BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. február 11. 20:00

Február 16-ig még látható a Szépművészeti Múzeum Rubens, Van Dyck és a flamand festészet aranykora című kiállítása. Dús idomú hölgyek, kerubok, élettel teli portrék. Ritkán látható ennyi remekmű egy térben!

Rubens: Krisztus siratása

A 120 művet bemutató tárlatra negyven nagy közgyűjteményből, többek között a Louvre-ból, az Ermitázsból, a Pradóból, valamint a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeztek műtárgyak. A kiállítás legfőbb célkitűzése a saját és a kölcsönzött művek révén bemutatni Peter Paul Rubens művészetének kiemelkedő kvalitását és az egész korszakra gyakorolt meghatározó hatását - olvasható a múzeum honlapján.

A több mint 3 évig tartó felújítás után 2018 októberében újranyílt Szépművészeti Múzeum kiállítása mintegy 50 neves közgyűjtemény együttműködésével jött létre, biztosítási összértéke több, mint 100 milliárd forint. Ez a Szépművészeti Múzeum elmúlt években a nemzetközi művészeti világban kivívott helyének köszönhető, mely nem csak a közel 15 milliárd forint összköltségű felújítással, de például a külföldi aukciós vásárlásokkal is indokolható.

A kiállításon megtekinthető Anthonis van Dyck Mária angol hercegnőről készült műve, amely a Christie's 2018. december 6-i esti, Old Masters árverésén szerepelt. Értékét az aukciós ház 5 millió és 8 millió font közé becsülte. A licitet a budapesti Szépművészeti Múzeum nyerte, a művet a kormány támogatásával vásárolta meg. A kép jutalékkal együtt 5 858 750 fontért kelt el, azaz 2,1 milliárd forintért került a múzeumhoz. Ez a vásárlás az intézmény utóbbi száz évének legmagasabb értékű műtárgy beszerzése.

Miért Rubens?

Peter Paul Rubens (1577-1640) a kor sztárművésze volt. Neki tulajdonítjuk a 17. századi flamand festészet egységes arculatának megteremtését, sajátos egyéni stílusa komoly hatást gyakorolt az európai festészetre. Öt élő nyelven és latinul is beszélt, tagja volt kora haladó humanista körének. Emellett diplomataként is komoly sikereket könyvelhetett el. Politikai tevékenységének köszönhető az 1630-ban létrejött békeszerződés Anglia és a spanyol udvar között.

Paulus Pontius rézmetszete Rubens önarcképe után

Elismert művész, nagyravágyó polgár

Rézmetszet önarcképe is látható a kiállításon. Amikor felkérést kapott Angliából az uralkodó portréjának elkészítésére, megfestette a bemutatkozásnak szánt önarcképét. Tudatosan használta a portré eszközeit, a képnek saját márkahirdetésével járó üzenete volt. Festményét Paulus Pontiusnak adta, hogy készítsen róla rézmetszetet, amellyel aztán a barátait ajándékozta meg. A metszeten szerzői jogi kikötés is szerepelt: csak Paulus Pontius sokszorosíthatta.

Rubens tudatos üzletember volt. A kép különlegessége, hogy azon Rubens kalapot visel. Abban a korban uralkodó előtt lehetetlen volt kalapban megjelenni, ám ő ezt a képet küldte I. Károly angol királynak. Kapcsolatuk kezdetben nem volt zökkenőmentes, később azonban eredményes diplomáciai, hírszerzési tevékenységének, műveltségének, modorának és tehetségének elismeréséüI I. Károly lovaggá ütötte.

Rubens: Vénusz és Cupido

Rubens és a nők

Két házassága volt. Szeretett első felesége halála után annak unokahúgát vette el, mindkét házasságában boldog, példás családi életet élt. Összesen 8 gyereke született. Feleségei rendre feltűnnek képein.

Rubensről talán leggyakrabban a rubensi szépségideál jut eszünkbe. Érdekes tény, hogy a nőalakjainak megfestéséhez sokszor férfiakat mintázó ókori szobrokat vagy azokról készült rajzokat használt. Ugyanakkor kétségtelen, hogy Rubens dús idomú alakjai nem mentesek a szexualitástól. Ez okozott is némi gondot 2018-ban, amikor egy két éves program keretében a flandriai régió idegenforgalmi hivatala népszerűsítette a neves flamand mestereket. Hirdetéseket adtak fel a Facebookon, amiket többek között Rubens képeivel illusztráltak, és amelyeket a közösségi portál szexuális tartalmúnak minősített és rendre eltávolított. A hivatal és a flandriai múzeumok nyílt levélben fordultak személyesen Mark Zuckerberghez, arra kérve, hogy gondolja át a döntést:

Mellek, fenekek és Peter Paul Rubens kerubjai mind illetlennek találtattak. Nem általunk, hanem önök által. Még ha titokban nevetünk is ezen, az önök kulturális cenzúrája eléggé megnehezíti az életünket

– írták a levélben.

