TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Február 16-ig még látható a Szépművészeti Múzeum Rubens, Van Dyck és a flamand festészet aranykora című kiállítása. Dús idomú hölgyek, kerubok, élettel teli portrék. Ritkán látható ennyi remekmű egy térben!
Rubens: Krisztus siratása

A 120 művet bemutató tárlatra negyven nagy közgyűjteményből, többek között a Louvre-ból, az Ermitázsból, a Pradóból, valamint a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeztek műtárgyak. A kiállítás legfőbb célkitűzése a saját és a kölcsönzött művek révén bemutatni Peter Paul Rubens művészetének kiemelkedő kvalitását és az egész korszakra gyakorolt meghatározó hatását - olvasható a múzeum honlapján.

A több mint 3 évig tartó felújítás után 2018 októberében újranyílt Szépművészeti Múzeum kiállítása mintegy 50 neves közgyűjtemény együttműködésével jött létre, biztosítási összértéke több, mint 100 milliárd forint. Ez a Szépművészeti Múzeum elmúlt években a nemzetközi művészeti világban kivívott helyének köszönhető, mely nem csak a közel 15 milliárd forint összköltségű felújítással, de például a külföldi aukciós vásárlásokkal is indokolható.

A kiállításon megtekinthető Anthonis van Dyck Mária angol hercegnőről készült műve, amely a Christie's 2018. december 6-i esti, Old Masters árverésén szerepelt. Értékét az aukciós ház 5 millió és 8 millió font közé becsülte. A licitet a budapesti Szépművészeti Múzeum nyerte, a művet a kormány támogatásával vásárolta meg. A kép jutalékkal együtt 5 858 750 fontért kelt el, azaz 2,1 milliárd forintért került a múzeumhoz. Ez a vásárlás az intézmény utóbbi száz évének legmagasabb értékű műtárgy beszerzése.

Miért Rubens?

Peter Paul Rubens (1577-1640) a kor sztárművésze volt. Neki tulajdonítjuk a 17. századi flamand festészet egységes arculatának megteremtését, sajátos egyéni stílusa komoly hatást gyakorolt az európai festészetre. Öt élő nyelven és latinul is beszélt, tagja volt kora haladó humanista körének. Emellett diplomataként is komoly sikereket könyvelhetett el. Politikai tevékenységének köszönhető az 1630-ban létrejött békeszerződés Anglia és a spanyol udvar között.

Paulus Pontius rézmetszete Rubens önarcképe után

Elismert művész, nagyravágyó polgár

Rézmetszet önarcképe is látható a kiállításon. Amikor felkérést kapott Angliából az uralkodó portréjának elkészítésére, megfestette a bemutatkozásnak szánt önarcképét. Tudatosan használta a portré eszközeit, a képnek saját márkahirdetésével járó üzenete volt. Festményét Paulus Pontiusnak adta, hogy készítsen róla rézmetszetet, amellyel aztán a barátait ajándékozta meg. A metszeten szerzői jogi kikötés is szerepelt: csak Paulus Pontius sokszorosíthatta.

Rubens tudatos üzletember volt. A kép különlegessége, hogy azon Rubens kalapot visel. Abban a korban uralkodó előtt lehetetlen volt kalapban megjelenni, ám ő ezt a képet küldte I. Károly angol királynak. Kapcsolatuk kezdetben nem volt zökkenőmentes, később azonban eredményes diplomáciai, hírszerzési tevékenységének, műveltségének, modorának és tehetségének elismeréséüI I. Károly lovaggá ütötte.

Rubens: Vénusz és Cupido

Rubens és a nők

Két házassága volt. Szeretett első felesége halála után annak unokahúgát vette el, mindkét házasságában boldog, példás családi életet élt. Összesen 8 gyereke született. Feleségei rendre feltűnnek képein.

Rubensről talán leggyakrabban a rubensi szépségideál jut eszünkbe. Érdekes tény, hogy a nőalakjainak megfestéséhez sokszor férfiakat mintázó ókori szobrokat vagy azokról készült rajzokat használt. Ugyanakkor kétségtelen, hogy Rubens dús idomú alakjai nem mentesek a szexualitástól. Ez okozott is némi gondot 2018-ban, amikor egy két éves program keretében a flandriai régió idegenforgalmi hivatala népszerűsítette a neves flamand mestereket. Hirdetéseket adtak fel a Facebookon, amiket többek között Rubens képeivel illusztráltak, és amelyeket a közösségi portál szexuális tartalmúnak minősített és rendre eltávolított. A hivatal és a flandriai múzeumok nyílt levélben fordultak személyesen Mark Zuckerberghez, arra kérve, hogy gondolja át a döntést:

Mellek, fenekek és Peter Paul Rubens kerubjai mind illetlennek találtattak. Nem általunk, hanem önök által. Még ha titokban nevetünk is ezen, az önök kulturális cenzúrája eléggé megnehezíti az életünket

– írták a levélben.

Mennyit ér egy Rubens?

Erre a kérdésre természetesen nincs válasz, bár időről időre feltűnnek Rubens-képek a világ vezető árverési házainak aukcióin. Mint például a Sotheby’s Old Masters Drawings aukcióján 2019 januárjában, amin a sztártétel Rubens egy akt-tanulmánya volt. A rajz közel 200 évig volt a holland királyi gyűjtemény része, majd az uralkodói család úgy döntött, hogy megválik tőle.

A Sotheby's a művet 2,5-3,5 millió dollár közé becsülte, végül a jutalékokkal együtt 8,2 millió dollárért kelt el, így ez lett az eddigi legdrágábban elárverezett Rubens-rajz. A kép eladását egyébként számos kritika érte.  Mások mellett a holland múzeumok is nehezményezték, hogy a királyi család nem nekik kínálta fel először az értékes tanulmányt.

Rubens: Meztelen férfi emelt karral - tanulmány

Rubens hatása

Rubens korának kiemelkedő tehetségű művésze, megrendelői között a kereskedői réteg mellett az uralkodók és az egyház is megtalálható volt. Képeiből erő, lendület, életöröm sugárzik. Mesterien művelte a barokk korszakra jellemző színpadiasságot. Ez vallási témájú festményein is érezhető, de azokat a reneszánsz tökéletességre való törekvése helyett élettel töltötte meg.

Rubens munkásságában elsősorban a színek kifejezőerejét, az alakok dinamizmusát és vitalitását értékeli az utókor. Élete vége felé egyre több tájképet festett, utolsó műve, melyet művészi végrendeletének tekintett, a Steeni Park. Munkásságának hatása érezhető a rokokó, de a klasszicista festők művein is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Tovább perlik a fraknói kincset
Szakonyi Péter | 2020. november 24. 16:58
Még hosszú évekbe telik, míg végleges bírói ítélet születik az úgynevezett fraknói kincs ügyében. Az Esterházy hercegek fraknói várában őrzött műkincsegyüttest öt éve egy raktárba szállították. A közel 300 darabból álló és korábban az Iparművészeti Múzeumban kiállított páratlan gyűjtemény azóta nem látható.
Kultúra A mi hazánk Budapest - videóinterjú Koncz Zsuzsával
Szarvas György | 2020. november 22. 15:11
A napokban vehette át Budapest díszpolgára címét Koncz Zsuzsa előadóművész, és a napokban jelenik meg új lemeze a Szabadnak születtél is. A városról és a város nyújtotta szabadságról beszélgettünk a művésznővel. 
Kultúra Van bennem egy alapvető csibész - interjú Szervét Tiborral
Vidacs Éva | 2020. november 21. 18:31
Évekig úgy választottam darabot, hogy mindegy, mi az, de ő benne legyen. Láttam drámai szerepben, polgárpukkasztó előadásban és zenés komédiában is. Most viszont egy olyan arcát mutatja meg Szervét Tibor, amelyiket eddig nem ismerhettük.  
Kultúra Nagy pofont kapott a szórakoztatóipar
Baka F. Zoltán | 2020. november 19. 18:02
Sok rendezvényszervező vállalkozás nem fog felállni a járványhelyzetből – mondta a Piac & Profit magazin ma megjelenő számának adott interjúban Fülöp Zoltán, a több rendezvényt – köztük a Sziget és a Volt Fesztivált, a Balaton Soundot - összefogó Sziget Zrt. egyik fesztiváligazgatója, aki egyben az Akvárium Klubot is üzemeltető cég egyik tulajdonosa. A Sziget Zrt. bankhitellel próbálja áthidalni az idei évi veszteségeit.
Kultúra Szinkron, reklám és filmszerep - mekkora gázsikat tud kitermeli a magyar szórakoztatóipar
Szarvas György | 2020. november 15. 15:03
Bár az SzFE-n a vészhelyzet kihirdetésével kényszerűségből a tiltakozók is időlegesen visszavonulót fújnak (legalább is az épületet elhagyják), ez a több hónapos közjáték arra mindenképpen alkalmat szolgáltat, hogy megnézzük, azok, akik kikerülnek az egyetemről, milyen lehetőségekkel vágnak neki az életnek, színészként miféle megélhetésük lehet, társulati tagként vagy szabadúszóként. Mit kínál számukra a szinkron, a reklámipar, és milyen esélyeik lehetnek – anyagilag is – ha bekerülnek egy nagyjátékfilm forgatására.
Kultúra A stream a veszélyhelyzet után is velünk marad - videóinterjú Mácsai Pállal
Szarvas György | 2020. november 14. 15:43
Az Örkény Színház már a mostani őszi szezonnak is úgy ment neki, hogy a hagyományos előadások mellett számos darabot streamelve is közvetítettek a nézőknek. A legutóbbi veszélyhelyzeti intézkedések miatt a színház most bezárt, maradt a streamelés, amiről Mácsai Pál igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár ma még ez a forma gyerekcipőben jár, körülbelül ahhoz hasonlítható, mint ahol a film tartott a Lumiere fivérek idején. Szerinte ez megmarad a jövőben is, és hasonló pályát fog befutni, mint amit a filmművészet produkált a kezdetektől mostanáig. Sikerre van ítélve. 
Kultúra A kádár-korszakban minden, ami R-rel kezdődött és ajk-kal végződött, rémületet keltett az apparátusban - videóinterjú a bécsi CEU történészével
Szarvas György | 2020. november 8. 13:33
A magyar történelem nem bővelkedik kiemelkedő női politikusokban, de még ők is gyakran feledésbe merülnek a hazai emlékezetpolitikai csatározásokban. Pető Andrea a bécsi CEU történésze Rajk Júliáról megjelent életrajzában arra tesz kísérletet, hogy az árnyékból ( magának a könyvnek is Árnyékban a címe) a napvilágra hozza Rajk László özvegyének igencsak rendhagyó politikai életútját. 
Kultúra Vajon mennyit számít az életkor az amerikai elnökök megválasztásakor?
Szarvas György | 2020. november 1. 16:37
Trump második ciklusát megválasztása esetén 74 évesen kezdené el. Ezzel az életkorral mindenképpen rangidősnek számítana az indulók között, hiszen még Reagan is "csupán" 73 volt a második terminus alatt. A mostani jelöltek - így a demokrata Biden esetében is - a magas életkor miatt felmerül a kérdés, vajon érdemes-e meghúzni ebben az ügyben bármiféle korhatárt.
Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Friss
hírlevél