TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Záboji Péter valószínűleg az európai startup-sikerek egyik legkeményebb élharcosa. Az üzletember komoly nemzetközi karrierrel a háta mögött vágott bele a feltörekvő fiatalok támogatásába, mára elvitathatatlan szerepe van abban, hogy Budapest meghatározó pontja a régió startup-térképének. Megoldásra váró problémákról, közös munkáról és az új kedvenc témájáról beszélgettünk.

Privátbankár: Mit jelent ma egy vállalkozásnak Magyarországon startupnak lenni?

Záboji Péter: Engem 5-6 éve kinevettek itt, amikor az ‘entrepreneurship’ szót használtam a vállalkozó helyett. Ennek akkor nálunk pejoratív értelme volt. Ha egy szülő meghallotta  hogy vállalkozó sétál az utcán, bezárták a gyerekeket a házba, nehogy bűnözőkkel találkozzanak. Azzal, hogy most ‘startup-vállalkozóról beszélünk, tisztára mossuk ezt a fogalmat. Divatba jött a startup szó használata,,a csapból is ez folyik. A magyar pedig mindig gyors választ keres. A menő formula nálunk így hangzik: zseniális ötlet + egy talicska pénz = milliomos leszek.

Egyre többen tapasztalják saját bőrükön, hogy becsületesen vállalkozni eléggé összetett dolog és egészséges ökoszisztémát igényel. Miért  lesz valaki vállalkozó? Mert értéket akar teremteni. Meggyőződése, hogy a világban sokaknak szüksége van arra, amit ő nyújtani fog. Steve Jobs nem volt pénzéhes. Ő olyan eszközt akart a kezünkbe adni, ami megkönnyíti az életünket. A sikeres vállalkozók példái mind ezt bizonyítják. Az ötlet csak a csapásirányt adja meg, a megvalósítás kemény munkát  igényel. Ahogy Thomas Alva Edison, minden idők legnagyobb feltalálója mondta: az inspiráció  csak 1 százalék, 99 százalék pedig izzadtság. A vállalkozó persze ezt nem tekinti munkának.

PB: Ehhez viszont igen nagy erő kell, a pénzről nem is beszélve.

ZP: Az igazi értéket nem egy ember teremti, az csapatmunka eredménye. Különböző tudások és tapasztalatok kellenek hozzá.. Az induló csapatoknak pedig nem "kockázati" tőkésekre van szükségük, hanem egy társvállalkozóra, aki pénzt fektet be, de emellett, tapasztalatot és kapcsolatrendszert is nyújt nekik . Aki segíti a fiatalokat és ha kell finoman rugdossa őket . Én vállalkozói kultúráról beszélek, mert ez nem igazgatás. Szerencsére vannak már páran nálunk, akik ezt professzionálisan csinálják. Angyal, illetve társvállakózói befektetőknek hívjuk őket.

PB: Egyre többen fordulnak inkább crowdfundinghoz a kockázati tőkealapok helyett. Miért?

ZP: Nagyon egészséges szemlélet, főleg azért, mert nálunk beteg a kockázati tőke rendszere, ez is egy hungaricum. A Jeremie-alapok adnak egy kis összeget, de ezért többségi tulajdont követelnek. Micsoda perverzió! Már az első fordulóban alkalmazottat csinálnak a kezdő vállalkozóból. Ugyanakkor nem értenek a cégfejlesztéshez - tisztelet a kivételnek, amiből nincs sok. A fiatalok azt látják, hogy jön a cukros bácsi a csekkel, de veszélyes. Mindenbe  beleszólogat de nincs meg a szakmai tapasztalata, nincs nemzetközi piacismerete, csak dirigál. Ebből nagyszerű kiút a crowdfunding. Persze a közösségi finanszírozás nem mindenre recept, de remek alternatíva az olyan B2C projektekhez, ahol könnyű érdeklődést felkelteni.

PB: A korábban említett mentorszerepet betöltheti az állam?

ZP: Közép-Európában ugyancsak elterjedt az a hit, hogy mindenről valakinek felülről kell döntenie. Ezek a rendelkezések és igazgatások gyakran kárt okoznak.N apjainkban divatos a változás management fogalma a cégeknél. Aki vezetett már nagyobb vállalatot, tudja, hogy ha változást hirdetünk meg, előszór is leáll az egész apparátus. A kormánynak sok-sok lehetősége lenne az ökoszisztéma és az előfeltételek segítésében, Szépen megfogalmaztuk mindezt 2013 őszén a Budapest HUB programban, közösen a minisztériumokkal. Ez pedig jó esetben független attól, hogy éppen ki a felelőse a területnek a kormányon belül.

PB: Sokszor említette korábban a kollaboráció fontosságát.

ZP: Igen, ez engem  vállalkozóként foglalkoztat. Hála a Facebooknak, LinkedIn-nek és Twitter-nek,  a minket körülvevő szociális háló dramatikus átalakult az elmúlt években. Mindennek az alapja a hálozatkutatás Kutatom az okát annak , hogy miért nem érkezett meg ez a tudomány a vállalati világban. Úgy gondolom, hogy öt-tíz év múlva, fontos hálózattudásra épülő eszközök  határozzák meg a sikeres vállalatvezetést. A 21. századbeli vállalkozókat, gyorsan növekedő digitális cégek vezetőit az érdekli, hogy a kik a véleményvezérek és az elkötelezett csapattagok. Kik a hatékony mentorok? Kik azok akik megosztják tudásukat és tapasztalatukat? Kik elkötelezettek a cég értékei iránt? Számukra a cégen belüli együttműködési kultúra  fontosabb, mint a hagyományos management technikák

A 20. század a futószalagról szólt, egy mechanisztikus világkép uralkodott. Apró darabokra szedtük a munkafolyamatot és kerestük a kis kockafejűeket, akik ehhez a feladathoz passzoltak. Így működik az autógyártás. Azokban a vállalkozásokban, ahol a tudás és információ a nyersanyag, ott az emberi kapcsolatok a meghatározó sikertényezők, Nem számít a rang, nem kell a nyakkendő. Nem lehet a ruha alapján megmondani, hogy ki, milyen beosztású. Ebben a környezetben csak tettek alapján szerzünk autoritást. Nem titulus, nem a sofőr és a limuzin árulja el, hogy ki az, aki sikeres. Az igazi vállalkozónak két-három négyzetméter kell csak, maga főzi a kávéját. Csapattársait pedig egyenrangú félként kezeli.

.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
KKV Hány milliárdot hagy a cégeknél a kormány?
Privátbankár.hu | 2020. július 19. 17:01
A hangzatosan csak a gazdaságvédelem költségvetésének keresztelt jövő évi tervben a kormány egyebek mellett arról is bemutatta egy mellékletben, hogy 2021-ben mennyi pénzt hagynak a vállalkozásoknál a társasági adónál érvényesíthető kedvezmények formájában.
hírlevél