Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az év utolsó napjával megszűnik az OKJ-s képzések eddigi rendszere, és jövőre már csak az eddigieknél nehezebben, esetenként hosszabb idő alatt lehet majd csak államilag elismert szakképesítéshez jutni. A december azonban még nyitva áll: aki akar, még gyorsan jelentkezzen az év végéig élő szabályozás szerint. Ostromolják is az érintett felnőttképző intézményeket a jelentkezők. Vezetőket kérdeztünk a helyzetről.

Az interjú eredetileg laptársunk, az eletforma.hu oldalán jelent meg.

Továbbra is hatalmas az igény a rugalmasabb időbeosztású, tanfolyami rendszerben induló képzések iránt, de a felnőttképzők már csak december 31-ig indíthatnak OKJ-s képzéseket.

Ettől az időponttól kezdve az úgynevezett alapszakmák már csak iskolai oktatás keretében sajátíthatók el, és csak a többi, úgynevezett résszakma sajátítható el továbbra is tanfolyami keretek között. A változtatás részletes indoklása elolvasható A felnőttképzés megújítása 2020. című kormányzati dokumentumban.

Fotó:pixabay.comFotó:pixabay.com

Ennek megfelelően az Országos Képzési Jegyzéket a Szakmajegyzék váltja fel, mely mindössze 174 alapszakmát tartalmaz; korábban az Országos Képzési Jegyzékben még összesen 766 államilag elismert szakmai képzés szerepelt.

A változás keretében több népszerű szakma teljesen kikerül a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben, 2-5 év alatt lesz majd megszerezhető.

Az alapszakmák ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban másfél-három év alatt lennének elsajátíthatók.

Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól pedig csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni.

A Szakmajegyzék alapján tanfolyami formában mindössze 73 rész-szakképesítést lehet majd tanulni. Bár a jelenlegi információk szerint a felnőttképzésben korlátozás nélkül annyi specializáció és rész-szakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerőpiac indokol, a megjelent képzési jegyzéken kívül egyelőre nincs pontos információ, milyen képzéseket lehet majd 2021-től rugalmasabb, tanfolyami rendszerben indítani.

Ez a bizonytalanság is tovább növeli a jelentkezési kedvet az idén utoljára induló OKJ képzésekre.

A TanfolyamOKJ.hu portál adatai szerint jelentősen meg is nőtt a jelentkezők száma az idén induló, rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ-s tanfolyamokra; a fokozott érdeklődésre való tekintettel a felnőttképzők több őszi csoportot is indítanak a tanulni vágyóknak.

A most megszerzett szakmai végzettségek ugyanakkor nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak a szakképzés rendszerének megváltozása után is.

Az új törvény értelmében azok a felnőttképző intézmények, amelyek a felnőttképzésről szóló törvény szerinti engedéllyel rendelkeznek, 2021. január 1-jétől csak részszakmára felkészítő szakmai oktatást és szakképesítésre felkészítő szakmai képzést indíthatnak.

A munkaerőpiaci felnőttképzésben a jövőben az oktatás és a vizsgáztatás is el fog majd válni egymástól.
Míg most az iskolák is megszervezhetik a vizsgákat, a jövőben a felnőttképzők csak tanúsítványt állíthatnak ki, a szakképesítést igazoló bizonyítványhoz pedig akkreditált vizsgaközpontban kell majd vizsgázni.

A 2019-es adatok szerint az országban 1581 felnőttképző található, ebbe a számba beletartoznak az állami és egyházi fenntartású iskolák és a szakképzési centrumok is. Utóbbiak jogosultsága továbbra is él majd, azonban a tervezet értelmében a piaci alapon működő vállalkozások és nonprofit szervezetek határozatlan időre szóló engedélye megszűnhet.

Mindenki másképp’ csinálja

Az érdeklődők megnövekedett számára utalhat, hogy az egyik legnagyobb felnőttképzéssel foglalkozó cég honlapján a következő szöveg fogadja az odalátogatókat:

„Kedves Érdeklődők és Hallgatóink! Az OKJ változások miatt hatalmas túljelentkezés, érdeklődés és információkérés irányul az EFEB dolgozói felé. Öt munkatársunk folyamatosan veszi a telefonokat, és mindannyian több, mint száz e-mailre válaszolunk naponta úgy, hogy a futó tanfolyamokat is ki kell szolgálnunk. Így is nagyon sokan lesznek, akik azt tapasztalják, hogy nem tudnak elérni, vagy e-mailjükre csak 1-2 nap késéssel tudunk válaszolni. Mindazonáltal kérjük, hogy inkább írásban (e-mailben) kérjenek információt, erre könnyebben tudnak kollégáink akkor válaszolni, amikor erre lehetőségük van.”

A Pannon Oktatási Központ által meghirdetett tanfolyamok közül csak bizonyos szakmák iránt nyilvánult meg komolyabb kereslet, ezeknél azonban a korábbi évekhez képest kétszeres, sőt esetenként háromszoros növekedést is tapasztaltak a felnőttoktatással is foglalkozó intézményben – tájékoztatta lapunkat Fődiné Nyeste Erika, felnőttképzési előadó.

Főleg a pénzügyekkel kapcsolatos szakmai tanfolyamok iránt élénk az érdeklődés, így a bér ügyintézői, a tb ügyintézői és vállalkozói mérlegképes könyvelői szakirányok esetében kellett újabb csoportokat indítani.
Népszerűek még a munkavédelmi technikusi, és a tűzvédelmi előadói szakirányok is, többségükben azok, melyekről már most tudni, hogy december 31. után kikerülnek az OKJ-s tanfolyami rendszerből.

A korábbiaknál nagyobb volt az érdeklődés az aranykalászos gazdaképzések iránt is.

A Pannon Oktatási Központ ugyanakkor már a tervezett változtatás meghirdetésével egy időben felkészült a „rohamra”, és már augusztustól elkezdett új tanfolyami csoportokat indítani. Mostanra ezek száma 14-re bővült.

A megnövekedett tanfolyami létszám ugyanakkor nem okoz gondot, a hallgatókat kényelmesen el tudják helyezni azokban a termekben, melyek a járvány miatt felszabadultak; a Központ magángimnáziumként is funkcionál, így az évfolyamok nagyobb része online oktatásban vesz részt, helyükre pedig érkezhetnek az OKJ-s tanfolyamok résztvevői.

Milyen következményei lesznek a tanulókra nézve a változásoknak?

  • A jelenleginél jóval kevesebb szakma közül lehet majd választani.
  • A képzések ára nagy valószínűséggel drágulni fog, hiszen a mainál hosszabb lesz a képzési idő.
  • Kevesebb képző közül lehet majd választani.
  • Az OKJ képzések megszűnése után több év alatt lehet majd csak elvégezni a szakmai képzéseket, ez megnehezíti a munka és család melletti szakmaváltást.
  • A külföldi munkavállalás sokkal nehezebbé válhat, hiszen egy OKJ-s végzettség megszerzése ehhez elengedhetetlennek számít.

"Az építőiparral és az egészségüggyel kapcsolatos szakmák tanfolyami keretek közötti oktatása iránt volt a korábbiaknál erőteljesebb az érdeklődés a Géniusz Plusz Oktatási Kft.-nél" – mondja Pál Zoltán ügyvezető igazgató.

Ők már szeptemberben előre szaladtak, és azon szakmák esetében, melyekről tudott volt, hogy OKJ-s keretek között 2021-től nem már indulhatnak tanfolyamok, pluszt csoportokat állítottak be.

A megnövekedett érdeklődést mutatja, hogy eddig még nem fordult olyan elő, hogy decemberben indult volna náluk tanfolyami csoport.

Mivel a Géniusz Plusz nem saját ingatlanban folytat oktatási tevékenységet, ezért a tanulói létszám bővülése miatt arra kényszerültek, hogy plusz termeket béreljenek. Erre a járványhelyzet miatt is szükség lett volna, hiszen a távolságtartás szabályainak betartása miatt a kisebb létszám is csak több teremben fér már el.

A Soter-Line Oktatási Központ oktatási igazgatója, Madarász Erik azt mondja, náluk főleg a fotós, a lakberendezői és a grafikus szakmákat oktató tanfolyamok iránt nőtt meg jelentősebben az érdeklődés, de azt is hozzátette, hogy olyan a korábbi években is előfordult, hogy még decemberben is indítottak tanulócsoportokat, bár nem olyan számban, mint idén.

Ligetvári István, az Oktáv Továbbképző Központ oktatási igazgatója úgy becsüli, hogy mintegy tíz százalékkal nőtt meg a jelentkezők száma azon szakmák esetében, melyekről tudható, hogy az új képzési rendszerben már tanfolyami keretek között nem lesznek oktathatók, bárt azt is hozzátette, hogy túljelentkezés semmiképpen sem tapasztalható.

A megnövekedett igények kielégítése miatt ők három plusz tanfolyami időpontot is beiktattak decemberre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Plusz pénzt kapnak az orvosok, ha hétvégén oltanak
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 13:33
Szerdától-szerdáig mintegy 400 ezer állampolgár beoltására számít az Operatív Törzs – derült ki a kedd déli tájékoztatón. Azt is megtudtuk, hogy egy 16 éves áldozata is van a járványnak, a háziorvosok pedig praxistól függően ezentúl 40-80 ezer forintot kapnak egy hétvégi oltási napért.
Közérdekű Új módszerrel próbálkoznak a koronavírus-szélhámosok
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 13:24
Időseket keresnek fel a lakhelyükön azzal, hogy meghozták a papírt, mellyel regisztrálni lehet az oltásra. Az operatív törzsön elhangzott: soha nem küldenek ki ilyen céllal embereket, regisztrálni csak internetes vagy postai úton lehet.
Közérdekű Tovább nő a lélegeztetőgépeken lévők száma
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 09:29
A legfrissebb hazai járvány-statisztikákból az is kiderül, hogy az elhunytak száma már 15 ezer fölé emelkedett.
Közérdekű Novák Katalin a Me Too után 3 évvel: Bízzuk a nőkre, hogy akarnak-e versenyezni!
Lénárd Lili | 2021. február 28. 19:50
Novák Katalin a héten az otthonfelújítási programról adott indexes interjújában újból pozitívan értékelte a nők magyarországi helyzetét. Habár itthon az emancipáció megosztja a közvéleményt, a Me Too a globalizáció keresztezésében egy új nemzetközi paradigmát nyitott a feminizmus iskolájában.
Közérdekű Módosul az oltási terv, javítsa át a naptárát, ha Pfizer vagy AstraZeneca vakcinát kapott!
Privátbankár.hu | 2021. február 28. 16:21
Sokkal később fogják beadni a második adagot a két gyártó oltószeréből.
Közérdekű Nem lesz benne a magyar oltási igazolványban a vakcina típusa
Privátbankár.hu | 2021. február 28. 16:14
Az oltásos applikációból is kimarad.
Közérdekű Egyre több 40-50 éves kerül kórházba koronavírussal
MTI | 2021. február 27. 16:32
Meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma és ezzel párhuzamosan nőni fog a kórházba kerülők, sőt az intenzív osztályokon kezeltek száma is - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.
Közérdekű Egy kormánypárti képviselő is lélegeztetőgépre került
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 15:50
Ezt a fideszes Bányai Gábor családja tette közzé a politikus közösségi oldalán.
Közérdekű Bezárhatják a plázákat és az iskolákat?
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 15:28
Ezt tartja megfontolandónak Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.
Közérdekű Heves reakciók – jegyzet oltás után
Ács Zsuzsa | 2021. február 27. 11:43
Barátaim azzal vigasztaltak, hogy a heves reakciókat nagyon jó jelnek kell tekinteni, mert jól reagált a szervezetem. Svájc azt fontolgatja, hogy továbbadja AstraZeneca-oltóanyag készletét. Ebben a pillanatban már én is azt gondoltam, ha lenne, eladnám – de aztán jobban lettem és egy kiadós alvás után, tiszta fejjel másként látom a kérdést. Jegyzet.
Friss
hírlevél