TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A jelek szerint folytatódik az Index „bedarálása”: ma menesztették az internetes lap főszerkesztőjét. A hírről a Financial Times is hosszabb cikkben számolt be.

Dull Szabolcsnak a munkáltatói jogokat gyakorló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bodolai László mondott fel, közölte a portál.

Dull Szabolcs, az Index menesztett főszerkesztője 2020. július 22-én a lap szerkesztőségében. (Forrás: Printscreen/444.hu) Dull Szabolcs, az Index menesztett főszerkesztője 2020. július 22-én a lap szerkesztőségében. (Forrás: Printscreen/444.hu)

Bodolai egyúttal felkérte az Index vezérigazgatói pozíciójára Szombathy Pált, az igazgatótanács egyik tagját, aki elfogadta a felkérést. Az Index igazgatótanácsába bekerült új emberként Sztankóczy András, aki eddig a Válasz Online munkatársa volt.

Dull Szabolcs közleményében a többi közt azt írta:

Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert.

A 444.hu eközben közzétett egy videót, amelyben Dull Szabolcs menesztésének körülményeiről beszélt szerkesztősége előtt. A többi közt elmondta, hogy egy pénzösszeget is felajánlottak neki abban az esetben, ha hallgat, ezt ő azonban nem fogadta el.

Hozzátette: érezték az elmúlt hetekben, hogy a szervezetüket támadják.

Én eddig tudtam ennek keresztbe állni. (...) Az Index egy erős vár, amit szét akarnak robbantani, ez most már egészen világos.           

Egyúttal arra kérte a többieket, hogy ne hallgassanak.

A Pesti Hírlapnak Bodolai cáfolta a zsarolást, mint az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, felajánlotta a főszerkesztőnek a közös megegyezéssel való távozás lehetőségét, aminek szokásos része a végkielégítés és a titoktartási záradék is, de ez teljesen bevett szokás minden cég életében.

Az Index -  közel száz munkatárs által aláírt - szerkesztőségi cikkében elfogadhatatlannak nevezte a főszerkesztő kirúgását. Szerintük a menesztés egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe,

azt nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek tekintik, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni. 

A media1 információi szerint mintegy 40 munkatárs tervezi a felmondását Dull menesztése miatt.

Az elmúlt hetekben újabb jelentős változások történtek a lap háza táján: június végén lemondott az Index.hu Zrt. vezérigazgatói posztjáról Pusztay András a lapműködés átalakításának tervei miatt, majd nem sokkal később utódja, Ződi Zsolt is önként távozott. Dull Szabolcsot pedig visszahívták a lap igazgatóságából. 

A félelmek szerint az Index.hu egyre inkább a kormányhoz közel álló körök befolyása alá kerül, ami a tartalomgyártásra is egyre komolyabb befolyással lesz majd. 

Dull Szabolcs menesztésének híre a nemzetközi sajtót is elérte. A Financial Times hosszabb cikkben számol be az Index főszerkesztőjének kirúgásáról, hozzátéve, hogy a független média lehetőségei egyre szűkülnek Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta.

Dull Szabolcs, az index.hu menesztett főszerkesztője a Financial Timesban (Forrás: ft.com) Dull Szabolcs, az index.hu menesztett főszerkesztője a Financial Timesban (Forrás: ft.com)

A lap emlékeztet arra is, hogy a Riporterek Határok Nélkül szervezet szerint a magyarországi média feletti ellenőrzés példa nélküli mértékű egy EU-s tagállamban. A szervezet decemberi jelentése szerint "mérgező a környezet" a független újságírók számára, de arról is beszámoltak, hogy az EU "tétlen és képtelen megakadályozni, hogy egy tagállam ennyire nyíltan gúnyt űzzön a sajtószabadságból”.

Az Index sorsa régóta kérdéses volt, Spéder Zoltán volt bankvezér-üzletember tulajdonosként jó kapcsolatokat ápolt Orbán Viktorral, ám 2016-ra kegyvesztetté vált, és 2018-ban kénytelen volt minden Index-hez kapcsolódó érdekeltségétől megválni. Az adásvétellel Ziegler Gábor, valamint a KDNP tagja, Oltyán József 50-50 százalékos tulajdont szerzett a vagyonkezelő társaságban, illetve kizárólagos irányításuk alá kerültek a cemp-x online Zrt. kiadóvállalatai, valamint az Inda-Labs Zrt. és a csoport érdekeltségébe tartozó portálok felületeit értékesítő CEMP SH Kft.

Ekkor adta el Bodolai László a Magyar Fejlődésért Alapítványt (ez az Index alapítványa) alapító NP Nanga Parbat 17 Zrt.-ben levő kizárólagos részesedését Zieglernek és Oltyánnak, bár az Index.hu jogi képviseletét korábban ellátó Bodolai megmaradt az Alapítvány kuratóriuma vezetőjének. 

"Az Index ugyan jogilag független, és emiatt továbbra is lehet a "kormány ellenzéke", azt azért érdemes megjegyezni, hogy a bevételei döntő része, hozzávetőleg a háromnegyede a sales house-on keresztül realizálódott. Így, ha az Index valóban olyan szálka a hatalom szemében, ahogy azt néhányan gondolják, akkor a bevételek elzárásával is elég jól kontrollálható. Ennek megfelelően akár az sem elképzelhetetlen, hogy a mostani tulajdonosváltás készíti elő egy Orbán-közeli cég vagy személy tulajdonszerzését" - írta az mfor.hu 2018-ban, az adásvétel megtörténtekor.

Az elmúlt hetek történései és a főszerkesztő mostani menesztése nem sok jóval kecsegtet a legnagyobb magyar lap további sorsát illetően.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Orbán Viktor bejelentette a szigorításokat: kijárási korlátozás és rendkívüli jogrend jön
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 19:16
Orbán Viktor a keddi kormányülést követően Facebook-videóban jelentette be a rendkívüli járványvédelmi intézkedéseket.
Közérdekű Járványügyi korlátozások: kora este jön Orbán Viktor bejelentése
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 12:38
Erre az operatív törzs sajtótájékoztatóján hívták fel a figyelmet.
Közérdekű 84 korona-halott 24 órán belül
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 09:18
Ismét megdőlt a napi áldozatok számának rekordja. És a napi új azonosított esetszám rekordja is.
Közérdekű Minden tavaszi korlátozás újbóli bevezetését mérlegeli a kormány
MTI | 2020. november 3. 07:54
Jelentette ki Novák Katalin.
Közérdekű Müller Cecília továbbra is az egyéni felelősséget hangsúlyozza a védekezésben
Privátbankár.hu | 2020. november 2. 13:32
A járvány most már exponenciálisan terjed, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be azt a néhány szabályt, amit a kormányzat meghozott. Müller Cecília a tájékoztatón többször is az egyéni felelősséget hangsúlyozta, és nem említette, hogy a magas esetszám miatt a kormányzat esetleg újabb szigorításokat vezetne be.  
Közérdekű Egy idő után terhes, ha sok részvét zúdul az emberre - videóinterjú Révész Renáta Liliána gyásztanácsadóval
Szarvas György | 2020. november 1. 19:42
A koronavírus járvány miatt gyakorlatilag mindennapi tapasztalatunkká vált a halál. Révész Renáta Liliána a vele folytatott beszélgetésben arról beszél, ez a tény mennyiben változtatta meg alapvetően elutasító álláspontunkat az elmúlással szemben, és, hogy miféle megküzdési stratégiáink lehetnek a helyzet okozta szorongás kezelésére. 
Közérdekű A jövőben Müller Cecília is beleszólhat abba, hogy ki vezesse az állami kórházakat
MTI | 2020. november 1. 11:43
Javaslattevő bizottságot kért fel a kormány a kórházvezetők kiválasztására, annak lett tagja az országos tisztifőorvos.
Közérdekű Koronavírus-áldozatok: ismét megdőlt a napi csúcs
Privátbankár.hu | 2020. november 1. 09:16
69-en haltak bele a betegségbe mára virradóra.
Közérdekű Nem várhatók itthon további szigorítások a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 31. 14:11
Amíg az egyéni védekezéssel gátat lehet vetni a vírus terjedésének, addig a kormány erre támaszkodik, s ennek egyik jelentős állomása, hogy jövő hétfőtől kibővül a védőmaszk használatával kapcsolatos szabályozás - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombaton a közmédiának.
Közérdekű Újabb kiábrándító adat a járványról
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 10:45
Továbbra is nagyon sok az új koronavírusos regisztrált eset és az elhunytak száma is kimagasló. A napi új esetek, a korházban ápoltak és a lélegeztető gépen lévő száma is szomorú új rekordot jelent.
Friss
hírlevél