BUX
35 335.86
-0.71%
-254.00
OTP
10 950.00
+1.77%
+190.00
MOL
1 794.00
-2.18%
-40.00
RICHTER
6 480.00
-3.28%
-220.00
MTELEKOM
385.00
+0.92%
+3.00
 
2020. június 3. 12:02

Ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos mondta el az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Azt is mondta, hogy "mi bizonyosan az első hullám végén vagyunk."

A mai operatív törzs Kiss Róbert rendőr alezredes szövegdarálásával kezdődött. Az operatív törzs ügyeleti központjának szigorú tekintetű munkatársa először is közölte, hogy csütörtökön ismét Kormányinfó jön Gulyás Gergely miniszterrel.

Aztán elmondta, hogy 2063-ra emelkedett a kormányzati koronavírus-nyilvántartási okostelefonos alkalmazásra regisztráltak száma, és közülük 880 aktív felhasználó. Elmondta még azt is, hogy az elmúlt 24 órában 770 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelen állás szerint 11 172 esetben élnek a hatóság házi karantén szabályai. 418 esetben indítottak büntetőeljárást a járvánnyal összefüggésbe hozható kihágások miatt, 120 esetben rémhírterjesztés miatt intézkedtek.

Kisst Müller Cecília országos tisztifőorvos váltotta, aki ismertette a reggel óta elérhető korona-adatokat, miszerint a járvány kezdete óta összesen 3931 fertőzöttet regisztráltak az országban - mára virradóra 10 új beteget. Meghalt két fertőzött, így a koronavírussal összefüggő halálesetek száma 534-re nőtt idehaza. 2190-en viszont már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 1207-re csökkent. A betegek 41 százaléka budapesti, 59 százaléka vidéki. 414 koronás beteget még kórházban ápolnak, 24-en vannak lélegeztetőgépen, mint tegnap.

Müller aztán arról beszélt, hogy kedvező tendenciát lát az idősotthonokban. A koronavírussal érintett idősotthonok száma az országban 33, és ez jó ideje nem emelkedik, a betegek pedig gyógyulnak. Mint mondta, az 5991 idősotthonban ápolt főből az egész járvány alatt 899-en kapták el a vírust, 468-an pedig már felgyógyultak belőle.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy a járványhelyzet kedvező hazai alakulása ellenére a betegség még mindig itt van velünk, és a világ számos részén sokkal rosszabb a helyzet. Fel is sorolt néhány globális adatot a fertőzöttek számáról, ezzel is csak azt igyekezett aláhúzni, hogy nekünk sem kéne könnyelműnek lennünk, bármennyire is javul a helyzet itthon. Azt mindenesetre kimondta, hogy

"mi bizonyosan az első hullám végén vagyunk, ezt mutatja az összes számadat."

Ezért lehet enyhíteni a korlátozásokat, de csak az elővigyázatossági szabályok betartásával.

Az oktatásról, vizsgákról is beszélt Müller. Itt a már ismert szabályokat ismételte meg, szóbeli vizsgáknál két vizsgáztató és a vizsgázó lehet csak a teremben. Ajánlott a védőmaszk viselése, de nem kötelező. Mindenki vigyen saját eszközt a vizsgára, ha lehet, tartsák nyitva a vizsgaterem ablakát, tartsák a távolságot, a vizsgázók se verődjenek nagyon össze. Müller minden érintettnek sikeres vizsgát kívánt.

