TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A magyar befektetők mondhatók elsősorban aktívnak a hazai vállalatfelvásárlási piacon, jellemzően ők vásárolnak a távozó külföldi cégektől, kereslet pedig leginkább közepes méretű cégekre van. Ebbe a sorba illeszkedik az a napokban sikeresen lezárult tranzakció, amelynek során a tiszaújvárosi ARRK Hungary Kft. autóipari beszállítói céget a magyar magántulajdonban lévő CEPEI befektetői csoportnak értékesítette a japán ARRK Corporation.
Herczku György

Valamelyest nőtt ugyan a tranzakciók mérete a közép-kelet-európai térség vállalatfelvásárlási és fúziós (M&A) piacán, de befektetői aktivitás jellemzően továbbra is a 10 millió euró alatti tranzakciós méretben tapasztalható, s érdemi változásra idén még nem lehet számítani. A régión belüli kép nem egységes, a cseh és a lengyel piacon jóval aktívabbak a külföldi befektetők, mint Magyarországon.  „A sikeres magyarországi tranzakciók inkább annak köszönhetőek, hogy a hazai befektetők vásárolnak külföldi cégtulajdonosoktól.” – jellemezte a piacot Herczku György, a KBC Securities corporate finance üzletágának vezetője.

 

A vállalatfelvásárlási piac motorjának a kelet-európai régióban a bankeladások számítanak, amelynek hátterében elsősorban a banki tőkehelyzet stabilizálásának a szándéka áll. Magyarországon emellett a távközlési szektorban folytatódik a konszolidáció, amelyet főként az indokol, hogy az organikus növekedés hiányában elsősorban akvizícióval lehet növekedni és mérethatékonyságot elérni. „A távközlési szektor mellett a kiskereskedelemre is jellemzőek a konszolidációs célú vállalateladások és -felvásárlások, de ezekben az ügyletekben az új szabályozásnak és a válságadók által generált likviditási problémáknak is szerepük van” – tette hozzá Herczku György.

Keresik az egészségügyi és biotech iparágakat

Az átlagosnál élénkebb üzleti érdeklődés övezi az egészségügyi és biotech iparágakat is, amit a tanácsadók elsősorban az uniós Jeremie alapok tevékenységével magyaráznak. Abban, hogy a befektetői kereslet elsősorban a kis és közepes méretű cégekre irányul, szerepet játszik az is, hogy a vásárlásokhoz nehezebb banki finanszírozást szervezni, a felvásárló leginkább csak a saját forrásaira támaszkodhat.

Ipari termelő cégeknél az exportorientáltak a célpontok

„A klasszikus ipari termelő cégek körében elsősorban az exportorientált cégek válhatnak felvásárlási célponttá, mivel esetükben a cég teljesítménye nem a hazai konjunktúrától, belső kereslettől, hanem a külföldi gazdasági környezettől függ.” – mondta a KBC Securities szakértője. Erre példa a japán ARRK Corporation és a CEPEI befektetői csoport közötti napokban lezárult ügylet. Az autóiparban tevékenykedő ARRK Corporation profiltisztítást végez az európai tevékenységében, amelynek részeként a magyarországi érdekeltségének eladása mellett döntött. A tiszaújvárosi műanyag fröccsöntéssel foglalkozó, és évi mintegy 10 millió euró körüli árbevételt elérő középvállalat, amely több száz dolgozónak ad munkát, a japán tőzsdén jegyzett ARRK Corporation 100 százalékos tulajdona volt.

Szempont volt a  magyar konjunktúrától való függetlenség

A tranzakció sikerének záloga az volt, hogy találjanak olyan befektetőt, amely az eddig megszokott kiváló színvonalon garantálja az üzleti tevékenység folytatását, és a megfelelő finanszírozás is rendelkezésére álljon. Előnyt jelentett ugyanakkor, hogy olyan cégről volt szó, amelynek üzleti teljesítménye – lévén több nagy külföldi vevője van – kevéssé függ a magyar konjunktúrától. Az ARRK csoport és az ügyletet tanácsadóként levezénylő KBC több érdeklődő közül végül minden szempont figyelembe vétele mellett úgy döntött, hogy a CEPEI csoportnak értékesíti a céget.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
Friss
hírlevél