TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Évtizedes, sőt több évszázados mélységi rekordokra zuhantak a biztonságos menedéknek tekintett szuverén adósok irányadó kötvényhozamai, miután az intézményi befektetők "rohanvást" menekítik tőkéjüket ezeknek az országoknak az adósságába a spanyolországi és az olaszországi adósságválsággal kapcsolatos, újból fellángoló félelmek miatt.

Fizetnek is, csak védjék meg a pénzüket

A Financial Times csütörtöki kimutatása szerint e menekülés kirívó jeleként a kétéves futamidejű német kormánykötvény hozama most először zéróra csökkent, vagyis a befektetők erre a távra jelenleg megtérülés nélkül is hajlandók Németországnak hitelezni.

Közel a veszélyes 7%-hoz
Megfertőzték a spanyolok az olaszokat is, csúcson a kötvényhozamok. Részletek >>>

Az amerikai tízéves papírok hozama 1,62 százalékon is járt, amire a Global Financial Data piacfigyelő cég adatai szerint 1946 márciusa óta nem volt példa, a hasonló futamú brit szuverén kötvényhozam pedig 1,64 százalékra csökkent, amely a legalacsonyabb brit hozamszint az irányadó hitelköltségek 1703-ban kezdett rendszeres nyilvántartásának eddigi történetében.

Gary Jenkins, a Swordfish Research nevű független londoni hitelpiaci elemzőcég vezetője azt mondta a Financial Timesnak, hogy "ezek extrém hozamszintek, mivel végletesen veszélyes helyzetben vagyunk ... (a befektetők) hamarosan akár fizethetnek is azért, hogy Németország vagy az Egyesült Államok gondját viseli pénzüknek".

Túl nagyok a problémák a félmegoldásokhoz

A londoni gazdasági napilap szerint a piacok mindinkább beletörődnek abba, hogy további viharok várhatók, amíg a gazdaságpolitikai döntéshozók nem szánják el magukat radikálisabb lépésekre. A befektetők szempontjából a legnépszerűbb forgatókönyv az lenne, ha az euróövezeti jegybank (EKB) "korlátlan" mennyiségben vásárolna spanyol és olasz kötvényeket, vagy ha az euróövezeti országok költségvetési unió létrehozásában állapodnának meg, beleértve a közös adósságpiacot is.

Jenkins a Financial Timesnak kijelentette, hogy "itt most mindent be kell dobni ... Spanyolország egyszerűen túl nagy a félmegoldásokhoz". A Swordfish Research vezetője szerint a következő intervenciónak nem csupán "masszív méretűnek" kell lennie, de "teljes elkötelezettséget" is demonstrálnia kell.

Gary Jenkins: mindent be kell dobniMég, még, még - ennyi nem elég?

Nagy londoni házak már eddigi helyzetelemzéseikben is úgy vélekedtek, hogy a válságkezelésre fordítható források nemrégiben elhatározott megemelése sem lesz elegendő az euróövezet problémáinak megoldására.

Az IMF és a Világbank tavaszi közgyűlésén a fejlett ipari országok és a legnagyobb felzárkózó gazdaságok alkotta G20-országcsoport megállapodott arról, hogy hozzávetőleg 430 milliárd dollárral hozzájárul a valutaalap tartalékainak feltöltéséhez; így az IMF kihelyezhető forrásai csaknem megkétszereződnek.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai befektetőknek összeállított minapi értékelésükben azonban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az IMF-forrás - az euróövezet saját, nemrég 700 milliárd euróra növelt kapacitású pénzügyi mentőeszközével (EFSF) együtt - vagy Olaszország, vagy Spanyolország pénzügyi kisegítésére lenne elegendő szükség esetén, de ha mindkét ország külső segítségre szorulna, ahhoz valószínűleg már nem lennének elégségesek az IMF és az EFSF felduzzasztott pénzforrásai együtt sem.

Mariano Rajoy egyelőre elutasítja az európai mentőcsomagot. Fotó: europa.euMegszorítások és mentőcsomagok: nem ez a megoldás

Spanyol nap volt a szerdai
Az európai mentőalapból (ESM) a bankok feltőkésítését is finanszírozni kell - szólt az Európai Bizottság tegnapi javaslata. Ez megoldást jelenthetne Spanyolországnak, ahol egyre nagyobb gond a bankválság. A Mariano Rajoy vezette kormány egyelőre azt sem tudja pontosan, miből fedezze a Bankia 19 milliárd eurós mentőcsomagját - az ESM megoldás lehet a problémára. Ráadásul Barroso szerint külön kérelem nélkül is a tagországok rendelkezésére kell bocsájtani a bankok feltőkésítéséhez szükséges forrásokat, így a spanyol kormány tarthatja magát ahhoz, hogy nem fordul külön segítségért az EU-hoz, miközben megkíméli az államháztartás kiadási oldalát a több milliárd eurós tételtől. Madrid tegnap további engedményt is kapott, a hiánycélt elég, ha egy évvel később (2013 végén) teljesíti.
Részletek >>>

Márpedig ha az euróövezeti válság ismét eszkalálódni kezd, akkor ennek hatásai nem korlátozódnának csak Spanyolországra vagy csak Olaszországra - állt a Capital Economics londoni elemzésében.
A ház szakértői hozzátették, hogy véleményük szerint a megszorítások és a nagy összegű pénzügyi mentőprogramok kombinációjával egyébként sem lehet megoldani az eurótérség problémáit, "bárhonnan jöjjön is a pénz".

Az EFSF-megállapodás után összeállított külön elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai úgy vélekedtek, hogy e pénzügyi védőeszköz "nagyon drámai" mértékű kapacitásbővítésére lenne szükség az euróövezeti adósságválság járványveszélyének teljes megszüntetése végett. A ház szakértői az általuk szükségesnek tartott pénzügyi védőkapacitás illusztrálására kimutatták, hogy csak Olaszország és Spanyolország együttes finanszírozási igénye 2014 végéig meghaladja az ezermilliárd eurót, a két ország összesített adósságállománya pedig 2500 milliárd euró.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
Friss
hírlevél