<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egy új kormányzati előterjesztés szerint így akarja a kormány vonzóbbá tenni a szakmákat.
Komoly változások jöhetnek a szakképzésben. (Fotó: MTI)

Felvételi nélkül juthatnának be az ötéves technikumi képzés elvégzése után a diákok a szakirányuknak megfelelő egyetemi szakra, áll abban a kormányzati előterjesztésben, melyet az Index szerzett meg. A vonatkozó szakasz, szó szerint:

"A technikus végzettség vonzereje lehet, hogy az eredményes technikus szakmai vizsgát követően a diákok hagyományos felvételi nélkül, a szakmai vizsgájuk eredménye alapján tanulhatnak tovább a szakirányú felsőoktatásban."

Az ötlet a 2019. január 31-i keltezésű előterjesztésben a Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia részeként szerepel, mely ismét új neveket osztana a különböző középiskolai képzési formáknak. Emlékezetes, hogy a kormány a korábbi szakiskolákat vagy szakmunkásképzőket szakközépiskolává nevezte át, az érettségit is adó szakközépiskolák új neve pedig szakgimnázium lett, melyeket viszont sokkal inkább gimnáziumoknak tekintenek.

A zavarok elhárítására most visszahoznák a technikum megnevezést, mely ötéves, érettségit is adó technikusi képzést adna. Az elképzelések szerint az ötéves technikusi képzés második felében a diákok már vállalatoknál szerezhetnének gyakorlatot, és munkaszerződéssel juthatnának jövedelemhez. Akinek nem találnak munkahelyet a duális képzésben, az is ösztöndíjra lesz jogosult. A képzés negyedik éve végén csak négy tárgyból kéne érettségizni, az ötödik év végén pedig a tanulók szakmai vizsgát tennének, mely, ha sikeres, kiváltaná az egyetemi felvételit, az előterjesztés szövege szerint "az azonos ágazaton belül."

A szakmunkásképzést is átszabnák

A hároméves képzést nyújtó szakmunkásképzőket szakképző iskolává neveznék át. Itt is mindenki kapna ösztöndíjat "a tanulói juttatások a jó eredményt elérő diákok esetében a technikumban és szakképző iskolában is elérhetik a minimálbért". Az ösztöndíj egy részét az eredményes vizsga után egy összegben kapja meg a tanuló.

A Szakképzés 4.0 stratégia külön foglalkozik a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatásával. Erre a következő ötleteket sorolja fel:

  • Orientációs év a nulladik évfolyamban: az általános iskolából alapvető hiányossággal kikerülő diákokat akarják itt felzárkóztatni, bepótolni velük a szakma tanulásához szükséges alepvető kompetenciákat (írás, olvasás, számolás). A nulladik év feladata "nem az általános iskolai tananyagok ismétlése, hanem kompetenciák felmérésére alapozott fejlesztés".
  • Dobbantó program a nulladik évfolyamon: ez elsősorban a magatartási és tanulási zavarokkal küzdő, az iskolarendszerű oktatásban lemaradó vagy a rendszerből már kisodródott 15–25 éves fiatalokat vezetné vissza az oktatás vagy a munka világába.
  • Műhelyiskola a szakképző iskola harmadik évétől: itt olyan fiatalok tudnak részszakképesítést szerezni, akik lemorzsolódnának és végzettség nélkül lépnének ki a szakképzésből, vagy a Dobbantó programban alapfokú képesítést szereztek, de nem tudnak a klasszikus iskolai környezetben tanulni. "A Műhelyiskolában a szakma tanulása a gyakorlati képzés helyszínén történik. A Műhelyiskolában a tanulónak a végzettség megszerzése nem tanévhez kötött, maximum egy évig tart. Nincsenek közismereti tantárgyak. Minden ismeret a részszakképesítéshez kötődik, amelyet a tanuló a mesterétől sajátít el. A pedagógus mentorként támogatja az oktatást" - olvasható az előterjesztésben.

Hogy a középszintű oktatási rendszerrel nagyon komoly bajok vannak, az a kormány számára már jó ideje világos. A problémákat egy 2017 nyári, belsős kormányzati jelentés szedte össze, melyet annak idején az mfor.hu szerzett meg, és vesézett ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Friss adatok: 74 új koronavírus-fertőzött, 4 elhunyt
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:06
Az oltás változatlanul lassú ütemben zajlik. 
Közérdekű Harmadik oltás: megvan, hogyan kombinálhatók a vakcinák
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:02
Müller Cecília háziorvosoknak kiküldött leveléből derült ki, harmadikként kit milyen vakcinával lehet beoltani. 
Közérdekű Megugrott a koronával kórházba kerültek száma, a géppel lélegeztetetteké is nőtt, de az csak kevéssel
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 09:02
Egy beteg pedig elhunyt.
Közérdekű Megint olyan meleg lett, hogy Müller Cecília lépéskényszerbe került
MTI | 2021. július 26. 14:03
El is rendelte déltől a hőségriadót.
Közérdekű Védettségi karszalag nélkül senkit sem fognak beengedni a Forma-1 Magyar Nagydíjra
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 13:24
A karszalagot nem a Hungaroringen lehet átvenni, hanem a Deák téren vagy az M3-as mentén egy bevásárlóközpont parkolójában.
Közérdekű Itt a friss adat: 85 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 09:06
Az elmúlt 24 órában viszont senki sem halt meg a vírus következtében. 
Közérdekű Hisztériakeltés a lehallgatási botrány Gulyás Gergely szerint
Baka F. Zoltán | 2021. július 22. 10:30
Lapunk kérdéseire válaszolt a miniszter, arra is, hogy mikor kell újabb korlátozásokat bevezetni a járvány miatt.
Közérdekű A költségvetésből pótolják a hiányzó uniós ezermilliárdokat, jelentette be Gulyás Gergely
Baka F. Zoltán | 2021. július 22. 09:34
A miniszter szerint év végén lehet megtartani a népszavazást a gyermekvédelmi törvényről.
Közérdekű Kiderült, mikor találkozik Orbán Viktorral Ferenc pápa
MTI | 2021. július 21. 16:01
Nyilvánosságra hozták Ferenc pápa budapesti és szlovákiai látogatásának programját - közölte a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkársága az MTI-vel szerdán. Ferenc pápa szeptember 12-én, Budapesten a Hősök terén részt vesz a katolikus világesemény záró szentmiséjén.
Közérdekű Nincs új korona-áldozat itthon
Privátbankár.hu | 2021. július 21. 09:13
Viszont találtak 56 új fertőzöttet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos