BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 25. 20:02

A jelenleg zajló koronavírus járvány időben egybeesik a tavaszi pollenszezonnal, így a virágporra érzékenyek kettős veszélynek vannak kitéve. Alapbetegségük, ami legtöbbször valamilyen krónikus felső légúti betegséggel, gyakran pedig asztmával párosul, a járványnak fokozottan kitett csoporttá teszi őket.

foto: depositphoto.com

Az operatív törzs március 21-én megtartott tájékoztatóján lapunk felvetésére, miszerint hamarosan itt az allergiaszezon, így kérdés az is, mennyire érintheti a koronavírus az allergiásokat, Müller Cecília országos tiszt főorvos úgy fogalmazott: sajnos minden krónikus betegségben szenvedő embernek, így az allergiásoknak is nagyobb kockázata van a koronavírussal szemben.

Lapunk megpróbálja összefoglalni, milyen kockázatokkal kell számolnia egy allergiásnak és az egyéb krónikus felső légúti betegségben szenvedőknek a koronavírus-járvány idején.

Népbetegség, de a költségvetést is megterheli

Magyarországon ma már népbetegségnek számít az allergia, nem túlzás, hogy milliók életét keseríti meg ez az állapot, ráadásul a közös pénztárcánkat is komolyan megterheli, hisz évente (kezelésük támogatott gyógyszerekkel történik) milliárdos tételt jelentenek a költségvetés számára a különféle antiallergén szerek, orr spray-k, és inhalátorok, de érdemes a kiesett munkaidőre is gondolni, sokan ugyanis betegállományba kényszerülnek egy-egy komolyabb pollenszezon idején.

Szezonálisan két komolyabb időszak az, amire a pollen-allergiásoknak fel kell készülniük, a kora tavaszi a természet ébredésével párhuzamosan zajlik, vagyis március végétől indul és a kora nyárba is belenyúlik. Ilyenkor minden virágzik, fű, fa, virág, vagyis aki túlérzékeny, nem is tud hova menekülni a virágpor özön elől. A későnyáron virágzó parlagfű az igazán kemény dió, ennek a gyomnövénynek a pollenje rendkívül agresszív, ezért az általa kiváltott allergiás reakció is igen intenzív.

A jelenleg zajló koronavírus járvány időben egybeesik a tavaszi pollenszezonnal, így az érintettek kettős veszélynek vannak kitéve; de nem csak ők, hiszen itt vannak még a háziporra, állatszőre és a különféle ételekre érzékenyek népes tábora is. Vagyis a népesség jelentős része lehet különösen veszélyeztetett.

Betegségtotó: influenza, allergia, vagy COVID-19?

Tavasszal nemcsak meghűlés okozhat náthás tüneteket, hanem allergia miatt is jelentkezhet tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás – mondja Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Ilyen esetben azonban a tünetek nem múlnak el tíz nap alatt sem, hanem addig tartanak, amíg az allergén növény pollenszórása. Ez jelenthet több hetet, vagy akár hónapokat is.

A szénanátha légszomjat önmagában nem okoz. Köhögés, légszomj abban az esetben fordulhat elő, ha légúti allergia mellett asztma is kialakult. Láz egyáltalán nincs. Fáradtság előfordul, fejfájás – az orrmellék-üregek érintettsége miatt – szokott jelentkezni. Izom és ízületi fájdalmak nem jelentkeznek.

A tünetek alapján tehát viszonylag könnyen elhatárolható a vírusfertőzés okozta  betegség és az allergia.

Eddig az illetékesek elsősorban azt hangsúlyozták, hogy a krónikus betegek között a legmagasabb a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők kockázata, de mostanra egyre több szó esik arról is, hogy magas a rizikó a diabétesz esetén, és a krónikus légúti betegséggel élők körében.

Márpedig az allergiások többsége a hosszú, akár hónapokig is tartó betegség miatt bizony valamilyen krónikus felső légúti betegségben, így gyakran asztmában is szenved.

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy a légutakat támadó vírusfertőzések fokozott veszélyt jelentenek ez utóbbiak számára, a krónikus légúti betegeknek minden évben javasolt az influenza vírus elleni védőoltás és a pneumococcus, a tüdőgyulladást okozó baktérium elleni védőoltás. A koronavírus ellen jelenleg még folyamatban van a védőoltás fejlesztése, addig is azonban, amíg ezt kifejlesztik, érdemes néhány védőintézkedést megtenni, így javasolt az alapbetegség kezelése.

A vírusfertőzések ugyanis a krónikus légúti betegség tüneteinek fellángolását okozhatják, ezért fontos, hogy a kezelésük legyen jól beállított. Legyen a betegeknél  mindig elegendő gyógyszer, írassák fel a kezelőorvossal és váltsák ki azt szükség esetére, ajánlott, hogy legalább 1 hónapra elegendő gyógyszer legyen az érintetteknél.

Már levegőhöz sem jutunk

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy az asztmás betegek is fokozott veszélynek vannak kitéve vírusjárvány idején. Márpedig az allergiások többsége asztmában is szenved.

Az asztma krónikus betegség, mely a légutak gyulladásával jár. A légutak felületét borító, gyulladt nyálkahártya érzékenyebben reagál a külső hatásokra. Egyéntől függően a dohányfüst, pollenek, vegyszerek belélegzése és a légszennyezettség is ronthat a tüneteken, de a panaszok fokozódását, a rosszabbodó köhögést, köhögési rohamokat egy légúti fertőzés, így vírusfertőzés is okozhatja.

Romló egészségi állapot mellett nem elég a korábban bevált asztma gyógyszereket használni. Az sem megoldás, hogy a rohamoldó szereket használják többször, ha a korábban jól beállított kezelés mellett is egyre többször kell használni a rohamoldó szereket, akkor soron kívüli orvosi konzultáció indokolt.

A járvány terjedése olyan élethelyzetet idéz elő, amilyennel korábban még nem kellett megbirkózniuk az érintett betegeknek. Aggódunk a családtagjainkért és saját egészségünkért, a munkánk miatt, de sokakat megvisel a bezártság, az egyedüllét.

Ezek mind olyan stresszforrások, amelyek külön-külön is rontják az asztmás beteg állapotát, együttesen pedig komoly lelki megterhelést jelentenek.

Közérdekű Óriási a torlódás a magyar határon
MTI | 2020. március 28. 13:15
Négy órára nőtt a várakozási idő a csanádpalotai magyar-román autópálya-határátkelőhely kilépőoldalán a személyforgalomban szombaton a déli órákra - írta honlapján a rendőrség.
Közérdekű Koronavírus: a Spar korábban zár, és egyes termékekből mennyiségi korlátok is lesznek
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 12:44
A Spar és Interspar áruházak hétfőtől péntekig átlagosan 6:30 és 19 óra között, szombaton és vasárnap áruházanként eltérő idősávban tartanak nyitva a továbbiakban.
Közérdekű PTE: Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 15:15
Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére - közölte a Pécsi Tudományegyetem. Az összefogás vezetett eredményre.
Közérdekű Banki ügyekkel foglalkoznak, hagyatéki tárgyalást nem tűznek ki a közjegyzők
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 17:58
Halaszthatatlan banki és finanszírozási ügyekben továbbra is lehet közjegyzőhöz fordulni a kormány által elrendelt rendkívüli ítélkezési szünetben, viszont hagyatéki tárgyalást nem tűzhetnek ki a közjegyzők.
Közérdekű A legfontosabb tudnivalók a koronavírus-járványról
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 19:15
Ebben a cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat igyekeztünk összegyűjteni a fertőzés megelőzésről, magáról a betegségről, valamint a veszélyhelyzetből fakadó munkaügyi, oktatási, tömegközlekedési előírásokról, változásokról. Elmondjuk, mi a helyes eljárás a karanténban, milyen rendkívüli szabályokat kell betartani. Innen megtudhatja, mikor milyen ellátásokra jogosult a rendkívüli helyzetben. Az összefoglaló írásnak állandó helye lesz nyitóoldalunkon, és folyamatosan frissítjük.
Közérdekű Mérik az Olaszországból érkezők testhőmérsékletét a magyar reptereken
Privátbankár.hu | 2020. február 24. 12:23
Ezt az országos tisztifőorvos jelentette be. Magyarországon továbbra sem regisztráltak koronavírusos megbetegedést.
Közérdekű Kötelező biztosítás: fontos határidő közeleg
Privátbankár.hu | 2020. február 20. 09:52
Akik a novemberi kampányidőszak után, január elsejével új kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) szerződést kötöttek, azoknak február 29-én éjfélig kell eljuttatniuk az esedékes díjrészleteket régi vagy új biztosítójukhoz. A biztosítással nem rendelkező hazai gépjárművek aránya az európai átlag alatt van – állapítja meg közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Közérdekű Hatkor indult a nagytakarítás, az eredmény 160 köbméter hulladék
Privátbankár.hu | 2020. január 1. 09:53
A FKF ígéri, kora délutánra eltűnnek a mulatozás nyomai.
Közérdekű Júliustól új tb-járulékot fizetünk
Privátbankár.hu | 2019. december 11. 11:57
A parlament megszavazta a társadalombiztosítási ellátások összes rendelkezésének újraszabályozását. Az egységes, új járulék mellett az is eldőlt, hogy aki nem fizeti, az három hónap után nem veheti igénybe a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást.
Közérdekű ÁSZ-elnök: 2021-ben elkezdődhet az szja csökkentése
Privátbankár.hu | 2019. december 3. 10:26
Domokos László a kormányközeli Magyar Nemzetnek nyilatkozott.
hírlevél