi értéket nem egy ember teremti, az csapatmunka eredménye. Különböző tudások és tapasztalatok kellenek hozzá.. Az induló csapatoknak pedig nem "kockázati" tőkésekre van szükségük, hanem egy társvállalkozóra, aki pénzt fektet be, de emellett, tapasztalatot és kapcsolatrendszert is nyújt nekik . Aki segíti a fiatalokat és ha kell finoman rugdossa őket . Én vállalkozói kultúráról beszélek, mert ez nem igazgatás. Szerencsére vannak már páran nálunk, akik ezt professzionálisan csinálják. Angyal, illetve társvállakózói befektetőknek hívjuk őket.

PB: Egyre többen fordulnak inkább crowdfundinghoz a kockázati tőkealapok helyett. Miért?

ZP: Nagyon egészséges szemlélet, főleg azért, mert nálunk beteg a kockázati tőke rendszere, ez is egy hungaricum. A Jeremie-alapok adnak egy kis összeget, de ezért többségi tulajdont követelnek. Micsoda perverzió! Már az első fordulóban alkalmazottat csinálnak a kezdő vállalkozóból. Ugyanakkor nem értenek a cégfejlesztéshez - tisztelet a kivételnek, amiből nincs sok. A fiatalok azt látják, hogy jön a cukros bácsi a csekkel, de veszélyes. Mindenbe  beleszólogat de nincs meg a szakmai tapasztalata, nincs nemzetközi piacismerete, csak dirigál. Ebből nagyszerű kiút a crowdfunding. Persze a közösségi finanszírozás nem mindenre recept, de remek alternatíva az olyan B2C projektekhez, ahol könnyű érdeklődést felkelteni.

PB: A korábban említett mentorszerepet betöltheti az állam?

ZP: Közép-Európában ugyancsak elterjedt az a hit, hogy mindenről valakinek felülről kell döntenie. Ezek a rendelkezések és igazgatások gyakran kárt okoznak.N apjainkban divatos a változás management fogalma a cégeknél. Aki vezetett már nagyobb vállalatot, tudja, hogy ha változást hirdetünk meg, előszór is leáll az egész apparátus. A kormánynak sok-sok lehetősége lenne az ökoszisztéma és az előfeltételek segítésében, Szépen megfogalmaztuk mindezt 2013 őszén a Budapest HUB programban, közösen a minisztériumokkal. Ez pedig jó esetben független attól, hogy éppen ki a felelőse a területnek a kormányon belül.

PB: Sokszor említette korábban a kollaboráció fontosságát.

ZP: Igen, ez engem  vállalkozóként foglalkoztat. Hála a Facebooknak, LinkedIn-nek és Twitter-nek,  a minket körülvevő szociális háló dramatikus átalakult az elmúlt években. Mindennek az alapja a hálozatkutatás Kutatom az okát annak , hogy miért nem érkezett meg ez a tudomány a vállalati világban. Úgy gondolom, hogy öt-tíz év múlva, fontos hálózattudásra épülő eszközök  határozzák meg a sikeres vállalatvezetést. A 21. századbeli vállalkozókat, gyorsan növekedő digitális cégek vezetőit az érdekli, hogy a kik a véleményvezérek és az elkötelezett csapattagok. Kik a hatékony mentorok? Kik azok akik megosztják tudásukat és tapasztalatukat? Kik elkötelezettek a cég értékei iránt? Számukra a cégen belüli együttműködési kultúra  fontosabb, mint a hagyományos management technikák

A 20. század a futószalagról szólt, egy mechanisztikus világkép uralkodott. Apró darabokra szedtük a munkafolyamatot és kerestük a kis kockafejűeket, akik ehhez a feladathoz passzoltak. Így működik az autógyártás. Azokban a vállalkozásokban, ahol a tudás és információ a nyersanyag, ott az emberi kapcsolatok a meghatározó sikertényezők, Nem számít a rang, nem kell a nyakkendő. Nem lehet a ruha alapján megmondani, hogy ki, milyen beosztású. Ebben a környezetben csak tettek alapján szerzünk autoritást. Nem titulus, nem a sofőr és a limuzin árulja el, hogy ki az, aki sikeres. Az igazi vállalkozónak két-három négyzetméter kell csak, maga főzi a kávéját. Csapattársait pedig egyenrangú félként kezeli.

.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
KKV Új év, új élet - új céges bankszámla!
Gergely Péter | 2022. január 15. 18:15
Sokan újévi fogadalmakkal indították a 2022-es évet, melyben új célokat jelöltek ki, köztük pénzügyi célokat is. Vállalkozóként azonban nem gondolnak olyan lehetőségekre, melyek miatt esetleg végigbosszankodtuk az előző évet. Ilyen lehet egy rossz szerződés, egy felesleges biztosítás vagy egy jó drága céges bankszámla. Érdemes ezekhez is hozzányúlni. Igen, akár még a cég bankszámlájához is.
KKV Nagy dobás a Főtaxitól: elindult az új szolgáltatás
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 18:22
Belép a csomagszállítási piacra az egyik legnagyobb magyar taxicég.
KKV Ezentúl Orbán Viktor vejének friss szerzeményéhez kell utalni a kamarai hozzájárulásokat
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 14:26
Arról az 5 ezer forintról van szó, amelyet a vállalkozásoknak évente kell megfizetniük.
KKV Hogyan növekedhetnek sikeresen a cégek?
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 10:28
Egy vállalkozás indulásakor előnyt jelenthet, ha saját tőkéből indul és minden feladat egy kézben összpontosul, hiszen így a döntéshozatal is gyorsabb.
KKV Jócskán megdrágulhat a magyar cégek élete
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 13:40
Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
KKV Nagy változások az adózásban: erre kell majd figyelni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 11:41
Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege.
KKV 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet
Privátbankár.hu | 2021. december 19. 14:01
Ismerje meg a feltörekvő magyar középvállalkozások sikerének titkait. A K&K Kis és Középvállalkozások magazinja és az Alinea Kiadó gondozásában megjelenő 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyv december 6-án került a piacra.
KKV Melyik az Orbán-rendszer legsikeresebb üzletága?
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:05
„Ahol ilyen mértékű dominanciája van egy politikai erőnek, ott mindenki abban érdekelt, hogy a kormányon lévőkkel jóban legyen” – állítja Török Gábor a Piac & Profit legfrissebb számában. A politológus arról is beszélt a lapnak adott interjúban, mi befolyásolja azt, hogy az üzleti élet szereplői melyik párthoz húznak. De nem csak pénzről és profitról szól a decemberi magazin, amely már kapható az újságárusoknál.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló