BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. március 25. 20:02

A jelenleg zajló koronavírus járvány időben egybeesik a tavaszi pollenszezonnal, így a virágporra érzékenyek kettős veszélynek vannak kitéve. Alapbetegségük, ami legtöbbször valamilyen krónikus felső légúti betegséggel, gyakran pedig asztmával párosul, a járványnak fokozottan kitett csoporttá teszi őket.

foto: depositphoto.com

Az operatív törzs március 21-én megtartott tájékoztatóján lapunk felvetésére, miszerint hamarosan itt az allergiaszezon, így kérdés az is, mennyire érintheti a koronavírus az allergiásokat, Müller Cecília országos tiszt főorvos úgy fogalmazott: sajnos minden krónikus betegségben szenvedő embernek, így az allergiásoknak is nagyobb kockázata van a koronavírussal szemben.

Lapunk megpróbálja összefoglalni, milyen kockázatokkal kell számolnia egy allergiásnak és az egyéb krónikus felső légúti betegségben szenvedőknek a koronavírus-járvány idején.

Népbetegség, de a költségvetést is megterheli

Magyarországon ma már népbetegségnek számít az allergia, nem túlzás, hogy milliók életét keseríti meg ez az állapot, ráadásul a közös pénztárcánkat is komolyan megterheli, hisz évente (kezelésük támogatott gyógyszerekkel történik) milliárdos tételt jelentenek a költségvetés számára a különféle antiallergén szerek, orr spray-k, és inhalátorok, de érdemes a kiesett munkaidőre is gondolni, sokan ugyanis betegállományba kényszerülnek egy-egy komolyabb pollenszezon idején.

Szezonálisan két komolyabb időszak az, amire a pollen-allergiásoknak fel kell készülniük, a kora tavaszi a természet ébredésével párhuzamosan zajlik, vagyis március végétől indul és a kora nyárba is belenyúlik. Ilyenkor minden virágzik, fű, fa, virág, vagyis aki túlérzékeny, nem is tud hova menekülni a virágpor özön elől. A későnyáron virágzó parlagfű az igazán kemény dió, ennek a gyomnövénynek a pollenje rendkívül agresszív, ezért az általa kiváltott allergiás reakció is igen intenzív.

A jelenleg zajló koronavírus járvány időben egybeesik a tavaszi pollenszezonnal, így az érintettek kettős veszélynek vannak kitéve; de nem csak ők, hiszen itt vannak még a háziporra, állatszőre és a különféle ételekre érzékenyek népes tábora is. Vagyis a népesség jelentős része lehet különösen veszélyeztetett.

Betegségtotó: influenza, allergia, vagy COVID-19?

Tavasszal nemcsak meghűlés okozhat náthás tüneteket, hanem allergia miatt is jelentkezhet tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás – mondja Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Ilyen esetben azonban a tünetek nem múlnak el tíz nap alatt sem, hanem addig tartanak, amíg az allergén növény pollenszórása. Ez jelenthet több hetet, vagy akár hónapokat is.

A szénanátha légszomjat önmagában nem okoz. Köhögés, légszomj abban az esetben fordulhat elő, ha légúti allergia mellett asztma is kialakult. Láz egyáltalán nincs. Fáradtság előfordul, fejfájás – az orrmellék-üregek érintettsége miatt – szokott jelentkezni. Izom és ízületi fájdalmak nem jelentkeznek.

A tünetek alapján tehát viszonylag könnyen elhatárolható a vírusfertőzés okozta  betegség és az allergia.

Eddig az illetékesek elsősorban azt hangsúlyozták, hogy a krónikus betegek között a legmagasabb a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők kockázata, de mostanra egyre több szó esik arról is, hogy magas a rizikó a diabétesz esetén, és a krónikus légúti betegséggel élők körében.

Márpedig az allergiások többsége a hosszú, akár hónapokig is tartó betegség miatt bizony valamilyen krónikus felső légúti betegségben, így gyakran asztmában is szenved.

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy a légutakat támadó vírusfertőzések fokozott veszélyt jelentenek ez utóbbiak számára, a krónikus légúti betegeknek minden évben javasolt az influenza vírus elleni védőoltás és a pneumococcus, a tüdőgyulladást okozó baktérium elleni védőoltás. A koronavírus ellen jelenleg még folyamatban van a védőoltás fejlesztése, addig is azonban, amíg ezt kifejlesztik, érdemes néhány védőintézkedést megtenni, így javasolt az alapbetegség kezelése.

A vírusfertőzések ugyanis a krónikus légúti betegség tüneteinek fellángolását okozhatják, ezért fontos, hogy a kezelésük legyen jól beállított. Legyen a betegeknél  mindig elegendő gyógyszer, írassák fel a kezelőorvossal és váltsák ki azt szükség esetére, ajánlott, hogy legalább 1 hónapra elegendő gyógyszer legyen az érintetteknél.

Már levegőhöz sem jutunk

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy az asztmás betegek is fokozott veszélynek vannak kitéve vírusjárvány idején. Márpedig az allergiások többsége asztmában is szenved.

Az asztma krónikus betegség, mely a légutak gyulladásával jár. A légutak felületét borító, gyulladt nyálkahártya érzékenyebben reagál a külső hatásokra. Egyéntől függően a dohányfüst, pollenek, vegyszerek belélegzése és a légszennyezettség is ronthat a tüneteken, de a panaszok fokozódását, a rosszabbodó köhögést, köhögési rohamokat egy légúti fertőzés, így vírusfertőzés is okozhatja.

Romló egészségi állapot mellett nem elég a korábban bevált asztma gyógyszereket használni. Az sem megoldás, hogy a rohamoldó szereket használják többször, ha a korábban jól beállított kezelés mellett is egyre többször kell használni a rohamoldó szereket, akkor soron kívüli orvosi konzultáció indokolt.

A járvány terjedése olyan élethelyzetet idéz elő, amilyennel korábban még nem kellett megbirkózniuk az érintett betegeknek. Aggódunk a családtagjainkért és saját egészségünkért, a munkánk miatt, de sokakat megvisel a bezártság, az egyedüllét.

Ezek mind olyan stresszforrások, amelyek külön-külön is rontják az asztmás beteg állapotát, együttesen pedig komoly lelki megterhelést jelentenek.

Közérdekű Itt nézhető vissza az operatív törzs mai sajtótájékoztatója
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 12:23
Ezt tartotta fontosnak közölni a kormány a járványhelyzetben április harmadikán.
Közérdekű Jövő szerdán döntenek Orbánék a kijárási korlátozások folytatásáról
Székely Sarolta | 2020. április 3. 07:55
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorának adott interjút. 
Közérdekű Itt nézhető vissza az operatív törzs mai sajtótájékoztatója
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 12:09
Ezt tartotta fontosnak közölni a kormány a járványhelyzetben.
Közérdekű Magyarország elvesztette a kvótapert
MTI | 2020. április 2. 11:29
Lengyelországgal és Csehországgal együtt. EU-s jogot sértettünk, amikor 2015-ben nem vettük át a menekülteket, mondta ki ma az unió bírósága.
Közérdekű Jogtalanul használták fel a Privátbankár.hu cikkét
Pásztor András | 2020. április 2. 09:55
Tegnap este egy szélsőjobboldali portál a kiadó és a szerző hozzájárulása nélkül teljes terjedelmében átvette Káncz Csaba publicistánk tegnap délután megjelent cikkét. 
Közérdekű Tartsuk a távolságot - sűríti járatait a BKK a vírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 06:33
Mától gyakrabban közlekedik több fővárosi közösségi közlekedési járat annak érdekében, hogy az utasok kellő távolságban lehessenek egymástól a járműveken a koronavírus-fertőzések megelőzése érdekében.
Közérdekű Mégsem korlátozza a kormány a polgármestereket - visszavonják a módosító javaslatot
MTI | 2020. április 1. 18:26
Gulyás Gergely bejelentése szerint továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától.
Közérdekű Itt nézhető vissza az operatív törzs mai sajtótájékoztatója
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 13:20
Minden, amit a kormány szerint kedden tudni érdemes a hazai járványhelyzetről.
Közérdekű Áder János azonnal aláírta a koronavírus törvényt
MTI | 2020. március 30. 17:52
Az államfő néhány órával a törvény elfogadását követően már szentesítette is azt.
Közérdekű Óriási a torlódás a magyar határon
MTI | 2020. március 28. 13:15
Négy órára nőtt a várakozási idő a csanádpalotai magyar-román autópálya-határátkelőhely kilépőoldalán a személyforgalomban szombaton a déli órákra - írta honlapján a rendőrség.
Friss
hírlevél