1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Általában majd' egy hónapos késéssel fizetnek a cégek egymásnak. Ez az átlag, amitől van sokkal hosszabb is, így mire pénzéhez jutna a vállalkozás, már rég lehúzta a rolót. A késedelmes fizetést, és így a cégek bedőlését is visszaszorítaná az a törvénymódosítás, amely júliustól szigorúan szabja meg a határidőket és a szankciókat.

Európa-szerte óriási problémát okoz a cégeknek, hogy a kintlévőségeik jelentős részéhez egyáltalán nem nem jutnak hozzá. Ahogy a Privátbankáron korábban megírtuk, 350 milliárd eurónyi követelést nem tudnak behajtani a cégek. Az Intrum Justitia követeléskezelő 31 országban végzett felmérése szerint néhány ország kivételével mindenhol romlott a helyzet.

Magyarországon tavaly a követelések 4 százalékát soha nem kapták meg a cégek, vagyis 1000 milliárd forintos veszteség termelődött. Felfalusi Péter, a követeléskezelő vezérigazgatója szerint a magas leírások kedvező "mellékhatása", hogy a tisztítás miatt jelentősen csökkent a 90 napon túli nem teljesített fizetések hányada.

A magyar vállalatok esetében az átlagos fizetési késedelem 27 napról 25 napra csökkent, amiben főként a hitelezők türelmetlensége, a gazdaság tisztulása és az állam fizetési fegyelmének javulása játszik szerepet. Továbbra is saját pénzügyi nehézségeik miatt nem fizetnek a cégek, az adminisztrációs hibákból fakadó nemfizetés visszaesett - mondta a szakember.

Rövidebb határidők

Magyarország július elsejétől alkalmazza azt az uniós irányelvet, amely csökkentené a fizetési határidőket. Négy fontos változás lesz a Szecskay Ügyvédi Iroda összefoglalója szerint:

- a számlákat 30 napon belül ki kell fizetni, ha másként nem állapodtak meg a felek,
- megállapodhatnak 30 napnál hosszabb fizetési határidőben, az azonban nem haladhatja meg a 60 napot. Azok a szerződések, amelyek ennél hosszabb határidőt rögzítenek, megtámadhatóak.
- emelkedik a késedelmi kamat mértéke, mégpedig úgy, hogy a tartozásra az adott félév első napján érvényes jegybanki alapkamat + 8 százalékpont összeget számíthatnak fel,
- késedelmes fizetés esetén pedig legalább 40 euró behajtási költséget is követelhet a számla kibocsátója.

A késedelmes fizetésekre vonatkozó jogszabályt, a 2013. évi XXXIV. törvény rendezi. A jogszabályt itt olvashatja el.

Miért probléma a késedelmes fizetés?

Egyszerű a válasz. A kisebb cégek a szó szoros értelemben csődbe mennek, ha nem kapják meg időben a pénzüket, de a nagyobbaknak is komoly nehézségeket okozhat a jelenség.

Vegyünk példának egy olyan vállalkozást, amely a különböző segéd- és betanított munka elvégzésére szerződik egy építőipari céggel, amely társasházakat épít. Az alvállalkozó minden nap a szerződésben meghatározott számban biztosítja a munkásokat az építkezésen. Letelik az első hónap, az alvállalkozó kiszámlázza a munkát. Közben kifizeti a járulékokat a munkások után, valamint megfinanszírozza a dolgozók szállítását is.

Jobb esetben sikerült megállapodni egy 45-60 napos fizetési határidőben, ami azt jelenti, hogy legalább 2,5-3 hónap mire pénzéhez jut, ha kifizetik időben. Ha nem, akkor több, miközben továbbra is fizetnie kell minden költséget. A kevésbé tőkeerős kisvállalkozások nehezen tudják több hónapra előre megfinanszírozni a költségeket. Nem ritka, hogy a vállalkozó még a házára is hitelt vesz fel, hogy működtetni tudja a céget. Szerencsés esetben aztán elkezdik kifizetni a számlákat és a helyzet lassan rendeződik. Csakhogy pont az építőiparban van a legnagyobb gond a nemfizetések miatt.

Még mindig sok cég dől be

Bár valamelyest javult a helyzet, még mindig sok cég dől be Magyarországon. És, ahogy évek óta, úgy most is az építőiparban volt a legrosszabb a helyzet. A Bisnode adatai szerint ebben az ágazatban az év első három hónapjában több mint a cégek 6 százaléka csődölt be.

 

 

Nem véletlen, hogy július elsejétől ebben az ágazatban más szabályozást is bevezetnek. Ahogy megírtuk, a lánctartozások visszaszorítása miatt létrejön a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv, amely az építési szerződésekhez kapcsolódó teljesítéseket ellenőrzi majd. A szervezet lényege, hogy a kifizetések miatt induló bírósági eljárások idejét drasztikusan lecsökkenti. Abban segít, hogy ezek a problémás esetek 3-4 hónap alatt megoldódjanak.

Az állam mutat rossz példát?

Egy, a Privátbankárnak név nélkül nyilatkozó felszámolási szakember az egyik legnagyobb problémának a likviditási nehézségeket tartja. Leépültek a hitelek és sok cég a legegyszerűbb finanszírozási formához fordult, vagyis nem fizeti ki, vagy csak késve a beszállítókat. Ha ez sem elegendő, akkor előbb-utóbb nem fizeti be az adókat, végül már a dolgozók fizetését is visszatartja.

Szerinte hatékonyabban lehetne felszámolni a lánctartozást és kezelni a késedelmes fizetés miatt kialakult helyzet azzal a gyakorlattal, amelyet Romániában alkalmaznak. Annak az a lényege, hogy az adóhatóság nemcsak attól a cégtől hajthat be, amelyik tartozik neki, hanem attól is, amelyik annak a cégnek tartozik, amelyik neki tartozik.

A szakember szerint ugyanakkor Magyarországon az is problémát okoz, hogy sok esetben pont az állam az, aki nem fizet időben. Példának a zárolásokat említette. Ilyen esetben ugyanis az állam nem kevesebb szerződést köt, hanem kevesebbet fizet ki - ez pedig a már említett cégbedőlésekhez vezethet.

Szigorúbb szabályok, jobb fizetési morál?

Bár az építőiparon kívül is vannak ágazatok - fuvarozók, élelmiszeripar stb.-, ahol folyamatosak a csődeljárások, de alapvetően már most is tisztul a kép - mondta a Privátbankárnak Pertics Richárd, az Opten Informatikai Kft. céginformációs vezetője. A szakember szerint egyedül a vendéglátóipar, ahol még mindig 10-12 százalékkal több céget alapítanak, mint amennyi megszűnik.  

Ugyanakkor - tette hozzá Pertics - az új szabályok hatására a renitens nemfizetők, akik eddig próbáltak ügyeskedni, előbb-utóbb visszaszorulnak.  Már most is jellemző, hogy egyre több beszállító tájékozódik a leendő vevőiről. Ráadásul, aki teheti, a különböző hitelbiztosításokkal próbálja meg kivédeni a nehézségeket. A céginformációs vezető szerint fizetési és etikai szempontból is tisztul a piac.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG