<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A járvány most már exponenciálisan terjed, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be azt a néhány szabályt, amit a kormányzat meghozott. Müller Cecília a tájékoztatón többször is az egyéni felelősséget hangsúlyozta, és nem említette, hogy a magas esetszám miatt a kormányzat esetleg újabb szigorításokat vezetne be.  

Az operatív törzs mai tájékoztatóján ismét Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a legfrissebb adatokat és hívta fel a figyelmet a mától megváltozott járványügyi intézkedések betartásának szükségességére, kihangsúlyozva az egyéni felelősség fontosságát. 

A már ismert napi esetszámok említése mellett két számot tartott fontosnak kihangsúlyozni: a legfiatalabb elhunyt egy mindössze 28 éves fiatalember (nála nem került említésre, hogy volt-e valami alapbetegsége), míg a legidősebb elhalálozott 98 éves volt.

A maszkviselés kiterjesztésével kapcsolatban Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy ne a kiskapukat keressük, a rendelkezés értelmét és célját nézzük, és a józan ész vezessen minket minden esetben; a maszkot akár két éttermi fogás között is érdemes felvenni – mondta. 

A maszkok fajtáiról annyit mondott, hogy a legmegfelelőbb a textil orvosi maszk, az egyszer használatosokat viszont négy óránként érdemes cserélni.

A szelepes maszkok és az FFP 2-es, 3-as maszkok esetében arra hívta fel a figyelmet, hogy ezeket kifejezett azoknak az egészségügyi dolgozóknak szánták, akik egészségesek, ugyanis a kifújt levegő esetükben nem fertőz senkit. Vagyis, ha fertőzött személy viseli, az több kárt okozhat vele, mint hasznot.

Gál Kristóf az ORFK szóvivője elmondta, hogy a rendőrség mától azoknak a szövetségese, akik a szabályokat betartják. 

A rendőrség most is a fokozatosság és arányosság elvét fogja alkalmazni az ellenőrzések során, és a kereskedelmi helyiségek üzemeltetőire háruló többletfelelősségről beszélt. 

Az elmúlt hétvége rendőri intézkedéseit ismertetve elmondta: országosan 174 esetben történt intézkedés helytelen maszkhasználat miatt, 41 tömegközlekedési eszközön és 133 kereskedelmi egységben; 97 esetben a rendőrség figyelmeztetett, 37 esetben helyszíni bírságot szabott ki, míg 40 esetben feljelentette az elkövetőt. A beutazási korlátozással kapcsolatban 2 figyelmeztetés, 115 helyszíni bírság és 1 feljelentés a hétvége mérlege. Házi karantént 17508 esetben rendeltek el. 

Következtek az újságírói kérdések. 

Az Infostartnak a  PCR tesztek és a gyorstesztek arányára vonatkozó kérdésére Müller Cecília azt mondta, hogy ez utóbbiak részaránya még mindig igen csekély, szerepük elsősorban a mentőautókban lehet meghatározóbb. 

Szintén az Infostart kérdezte, hogy működik-e a megnövekedett esetszám mellett is még a kontaktkutatás. Müller Cecília válasza egyértelmű igen volt. 

Az Info Rádiónak arra a kérdésére, hogy a betegek hány százaléka kerül lélegeztető készülékre, Müller Cecília azt válaszolta, hogy hozzávetőlegesen hét. A világban ez egyébként 5 és 10 százalék között mozog - tette hozzá. 

Az RTL Klub az iránt érdeklődött, hogy a magas esetszám miatt tervez-e a kormányzat újabb szigorításokat bevezetni. Müller Cecília válaszában kihangsúlyozta, hogy Magyarországon viszonylag kevés számú szabályt hoztak, ezek szigorú betartása a járvány terjedését csökkentheti, a járványgörbét ellaposíthatja.

Az egyén felelőssége nagy – mondta, tartsuk be azokat a szabályokat, amiket meghoztunk.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű A friss adatok is bizonyítják: egyre inkább mérséklődik a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 10:30
Nagyot csökkent a heti halálos áldozatok és a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma is.
Közérdekű Vajon ki és miért utazott ma reggel honvédségi géppel Belaruszba?
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 09:32
Minszkbe repült az egyik honvédségi Airbus.
Közérdekű A mainál is alacsonyabb árak jönnek a benzinkutakon, már csak egy kicsit kell kihúzni
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 10:33
Péntektől újabb árcsökkenés jön.
Közérdekű 61 újabb Covid-halott, de levonulni látszik a mostani hullám
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 09:43
Nagyot esett az aktív fertőzöttek száma az elmúlt hét napban.
Közérdekű Tudatosabb, egészségesebb életmód felé mutatnak utat
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 14:12
Az ártalomcsökkentés szemléletének népszerűsítését, a betegségek megelőzését és visszaszorítását célzó program országos egészségügyi szűréssel is kiegészül, és a tervek szerint az ártalomcsökkentésben és megelőzésben már tevékeny további szakmai szervezetek bevonásával valósulhat meg. A társadalmi célt szolgáló programsorozat a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület, az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom és a füstmentes.hu együttműködésében indul.
Közérdekű Ennek nem fognak örülni a dohányosok
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 08:19
Betiltják az ízesített-hevített dohánytermékek forgalmazását az Unióban jövőre, miután több tagállamban is jelentősen emelkedett a népszerűségük.
Közérdekű Minisztériumi főosztályvezetőt vádoltak meg vesztegetés miatt
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 11:54
Egy minisztérium főosztályvezetője, egy szállodatulajdonos, egy uszoda ügyvezetője és egy polgármester ellen emeltek vádat hivatali vesztegetés miatt a Fővárosi Törvényszéken - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.
Közérdekű Akár be is zárhatnák a covidos oltópontokat?
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 10:11
Az utóbbi egy hétben ugyanis még kétszázan sem adatták be maguknak a vakcinát.
Közérdekű Rögtön egy új területen számít a kormány Palkovics Lászlóra
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 12:22
A Honvédelmi Minisztérium alá tartozó holdingot fogja vezetni a lemondott miniszter.
Közérdekű Készülődik az újabb járványhullám?
Privátbankár.hu | 2022. november 9. 09:48
Továbbra is enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG