4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ketyeg az óra, harminc éve nem fedeztek fel újszerű antibiotikumot, miközben a baktériumok egyre ellenállóbbak. Ha így megy tovább, az sok millió ember halálát okozhatja. Amelyik gyógyszergyár viszont felfedezi a következő csodaszert, sokat kereshet rajta.
(illusztráció, MTI Fotó: Mészáros János)

Az a veszély fenyeget, hogy 2050 körül évente tízmillió ember fog meghalni, ha nem fedezzük fel az ellenszerét a „szuperbacilusoknak”. Ezek ugyanis olyanok, amelyek már ellenállók a hagyományos antibiotikumokkal szemben. Ha sikerülne a megfelelő gyógyszert megalkotni, az lenne az első igazán új antibiotikum az utolsó harminc évben – írja a Bloomberg.com.

A cikk szerint mindössze nyolc merőben újfajta típusú antibiotikummal kísérleteznek klinikai fázisban jelenleg a világon. A daptomycin 1984-es felfedezése után a legtöbb gyógyszergyár bezárta bakteriológiai kutatórészlegét, és azóta nem jelentkeztek újszerű antibiotikummal.

Ellenállóbb törzsek jönnek

Ezekben a hetekben az AstraZeneca is eladta antibiotikum-részlegét a Pfizernek. A GlaxoSmithKline viszont az utolsók egyike, amely már egymilliárd dollárt ölt bele az utóbbi tíz évben az antibakteriális kutatásokba.

Eközben egyre több aggasztó jelentés érkezik arról, hogy a baktériumok egyre ellenállóbb törzsei fejlődnek ki. A Cambridge-i Egyetem mostanában jelentette, hogy a Nagy-Britanniában a szupermarketekben eladott csirkehús negyedében előfordul az E.coli baktérium antibiotikumoknak ellenálló változata. Ez vesebántalmakat és halált is okozhat.

Újra itt a tbc

Szaporodnak a baktériumoknak ellenálló törzsek az USA-ban az egyik nemi betegség (gonorrhea) előfordulásai között is, az esetek száma 2013-ról 2014-re majdnem négyszereződött. A szaporodó kórházi fertőzések is gyakran rezisztens baktériumok miatt következnek be.

A korábban szinte kihalt tüdőbetegség, a – régen Magyarországon is népbetegségnek számító – tuberkulózis (tbc) is újra terjed és egyre nagyobb problémát okoz. Az ENSZ egészségügyi szervezete is kongatja a vészharangokat, ami szerint jó úton haladunk afelé, hogy évtizedek óta gyógyítható, jelenleg ártalmatlan fertőzések is halálosakká váljanak.

Kevés belőle a bevétel

Ma a legtöbb antibiotikum szabadalmi védettsége már lejárt, ezért olcsók és kevés bevételt hoznak a gyógyszergyáraknak. Ráadásul míg a szívgyógyszereket vagy rákgyógyszereket a betegek általában éveken keresztül kell szedjék, az antibiotikumokat csak pár hétig.

A GlaxoSmithKline jelenleg egy gepotidacin nevű szert tesztel, amely bizonyosan másképp működik, mint az eddigi antibiotikumok, azonban csak a baktériumok egy része ellen bizonyult hatásosnak. Egy másik, még csak kóddal jelölt anyag vizsgálata pedig még nagyon kezdeti fázisban van.

Túlságosan nehéz engedélyt kapni

Egyelőre nem úgy néz ki, hogy a baktériumok elleni harcba beleölt rengeteg pénz meg fog térülni a Glaxo-nak. Egy antibiotikum kifejlesztése egymilliárd dollár is lehet, a siker pedig nem garantált, csak átlagosan minden ötödiket engedélyezik a hatóságok emberi felhasználásra. Egy szakértő szerint a gyógyszer-fejlesztéseknél annyira előtérbe helyezték a biztonságot, annyira fel kell deríteni az adott anyag minden mellékhatását, hogy ezért már nagy árat kell fizetni.

Rengeteg a csecsemőhalál

A veszély miatt a hatóságok is megmozdultak, egy állami szervezettől a GlaxoSmithKline 240 millió dollárt kapott az antibiotikum-kutatásokra. Ha nem történik előrelépés, 2050 környékén a világgazdaságban évi 100 ezer milliárd dollár kárt okozhatnak a rezisztens baktériumok.

A rezisztens baktériumok egyes adatok szerint évente 56 ezer újszülöttet ölnek meg Indiában és 26 ezret Pakisztánban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Kiberbiztonsági roadshow indul
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:51
A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít.
Közérdekű Még hogy alacsony az infláció! Újabb cáfolat érkezett
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 09:09
A K&H felmérése szerint bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben, így érdemben nem változott az anyagi helyzetüket jónak vagy gyengének látók aránya.
Közérdekű Megkezdődött a taposás az olimpia miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:57
Egymásra licitálnak a sportszergyártók azért, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a párizsi olimpia reklámozási lehetőségeiből, van olyan vállalat, amely hirdetési szőnyegbombázást tervez.
Közérdekű A csalók egyből rárepültek a csodagyógyszerre
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:13
A hamisítók máris rámentek az elmúlt években megjelent súlycsökkenő készítmények fake változatainak értékesítésére és nem ez az egyetlen aggasztó hír a készítményekkel kapcsolatban.
Közérdekű Szijjártó Péter: 24 magyar jelentkezett az izraeli nagykövetségen
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:44
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter friss információkkal jelentkezett az iráni támadás után. 
Közérdekű Kit vesz maga mellé Magyar Péter: Chikán Attilát, Járai Zsigmondot, Jaksity Györgyöt, esetleg Pottyondi Edinát? - A hét videója
Juhász Gábor-Mester Nándor-Bózsó Péter | 2024. április 12. 18:53
Vajon kiket választ majd Magyar Péter, hogy húzónévként mellette álljanak, mondjuk egy óriásplakáton? Honnan jöhetnek, és ki lesz közöttük a legismertebb nő? Mely társadalmi rétegeket célszerű megszólítania? Mit tervez vidéken és mennyire fog a fitalokra fókuszálni? Hogyan tud hatni eddig passzív, vagy visszahúzódó rétegekre? Ezt elemezte a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Bózsó Péter újságíró, akik saját szakállukra castingoltak.
Közérdekű Itt a jó hír a lakáshitelre vágyóknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:28
Már öt banknál lehet akár 10 százalék önerővel lakáshitelt felvenni.
Közérdekű A nap képe: Szijjártó Péter egy jó cimborával pózolt
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:59
Menczer Tamás utódjával mosolygott jó hangulatban a tárcavezető. 
Közérdekű Magyar Péter megtalálta a megoldást – megvan, milyen párttal indulhat a választáson
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:34
Varga Judit NER-ből kiugrott volt férje Facebook-oldalán számolt be erről.
Közérdekű Ismét találkoztak a tenisz szerelmesei
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 11:22
Több mint 20 fokos volt a hőmérséklet, ám a teniszpályák még a téli sátrak alatt várták a tenisz szerelmeseinek Csók Tenisz! csapatversenyre nevezett teniszezőket. 2001 óta rendezik meg évente ezt a versenyt, de első alkalommal érezhették magukat a játékosok egyszerre a télben és a tavaszban is. Az a sátor, amelyiket jobban sütött a nap, amolyan óriás szauna hatását keltette, míg a fák árnyékában lévő sátorban hűvösebb volt, mint a szabadban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG