3p

A kormánypárt plakátkampánya Tolsztoj világhíres művét idézi – valójában persze egy olyan manipulációs technikát követ, amiről maga Orbán Viktor beszélt még ellenzéki politikusként.

Az orosz irodalom egyik legnagyobb alakja, Lev Nyikolajevics Tolsztoj aligha gondolta volna, hogy a távoli jövőben egy távoli kis ország kormánypártja óriásplakátokon népszerűsíti majd a klasszikus Oroszország regényeként aposztrofált, több mint ezer oldalas művét, a Háború és békét. Pedig ez történt, íme a bizonyíték:

Tolsztoj reloaded – Fidesz-kampányplakátok az Üllői úton Budapesten
Tolsztoj reloaded – Fidesz-kampányplakátok az Üllői úton Budapesten
Fotó: Privátbankár/Csabai Károly

Komolyra fordítva a szót, a Fidesz természetesen nem az orosz realizmus kiválóságának monstrumával esett szerelembe, hanem minden idők egyik legminimalistább kampányát nyomja ezerrel. Ez egyetlenegy üzenetet próbál minden erővel benyomni az emberek fejébe: Fidesz = béke, mindenki más = háború.

Erről egyébként eszünkbe jut Orwell Állatfarm című regénye is, amelyben a birkák a vitákat mindig egyetlen bégetéssel rendezik le: ”Négy láb jó, két láb rossz.”

A kormánypárt kampánytanácsadói a jelek szerint továbbra is hisznek abban, hogy a végtelenül lebutított szlogenek szüntelen sulykolása és az egyik legalapvetőbb szükséglet, a fizikai biztonság választási tétté emelése meghozza a sikert, és az emberek öntudatlanul is a Fidesz neve mellé húzzák majd be az X-et a június 9-i európai parlamenti választásokon.

Ezt a receptet persze nem mi találtuk ki, erről maga Orbán Viktor (is) beszélt 2007 februárjában, még ellenzéki politikusként:   

„Van egy séma, amit a politikusok ismernek, a közvélemény talán kevéssé. Hogy háromszögben, ilyen piramisalakban ábrázolja, hogy az embernek milyen szükségletei vannak, amelyeket a világgal szemben megfogalmaz. (…) Legalul, tehát a legmélyebben, ezért a legmeghatározóbb erővel a fizikai biztonság iránti vágy jelentkezik az emberben. Ezért van az oly gyakran (…), hogy a hatalmon lévők éppen ez embereknek ezt a legalul lévő, legmélyebb, legerősebb ösztönökből fakadó igényét vagy életösztönét támadják meg. Ez pedig a fizikai biztonság. És ha el tudja hitetni egy kormány (…) az ellenfeléről, hogy valójában ezen a szinten kell félni az ellenzéktől, mert az a fizikai biztonságot is veszélyezteti már, akkor jó eséllyel pályázhat arra, hogy mindenfajta kormányzati teljesítménytől függetlenül, a rend iránti vágy miatt odafordulnak az emberek.”

Na de tényleg lehet-e ennyire birkának nézni az embereket? Tényleg elhiszik-e, hogy a béke kizárólagos záloga a jelenlegi kormány, és mindenki más – függetlenül attól, hogy ő maga mit mond erről – háborúba vezetné az országot?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a válasz mindkét kérdésre: nem. Míg a régi ellenzékkel még elbír, Magyar Péteren már sehogyan sem találja a fogást a kormány: ezt jelzik a közvéleménykutatások és a Tisza Párt vidéki körútján megjelent tömegek is.

Egyre több jel utal arra, hogy a negatív kampány visszafelé sül el, és június 9-én valóban borulhat a pálya.

Erről is kérdeztük a közelmúltban a Klasszis Média rendezvényén, a Klasszis Klubban Somogyi Zoltán szociológust: 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Magyar Péter így találkozott Antall Józseffel Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 10:25
Az Európai Néppárt friss képviselője az egykori miniszterelnöktől vesz példát.
Közérdekű 25 év, 50 tenisztorna
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 09:58
Negyedszázad nagy idő. Van, aki 25 éves korára diplomát szerez, van, aki családot alapít. A 25. évfordulón a hosszú házasságot ezüstlakodalommal szokták megünnepelni. Egy profi sportoló pályafutása akár huszonöt évig is eltarthat. A jelenlegi és volt parlamenti képviselők és állami vezetők részére kiírt Tisztelt Ász! társasági tenisztornát 1998 óta, évente kétszer rendezi meg a HGS PR Ügynökség és a Magyar Parlamenti Képviselők Sportegyesület.
Közérdekű Magyar Péter felveszi EP-mandátumát, de...
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 06:21
Csatlakozik az EP-képviselők sorához a Tisza Párt vezére, de döntése nem öt évre szól. Fél év múlva újabb szavazást rendez mandátumáról.
Közérdekű Szavazást indított Magyar Péter
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 09:20
Arra szeretne választ kapni az emberektől, hogy elfogadja-e az uniós parlamenti képviselői posztot. 
Közérdekű Karácsony Gergelynek már gratulált is a vesztes Vitézy Dávid
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 20:08
Vitézy Dávid a Facebook oldalán közölte álláspontját.
Közérdekű Nem tudott fordítani Vitézy Dávid, Karácsony Gergely maradt a győztes
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 19:45
Vitézy Dávid 395 szavazattal, Karácsony Gergely pedig 112 szavazattal kapott többet az újraszámlálás után. Ez azt jelenti, hogy nem tudta behozni a kihívó a jelenlegi polgármestert.
Közérdekű A nap képei: így számolják újra a sorsdöntő voksokat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:10
Reggel óta zajlik a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak sajtónyilvános újraszámlálása a Nemzeti Választási Irodában (NVI).  
Közérdekű Gyanús, hogy Olaszország kihúzta a G7 zárónyilatkozatából az abortuszra vonatkozó fontos passzust
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 13:14
Olaszországot azzal vádolják, hogy visszavonta a biztonságos abortuszra vonatkozó garanciát a G7 nyilatkozatból.
Közérdekű Itt az első áldozat a Momentumnál: lemondott Donáth Anna
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 14:05
Tisztújítás lesz júliusban.
Közérdekű Teljes feldolgozottságnál Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 06:18
Kicsi a különbség, de az újraszámláláshoz ellenfelének Vitézy Dávidnak konkrét kifogásokat kell bejelentenie.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG