Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A járvány most már exponenciálisan terjed, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be azt a néhány szabályt, amit a kormányzat meghozott. Müller Cecília a tájékoztatón többször is az egyéni felelősséget hangsúlyozta, és nem említette, hogy a magas esetszám miatt a kormányzat esetleg újabb szigorításokat vezetne be.  

Az operatív törzs mai tájékoztatóján ismét Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a legfrissebb adatokat és hívta fel a figyelmet a mától megváltozott járványügyi intézkedések betartásának szükségességére, kihangsúlyozva az egyéni felelősség fontosságát. 

A már ismert napi esetszámok említése mellett két számot tartott fontosnak kihangsúlyozni: a legfiatalabb elhunyt egy mindössze 28 éves fiatalember (nála nem került említésre, hogy volt-e valami alapbetegsége), míg a legidősebb elhalálozott 98 éves volt.

A maszkviselés kiterjesztésével kapcsolatban Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy ne a kiskapukat keressük, a rendelkezés értelmét és célját nézzük, és a józan ész vezessen minket minden esetben; a maszkot akár két éttermi fogás között is érdemes felvenni – mondta. 

A maszkok fajtáiról annyit mondott, hogy a legmegfelelőbb a textil orvosi maszk, az egyszer használatosokat viszont négy óránként érdemes cserélni.

A szelepes maszkok és az FFP 2-es, 3-as maszkok esetében arra hívta fel a figyelmet, hogy ezeket kifejezett azoknak az egészségügyi dolgozóknak szánták, akik egészségesek, ugyanis a kifújt levegő esetükben nem fertőz senkit. Vagyis, ha fertőzött személy viseli, az több kárt okozhat vele, mint hasznot.

Gál Kristóf az ORFK szóvivője elmondta, hogy a rendőrség mától azoknak a szövetségese, akik a szabályokat betartják. 

A rendőrség most is a fokozatosság és arányosság elvét fogja alkalmazni az ellenőrzések során, és a kereskedelmi helyiségek üzemeltetőire háruló többletfelelősségről beszélt. 

Az elmúlt hétvége rendőri intézkedéseit ismertetve elmondta: országosan 174 esetben történt intézkedés helytelen maszkhasználat miatt, 41 tömegközlekedési eszközön és 133 kereskedelmi egységben; 97 esetben a rendőrség figyelmeztetett, 37 esetben helyszíni bírságot szabott ki, míg 40 esetben feljelentette az elkövetőt. A beutazási korlátozással kapcsolatban 2 figyelmeztetés, 115 helyszíni bírság és 1 feljelentés a hétvége mérlege. Házi karantént 17508 esetben rendeltek el. 

Következtek az újságírói kérdések. 

Az Infostartnak a  PCR tesztek és a gyorstesztek arányára vonatkozó kérdésére Müller Cecília azt mondta, hogy ez utóbbiak részaránya még mindig igen csekély, szerepük elsősorban a mentőautókban lehet meghatározóbb. 

Szintén az Infostart kérdezte, hogy működik-e a megnövekedett esetszám mellett is még a kontaktkutatás. Müller Cecília válasza egyértelmű igen volt. 

Az Info Rádiónak arra a kérdésére, hogy a betegek hány százaléka kerül lélegeztető készülékre, Müller Cecília azt válaszolta, hogy hozzávetőlegesen hét. A világban ez egyébként 5 és 10 százalék között mozog - tette hozzá. 

Az RTL Klub az iránt érdeklődött, hogy a magas esetszám miatt tervez-e a kormányzat újabb szigorításokat bevezetni. Müller Cecília válaszában kihangsúlyozta, hogy Magyarországon viszonylag kevés számú szabályt hoztak, ezek szigorú betartása a járvány terjedését csökkentheti, a járványgörbét ellaposíthatja.

Az egyén felelőssége nagy – mondta, tartsuk be azokat a szabályokat, amiket meghoztunk.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Új német módszer a súlyos lefolyású Covid kezelésére
MTI | 2021. január 24. 16:23
Több százmillió eurós ráfordítással új terápiát vezetnek be Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) súlyos lefolyásának megelőzésére - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban.
Közérdekű Ausztriába sem érkezhet meg a beígért mennyiségű oltóanyag
MTI | 2021. január 24. 15:47
Ausztriában is meginoghat az oltási kampány, miután a svéd-brit AstraZeneca gyógyszergyártó cég bejelentette, hogy az első negyedévben nem tudja vállalni a megígért oltóanyag leszállítását - írták a hét végén az osztrák lapok.
Közérdekű Egymillió ember oltásához szükséges vakcina érkezik 90 nap alatt
MTI | 2021. január 24. 10:33
Naponta csaknem száz ember hal bele a koronavírusba Magyarországon, és 10-15 milliárd forintos kárt szenved el a magyar gazdaság az érvényben levő korlátozó intézkedések miatt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Közérdekű Két és fél hónapja haltak meg ilyen kevesen idehaza a Covidban
Privátbankár.hu | 2021. január 24. 09:22
Az elmúlt huszonnégy órában 64-en veszítették az életüket. Ez azt jelenti, hogy már ötödik napja száz alatti az áldozatok száma, s harmadik napja csökken.
Közérdekű Operatív törzs: rendőri intézkedés várhat a tiltások ellenére kinyitó vendéglátóhelyekre
Kollár Dóra | 2021. január 22. 12:54
Részletek az orosz vakcináról, szennyvíz-adatok - egyebek mellett ezek a témák is előkerültek az operatív törzs mai tájékoztatóján. 
Közérdekű Folyamatosan csökken a kórházban kezelt koronavírusosak száma
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 08:47
Folyamatosan csökken a nyomás az egészségügyön, legalábbis a naponta megjelenő adatok erre engednek következtetni. Legutóbb október végén voltak ennyire kevesen kórházban a koronavírussal összefüggésben.
Közérdekű Gulyás Gergely: lehet majd választani a vakcinák közül
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 11:58
A szokásos heti Kormányinfón ezúttal is központi kérdés volt a vakcina, amely kapcsán több fontos tudnivalót megosztott Gulyás Gergely.
Közérdekű A mutáns vírusok még nem lelhetők fel nagy számban Magyarországon
Szarvas György | 2021. január 20. 13:56
Egy hét múlva érkezik Magyarországra a következő vakcinaszállítmány, addig is a ma megjött Pfizer-oltóanyag 36 ezer fő oltására lesz elegendő, pár nap alatt pedig ez is el fog fogyni – mondta Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Közérdekű Friss adat: 976 új fertőzöttet azonosítottak idehaza
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 09:10
95 újabb áldozat.
Közérdekű Müller Cecília keddi intelme: többet ér az oltás, mint annak elkerülése
MTI | 2021. január 19. 13:21
Lenne kapacitás a gyors oltásra, de egyelőre kevés a vakcina – derült ki az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján, ahol Müller Cecília megint elmondott egy intelmet.
Friss
hírlevél