BUX
34 356.43
-0.97%
-335.00
OTP
10 120.00
-2.60%
-270.00
MOL
1 709.00
-0.47%
-8.00
RICHTER
6 800.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
371.00
+0.82%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 3. 12:02

Ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos mondta el az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Azt is mondta, hogy "mi bizonyosan az első hullám végén vagyunk."

A mai operatív törzs Kiss Róbert rendőr alezredes szövegdarálásával kezdődött. Az operatív törzs ügyeleti központjának szigorú tekintetű munkatársa először is közölte, hogy csütörtökön ismét Kormányinfó jön Gulyás Gergely miniszterrel.

Aztán elmondta, hogy 2063-ra emelkedett a kormányzati koronavírus-nyilvántartási okostelefonos alkalmazásra regisztráltak száma, és közülük 880 aktív felhasználó. Elmondta még azt is, hogy az elmúlt 24 órában 770 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelen állás szerint 11 172 esetben élnek a hatóság házi karantén szabályai. 418 esetben indítottak büntetőeljárást a járvánnyal összefüggésbe hozható kihágások miatt, 120 esetben rémhírterjesztés miatt intézkedtek.

Kisst Müller Cecília országos tisztifőorvos váltotta, aki ismertette a reggel óta elérhető korona-adatokat, miszerint a járvány kezdete óta összesen 3931 fertőzöttet regisztráltak az országban - mára virradóra 10 új beteget. Meghalt két fertőzött, így a koronavírussal összefüggő halálesetek száma 534-re nőtt idehaza. 2190-en viszont már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 1207-re csökkent. A betegek 41 százaléka budapesti, 59 százaléka vidéki. 414 koronás beteget még kórházban ápolnak, 24-en vannak lélegeztetőgépen, mint tegnap.

Müller aztán arról beszélt, hogy kedvező tendenciát lát az idősotthonokban. A koronavírussal érintett idősotthonok száma az országban 33, és ez jó ideje nem emelkedik, a betegek pedig gyógyulnak. Mint mondta, az 5991 idősotthonban ápolt főből az egész járvány alatt 899-en kapták el a vírust, 468-an pedig már felgyógyultak belőle.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy a járványhelyzet kedvező hazai alakulása ellenére a betegség még mindig itt van velünk, és a világ számos részén sokkal rosszabb a helyzet. Fel is sorolt néhány globális adatot a fertőzöttek számáról, ezzel is csak azt igyekezett aláhúzni, hogy nekünk sem kéne könnyelműnek lennünk, bármennyire is javul a helyzet itthon. Azt mindenesetre kimondta, hogy

"mi bizonyosan az első hullám végén vagyunk, ezt mutatja az összes számadat."

Ezért lehet enyhíteni a korlátozásokat, de csak az elővigyázatossági szabályok betartásával.

Az oktatásról, vizsgákról is beszélt Müller. Itt a már ismert szabályokat ismételte meg, szóbeli vizsgáknál két vizsgáztató és a vizsgázó lehet csak a teremben. Ajánlott a védőmaszk viselése, de nem kötelező. Mindenki vigyen saját eszközt a vizsgára, ha lehet, tartsák nyitva a vizsgaterem ablakát, tartsák a távolságot, a vizsgázók se verődjenek nagyon össze. Müller minden érintettnek sikeres vizsgát kívánt.

Jöttek az újságírói kérdések és a rájuk adott válaszok:

  • origo: hány éves a legidősebb gyógyult beteg? - 102, a Dél-pesti Centrumkórházban kezelték
  • origo: van esély elkerülni egy esetleges második hullámot? - több hipotézis született erről, a legtöbb szerint a vírus valószínűleg köztünk marad, alacsony szinten jelen lesz, és elképzelhető, hogy a téli szezonban az influenzával együtt többletmegjelenést fog produkálni, készülnek rá
  • inforádió: sok magyar megy horvát tengerpartra - milyen feltételekkel mehetnek? - május 28-tól 8 ország állampolgárai, köztük mi is szabadon beutazhatunk az országba, viszont Horvátországból Magyarországra csak hatósági házi karantén elrendelését követően lehet beutazni
  • Heves Megyei Hírlap: a Heves megyei idősotthonokban hány fertőzött és hány gyógyult van? - a nyilvántartás szerint egy se
  • Somogyi Hírlap: a karantén alatt álló lakásba bemehetnek-e szolgáltatók emberei hibaelhárításra? - a szolgáltatás szükségszerű, így hibaelhárítás céljából be lehet menni, de aki így bemegy a karantén-lakásba, viseljen maszkot és kesztyűt

A mi kérdésünkre, hogy mennyire felkészült a magyar egészségügy a koronavírus a szakértők által valószínűsített második hullámára, és szükség lehet-e a kórházi kapacitások újbóli felszabadítására, Müller azt mondta,

sok tapasztalatot nyertünk az elmúlt időszakban, a kutatások is segítik, hogy az egyre több információ birtokában értékeljük és átértékeljük a feladatokat, melyek a következő hullámra való felkészüléshez nélkülözhetetlenek. Azt mondta, bármi előfordulhat, több forgatókönyvre kell felkészülni, de a magyar egészségügy korábbi tapasztalatok híján is megbirkózott a koronavírussal, a következő hullámra pedig már sokkal szervezettebb és tudatosabb a felkészülés. Folyamatosan tárazzák továbbra is a védőeszközöket és műszereket - mindent, ami a második hullám kezeléséhez kell.

A csütörtöki operatív törzs 12 órakor kezdődik - de hozzátesszük, biztosabb, ha azt mondjuk, hogy majd a Kormányinfó után.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Közérdekű Megérkezett a hétfői koronavírus-adat
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 08:55
9 új fertőzöttet találtak az országban, de nincs újabb halálos áldozat.
Közérdekű A nap képe: a lány és a srác, akik egy óra alatt átúszták a Balatont
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 1. 12:55
Ők voltak a leggyorsabbak.
Közérdekű Kilencedik napja nő az aktív koronavírus-fertőzöttek száma itthon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 1. 09:06
21 új koronavírusos fertőzöttet találtak. Ezzel 4526 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Közérdekű Itt a jó hír: négy év múlva már utazhatunk a Gellért-hegyi siklón
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 31. 17:10
Két év múlva kezdődhet az új sikló építése, másfél milliárd forintba kerül és évi egymilliárd forintos bevétel származhat belőle – derült ki a mai sajtótájékoztatón, ahol Kerpel-Frónius Gábor főpolgármester-helyettes és Bardóczi Sándor főtájépítész közölte a részleteket.
Közérdekű Több mint egy hónapja nem találtak ilyen sok új koronavírusos beteget Budapesten
Privátbankár.hu | 2020. július 31. 09:50
9 új esetet azonosítottak a fővárosban, országosan pedig 21-et. Újabb áldozat most sincs.
Közérdekű A kormány szerint ekkortól lehet második hullámról beszélni Magyarországon
Baka F. Zoltán | 2020. július 30. 12:32
Gulyás Gergely árulta el kérdésünkre a Kormányinfón.
Közérdekű Most kaszálják el végleg a fesztiválszezont? Élőben a Kormányinfó
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 10:37
A mikrofonnál Gulyás Gergely.
Közérdekű Koronavírus: óriási különbségek lesznek a védőoltások között
Király Béla | 2020. július 29. 15:23
A nagy gyógyszergyárak által fejlesztett vakcinák még csak teszt fázisban vannak, ám lassan körvonalazódik, hogy mennyit kérnek majd ezekért a gyártók. Az első hírek szerint elég nagy különbségek lehetnek.
Közérdekű Hatodik napja emelkedik az aktív koronavírus-betegek száma hazánkban
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 08:54
9 új beteget azonosítottak az elmúlt 24 órában. 
Közérdekű Negyedmillióval nőtt a koronavírusos betegek száma a világon
MTI | 2020. július 29. 08:03
A világon 16 682 030 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 659 374, a gyógyultaké pedig 9 711 187 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.
hírlevél