Mennyit ér egy Rubens?

Erre a kérdésre természetesen nincs válasz, bár időről időre feltűnnek Rubens-képek a világ vezető árverési házainak aukcióin. Mint például a Sotheby’s Old Masters Drawings aukcióján 2019 januárjában, amin a sztártétel Rubens egy akt-tanulmánya volt. A rajz közel 200 évig volt a holland királyi gyűjtemény része, majd az uralkodói család úgy döntött, hogy megválik tőle.

A Sotheby's a művet 2,5-3,5 millió dollár közé becsülte, végül a jutalékokkal együtt 8,2 millió dollárért kelt el, így ez lett az eddigi legdrágábban elárverezett Rubens-rajz. A kép eladását egyébként számos kritika érte.  Mások mellett a holland múzeumok is nehezményezték, hogy a királyi család nem nekik kínálta fel először az értékes tanulmányt.

Rubens: Meztelen férfi emelt karral - tanulmány

Rubens hatása

Rubens korának kiemelkedő tehetségű művésze, megrendelői között a kereskedői réteg mellett az uralkodók és az egyház is megtalálható volt. Képeiből erő, lendület, életöröm sugárzik. Mesterien művelte a barokk korszakra jellemző színpadiasságot. Ez vallási témájú festményein is érezhető, de azokat a reneszánsz tökéletességre való törekvése helyett élettel töltötte meg.

Rubens munkásságában elsősorban a színek kifejezőerejét, az alakok dinamizmusát és vitalitását értékeli az utókor. Élete vége felé egyre több tájképet festett, utolsó műve, melyet művészi végrendeletének tekintett, a Steeni Park. Munkásságának hatása érezhető a rokokó, de a klasszicista festők művein is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Kultúra Új rendelet élesedett, koncertezhet hétvégén a Tankcsapda
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:46
A kormány áldását adta arra, hogy péntektől vasárnapig autós könnyűzenei koncerteket lehet tartani.
Kultúra Élet a négy fal között – mit tanulhatunk a hikikomoriktól?
Wéber Balázs | 2020. május 6. 20:01
Nem bírja a több hónapos bezártságot? A japán hikikomorik évekig élnek a külvilágtól elzárva. Egy részük élvezi, hogy a maga ura lehet, újratervezi életét, szabadjára engedi kreativitását. Az izolációnak persze komoly árnyoldalai is vannak.
Kultúra Eldőlt: idén nem lesz Sziget, se Balaton Sound, se Volt fesztivál
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 14:24
A szervezők azután döntöttek így, hogy kiderült: augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani a koronavírus miatt.
Kultúra Nem akarunk stresszelni, de muszáj elkezdeni a karácsonyi tervezést
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 18:44
Úgy tűnik, mégiscsak van remény a Netflixnek: ritkán ugyan, de előfordul, hogy a rendkívül felszínes munka eredménye egy valóban értékes alkotás lesz. Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen egy A diótörő-előadás, azoknak van egy jó hírünk. A bejglit még tényleg korai lenne megsütni, de van, ami nem tűr halasztást.
Kultúra A pszichiátriai kezeléseket is felforgatja a járvány
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 06:30
A koronavírus-járvány magyarországi elterjedése alaposan felforgatta a pszichiátriai betegek életét, de az ellátás egész rendszerét is. Időközben megjelentek a rendeléseken a vírusfóbiások, a kórházak pszichiátriai osztályain a személyes kapcsolatok megszakadása a korábbiaknál sokkal nehezebb helyzetet idézett elő, az orvosokon és az ápolószemélyzeten hatalmas lett a nyomás. A lapunk által megkérdezett egyik pszichiáter pedig a cikk készülésekor kapta el a kórt. 
Kultúra Könyvajánló: Magánszféra és hatalom
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 17:10
Napjainkra az információ a hatalom egyik legfőbb eszközévé vált. Jogos tehát a kérdés, hogy milyen adatokat, információkat követelhet és szerezhet meg a politikai vezetés a társadalom tagjairól, más országok állampolgárairól vagy épp a piaci résztvevőkről arra hivatkozva, hogy mindez az ő védelmüket szolgálja – például terrortámadás vagy vírusjárvány veszélye esetén.  
Kultúra Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 18:00
Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.
Kultúra Gangon élni világnézet
Szarvas György | 2020. március 27. 20:01
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.
Kultúra Koronavírus: Facebook-csoport segíti a tájékoztatást egy somogyi településen
Szarvas György | 2020. március 22. 11:29
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
Kultúra Mi lesz a színészekkel?
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 18:35
Köztudott, hogy a koronavírus-járvány következtében az elmúlt napokban bezártak a színházak, elmaradnak az előadások, fellépések. Kíváncsiak voltunk, hogy a színházaknak van-e elképzelése arról, hogy hogyan, miből fizetik a művészeiket.
hírlevél