<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
KKV
Záboji Péter valószínűleg az európai startup-sikerek egyik legkeményebb élharcosa. Az üzletember komoly nemzetközi karrierrel a háta mögött vágott bele a feltörekvő fiatalok támogatásába, mára elvitathatatlan szerepe van abban, hogy Budapest meghatározó pontja a régió startup-térképének. Megoldásra váró problémákról, közös munkáról és az új kedvenc témájáról beszélgettünk.

Privátbankár: Mit jelent ma egy vállalkozásnak Magyarországon startupnak lenni?

Záboji Péter: Engem 5-6 éve kinevettek itt, amikor az ‘entrepreneurship’ szót használtam a vállalkozó helyett. Ennek akkor nálunk pejoratív értelme volt. Ha egy szülő meghallotta  hogy vállalkozó sétál az utcán, bezárták a gyerekeket a házba, nehogy bűnözőkkel találkozzanak. Azzal, hogy most ‘startup-vállalkozóról beszélünk, tisztára mossuk ezt a fogalmat. Divatba jött a startup szó használata,,a csapból is ez folyik. A magyar pedig mindig gyors választ keres. A menő formula nálunk így hangzik: zseniális ötlet + egy talicska pénz = milliomos leszek.

Egyre többen tapasztalják saját bőrükön, hogy becsületesen vállalkozni eléggé összetett dolog és egészséges ökoszisztémát igényel. Miért  lesz valaki vállalkozó? Mert értéket akar teremteni. Meggyőződése, hogy a világban sokaknak szüksége van arra, amit ő nyújtani fog. Steve Jobs nem volt pénzéhes. Ő olyan eszközt akart a kezünkbe adni, ami megkönnyíti az életünket. A sikeres vállalkozók példái mind ezt bizonyítják. Az ötlet csak a csapásirányt adja meg, a megvalósítás kemény munkát  igényel. Ahogy Thomas Alva Edison, minden idők legnagyobb feltalálója mondta: az inspiráció  csak 1 százalék, 99 százalék pedig izzadtság. A vállalkozó persze ezt nem tekinti munkának.

PB: Ehhez viszont igen nagy erő kell, a pénzről nem is beszélve.

ZP: Az igazi értéket nem egy ember teremti, az csapatmunka eredménye. Különböző tudások és tapasztalatok kellenek hozzá.. Az induló csapatoknak pedig nem "kockázati" tőkésekre van szükségük, hanem egy társvállalkozóra, aki pénzt fektet be, de emellett, tapasztalatot és kapcsolatrendszert is nyújt nekik . Aki segíti a fiatalokat és ha kell finoman rugdossa őket . Én vállalkozói kultúráról beszélek, mert ez nem igazgatás. Szerencsére vannak már páran nálunk, akik ezt professzionálisan csinálják. Angyal, illetve társvállakózói befektetőknek hívjuk őket.

PB: Egyre többen fordulnak inkább crowdfundinghoz a kockázati tőkealapok helyett. Miért?

ZP: Nagyon egészséges szemlélet, főleg azért, mert nálunk beteg a kockázati tőke rendszere, ez is egy hungaricum. A Jeremie-alapok adnak egy kis összeget, de ezért többségi tulajdont követelnek. Micsoda perverzió! Már az első fordulóban alkalmazottat csinálnak a kezdő vállalkozóból. Ugyanakkor nem értenek a cégfejlesztéshez - tisztelet a kivételnek, amiből nincs sok. A fiatalok azt látják, hogy jön a cukros bácsi a csekkel, de veszélyes. Mindenbe  beleszólogat de nincs meg a szakmai tapasztalata, nincs nemzetközi piacismerete, csak dirigál. Ebből nagyszerű kiút a crowdfunding. Persze a közösségi finanszírozás nem mindenre recept, de remek alternatíva az olyan B2C projektekhez, ahol könnyű érdeklődést felkelteni.

PB: A korábban említett mentorszerepet betöltheti az állam?

ZP: Közép-Európában ugyancsak elterjedt az a hit, hogy mindenről valakinek felülről kell döntenie. Ezek a rendelkezések és igazgatások gyakran kárt okoznak.N apjainkban divatos a változás management fogalma a cégeknél. Aki vezetett már nagyobb vállalatot, tudja, hogy ha változást hirdetünk meg, előszór is leáll az egész apparátus. A kormánynak sok-sok lehetősége lenne az ökoszisztéma és az előfeltételek segítésében, Szépen megfogalmaztuk mindezt 2013 őszén a Budapest HUB programban, közösen a minisztériumokkal. Ez pedig jó esetben független attól, hogy éppen ki a felelőse a területnek a kormányon belül.

PB: Sokszor említette korábban a kollaboráció fontosságát.

ZP: Igen, ez engem  vállalkozóként foglalkoztat. Hála a Facebooknak, LinkedIn-nek és Twitter-nek,  a minket körülvevő szociális háló dramatikus átalakult az elmúlt években. Mindennek az alapja a hálozatkutatás Kutatom az okát annak , hogy miért nem érkezett meg ez a tudomány a vállalati világban. Úgy gondolom, hogy öt-tíz év múlva, fontos hálózattudásra épülő eszközök  határozzák meg a sikeres vállalatvezetést. A 21. századbeli vállalkozókat, gyorsan növekedő digitális cégek vezetőit az érdekli, hogy a kik a véleményvezérek és az elkötelezett csapattagok. Kik a hatékony mentorok? Kik azok akik megosztják tudásukat és tapasztalatukat? Kik elkötelezettek a cég értékei iránt? Számukra a cégen belüli együttműködési kultúra  fontosabb, mint a hagyományos management technikák

A 20. század a futószalagról szólt, egy mechanisztikus világkép uralkodott. Apró darabokra szedtük a munkafolyamatot és kerestük a kis kockafejűeket, akik ehhez a feladathoz passzoltak. Így működik az autógyártás. Azokban a vállalkozásokban, ahol a tudás és információ a nyersanyag, ott az emberi kapcsolatok a meghatározó sikertényezők, Nem számít a rang, nem kell a nyakkendő. Nem lehet a ruha alapján megmondani, hogy ki, milyen beosztású. Ebben a környezetben csak tettek alapján szerzünk autoritást. Nem titulus, nem a sofőr és a limuzin árulja el, hogy ki az, aki sikeres. Az igazi vállalkozónak két-három négyzetméter kell csak, maga főzi a kávéját. Csapattársait pedig egyenrangú félként kezeli.

.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Folytatódik a Széchenyi Hitelkártya Program
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 11:51
Július elsejétől december 31-ig meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya Programot, a hazai kkv-szektor számára kedvezményes finanszírozási források elérhetőségét biztosító feltételekkel.
KKV Gulyás Gergely újabb részletek árult el a kata átalakításáról
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 10:31
Január 1-jéig marad a kata, csak utána változik - megemelik a keretösszeget.
KKV A családi vállalkozások is elég sötéten látják a jövőt, de hosszú távra terveznek
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 10:58
Sújtja őket az infláció és az anyaghiány, de igyekeznek hosszú távra tervezni a családi vállalkozások.
KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG