1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
A fiatal vállalkozói generáció figyelme manapság leginkább a startupok felé irányul, pedig működnek ebben az országban sikeres vállalkozások 10-20 éve is, melyek most szembesülnek a generációváltás problémájával. "Röghöz kötöttségek" és a jogszabályi háttér is akadályozza, hogy a nagy családi cégek gyorsan és hatékonyan tudják le az utódlást.

A magyar vállalkozói réteg egy tekintélyes része generációváltás előtt áll, bár a hazai vállalkozói világ fiatalnak tekinthető, a rendszerváltás óta eltelt 20 év, a magukat kinövő és a "nagyság problémájával" sikeresen megbirkózó vállalatok vezetői már szögre akasztanák a gyárkulcsot. Az átmenet azonban korántsem könnyű, nem egy egyszerű személycseréről van szó ugyanis, a hazai kkv-kat jellemző attitűdök éppúgy belejátszanak a nehézkes utódlásba, mint a jogszabályi környezet rugalmatlansága.

Majd egy idegen megmondja, mi legyen?

A legszerencsésebb esetben van a családban valaki, aki tovább viszi a vállalkozást, az utódlás azonban így is akár 5-6 évet is felemészthet. Az átmenet "belső" pótlás esetében is nehézkes lehet, ilyenkor hasznos segítség lehet egy ún. interim menedzser bevonása. Az interim meghatározott időre (nagyjából félév) és feladatra köt szerződést a vállalkozással, küldetése, hogy biztosítsa a minél simább átadás-átvételt, "vezesse az utód kezét", de ne helyettesítse azt. Idehaza még nem annyira bevett módszer, kevés a jó szakember, ráadásul a magyar cégek nem szívesen engednek be magukhoz egy "idegent".
A nyugat-európai tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy egy külső szakember bevonása ilyenkor nagyon is hasznos lehet, főleg hogy "személytelenebbül", objektívebben áll egy családi cég ügyeihez, mint a jellemzően erős érzelmi kötődéssel rendelkező tulajdonosok.

Ennek hiányában megoldás lehet az utódlásra a menedzsment egy megbízható tagja, aki tovább viszi a céget. Más esetben azonban külső szereplőhöz kell fordulnia a cégnek, ami lehet egy pénzügyi vagy egy stratégiai befektető (a kettő nem ugyanaz: a pénzügyi befektető ugyanis érdekelt a cégtulajdonossal együtt egy sikeres exitben) és megoldás lehet a tőzsdére lépés is, de itthon ez nem jellemző - sorolta a lehetőségeket a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) mai konferenciáján Horgos Lénárd, az M27 Absolvo partnere.

Kit kell egyáltalán pótolni?

Fotó: Schmid Zoltán.

A panelbeszélgetés résztvevői
- Dr. Budai Judit, Szecskay Ügyvédi Iroda
- Dr. Rudas László, a Felelős Családi Vállalkozásért Magyarországon Egyesület (FBN-H) elnöke
- Zsembery Levente, Biggeorge's-NV Kockázati Tőke Alapkezelő
- Kürti Tamás, Kürt Zrt., FBN-H alelnöke
- Boross Dávid, Óázis Kertészeti Kft., FBN-H PR fórumvezető
- Székely Ádám, Infogroup Kft.
- Soltész Gergő, az FHB Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese

A konferencián egy panelbeszélgetésen az érintett cégek és szakmai szervezetek vezetői vitatták meg a generációváltás jelentette nehézségeket.

A beszélgetésből alapvetően az derült ki, hogy Magyarországon a nyugati kapitalista gazdaságokhoz képest (pl.: USA) lassabban zajlik, nehézkesen zajlik a  vezetőváltás.

Két probléma körvonalazódott a beszélgetésen: egyrészt a magyar cégvezetők nagyon is ragaszkodnak a vállalatukhoz, sok funkciót egy kézben tartanak (utódlásuk sokszor már csak ezért is nehéz), a külső segítséget, tanácsadást nehezen veszik, idegenkednek azoktól. A másik problémakör pedig abban rejlik, hogy ezeknél a cégeknél jellemzően nem válik el élesen a tulajdonos és a menedzsment, sem feladataiban, sem a vagyonelemek elosztásában.

Magukat akadályozzák a túlélésben?

Rudas László (a panelbeszélgetésekben részt vevők névsorát lásd keretes írásunkban) szerint emiatt sokszor már az is kérdés, kinek is az utódját kell megtalálni: a menedzserét vagy a tulajdonosét? Székely Ádám szerint a kérdés sokszor azért is bonyolult mert a tulajdonosi cash-flow nem válik el a cégestől. Szerinte a váltás kapcsán technikailag sok mindent le lehet ugyan rendezni, de a generációváltásnak van egy kulturális vonzata is, ami már több időt emészt fel. Van persze jó példa a sikeresen levezényelt generációváltásra, a Kürt Zrt-nél a négy örökös vitte tovább a céget, Kürti Tamás szerint a hangsúly a fokozatosságon és a jól átgondolt lépéseken volt. A konferencián korábban ismertetett felmérés eredményét Kürti vitatta, szerinte 1-3 év helyett jellemzően inkább 5 esztendő kell a sikeres átadáshoz. A Kürt amúgy a menedzsmentbe bevont külsősöket is, a HR ugyanis korábban a cégvezető kompetenciája volt, ma ez már nincs így. Boross Dávid szerint az átadás akár 10 évig is eltolódhat, attól függetlenül, hogy a tulajdonos vagy a menedzser szerepét veszi-e át az új generáció.
Székely szerint ez a szokatlanul hosszú idő betudható a hazai kkv-k szektorban betudható "röghöz kötöttségeknek", melyekről a tipikus magyar vállalkozó attitűd kapcsán már ejtettünk szót.

Honnan lesz pénz az átmenetre?

A generációváltás sokszor jár forrásbevonással is, legyen az új menedzsmenteszköz vagy a cég további növekedését lehetővé tévő új eljárás, termék, piac meghódítása. Ebben segíthetnek a már említett külső befektetők, akik leginkább a növekedési potenciál után mennek. Csakhogy jelenleg nem mondhatni, hogy a bankok csak úgy öntik a pénzt a vállalati szektorban.

Soltész Gergő elmondta, az FHB ebben a környezetben is foglalkozik "olyan egzotikus termékekkel, mint a hitelezés", szerinte a kínálat ugyan szűkebb lett, de ez szektoronként eltérő. A bankok alapvetően letértek a biztosítékalapú finanszírozásról, ami a szakember szerint kezdett fenntarthatatlanná válni. A pénzintézetek helyett alaposan megnézik, hova helyeznek ki pénzt, az óvatosság nem jelenti azt, hogy a "bankok behúzták a kéziféket". A kkv-szektorba továbbra is hitelt kihelyező bank vezérhelyettese szerint a növekedés szempontjából nem feltétlenül jelent gondot, hogy a tulajdonos és a menedzser egy személy egy családi cégnél, általában a cégvezető érzelmi ragaszkodása az, ami gátja lehet annak, hogy egy ilyen vállalkozás egy külső szereplő is be tudjon vonni a vállalkozás átalakításába.

Bizalmi vagyonkezelés lehet a megoldás

A hitelezés kapcsán már érintettük is azokat a külső feltételeket, melyek elősegíthetik a sikeres és gyors utódlást, de nem árt, ha ezt a jogszabályi környezet is támogatja. Rudas szerint az utódlás ma a jogi kötöttségek miatt irreverzibilis folyamat: egy vállalkozó vagy eladja a tulajdonrészét, vagy nem. Átmeneti lehetőségre nincs lehetőség, pedig számos nemzetközi példa van rá, hogyan lehet ezt megoldani: például a családi (vagyonkezelő) alapítványok létrehozásával.

A keresztes lovagok nyomában

Dr. Budai Judit szerint az ún. bizalmi (családi) vagyonkezelés jogintézmények bevezetése is megoldást jelentene a problémára. Ennek lényege, hogy ezen keresztül a vállalkozó a tulajdonrészéről nem mond le, de a döntéshozatali kompetenciákat és a vagyont átruházza a vagyonkezelőre úgy, hogy meghatározza a vagyonkezelés szempontjait, azzal, hogy a hasznokat a kedvezményezetteknek (adott esetben családtagjainak) át kell adni.

Ahogy a céges világban is sok minden megtörténhet, úgy egy család életében is, az utódra bízott cég létét például egy balul sikerült válás alaposan elbizonytalaníthatja, a bizalmi vagyonkezelőn keresztül a tulajdonos azonban gyorsan tud reagálni az ilyen helyzetekre, illetve nem kell attól tartania, hogy vagyona egy része elvész. Budai emlékeztetett rá, hogy ebben az ügyben nagy előrelépést jelent a Ptk jövő hétre tervezett módosításának elfogadása. Ezt a jogintézményt amúgy már korábban is beleakarták venni a polgári kódexbe, de a 2011 elejére tervezett hatálybalépés végül elmaradt.

Budai emlékeztetett rá, hasonló jogi megoldást a vagyonuk megvédésére már a hadba induló keresztes lovagok is alkalmaztak. Hozzánk 2012 végére érkezik meg ez a jogintézmény, de legyünk optimisták: legalább lesz. És ezen keresztül már rugalmasabban lehet kezelni az utódlást is.

Boross Dávid szerint a családi cégek nagy része egyelőre idegenkedik a bizalmi vagyonkezeléstől, számukra a családi alapítványok szabályozásának rendbetétele (vonzóbbá tétele) lehetne megoldás. A cégvagyon "letisztázása" itthon jogi szempontból nehézkes Boross szerint, a családi cégek pedig nem akarják a vagyonukat külföldre vinni, de ehhez szükség van az ezt támogató jogi környezetre.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG