<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A felmérés szerint májusban több a viharkár, mint az év további részében.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem árt felkészülni, a statisztikák szerint ugyanis májusban többször annyi viharkár történik, mint az év többi hónapjában – derült ki a Allianz Hungária Zrt. kutatásából. Bár régebben a májusi eső a jó mezőgazdasági termés ígéretével kecsegtetett, manapság egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagy erejű viharok.

Nemcsak a vihar miatt drágul idén a gyümölcs, az EU-s árak is kilőnek - erről itt olvashatsz részletesebben >>>

A korábbi évekhez viszonyítva némi emelkedés tapasztalható a vihar jellegű károk volumenében: 2009 és 2016 között összesen több mint 60 ezer májusi viharos időjárással kapcsolatos kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez, ami a hét év alatt bekövetkezett összes viharkár egyötödét tette ki – írja a közlemény.

A május 13-i viharos időjáráshoz kapcsolódóan több mint 700 kárbejelentés érkezett idáig. A bejelentések közel 40 százaléka jégveréskár, 27 százaléka viharkár, és a kárigények 19 százaléka mögött felhőszakadás vagy villámcsapás indukciós hatása áll, a további károk tekintetében kisebb mértékben volt jellemző beázáskár és árvízkár. Bár főként az ország északi részét sújtotta a májusi vihar, a biztosító az ország minden területéről fogadott kárbejelentéseket vihar-, felhőszakadás- és jégkárokkal kapcsolatban.

grafika: amcharts.com

A lakossági vagyonkárok jelentős része kisebb méretű, egyszerűbb kár, ilyen esetekben pedig alkalmazható az egyezségen alapuló kárrendezés, ami jelentősen felgyorsítja a folyamatot. A biztosító a következőket tanácsolja, hogy elkerüljük a komolyabb károkat:

 • Mindig érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket.
 • Viharos idő esetén érdemes arra ügyelni, hogy a nyílászárók zárva legyenek.
 • Erősen szeles időben fontos a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdítható tárgyat rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
 • Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.
 • Zivatar idején ajánlott az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.
 • Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.
 • Viharjelzés esetén célszerű az autót garázsba, vagy fedett helyre vinni, ha ez nem megoldható, kerüljük a fák alatti parkolást.
 • A kényes mezőgazdasági növényzetet lehetőleg fóliázzuk le, a mezőgazdasági gépeket pedig állítsuk be a tárolóba.

Óriási károkat okozott a jég az erdőkben

Hátborzongató látványt nyújtanak a kidőlt fák, letarolt domboldalak. További részletek

  Közérdekű A koronavírustól aligha kell már félni
  Privátbankár.hu | 2023. február 1. 09:33
  Nagyon kevés új koronavírusos fertőzöttet azonosítanak. Nem véletlen, hogy oltást sem kér gyakorlatilag senki.
  Közérdekű Biztató számokkal rukkoltak elő Müller Cecíliáék
  Privátbankár.hu | 2023. január 25. 10:59
  Az elmúlt heti adatok a koronavírus-járvány látványos visszaszorulásáról tanúskodnak.
  Közérdekű Az MNB új szabályozást vezet be az ATM-ekre
  Privátbankár.hu | 2023. január 22. 09:25
  Új előírások lépnek érvénybe Magyarországon annak érdekében, hogy a digitális megoldások térnyerése mellett szinte garantáltan hozzá lehessen jutni a készpénzhez. A jegybank most megjelent szabályozása - többek között - az ATM-ek számát is meghatározza.
  Közérdekű Fény derült a legújabb hazai Covid-számokra
  Privátbankár.hu | 2023. január 18. 10:42
  Egy hét alatt 866-an fertőzödtek meg, 51-en haltak meg, 523 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 61-en vannak lélegeztetőgépen, az elvégzett oltások száma pedig 189-cel nőtt.
  Közérdekű Most tankoljon, akinek kedves a pénztárcája
  Privátbankár.hu | 2023. január 16. 16:58
  Szerdától emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is, bruttó 10-10 forinttal.
  Közérdekű Itt a vége: az analóg korszak emblematikus tárgyától búcsúzhatunk
  Privátbankár.hu | 2023. január 11. 12:53
  A hírközlési cégeknek 2022 óta nem kötelező könyv vagy bármilyen más adathordozó formájában megjeleníteniük az előfizetőik adatait, ezzel 140 év után idén megszűnik a nyomtatott telefonkönyv. A Magyar Telekom tavaly kinyomtatott példányai voltak az utolsók, amelyek közül egyet a Postamúzeum részére ajánlott fel a vállalat.
  Közérdekű Látványosan nőtt Covid-fertőzöttek száma a magyar kórházakban
  Privátbankár.hu | 2023. január 11. 10:28
  Az elmúlt két héthez képest látványosan nőtt a kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma, ám az még így sem éri el a december közepén mért szintet. Oltást szinte senki nem kér.
  Közérdekű Nagyot változott a magyarok élete: mutatjuk, miért!
  Kollár Dóra | 2023. január 3. 15:06
  Számos újdonságot tartogatott a 2023-as évkezdés a magyarok számára, összeszedtük, mik ezek. 
  Közérdekű Szerdáig tankoljon, akinek kedves a pénztárcája!
  Privátbankár.hu | 2023. január 2. 09:57
  Újabb áremelés jön a kutakon, a benzin és a gázolaj is drágul.
  Közérdekű Sok hosszú hétvégénk lesz jövőre
  Privátbankár.hu | 2022. december 30. 17:07
  Mutatjuk, mikor, hogy pihenhetünk hosszabban.
  hírlevél
  Ingatlantájoló
  Együttműködő partnerünk: 4iG