Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A dunaföldvári cég csak az egyik a NAV szégyenlistáján. Negyedévente teszik közzé a legnagyobb adósok listáját, a felsorolás évről évre hosszabb.

Egy év alatt több mint 18 százalékkal bővült azoknak a cégeknek a száma, amelyek 180 napnál hosszabb idő óta 100 millió forintnál nagyobb összeggel tartoznak az adóhivatalnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által negyedévente közzétett listán 2637 cég szerepel; egy évvel korábban 2226 társaság neve volt olvasható. Az elmúlt öt esztendő alatt – 2009 januárjától számítva – összesen 6165 cég nevét kellett kitenni a „szégyentáblára”. Vannak közöttük olyanok (117-en), amelyek minden alkalommal, tehát hússzor szerepeltek a névsorban – tájékoztat a feketelista.hu portál.

Hogyan lehet lekerülni a feketelistáról?

A listán lévők közül mindössze 303 működő társaság, a túlnyomó többség, 1146 cég felszámolás alatt áll. Az utóbbiak csak a hosszadalmas eljárás befejezése után kerülhetnek ki a megkülönböztetett nyilvántartásból. A többiek viszont abban az esetben, ha tartozásuk a vizsgált 180 napon belül legalább egy napon, törlesztés vagy más ok (például behajtás, fizetési kedvezmény) miatt a 100 millió forintos összeghatár alá csökken.

Mire lehet számítani?

A hatóság minden rendelkezésére álló eszközt bevet a behajtásért. A leghatékonyabb az inkasszó. Ha ez nem vezet eredményre, az ingó-, illetve az ingatlanfoglalás megfelelő kombinációja következik. A tapasztalatok szerint ezek után az adósok nagyobb része egy összegben vagy fizetési kedvezménnyel rendezi tartozását, ezért a lefoglalt elemeknek csak kis részét árverezik el.

Háromból kettő „sáros”

A hatóság adóslistáján jelenleg összesen 1 739 212 gazdálkodó szervezet és magánszemély neve szerepel. Adótartozásuk összege meghaladja a 2100 milliárd forintot. Ha ezeket a számokat összevetjük az egy évvel korábbi adatokkal, kiderül: az adósok köre egyetlen esztendő alatt 4 százalékkal, tartozásuk tömege pedig 6 százalékkal nőtt. Sokatmondó adat, hogy a cégnyilvántartásban szereplő mintegy 541 000 működő gazdasági társaság közül 384 263-nek van adótartozása. Ez a cégkategória összesen 339 286 milliárd forint adó befizetésével van elmaradva. Kedvező jel viszont, hogy az adóssággal terhes működő cégek száma az elmúlt évben – 2012-höz képest – 3,1 százalékkal csökkent, adóhátralékuk pedig látványosan, 14,4 százalékkal mérséklődött.

Az adóbeszedést illetően a nagyobb gondot a nem működő, többségében felszámolás alatt álló cégek okozzák. 2012-ben 97 271 nem működő cégnél próbálkoztak az adóbeszedők összesen 1 409 938 milliárd forintot behajtani, tavaly viszont már 109 061 társaság 1 571 110 milliárdos adótartozásával találták magukat szemben. A nem működő adós cégek köre egyetlen év alatt 12,1 százalékkal bővült, adóhátralékuk pedig 11,4 százalékkal tovább duzzadt. A magánszemélyek adómorálja sem javult. Egyetlen esztendő alatt 5,6 százalékkal nőtt a hátralékosok „tábora” és 8,2 százalékkal a tartozás összege; 1 245 888 polgártársunk összesen 189 808 milliárd forinttal adós.

„Örökös” adósok

A portál szerkesztői összeállítást készítettek azokról a „százmilliós” adósokról, amelyek neve az elmúlt években legtöbbször szerepelt az adóhatóság „szégyenlistáján”. Az első száz cég között 84 korlátolt felelősségű társaság, 28 részvénytársaság, és 3 betéti társaság szerepel. Valamennyien „örökös” tagnak számítanak, hiszen nevük az utóbbi öt év alatt szinte egyszer sem került le a szégyenlistáról. Szembetűnő, hogy a budapesti cégek a főváros gazdasági súlyánál is nagyobb arányban 52,1 százalékkal vannak jelen a kiemelt százas névsorban. Így például az ismertebb cégek közül az Ikarus Holding Zrt., a Ganz Transelektro Közlekedési Zrt., az A-Electronic Zrt., a Fékon-tex Zrt., a MÁV Acélszerkezet Híd és Mélyépítő Kft. és a Royal Kereskedelmi Zrt. neve minden alkalommal felkerült a legalább százmillióval tartozók listájára.

Tanulságos a vidéki körkép is: negyedévente rendszeresen szerepel a listán a dunaföldvári Cornexi Élelmiszeripari Zrt., az egyaránt salgótarjáni R-Glass Hungary Üvegipari Kft. és az ST Glass Öblösüveggyártó és Forgalmazó Zrt., valamint a szombathelyi Styl Ruhagyár Zrt. Kérdés: hogyan kerül a százmilliókkal tartozók közzé három betéti társaság, a ENI-DAN BAUKER Építőipari Kereskedelmi És Szolgáltató Bt., a "HILD-FA" Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. és az egri Tulipánkert Vendéglátó és Szolgáltató Bt.

A több mint 2600 nevet tartalmazó névsor megyénkénti bontásából kiderül: tizenhárom megyéből többen kerültek a listára, mint egy évvel korábban; a legtöbben (325) Pest-megyéből és Szabolcs-Szatmár megyéből (116). A városokat illetően: 1395 budapesti cég neve olvasható a nagyadósok listáján (egy évvel korábban 1110). Tíz vidéki nagyváros közül egyedül Nyíregyháza szerepel nagyobb „kiugrással”, több mint kétszer annyi (62) cége került a listára, mint egy évvel megelőzően. A többi városban nincs lényeges változás, a 100 millió forintnál többel tartozó cégek száma 17–43 között mozog.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél
depositphotos