TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi idők hazai kötvény-botrányai után végre egy üdítő kivételről számolhatunk be. A 2006-ban induló, és 2011-ben tőzsdére lépő Plotinus bocsát ki kötvényeket, nem először. A cég, amely tulajdonképpen inkább egy befektetési alapra hasonlít, remekül prosperál, profin irányítják, eddigi hozama nagyon kedvező.

A Plotinus egy holding cég, amely viszonylag nagy kockázatú, de magas elvárt hozamú befektetésekkel foglalkozik. Három területre koncentrál: egyrészt derivatív tőkepiaci termékekkel foglalkozik jelentős tőkeáttétellel, de szigorú kockázatkezeléssel, másrészt hosszabb távú értékalapú pénz-, és tőkepiaci befektetéseket eszközöl tőkeáttétel nélkül, végül reálgazdasági befektetésekkel is foglalkozik.

Sikeres évek

A társaság részvénye 2011-ben érkezett a BÉT-re, 1525 forintos árfolyamon debütált. Onnan nagyjából fokozatosan növekedett, mára 4400 forintig emelkedett, ami 4 év alatt közel triplázás, és a társaság egy részvényre jutó saját tőkéje is 176 százalékkal növekedett a bevezetés óta. Ezzel a Plotinus a legnagyobb növekedésű társaság lett a tőzsdén az elmúlt időszakban.

Plotinus árfolyam és egy részvényre jutó saját tőke érték. Forrás: Plotinus.hu

Időközben a cégnek volt egy kötvénykibocsátása is: 2013-ban 500 milliós névértéken bocsátották ki a Plotinus Prémium kötvényt. Ennek kamatozása infláció felett 4,5 százalék, ugyanakkor átváltható kötvényenként 34 darab törzsrészvényre, és végül a cég által bármikor visszahívható 115 százalékos árfolyamon. A cég igazgatótanácsának elnöke, Zsiday Viktor elmondta, hogy nem akartak túl magas kamatot adni mint a rosszhírű elődök, hanem azt szerették volna, ha jól megy a részvény, a kötvényesek átváltják papírjukat, és végül sok boldog részvényesük lesz.

Így is történt, 3692 darab kötvényt, a kibocsátott mennyiség 74 százalékát átváltották, a maradék 1308 darabot (melyet érthetetlen, miért nem cseréltek be tulajdonosaik) a cég visszahívta idén márciusban. A cégnek jelenleg 600 részvényese van. A Plotinus tovább szeretne növekedni: kötvények és részvények révén tőkét bevonni, a tőzsde Prémium kategóriájába kerülni, sőt elnyerni a BUX tagságot.

További tervek

További tevékenységük során kiemelt szerepet kap az ingatlanpiac: alulértékeltnek tartják a budapesti piacot, így kedvező lehetőségeket, megfelelő ingatlanokat keresnek. Emellett a reálgazdaságban cégeket is keresnek, melyekbe érdemes beruházni, esetleg felvásárolni és hatékonyabbá tenni őket.

Mindezen célok eléréséhez most a cég újra kötvényt bocsát ki egy kötvényprogram keretében. Ez a Plotinus 2015-2016 kötvényprogram, melynek során többféle kötvénysorozatot bocsáthatnak ki, összesen 2 milliárdos értékben.

A kibocsátásra kerülő első sorozat a Plotinus 2019/A kötvény, melynek futamideje idén június 22-től 2019. június 22-ig tart, kamatozása 2 százalék, de a futamidő alatt minden hónap 10-15. között átcserélhető 20 darab Plotinus részvényre (technikailag visszaváltás és részvényvásárlás történik, így nincs részvény hígulás). Ez a papír tehát egy hibrid struktúra, vagyis kötvény, de a befektető részesülhet a részvények potenciális árfolyam-emelkedéséből.

A kibocsátásra kerülő sorozat maximum 9108 darab 100 ezer forint névértékű kötvény, melyet június 15-18 között lehet jegyezni az Equilor Befektetési Zrt-nél, a kötvény forgalmazójánál.

Kérdések az új kötvényről

A kötvénykibocsátás alkalmából tartott sajtótájékoztatón elhangzott egy kérdés, hogy miért csak 2 százalék a kötvény kamata, hisz ez nem több, sőt kevesebb, mint az állampapírok gyakorlatilag kockázatmentes hozama. Zsiday Viktor elmondta, hogy szándékosan nem akartak rákínálni az államkötvények kamatára, az a cél, hogy a befektetők ne a kamatért vegyék, hanem azért, hogy azt siker esetén részvényre váltsák. Ez a 2 százalék tulajdonképpen csak egy kis bánatpénz arra az esetre, ha az átváltás mégsem érné meg.

Még egy kérdés felmerült: mit csinál a cég, ha nincs elegendő saját részvénye, amikor a kötvényesek nagy mennyiséget szeretnének átváltani? Zsiday Viktor szerint ebben az esetben vesznek a piacon, ami egy ilyen holding cégnél nem olyan nehéz, mert a piaci ár rendszerint nem tér el jelentősen az egy részvényre jutó saját tőkétől, így egy kis felárral könnyen meg tudják vásárolni a hiányzó papírokat.

Összességében egy kiválóan, prudensen működő, eddig nagy hozamot termelő, de a kockázatokat nem elhallgató cégről van szó, így a most kibocsátásra kerülő kötvények vonzóak. Jóllehet hordoznak kockázatot, és ezt a cég hangsúlyozza is, de az össze sem hasonlítható a rossz emlékű BTel és E-Star esetével. Itt a tisztes nyereség esélye sokkal nagyobbnak tűnik, mint az esetleges bukásé.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
hírlevél