Jöttek az újságírói kérdések és a rájuk adott válaszok:

  • origo: hány éves a legidősebb gyógyult beteg? - 102, a Dél-pesti Centrumkórházban kezelték
  • origo: van esély elkerülni egy esetleges második hullámot? - több hipotézis született erről, a legtöbb szerint a vírus valószínűleg köztünk marad, alacsony szinten jelen lesz, és elképzelhető, hogy a téli szezonban az influenzával együtt többletmegjelenést fog produkálni, készülnek rá
  • inforádió: sok magyar megy horvát tengerpartra - milyen feltételekkel mehetnek? - május 28-tól 8 ország állampolgárai, köztük mi is szabadon beutazhatunk az országba, viszont Horvátországból Magyarországra csak hatósági házi karantén elrendelését követően lehet beutazni
  • Heves Megyei Hírlap: a Heves megyei idősotthonokban hány fertőzött és hány gyógyult van? - a nyilvántartás szerint egy se
  • Somogyi Hírlap: a karantén alatt álló lakásba bemehetnek-e szolgáltatók emberei hibaelhárításra? - a szolgáltatás szükségszerű, így hibaelhárítás céljából be lehet menni, de aki így bemegy a karantén-lakásba, viseljen maszkot és kesztyűt

A mi kérdésünkre, hogy mennyire felkészült a magyar egészségügy a koronavírus a szakértők által valószínűsített második hullámára, és szükség lehet-e a kórházi kapacitások újbóli felszabadítására, Müller azt mondta,

sok tapasztalatot nyertünk az elmúlt időszakban, a kutatások is segítik, hogy az egyre több információ birtokában értékeljük és átértékeljük a feladatokat, melyek a következő hullámra való felkészüléshez nélkülözhetetlenek. Azt mondta, bármi előfordulhat, több forgatókönyvre kell felkészülni, de a magyar egészségügy korábbi tapasztalatok híján is megbirkózott a koronavírussal, a következő hullámra pedig már sokkal szervezettebb és tudatosabb a felkészülés. Folyamatosan tárazzák továbbra is a védőeszközöket és műszereket - mindent, ami a második hullám kezeléséhez kell.

A csütörtöki operatív törzs 12 órakor kezdődik - de hozzátesszük, biztosabb, ha azt mondjuk, hogy majd a Kormányinfó után.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Közérdekű A parlament előtt az Airbnb-törvény
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 20:30
Augusztus elsejétől új világ jöhet a lakáshoteleknél.
Közérdekű Pár hónapig tart csak a koronavírus-immunitás
MTI | 2020. július 13. 16:12
Hamar eltűnnek a szervezetből az antitestek.
Közérdekű Csaknem ezren kapták el a koronavírust idősotthonban Magyarországon
MTI | 2020. július 13. 14:38
Közülük 140 gondozott halt bele a betegségbe.
Közérdekű Vasárnap 11-kor jelenti be Gulyás Gergely, hogy milyen változások jönnek a járványhelyzet miatt
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 20:45
Eldőlhet, hogy visszaszigorít-e a kormány.
Közérdekű Meghalt két koronavírusos betegünk, találtak hat újabb fertőzöttet
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 08:50
A járvány kezdete óta már 4229 beteget azonosítottak az országban.
Közérdekű Az olasz maffia a koronavíruson is keresett
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 06:08
Az olasz bűnszervezetek beszivárogtak az egészségügybe és a járvány áldozatain is nyerészkedtek. Eközben kiterjedt szervezet segíti az így megkeresett milliárdok tisztára mosását.
Közérdekű Újabb két idős beteg halt bele a koronavírusba itthon
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:58
Találtak három új fertőzöttet is.
Közérdekű Ismét áldozatot szedett itthon a koronavírus: ketten haltak meg
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 09:24
Azonosítottak 10 új beteget az országban, de Budapesten már negyedik napja nincs új fertőzött.
Közérdekű Orrsprayben találtak fontos hatóanyagot a koronavírus kezeléséhez pécsi és osztrák kutatók
MTI | 2020. július 9. 08:06
Az azelasztin nevű hatóanyag laboratóriumi körülmények között igen jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését.
Közérdekű Koronavírus: átlépte a 12 milliót a fertőzöttek száma a világban
MTI | 2020. július 9. 06:58
Egy nap alatt több mint 212 ezer új fertőzöttet azonosítottak világszerte.
hírlevél