1p
KKV
Ilyen még nem volt Magyarországon. Több cég szűnik meg, mint amennyit alakítanak, vagyis fordulhat a trend a magyar cégvilágban. Ugyanakkor továbbra is vannak kritikusnak számító megyék, ahol sokkal rosszabb a helyzet, mint máshol.

Az elmúlt néhány évben a válság ellenére is tombolt a cégalapítási kedv Magyarországon. Ez azonban inkább csak „hazai sajátosság” volt, nem pozitív eredmény - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató felméréséből.

A legutóbbi időkig rendre több vállalatot alapítottak Magyarországon, mint amennyi megszűnt: 2011-ben például közel kétszeres volt az alapítások száma a törlésekéhez képest. Az Opten Kft. előrejelzései alapján azonban – a modern cégtörténelemben először – idén mintegy 1,2-szer nagyobb lehet a cégjegyzékből kivezetett cégek száma az alapításokénál.

Nógrádban a legnagyobb a cserélődés

A megyék cégfluktuációs értékei az Opten Cégfluktuációs Indexe (Opten – CFI) alapján erősen ingadoznak, de általánosságban csökkennek. Ez azt jelenti, hogy az adott időszak alatt az adott területen megszűnt és alapított cégek számának összege az időszak elején rendben működő vállalkozásokéhoz viszonyítva folyamatosan esik vissza.

 

A cégek fele öt éven belül lecserélődik. Ráadásul vannak olyan ágazatok, ahol még mindig nagy a fluktuáció, ahogy az a Privátbankár korábbi összeállításából kiderül.

Az utóbbi években a három leghektikusabb megyének Nógrád, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg számított. Szabolcs-Szatmár-Bereg esetében a CFI-érték meredeken csökken: az elmúlt három évben az igen magasnak számító mintegy 22 százalékról 15 százalékra javult, és idén 12 százalék körüli értéket vehet fel. Nógrád megye folyamatos 16-17 százalék körüli CFI-értékével tavaly az utolsó helyre került a stabilitási listán, idén pedig – a rendelkezésre álló adatok alapján – még inkább meg fogja haladni a többi megye fluktuációs arányát. Ez Nógrád kumulált pénzügyi adataival is összhangban van, amelyek szerint a megye az utóbbi években erősen veszteséges volt.

Kicsi a mozgás

Az adatok alapján a legstabilabb megyének Pest (Budapest nélkül), Vas, továbbá Tolna, Győr-Moson-Sopron és Baranya bizonyult. Pest megye az Opten – CFI szerint élesen elválik a többi megyétől. Csupán 2011-ben előzte meg valamelyest Vas, azóta azonban folyamatos 3 százalékos előnye van a második legstabilabb megyéhez képest is.

Vas megye pénzügyi adatai alapján is figyelemre érdemes, ugyanis 2010-es jelentős mértékű, 10 százalék körüli összesített vesztesége után 4 százalék körüli nyereségességet elérve tudott talpra állni. „Pest megye stabilitása és az itt működő vállalatok nagy száma az országos CFI-átlagot is kedvező irányba mozdítja, így összességében nagyon pozitívan befolyásolja az egész ország teljesítményét. Az eredményes gazdálkodás valószínűsíthetően a főváros közelségéből s az ennek köszönhető jó infrastruktúrából fakad” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

 

 

A végrehajtások arányát megfigyelve Somogy és Tolna megye számít magasan a legveszélyesebb területnek, ami valószínűleg arra is visszavezethető, hogy a nagy végrehajtási arányú vendéglátó- és építőipar felül-, míg az igen biztonságosnak tekinthető infokommunikációs és tanácsadói szektor alulreprezentált e megyékben.

Egy felmérés szerint átlagosan 25 napos késéssel fizetnek a cégek. Július elsejétől azonban szigorodnak a határidők és a szankciók is. Részleteket IDE kattintva olvashat.

A 2010-ben első helyezett Baranya tavaly óta több mint 7 százalékot javult a végrehajtások tekintetében, megközelítve az országos átlagot. A legbiztonságosabb megyékben – Zala, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar – jellemzően felülreprezentált az alacsony végrehajtási aránnyal rendelkező mezőgazdaság, így ezek az országrészek ebből a szempontból sokkal stabilabbak is. Összességében ugyanakkor elmondható, hogy a végrehajtások aránya lassan növekvő tendenciát mutat az egész országban.

Fejlett iparának és mezőgazdaságának köszönhetően Győr-Moson-Sopron megyét csekély végrehajtási aránya mellett kiemelkedő nyereségesség jellemzi, hiszen az elmúlt években ebből a szempontból is dobogós volt a megyék összehasonlításában. A céginformációs mutatók szerint Zala az egyik legkérdésesebb megye: bár rendkívül alacsony végrehajtási arány jellemzi, mégis az egyik legveszteségesebb megyénk.

A számok azt mutatják, hogy a zalai cégek még profitábilis működésük és likviditásuk rovására is időben rendezik számláikat, elkerülendő egy esetleges végrehajtási eljárást. „Az Opten adatai arról árulkodnak, hogy a Zala megyei cégek az üzletileg etikus viselkedés hosszú távú hasznát a rövid távú nyereségességnél többre becsülik” – adja az adatsor egyik lehetséges értelmezését Tóth Tamás.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG