<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A felmérés szerint májusban több a viharkár, mint az év további részében.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem árt felkészülni, a statisztikák szerint ugyanis májusban többször annyi viharkár történik, mint az év többi hónapjában – derült ki a Allianz Hungária Zrt. kutatásából. Bár régebben a májusi eső a jó mezőgazdasági termés ígéretével kecsegtetett, manapság egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagy erejű viharok.

Nemcsak a vihar miatt drágul idén a gyümölcs, az EU-s árak is kilőnek - erről itt olvashatsz részletesebben >>>

A korábbi évekhez viszonyítva némi emelkedés tapasztalható a vihar jellegű károk volumenében: 2009 és 2016 között összesen több mint 60 ezer májusi viharos időjárással kapcsolatos kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez, ami a hét év alatt bekövetkezett összes viharkár egyötödét tette ki – írja a közlemény.

A május 13-i viharos időjáráshoz kapcsolódóan több mint 700 kárbejelentés érkezett idáig. A bejelentések közel 40 százaléka jégveréskár, 27 százaléka viharkár, és a kárigények 19 százaléka mögött felhőszakadás vagy villámcsapás indukciós hatása áll, a további károk tekintetében kisebb mértékben volt jellemző beázáskár és árvízkár. Bár főként az ország északi részét sújtotta a májusi vihar, a biztosító az ország minden területéről fogadott kárbejelentéseket vihar-, felhőszakadás- és jégkárokkal kapcsolatban.

grafika: amcharts.com

A lakossági vagyonkárok jelentős része kisebb méretű, egyszerűbb kár, ilyen esetekben pedig alkalmazható az egyezségen alapuló kárrendezés, ami jelentősen felgyorsítja a folyamatot. A biztosító a következőket tanácsolja, hogy elkerüljük a komolyabb károkat:

 • Mindig érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket.
 • Viharos idő esetén érdemes arra ügyelni, hogy a nyílászárók zárva legyenek.
 • Erősen szeles időben fontos a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdítható tárgyat rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
 • Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.
 • Zivatar idején ajánlott az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.
 • Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.
 • Viharjelzés esetén célszerű az autót garázsba, vagy fedett helyre vinni, ha ez nem megoldható, kerüljük a fák alatti parkolást.
 • A kényes mezőgazdasági növényzetet lehetőleg fóliázzuk le, a mezőgazdasági gépeket pedig állítsuk be a tárolóba.

Óriási károkat okozott a jég az erdőkben

Hátborzongató látványt nyújtanak a kidőlt fák, letarolt domboldalak. További részletek

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Közérdekű Sokkal többen vannak kórházban Covid miatt, mégsem olyan enyhe ez a hullám?
  Privátbankár.hu | 2022. október 5. 10:48
  586-tal többen szorulnak kórházi ápolásra, mint egy héttel korábban, az aktív fertőzöttek száma is növekszik.
  Közérdekű Kamupártok ellen indítana keresetet a főügyészség
  Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 07:16
  A tavaszi országgyűlési választás után 73 párt ellen indokolt ügyészi perindítás, amiért két egymást követő választáson nem indítottak jelöltet vagy mert felhagytak tevékenységükkel és vagyonukról nem rendelkeztek - közölte a Legfőbb Ügyészség. 63 esetben a pártként működés megszűnését kérik kimondani, tíz pártot pedig megszüntetnének.
  Közérdekű Már a nyolcadik koronavírus hullám jön Franciaországban
  Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 17:18
  Csaknem két hónapig tartó javuló tendencia után az iskolakezdést követően a koronavírus ismét terjed Franciaországban, elsősorban a 20 év alattiak körében, ami alapján valószínűsíthető egy nyolcadik járványhullám, de annak mérete egyelőre nem kiszámítható.
  Közérdekű Itt a meglepetés: uniós ársapka lesz az áramra?
  Privátbankár.hu | 2022. augusztus 28. 19:42
  Karl Nehammer osztrák kancellár azt javasolta vasárnap, hogy az Európai Unió "válassza le az elektromos áram árát a gáz áráról", és vezessen be ársapkát az áramdíjakra.
  Közérdekű Régen volt ilyen: megugrott a lélegeztetőgépen lévők száma
  Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 09:31
  Igaz, még így is "csak" 27-en szorulnak rá - derül ki a most közzétett friss számokból.
  Közérdekű Gyanúsan alacsony vírusadattal rukkoltak elő Müller Cecíliáék
  Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 09:14
  A mai közlés szerint majdnem ezerrel kevesebb főt ápolnak kórházban, mint egy hete, ami azért furcsa, mert közben több mint 16 ezerrel nőtt az azonosított fertőzöttek száma.
  Közérdekű Ezeken a benzinkutakon tankolhat augusztus 19-én és 20-án is
  Privátbankár.hu | 2022. augusztus 13. 18:57
  A Független Benzinkutak Szövetségének megmozdulására reagált a Magyar Ásványolaj Szövetség.
  Közérdekű Megint egyre többen kerülnek kórházba Coviddal
  Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 09:28
  Ennél több, most 1600-at közelítő beteget április óta nem kezeltek koronavírussal. Az aktív fertőzöttek száma pedig 42 ezer fölé ment, utoljára májusban volt ilyen magas ez a szám.
  Közérdekű Lassabban, de tovább fogy a magyar
  Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:23
  Az előzetes adatok szerint 2022 júniusában 8051 gyermek született és összesen 9600 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. július és 2022. június között a születések száma 1,6, a halálozásoké 8,6, a házasságkötéseké 2,9 százalékkal csökkent, jelentette péntek reggel a KSH.
  Közérdekű Megint bőven ezer fölött vannak kórházban koronavírus miatt
  Privátbankár.hu | 2022. július 27. 10:03
  Lélegeztetőgépre viszont egyelőre csak kevesen kerültek közülük.
  hírlevél
  Ingatlantájoló
  Együttműködő partnerünk: 4iG