7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
A magyar kockázatitőke-piacot alaposan felpörgette a Jeremie-program. Egy friss felmérés szerint főleg startupok juthattak pénzhez - a program vége azonban vészesen közeleg, még soktízmilliárd forintot kell kihelyezniük a nyertes cégeknek december 10-ig. Sosem volt még ekkora esély az induló cégek előtt - kérdés, hogy van-e elegendő jó startup, amibe érdemes milliókat feccölni.

Kulcsszerepe volt a hazai kockázati tőke iparág fejlődésében a 2010-től meghirdetett Jeremie-programoknak - derül ki a Magyar Nemzeti Bank témaelemzéséből. A kockázatitőke-iparágra vonatkozó tanulmányhoz az adatokat a felügyelt alapkezelőktől kérték be 2010 és 2014 között, ezt interjúkkal egészítették ki.

Az elemzéshez kapcsolódó háttérbeszélgetésen elhangzott: bár Európa- és régiószerte már korábban is népszerű volt a kockázati tőke, Magyarországon nem volt elterjedt, inkább a nemzetközi cégek tartottak fent irodákat Budapesten, de azokat is bezárták a válság során. Ezek a cégek jellemzően érett, működő cégekre, a korábbi tulajdonosok kivásárlására koncentrálnak.

A 2009-ben meghirdetett első Jeremie-program nyomán azonban a kockázati tőke szektor korai stádiumú, úgynevezett venture capital típusú befektetéseket megvalósító ágazata új lendületet kapott. Az első és a 2012-ben meghirdetett második program keretében egyre több kockázati tőkealap-kezelő alakult meg, amelyek – jórészt európai uniós, kisebb hányadában magánforrások bevonásával fokozatosan hozták létre kockázati tőkealapjaikat.

Mi az a Jeremie?

A 2007-2013-as időszakra az Európai Bizottság kezdeményezésére az Unió strukturális alapjainak egy részéből visszatérítendő jellegű finanszírozási támogatásokat hirdettek meg, aminek része a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises-program, vagyis a Jeremie-program.

A források elosztására jött létre Magyarországon 2007-ben a Magyar Vállalkozásfinaszírozási (MV) Zrt. A cég több programot is meghirdetett, ebből az  egyik a Kockázati Tőke-program. Ennek keretében az MV Zrt. 2009 végén írt alá közvetítői szerződést 8 hazai kockázati tőketársasággal, melyek összesen 45 milliárd forinttal gazdálkodó kockázati tőkealap kezelésével rajtoltak el (ez volt a Jeremie I. kiírása), ezt követte még 4 Jeremie-kör. Összesen nagyjából 130 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet kockázati tőke formájában kezelnek az alapok.

Az alapkezelők tulajdonhányad fejében tőkejuttatást nyújtanak ezeknek a cégeknek, akik aztán a portfóliójukat alkotják. A cél, hogy a kezdeti cégértéket viszonylag rövid időn, 3-5 éven belül  sokszorosára növeljék. Ha ez megtörténik, akkor lehet értékesíteni a céget (exit), vagy tőzsdére vinni (IPO) - ebből realizálja aztán a hasznot az alap, amely vissza tudja fizetni a támogatást az EU-nak, illetve hozamot fizet a befektetőinek. Mindeközben persze jól járnak a portfóliócégek is, hiszen tovább tudnak növekedni és a haszonból ők is részesülnek.

Honnan jön a magyar kockázati tőke?

A jegybanki elemzés megállapította: a vizsgált időszak forrásgyűjtéseinek, befektetéseinek bő 70 százaléka Jeremie-alapokhoz kapcsolódik. A források döntő hányada így uniós forrás. A második helyen a bankok állnak a finanszírozók között - igaz, ezek nagyrészt állami hátterű intézmények, elsősorban az MFB.

 

 

A kockázati tőke esetében hagyományosnak tekinthető intézményi befektetőktől (például nyugdíjalapok) érkező források mértéke nagyon alacsony. Potenciális forrás lehetne a befektetési alapok piaca, amelybe az utóbbi időben dőlt a tőke - úgy tűnik azonban, egyelőre nincs meg a szándék az alapkezelők részéről.

Hova megy a kockázati tőke?

Az időszakban az alapok 271 befektetést hajtottak végre 72 milliárd forint értékben. 2014 második felére közel 300 millióra nőtt az átlagos befektetési érték.  A legtöbb befektetés mindazonáltal 100 millió forint alatti - ez nemzetközi összehasonlításban alacsony összeg. Ennek oka, hogy jellemzően korai életfázisban lévő cégek a célpontok. Mindazonáltal a pályájuk legelején járó cégek kapták a legkevesebb tőkét (ún. seed- azaz magvető-befektetés).

 

 

Az indikatív ajánlatok körülbelül feléből lett tényleges befektetés - ez nagyjából megfelel a nemzetközi trendeknek.

A legnagyobb arányban startup cégek jutottak befektetéshez. A négy legnépszerűbb szakág az élettudomány (orvostudomány), az IT és elektronika, az egyéb fogyasztói szolgáltatások, valamint az üzleti és ipari szolgáltatások. Kijelenthető: a befektetők olyan iparágakat keresnek, amelyek innovatívak, nagy fejlődés előtt állnak.

 

 

Jellemzően részvénybefektetéssel szállnak be az alapok, ez minden esetben tőkeemelést, és nem kivásárlást jelent (erre a Jeremie egyébként nem is használható).

Hogyan sikerül kiszállni?

A vizsgált időszakban 50 exitre került sor, a következő 3-5 évben érhetnek olyan stádiumba a befektetések, hogy ez a szám felpörög. Közülük a Jeremie- alapok csak 12 exiten vannak túl, ebből 2 volt sikeres, 10 sztori pedig leírással ért véget.

Sikeres Jeremie-exitek

- Cryo Management, biotechnológia, alapkezelő: PortfoLion  - részletek >>

- MediMass, orvostechnológia, alapkezelő: Euroventures - részletek >>

Élet a Jeremie után: hogyan tovább?

A Jeremie-alapoknak a kitolt határidőnek köszönhetően 2015 végéig kell kihelyezniük a tőkét. 2014 harmadik negyedévéig nagyjából 70 milliárdot helyeztek ki a 130 milliárdos keretből. Ez azt jelenti, hogy komoly kihelyezési kényszerben vannak az alapok, felpöröghet idén a program - óriási kérdés, hogy van-e elég életképes startup ehhez Magyarországon. Egyelőre azt is nehéz megítélni, hogy az eddig (jórészt uniós, tehát közösségi forrásból) kihelyezett pénz jó helyre ment-e - a felügyelet a befektetéseket nem üzleti szempontból vizsgálja, hanem a jogszabályoknak, a befektetési szabályzatnak való megfelelés szempontjából, márpedig ilyen szempontból semmi kirívó hibát nem találtak.

Emlékeztetőül: 12 Jeremie-exitből eddig 2 volt sikeres - igaz, nem telt el elég idő a befektetések óta ahhoz, hogy ennek az aránynak egyelőre túl nagy jelentőséget tulajdonítsunk.  Ráadásul a nemzetközi iparági tapasztalatok szerint a kockázatitőke-befektetések nagyságrendileg 20 százaléka zárul pozitív hozammal - az ezeken elért nyereség viszont ellentételezheti a többi befektetés veszteségeit.

Akinek azonban startup-cége van Magyarországon, most minden korábbinál nagyobb esélye van, hogy tőkét szerezzen. A tőke mellé persze más is jár: a befektetők menedzsment-ismereteket is adnak, kapcsolatrendszert, értékesítési stratégiát - az igazán gondos befektető nem véletlenül ültet tagot, tagokat a vezetésbe, és vesz részt az operációban is. Az MNB háttérbeszélgetésén a program egyik sikerének épp azt nevezték, hogy egyáltalán kialakult az a szakembergárda Magyarországon, amely a befektetői szemlélet mellett a mendezsment-szemléletet is magáénak mondhatja, alkalmas a kockázatitőke-kezelés feladatára.

A mostani tőke-túlkínálat nem csak megnehezíti a kihelyezést, hanem azt is jelenti: nem vezetne jóra, ha 2015 végén egyszerűen csak elvágnák a forrásokat, fontos lenne, hogy 2015 után következzen a folytatás. Erről egyelőre nem sokat tudni, a hírek szerint a háttérben folynak az egyeztetések. A program folytatása egyúttal helyet teremtene a sikeres exitek után felszabaduló tőkének is, amely így a kockázatitőke-piacon maradhatna. Nem utolsó szempont az sem, hogy a 90-es években indult családi vállalkozások zöme generációváltás előtt áll, és nem mindig van meg az utód a családon belül - a buyout-típusú tranzakciókkal működő kockázati tőkealapoknak ezen a téren nagy szerepe lehetne.

Az MNB elemzése a hazai kockázati tőkealap-kezelők és alapok működéséről itt érhető el >>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG