<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Ketyeg az óra, harminc éve nem fedeztek fel újszerű antibiotikumot, miközben a baktériumok egyre ellenállóbbak. Ha így megy tovább, az sok millió ember halálát okozhatja. Amelyik gyógyszergyár viszont felfedezi a következő csodaszert, sokat kereshet rajta.
(illusztráció, MTI Fotó: Mészáros János)

Az a veszély fenyeget, hogy 2050 körül évente tízmillió ember fog meghalni, ha nem fedezzük fel az ellenszerét a „szuperbacilusoknak”. Ezek ugyanis olyanok, amelyek már ellenállók a hagyományos antibiotikumokkal szemben. Ha sikerülne a megfelelő gyógyszert megalkotni, az lenne az első igazán új antibiotikum az utolsó harminc évben – írja a Bloomberg.com.

A cikk szerint mindössze nyolc merőben újfajta típusú antibiotikummal kísérleteznek klinikai fázisban jelenleg a világon. A daptomycin 1984-es felfedezése után a legtöbb gyógyszergyár bezárta bakteriológiai kutatórészlegét, és azóta nem jelentkeztek újszerű antibiotikummal.

Ellenállóbb törzsek jönnek

Ezekben a hetekben az AstraZeneca is eladta antibiotikum-részlegét a Pfizernek. A GlaxoSmithKline viszont az utolsók egyike, amely már egymilliárd dollárt ölt bele az utóbbi tíz évben az antibakteriális kutatásokba.

Eközben egyre több aggasztó jelentés érkezik arról, hogy a baktériumok egyre ellenállóbb törzsei fejlődnek ki. A Cambridge-i Egyetem mostanában jelentette, hogy a Nagy-Britanniában a szupermarketekben eladott csirkehús negyedében előfordul az E.coli baktérium antibiotikumoknak ellenálló változata. Ez vesebántalmakat és halált is okozhat.

Újra itt a tbc

Szaporodnak a baktériumoknak ellenálló törzsek az USA-ban az egyik nemi betegség (gonorrhea) előfordulásai között is, az esetek száma 2013-ról 2014-re majdnem négyszereződött. A szaporodó kórházi fertőzések is gyakran rezisztens baktériumok miatt következnek be.

A korábban szinte kihalt tüdőbetegség, a – régen Magyarországon is népbetegségnek számító – tuberkulózis (tbc) is újra terjed és egyre nagyobb problémát okoz. Az ENSZ egészségügyi szervezete is kongatja a vészharangokat, ami szerint jó úton haladunk afelé, hogy évtizedek óta gyógyítható, jelenleg ártalmatlan fertőzések is halálosakká váljanak.

Kevés belőle a bevétel

Ma a legtöbb antibiotikum szabadalmi védettsége már lejárt, ezért olcsók és kevés bevételt hoznak a gyógyszergyáraknak. Ráadásul míg a szívgyógyszereket vagy rákgyógyszereket a betegek általában éveken keresztül kell szedjék, az antibiotikumokat csak pár hétig.

A GlaxoSmithKline jelenleg egy gepotidacin nevű szert tesztel, amely bizonyosan másképp működik, mint az eddigi antibiotikumok, azonban csak a baktériumok egy része ellen bizonyult hatásosnak. Egy másik, még csak kóddal jelölt anyag vizsgálata pedig még nagyon kezdeti fázisban van.

Túlságosan nehéz engedélyt kapni

Egyelőre nem úgy néz ki, hogy a baktériumok elleni harcba beleölt rengeteg pénz meg fog térülni a Glaxo-nak. Egy antibiotikum kifejlesztése egymilliárd dollár is lehet, a siker pedig nem garantált, csak átlagosan minden ötödiket engedélyezik a hatóságok emberi felhasználásra. Egy szakértő szerint a gyógyszer-fejlesztéseknél annyira előtérbe helyezték a biztonságot, annyira fel kell deríteni az adott anyag minden mellékhatását, hogy ezért már nagy árat kell fizetni.

Rengeteg a csecsemőhalál

A veszély miatt a hatóságok is megmozdultak, egy állami szervezettől a GlaxoSmithKline 240 millió dollárt kapott az antibiotikum-kutatásokra. Ha nem történik előrelépés, 2050 környékén a világgazdaságban évi 100 ezer milliárd dollár kárt okozhatnak a rezisztens baktériumok.

A rezisztens baktériumok egyes adatok szerint évente 56 ezer újszülöttet ölnek meg Indiában és 26 ezret Pakisztánban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Öt beteg hunyt el, 479 új koronavírusost azonosítottak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 09:16
Május végén találtak legutóbb ennél több új fertőzöttet egy nap alatt.
Közérdekű Duzzad a negyedik hullám, de már közel 800 ezren meggyógyultak Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 09:42
Erősödést hoztak a szerdai koronavírus adatok.
Közérdekű Jövő évig hosszabbít a kormány a veszélyhelyzeten
MTI | 2021. szeptember 15. 07:48
A delta variáns miatt.
Közérdekű Megvolt Orbán Viktor találkozása Ferenc pápával (Fotó)
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 12. 10:29
A miniszterelnök a Facebook-oldalára töltött fel egy képet a találkozásról. 
Közérdekű Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a "tudományos Oscar-díjat"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 10. 10:23
A COVID-19 vakcinák gyors kifejlesztését tette lehetővé a módosított RNS-technológia, a világra szóló felfedezés, amely a Karikó Katalin és Drew Weissman kutatópáros érdeme. Ezt ismeri el a 2022-es Breakthrough-díj, amelynek élettudományi kategóriájában az mRNS úttörőit tüntetik ki – jelentették be 2021. szeptember 9-én.
Közérdekű Hatan haltak meg
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 10. 09:12
323 új fertőzöttet azonosítottak.
Közérdekű Rekordközelben az új napi fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 9. 09:16
Elhunyt 3 beteg.
Közérdekű Megérkeztek a legújabb szennyvíz-vizsgálat adatai: hol terjed a járvány?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 7. 18:19
Enyhén csökken a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ a legfrissebb adatokat ismertetve.
Közérdekű A régióban nálunk a legenyhébb a negyedik hullám - kérdés, hogy meddig
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 09:57
A számok ugyanis egyre nagyobb lendülettel romlanak tovább Magyarországon is.
Közérdekű Hivatalos: 64 pontot is jelenthet a felvételin a katonai szolgálat
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 07:35
A Magyar Közlönyben megjelent az a rendelet, amely alapján a tartalékos szolgálatot teljesítők jelentős számú plusz pontot kaphatnak a felsőoktatási felvételi során.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos