3p

Kiderült, mi játszotta a főszerepet a Japán Airlines és az Alaska Airline baleseténél. Fontos tanácsok az utasoknak. 

Akik gyakran utaznak repülőgépen, azoknak a könyökükön jön ki a légiutas-kísérők mondókája a biztonsági tudnivalókról a gép ajtajainak bezáródása után. Éppen ezért nem nagyon figyelnek oda. 

Értékelés jött 2024 baleseteiről. Fotó: MTI/AP/Kyodo News
Értékelés jött 2024 baleseteiről. Fotó: MTI/AP/Kyodo News

 

„Az utasok alig figyelnek oda az indulás előtti prezentációkra” – mondta Sara Nelson, a számos amerikai légitársaság légiutas-kísérőit tömörítő szakmai szervezet elnöke. Millió dolog vonhatja el a figyelmüket az elhelyezkedés részleteitől kezdve a mobiljuk nyomkodásáig. A repülőtéri wifik végül is ilyenkor még használhatók.

A két baleset tanulságainak levonása előtt fontos megjegyezni, hogy bár ezek elég sokkolóan érkeztek egymás után az új év első két hetében, ám ez nem jelenti azt, hogy a légi közlekedés ne lenne biztonságos. Nelson megjegyzi, hogy a légitársaságok spórolása az utaskísérők foglalkoztatásával, illetve az ülések számának növelése rontja az indulásnál elhangzó figyelmeztetések hatékonyságát. Tapasztalati tény, hogy ha nagyobb a személyzet, és ezért közelebbről érkezik az információ az utasokhoz, akkor jobban felkelti az érdeklődésüket.

A fegyelmezett utas a jó utas

A Japan Airlines Airbus 350-ese a leszállás után gyulladt ki, miután összeütközött a parti őrség repülőgépével. Az utóbbi ötfős személyzete életét vesztette. A nagyobb katasztrófát nem kis részben annak köszönhetően sikerült elkerülni, hogy az utasok az ezzel kapcsolatos figyelmeztetést megfogadva nem vettek magukhoz táskákat menekülésük közben. Ez meggyorsította a gép elhagyását.

Korábbi hasonló balesetek esetén előfordult, hogy egy-egy nagyon felelőtlen utas nem fogadta meg a jó tanácsot, és magához vette a kabinban tárolt csomagját. Ezzel akadályozta saját és mások menekülését.

Az Alaska Airlines Boeing 737-esének vészkijáratfedő panele szakadt le öt kilométer magasan. A légnyomáskülönbség azért nem szippantott ki senkit, kivéve néhány fejtámlát, mert a gép még nem utazómagasságban volt, ezért az utasok bekötött biztonsági övvel ültek a helyükön. Ezzel kapcsolatban hívják fel a figyelmet a szakértők arra, hogy aki leül az ülésére, az mindig kapcsolja be a biztonsági övet. Akkor is, ha nem világít az erre felszólító felirat.

Összességében a CNBC amerikai gazdasági hírtévé online verzióján megjelent beszámoló szerint a két eset tanulsága az, hogy aki meg akar úszni egy légi balesetet, az azzal teheti ezért a legtöbbet, hogy betartja a hosszú évek tapasztalatai alapján kidolgozott biztonsági procedúra minden egyes pontját.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Megtartja posztját a Magyar Péter színpadán fellépett szigetszentmiklósi városvezető?
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:02
Kenyértörésre került sor az ellenzéki színekben polgármesterré választott Nagy János, illetve az alpolgármesterét adó DK között. Júniusban utóbbi az MSZP-vel, az LMP-vel és a Párbeszéddel karöltve jelöltet állít ellene. Egy civil jelölt pedig a várost elcsúfító félkész stadion ügyének megoldásának ígéretével kíván sikert elérni.
Közérdekű Kiberbiztonsági roadshow indul
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:51
A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít.
Közérdekű Még hogy alacsony az infláció! Újabb cáfolat érkezett
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 09:09
A K&H felmérése szerint bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben, így érdemben nem változott az anyagi helyzetüket jónak vagy gyengének látók aránya.
Közérdekű Megkezdődött a taposás az olimpia miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:57
Egymásra licitálnak a sportszergyártók azért, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a párizsi olimpia reklámozási lehetőségeiből, van olyan vállalat, amely hirdetési szőnyegbombázást tervez.
Közérdekű A csalók egyből rárepültek a csodagyógyszerre
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:13
A hamisítók máris rámentek az elmúlt években megjelent súlycsökkenő készítmények fake változatainak értékesítésére és nem ez az egyetlen aggasztó hír a készítményekkel kapcsolatban.
Közérdekű Szijjártó Péter: 24 magyar jelentkezett az izraeli nagykövetségen
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:44
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter friss információkkal jelentkezett az iráni támadás után. 
Közérdekű Kit vesz maga mellé Magyar Péter: Chikán Attilát, Járai Zsigmondot, Jaksity Györgyöt, esetleg Pottyondi Edinát? - A hét videója
Juhász Gábor-Mester Nándor-Bózsó Péter | 2024. április 12. 18:53
Vajon kiket választ majd Magyar Péter, hogy húzónévként mellette álljanak, mondjuk egy óriásplakáton? Honnan jöhetnek, és ki lesz közöttük a legismertebb nő? Mely társadalmi rétegeket célszerű megszólítania? Mit tervez vidéken és mennyire fog a fitalokra fókuszálni? Hogyan tud hatni eddig passzív, vagy visszahúzódó rétegekre? Ezt elemezte a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Bózsó Péter újságíró, akik saját szakállukra castingoltak.
Közérdekű Itt a jó hír a lakáshitelre vágyóknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:28
Már öt banknál lehet akár 10 százalék önerővel lakáshitelt felvenni.
Közérdekű A nap képe: Szijjártó Péter egy jó cimborával pózolt
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:59
Menczer Tamás utódjával mosolygott jó hangulatban a tárcavezető. 
Közérdekű Magyar Péter megtalálta a megoldást – megvan, milyen párttal indulhat a választáson
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:34
Varga Judit NER-ből kiugrott volt férje Facebook-oldalán számolt be erről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG