1p
KKV
Miközben a magyar lakosság elképesztően kis része jár rendszeresen étterembe, az ország előtt hatalmas lehetőségek állnak a gasztroturizmus terén
Miközben a magyar lakosság elképesztően kis része jár rendszeresen étterembe, az ország előtt hatalmas lehetőségek állnak a gasztroturizmus terén

Európa a világ legfrekventáltabb turisztikai régiója. A lélekszámmal összevetett turisztikai adatok alapján számított turizmusintenzitásban Brüsszel, London, Málta, Bécs, Prága, Berlin áll az élen. Magyarország számára ezen a listán a középmezőny alján jutott hely, ráadásul a trendek sem biztatóak - fogalmazott Wiszkdenszky András, a Superbrands a Dining Guide kiadója és zsűrielnöke egy pénteki konferencián.

Magyarországnak azonban van mire építenie: egyrészt a rendkívül kedvező fekvésre, másrészt az - erősen megkopott és elhasznált, de létező  - gasztronómiai tradíciókra.

Az aktuális magyarországi gasztro-helyzetképet elemezve Wiszkidenszky András rámutatott: a magyar lakosság mindössze 4 százaléka jár napi rendszerességgel étterembe, hetente 1-2-szer is csak a lakosság 6 százaléka étkezik vendéglátóhelyen. (A képet tovább árnyalja, hogy ebben a statisztikában már a gyorséttermek is benne vannak.) A magyarok mindössze 28 százaléka jut el évente legalább egyszer étterembe - miközben Franciaországban ez az arány 68-78 százalék. Egy felmérés szerint a vizsgált 19 uniós ország közül Magyarországon a legmagasabb azok aránya, akik soha nem járnak étterembe. Pedig ez nem csak gazdasági fejlettség kérdése: ebben az összehasonlításban a görögök, az írek, a norvégok, a dánok, a portugálok, a svájciak és a finnek tartoznak az élmezőnybe.

2011. június 3-5. között először rendezik meg a közép-kelet-európai régió legnagyobb gasztro-kulturális fesztiválját, a Dining Guide Food Show-t. Az eseménnyel egy időben és egy helyen kerül sor a magyar konyhaművészet élvonalát felvonultató Budai Gourmet fesztiválra.

A háromnapos rendezvénysorozat nyitó eseménye a MagyarBrands konferencia. A kiemelkedő hazai, magyar mákákat díjazó MagyarBrands júniusi rendezvényen a gasztronómia, az étkezési kultúra, magyarok fogyasztási szokásai kerülnek terítékre a magyar márkák és ételek szemszögéből.

Wiszkidenszky szerint 2 Michelin-csillagos éttermünkkel egy orrhosszal a régió előtt járunk. A Michelin-csillag nem minden: enélkül "le lehet élni egy életet", és nem egyértelmű mutatója például a gazdasági fejlettségnek. Mégis fontos indikátor azonban, mert a turizmus világában fontos változások mennek végbe: egy WTO-felmérés szerint az utazók ma már felkészültebbek, tapasztaltabbak, igényesebbek, felvilágosultabbak. A turisták rövidebb ideig maradnak egy országban, egyre gyakrabban szervezik útjaikat önállóan a szervezett/társas utak helyett. A "kommersz" turistacélpontok helyett sokkal inkább a különlegességek, az autentikus élményszerzés vonzza őket. Növekszik a hétvégi utak népszerűsége, a múzeumok, műemlékek látogatása helyett pedig az ún. életmód programokat keresik: ezek középpontjában az ételek, az italok vagy épp a bulik állnak.

Kialakult és rohamosan terjed a gasztroturizmus jelensége: a gasztronómia nem szükséges velejárója, hanem motivációs faktora az utazásnak, aminek a célpont választásánál döntő szerepe van. Ezt a fajta turizmust nagy visszatérési ráta jellemzi: sokaknak ismerős lehet "az én kis prágai sörözőm," vagy a "kedvenc firenzei éttermem" fogalma. Inkább a magasabb státuszú közönség hobbija a gasztroturizmus: a Budapestet ellepő bachelor/stag partyk fiatal, többnyire meglehetősen ittas közönségéhez képest jelentős különbség fedezhető fel a gasztroturisták költési hajlandóságában/képességében és a kulturált szórakozásról alkotott elképzeléseiben is.

A Dining Guide zsűrielnöke elmondta: létrehoztak egy díjat, a CEEfood Awardsot, amely a hétvégén indul egy gálával. Az elismerést Közép-Kelet Európa legjobb étterme kapja, 10 ország éttermei közül választják ki az első helyezettet. Nincs még ilyen díj és fesztivál a térségben, van viszont egy egyre növekvő foodie-közösség - hangsúlyozta Wiszkidenszky. Ők azok, akik sokat főznek otthon, sokat járnak étterembe, és sokat olvasnak gasztro-szakirodalmat.

A "foodtravellereket" is megpróbálják Közép-Kelet-Európába csábítani. Ennek fényében indítják a Culinary Capital 2012 programot: ennek célja, hogy Budapestet gasztrofővárossá tegyék. Miközben a program keretében a gasztroturimus minden előnyét kiaknáznák, az igényes élelmiszerexportra is szeretnék felhívni a figyelmet. A programot 5-10 éves távlatban európai szintre is kiterjesztenék: új turisztikai központokra, súlypontokra szeretnék irányítani a reflektorfényt. Példaként Lyont, Bilbaót, Budapestet említette a szakember.

Wiszkidenszky András felhívta a figyelmet: a gasztrokultúra terjedése együtt jár az egészséges életmód népszerűségének növekedésével, emellett a biogazdálkodásra, a helyi termelőkre terelheti a figyelmet - de nem utolsó szempont a gasztroturizmust jellemző igényes, kulturált alkoholfogyasztás sem.

Privátbankár - Gáspár András

Címkék: KKV
A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Vegas.hu A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Pénzeső vár a kkv-kra
Privátbankár.hu | 2024. december 4. 16:49
A hazai kkv-k eddigi legszélesebb köre juthat tőkefinanszírozáshoz a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével.
KKV Már néhány perc alatt megtudhatja, vállalkozása megfelel-e a pályázati feltételeknek
Natív tartalom | 2024. november 13. 11:21
A pályázási folyamatot megkönnyítő, új digitális előszűrő szolgáltatás érhető el októbertől az MBH Csoport mikro-, kis- és középvállalatoknak szóló BUPA platformján. A cégek azonban nemcsak a pályázatokhoz, hanem teljes életútjuk során asszisztenciát kaphatnak a digitális felületen.
KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG