TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nagy feltűnést keltett nemrég a PEMÁK, például azzal, hogy az eredeti 200 millió forintos összegből hetek alatt egymilliárd euró lett, és újabb sorozatot kellett kibocsátani a régi helyett. A jelenség magyarázata egyszerű, a papírok kamata tavaly év végén is, és most is jelentősen meghaladja az euróbetétekét.

Az egyre inkább PEMÁK néven ismert Prémium Euró Magyar Államkötvények első, már nem kapható sorozatának induló kamata 5,1 százalék volt, a jelenleg vásárolható, 2016/X jelzésű sorozaté pedig 4,7 százalék. Eközben a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) betét- és megtakarításkereső programjában levő bankbetétek közül fél évre, egy évre a legmagasabb kamatú euróbetétek is csak 3,0-3,5 százalékot kínáltak, és ezek is akciósan értendőek, többnyire a bankba érkező friss pénzekre vonatkoznak.

Van, ahol a két százalékot sem érik el

Az ilyen és ehhez hasonló kiegészítő feltételek nélkül inkább 2,5 százalék körül tetőznek az eurókamatok, de sok ajánlat az évi két százalékot sem éri el, sőt egy százalékosat is találtunk. Ami egyébként az EKB (Európai Központi Bank) likviditáserősítő intézkedései, az alacsony nyugat-európai kamatszint miatt nem meglepő. A hat és tizenkét hónapos lekötések kamata Németországban például az évi két százalékot sem éri el, pedig ott több a piaci szereplő.

A PEMÁK nagyon hasonlít a forintos inflációkövető államkötvényekhez, de különbségek is vannak. Az egyik nyilván, hogy euróban bocsátják ki, és a hazai infláció helyett az EU inflációjához igazodik a kamata. Pontosabban nem az egész EU-ról, hanem az úgynevezett „résztvevő tagállamokról” van szó, ami csak az Euróövezetben levő, eurót használó országokat jelenti.

Csökkenő infláció az EU-ban is

A különbség lényeges lehet, mert amint februárban írtuk, az idén „a fogyasztói árak emelkedésének üteme a tavalyi 2,6 százalékról idén 2 százalékra, jövőre pedig 1,7 százalékra mérséklődik” az egész EU-ban. Az euróövezetben pedig „idén 1,8 százalék, jövőre 1,5 százalékos inflációt prognosztizál” az Európai Bizottság.

A PEMÁK azonban az Eurozóna pénzromlása felett 2,5 százalékpontnyi kamatprémiumot fizet, a szabályok szerint még akkor is, ha az infláció extrém módon nulla alá csökkenne (defláció jönne létre). Ami azt jelenti, hogy még ebben az esetben is meghaladná vagy elérné a kamata a nem akciós hazai euróbetétek 1-2, legjobb esetben 2,5 százalék körüli kamatát.

Ennyi lehet a kötvények kamata

Ám pozitív inflációs számok, például az említett 1,5-1,8 százalékos pénzromlás mellett pedig 4,0-4,3 százalékos lehet a kötvényeink kamata a következő 1-2 évben. (Sok közgazdász tart azonban attól is, hogy a nyugati országok pénznyomtatással járó gazdaságélénkítő politikája miatt az infláció valamikor a jövőben el fog szabadulni.) Mindehhez persze az is kell, hogy a befektető meg tudja tartani kötvényét a futamidő végéig, mert az idő előtti eladás rendszerint árfolyamveszteséggel jár.

Persze nem csak bankbetétek léteznek, ha eurót szeretnénk elhelyezni, hanem például banki kötvények is. Az OTP-nél a 2014/VI sorozatú egy éves futamidejű eurókötvény első részletének (melynek jegyzési időszaka március 4-től március 22-ig tart) az elérhető maximális éves hozama 2,50 százalék. (Ennyi az egységesített értékpapírhozam-mutató, az EHM is.) Két évre ugyanez 2,75 százalék.

Összebeszéltek 2,5 százalékon

A mintegy másfél éves „MKB Kiszámítható Euró 20141029” kötvény kamata ugyan fix 4,03, ám ez a kötvény teljes futamidejére értendő, kibocsátáskori bruttó hozama (EHM) ennek is évi 2,50 lesz március 25-én, a kibocsátás értéknapján.

Az FHB Forte Euró Kamathalmozó Kötvény 2 nevű papírt (FK14NF02) a hasonló nevű pénzintézet szintén évi 2,5 százalékos hozammal árulta március első felében. Ám a pénzintézetnek van egy eurós inflációkövető kötvénye is, az FHB Forte Euró Inflációkövető (FK15NI02), amely nagyon hasonlít állami párjához.

Ne csak a kamatot, az árfolyamot is nézd

Ez ugyanúgy az Eurozóna pénzromlási ütemét követi, csak negyedévente, jelenlegi kamata pedig pont megegyezik a PEMÁK-éval, évi 4,7 százalék. Ám az FHB a kötvényt a március 8-i állapot szerint nem névértéken, hanem jóval a felett, 102,8386 százalékos árfolyamon árulta a másodlagos forgalomban (miközben a felhalmozott kamat csak 0,0386 százalék volt). A PEMÁK eladási ára mindig névérték plusz felhalmozott kamat.

A CIB Euró Classic 2015/A kötvény is változó kamatozású, a kamata hathavonta követi az európai bankközi kamatok (a hat hónapos EURIBOR) alakulását, 3,10 százalékponttal meghaladva azt. Jelenlegi kamata februártól augusztusig 3,478 százalék, az utolsó árfolyam-információ szerint névértéken kínálták (plusz a felhalmozódott kamat).

Mindent egybevetve úgy tűnik, az állam jókor, jól árazva vezette be eurókötvényét a belföldi piacon, és bár nyitott pozíciót jelent az esetleges visszaváltások miatt, a devizalejáratok finanszírozásában is jól jött az év elején.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
hírlevél