BUX
36 020.96
+0.25%
+88.00
OTP
10 940.00
+0.18%
+20.00
MOL
1 875.00
+0.48%
+9.00
RICHTER
6 700.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
382.00
+0.26%
+1.00
 
2019. május 2. 20:20

Az igazi reneszánsz ember, aki összeesküvés-elméletek kedvelt középpontjává vált a jelenben. Leonardo da Vinci 500 éve ezen a napon hunyt el Franciaországban, ám festményei és különös találmányainak emlékei a mai napig fennmaradtak. A legendás polihisztorra emlékeztünk.

Festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író – Leonardo da Vinci 1452. április 15-én született Anchianóban, Vinci város mellett. Neve is innen ered, hiszen a „da Vinci” lényegében azt jelenti, hogy Vinciből származó.

Az Economist cikke szerint da Vinci egész életét a zsenialitása és a fegyelmezetlensége jellemezte. Hiszen Leonardo bár egészen elképesztően tehetséges volt több területen is, korát messze meghaladva fedezett fel összefüggéseket és alkotott meg új dolgokat, halála után rengeteg befejezetlen tanulmány, találmány és nem mellesleg festmény maradt utána.

Az Antico Setificio Fiorentino, Olaszország legrégebbi, még működő selyemmalma ad otthont annak a gépezetnek, amit még 1786-ban építettek da Vinci tervei alapján, a gép a szövéshez készíti elő a szálakat. Ez a malom jelenleg a Stefano Ricci luxusmárka tulajdona, és a cég állítása szerint már Leonardo idejében is működött a gépezet. Ha ez igaz, ez egyike azon találmányainak, amelyeknek ténylegesen is volt gyakorlati haszna. De például tankot is tervezett, a képen a tervei alapján elkészített modell látható:

(Wikimedia Commons/AYArktos)

A festő után kevesebb, mint 20 kép maradt fent, ráadásul mivel munkáit sosem szignózta, ezek közt is több, ami vitatott. A kevés megmaradt festmény emellett azzal is magyarázható, hogy da Vinci szívesen kísérletezett új technikákkal, időnként egészen katasztrofális következményekkel, elég csak arra gondolni, hogy a híres „Utolsó vacsora” festmény elkészülte után alig pár évvel elkezdett lemállani a milánói templom faláról.

Nincs festészet Leonardo da Vinci nélkül

Kevés hátramaradt képe ellenére, Leonardo da Vinci alkotásai a történelem kimagasló remekműveinek számítanak. Tanulmányai, felfedezései megjelennek festményeiben, a fizika, a botanika és a geológia is hozzájárult ezek tökéletesítéséhez, ennek köszönhető például a sfumato (magyarul: „füstös, fátyolos”) festési technika is, amely a képein megjelenő alakok különleges körvonalát adta.

Ha da Vinci nem tanul anatómiát, valószínűleg nem sikerült volt olyan tökéletesen a világ legtitokzatosabb mosolya, és nem válik a világ leghíresebb festményévé a Mona Lisa. A Vitruvius-tanulmányban szintén ez a tudás köszön vissza, márpedig kevés olyan ember létezik, aki nem találkozott volna még ezzel a rajzzal.

Egy biztos, Olaszországban és Franciaországban megemlékezéseket tartanak a festőnagyság emlékére, ahol kiállításokkal, programokkal, találmányainak modernizált, megépített verzióival emlékeznek rá, ahogy az az alábbi videóból is látszik:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Kultúra Milyen bort igyunk nyáron? - videóinterjú Hercegh Ágnes borszakértővel
Szarvas György | 2020. július 5. 20:44
Számtalan alkalom kínálkozik nyáron arra, hogy bort igyunk. Ülhetünk hűvös szaletliben, a legjobb barátok társaságában, vagy izzadhatunk kondér mellett, amiben rotyog a jó kis marhapörkölt - minden helyszín és minden alkalom valamilyen bor után kiált. Na, de milyen után? A lehetőségeket Hercegh Ágnes borszakértővel vettük számba.  
Kultúra "Nincsenek külön 'nyaralós' könyveim" - interjú Szaniszló Judit íróval
Szarvas György | 2020. július 5. 17:12
Ősszel jelenik meg Szaniszló Judit második regénye, a Leli élete a Magvető kiadónál. Első könyve, a Beenged megjelenése előtt a szerző szövegeit jelentősebb irodalmi folyóiratokban és a saját blogján olvashattuk, és ez a kettősség jellemzi prózájának világát is: közérthető történeteket ír azonnal feldolgozható, mégis magas minőségű irodalmi stílusban. A szerzőt nyári olvasási szokásairól (is) kérdeztük. 
Kultúra "Egyelőre kegyes hozzám a nyár" - interjú Szabó T. Anna íróval
Szarvas György | 2020. július 4. 14:10
Nyaralás közben olvasni, már-már közhely, de nyaralás közben írni, ez bizony az írók kiváltsága. Szabó T. Anna írót többek között arról kérdeztük, híve-e annak, hogy az év közben összevásárolt könyveket a nyári szabadság alatt olvassuk ki, és azt is próbáltuk megtudni, miként vélekedik a könnyedebb műfajokról, illenek-e ezek a rekkenő hőségbe, vagy inkább a hűvösebb időkhöz passzolnak? Az interjú során arra is fény derült, mi készül ezen a nyáron az író műhelyében. 
Kultúra A hazai koncertek után járó jogdíjak 50-60 százalékát elvihette a koronavírus
MTI | 2020. július 3. 11:10
Nem vidám az Artisjus becslése a járványhelyzet miatt lefújt tavaszi-nyári koncertszezon következményeiről.
Kultúra Újranyitás a Budapest Parkban
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 19:13
A hatályos rendelet szerint augusztus 15-ig nem lehet tömegrendezvényeket tartani, arról viszont nem szól a fáma, hogy mi lesz augusztus 16-tól. Hiába indult el a szabadtéri koncertek szezonja, az ebben az üzletágban tevékenykedő cégek idei bevételeit nagyrészt elvitte a vírus. A Piac & Profit magazinban Pálffy András, a Budapest Park alapítója, stratégiai és innovációs vezetője mondja el a vállalkozás túlélési stratégiáját.
Kultúra Bekerülhetnek-e a magyar történelemtankönyvekbe a romák? - interjú Derdák Tiborral
Szarvas György | 2020. június 28. 14:29
Jelenleg is folyik egy olyan munka a Belügyminisztériumban, mely a roma oktatásüggyel rendszerszinten kíván foglalkozni, a kerettanterv módosítása van éppen napirenden. Magyarországon a romák történelme ma még nem szerves része a magyar történelemnek, és ez a tankönyvekben sem jelenik meg. Az okokról és a lehetséges megoldásról kérdeztük Derdák Tibort, a Dr. Ámbédkar középiskola igazgatóját, szociológust.
Kultúra Kapolcs harminc évéről, személyesen - interjú Galkó Balázzsal
Szarvas György | 2020. június 27. 18:04
A rendszerváltás évében indult első, tisztán kulturális rendezvénysorozat, a Kapolcsi Művészetek Völgye az elmúlt években számtalan változáson ment keresztül, legutóbb is módosult a tulajdonosi kör, de a fókusz mindig is a kultúrán volt. Galkó Balázzsal az eseményhez köthető személyes emlékeken méláztunk el egy pillanatra.
Kultúra A nap képe: Varga Mihály cirógat
Privátbankár.hu | 2020. június 26. 13:01
A pénzügyminiszter navos kiskutyával ismerkedett pénteken.
Kultúra "Házkutatástól házkutatásig éltük az életünket" - interjú Hodosán Rózával
Szarvas György | 2020. június 21. 19:33
Egyre több, közelmúltunk történetét feltáró munka jelenik meg a hazai könyvpiacon. Legutóbb Mitrovits Miklós: Tiltott kapcsolat címmel írt könyvet a hetvenes-nyolcvanas évek magyar-lengyel ellenzéki együttműködéséről. A demokratikus ellenzék soraiban a nők is hangsúlyos szerepet vittek; Hodosán Róza mesél az akkori évekről.
Kultúra A nap képe: megtartották az első koncertet Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. június 18. 11:29
De kicsit másképp, mint megszoktuk. Az össznépi pogózásra még várni kell.
hírlevél