3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A Ryanair az elmúlt öt év legrosszabb három hónapját produkálta, és mintegy 35 millió euró veszteséget termelt. A Praktiker is hiába volt olcsó.

A Handelsblatt című német lap az ír fapados légitársaság, a Ryanair 2013 utolsó negyedéves eredményeinek okait elemzte. A vállalat az elmúlt öt év legrosszabb három hónapját produkálta, és mintegy 35 millió euró veszteséget termelt. A lap analízise szerint a kudarc oka éppen abban a marketingstratégiában keresendő, amely a céget egykor naggyá tette.

Be lehetett szólni akárkinek - be is szóltak

Az olcsó légitársaságok egyik úttörőjének tekinthető Ryanair agresszív árpolitikájával alapozta meg sikerét, és az akkori piaci viszonyok között ez azonnali, látványos sikerekhez vezetett. A cég vezetője, Michael O’Leary heti rendszerességgel szolgáltatott témát a sajtónak, gyakran csípős megjegyzésekkel illetve akár a cég saját vásárlóit is. Megtehette, hiszen jelentős konkurencia híján az olcsó repülőjegyek utasok tömegeit vonzották, akik a kedvező árakat mérlegelve nem csak az igazgató keresetlen szavai, hanem a legalapvetőbb kényelmi szolgáltatások hiánya felett is szemet hunytak.

...aztán jött a konkurencia

A versenytársak megjelenése és az árháború élesedése azonban hamar rávilágított a cég marketingstratégiájának gyengeségeire. Az alacsony árak nem alakítottak ki igazán hűséges vevőkört, és csak időlegesen tudták differenciálni a vállalatot versenytársaitól. A Ryanairt a sikerek önelégültté tették, és a társaság egyáltalán nem fordított figyelmet arra, hogy egyedi profilt, igazi márkanevet alakítson ki magának.

Időközben sorra bukkantak fel az egyre erősebb vetélytársak, köztük a brit Easyjet, amely hasonlóan kedvező árak mellett egész sor extra szolgáltatással igyekezett magához édesgetni az utasokat, meglehetős sikerrel. A piackutatások szerint főleg a sokat utazó üzletemberek pártoltak át tömegesen az Easyjethez, de a turisták is egyre nagyobb számban fordítottak hátat a Ryanairnek.

A Praktiker is elbukott

Hasonló tendenciák egyébként más üzletágakban is megfigyelhetők. Németországban óriási meglepetésként hatott a Praktiker barkácsáruházlánc vége, hiszen a vállalat szlogenjei, „20% kedvezmény mindenre, az állateledelt kivéve”, vagy „itt az ár beszél”, szinte minden vásárló fülében ott csengtek (Magyarországon: "mindenre van kész ötlete!").

Egyértelműnek látszik, hogy egy vállalat sikerét pusztán az árakra alapozni meglehetősen kockázatos stratégia. A leértékelésekre vadászó vásárlók nem mondhatók éppen hűségesnek, és könnyen hátat fordítanak egy üzletnek, ha máshol jobb ajánlatot kapnak. Az alacsonyabb árfekvés semmiképpen nem jelent olyan tartós versenyelőnyt, amire hosszú távon biztonsággal lehet alapozni. Az vásárlók hűségét csakis meggyőző szolgáltatásokkal és vonzó termékekkel lehet biztosítani, melyek végső soron olyan vásárlási élményt nyújtanak, ami a szó szoros érelmében többet érhet, mint egy jó ár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
hírlevél
depositphotos