BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. november 28. 20:20

Figyelemreméltó válogatást közölt a Financial Times az év második felének legolvasottabb, angol nyelvű közgazdasági műveiből.


Fotó: depositphotos.com

A felvonultatott művek mind aktuális és kurrens témákat érintenek: a liberális állam, az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a mesterséges intelligencia, a társadalmi egyenlőtlenség, a bevándorlás és a környezetvédelem kérdései kerülnek terítékre. Mi a könyveknek csak egy részét ajánljuk értő olvasóink figyelmébe, ám érdemes a többit is végig böngészni, csalódás senkit sem fog érni.

Daron Acemoglu és James A Robinson, A keskeny folyosó (The Narrow Corridor) Viking, 25£/Penguin, 32$

„A szabadság az állam és a társadalom közötti hatalmi egyensúlyból származik” – írják a szerzők, a Miért is buknak el a nemzetek (Why Nations Fail) című könyvükben. A sikeres társadalmaknak erős államra van szükségük – Thomas Hobbes ezt a modellt a Leviatánnak nevezett képzeletbeli államában találta meg.Ugyanakkor ez a Leviatán egy despotikus, elnyomó jellegű képződmény lenne, míg egy Antileviatánban az anarchia lenne az úr. A kettő között helyezkedik el az a keskeny folyosó, ahol is egyensúlyba kerülhet az állam és a társadalom. Ez az, amire valójában szükségünk lenne.

Paul Blustein, Skizma: avagy Kína, Amerika és a széttöredezett világkereskedelmi rendszer (Schism: China, America and the Fracturing of the Global Trading System) Centre for International Governance Innovation, 35$

Mára az Egyesült Államok már talán meg is bánta, hogy 2001-ben Kína csatlakozott a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO). A könyvben a mostani rendszert vesézi ki a szerző, úgy, hogy annak valamifajta korrekcióját is felvázolják. Paul Blusten azt nem állítja, hogy Kína hagyja el a Szervezetet, ugyanakkor azt sem, hogy az ország rendszerszintem megsértené vállalásait. Ehelyett a szerző amellett érvel, hogy a WTO a legjobb opció arra nézve, hogy Kínát rávegye a nemzetközi közösség a játékszabályok betartására.

Roger Bootle, A MI gazdasága: Munka, egészség és jólét a robotok korában (The AI Economy: Work, Wealth and Welfare in the Robot Age), Nicholas Brearley, 20£

Bootle, a Capital Economics elnöke amellett érvel, hogy a mesterséges intelligencia (MI) gazdasági hatásai nem is különböznek annyira a korábbi technológiai átalakulásoktól, mint az sokan feltételezik. És lehet, hogy a változások sebessége nem is lesz olyan mérhetetlenül gyors; a minderre adandó helyes válasz pedig sokkal inkább az apró lépések politikája lehet, semmint az általános alapjövedelem irányába történő radikális elmozdulás. Talán meg kellene ezeket az érveket hallanunk.

Heather Boushey, Szabadon, avagy az egyenlőtlenség hogyan korlátozza a gazdaságot, és mit kezdhetünk mindezzel? (Unbound: How Inequality Constricts Our Economy and What We Can Do about It, by Heather Boushey) Harvard University Press, 22.95£/27.95$

Hosszú ideje arról folyik a vita, hogy vajon az egyenlőtlenség az az ár, amit a dinamikus gazdasági növekedésért mindenképpen meg kell fizetnünk. Heather Boushey most a kérdést a feje tetejéről a talpára állítja. Könyvében arra mutat rá, hogy valójában az egyenlőtlenség veszélyezteti a gazdaságot azzal, hogy egyenlőtlenség limitálja a humán erőforrás mennyiségét és minőségét többek közt a lehetőségek korlátozásával, a közszolgáltatási rendszer alulfinanszírozottságával, valamint a brutális albérletárakkal, egyre több embert belekényszerítve a fenntarthatatlan hitelfelvételekbe.

Kimberly Clausing, Nyitás: A szabadkereskedelem, a bevándorlás és a globális kapitalizmus előremutató esete (Open: The Progressive Case for Free Trade, Immigration, and Global Capital, by Kimberly Clausing) Harvard University Press, 22.95£/27.95$

Az egyetlen dolog, amiben növekvő módon ért egyet Amerika bal és jobboldali közönsége, hogy a szabadkereskedelem, a tőke szabad áramlása és a bevándorlás sokukat veszélyezteti. A Reed College professzora, Kimberly Clausing ezzel szemben azt állítja, hogy a világgazdaság nyitottsága jelentheti valójában a haszon forrását; sem a szabadkereskedelem, sem pedig a technológiai váltás nem az ellenségünk, ezek badarságok, állítja, ezek csak olyan érvek, melyek pont az alkalmazkodást és a lehetőségek felismerését akadályozzák.

Daniel Esty (szerk.), Egy jobb Föld: Negyven ötlet a fenntartható jövőért (A Better Planet: Forty Big Ideas for a Sustainable Future, edited by Daniel Esty) Yale University Press, 30 $

Az emberi faj csak abban az esetben fog fennmaradni, ha tevékenysége egyensúlyba kerül a természeti környezettel. A környezetvédelemnek manapság sok ellenzője akad, olyanok, akik nem bíznak a tudományban, figyelmen kívül hagyják a riasztó adatokat, és eltekintenek az ipari tevékenység hosszú távú környezeti hatásaitól" - írja Daniel Esty, a Yale professzora. A könyv kiváló ötleteket ad arra nézvést, hogy mit lehet és mit kell tenni. Továbbra is felmerül a kérdés, hogy ezekről a létfontosságú témákról folytatott vita nem válik-e végképp a süketek párbeszédévé.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Kultúra Új rendelet élesedett, koncertezhet hétvégén a Tankcsapda
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:46
A kormány áldását adta arra, hogy péntektől vasárnapig autós könnyűzenei koncerteket lehet tartani.
Kultúra Élet a négy fal között – mit tanulhatunk a hikikomoriktól?
Wéber Balázs | 2020. május 6. 20:01
Nem bírja a több hónapos bezártságot? A japán hikikomorik évekig élnek a külvilágtól elzárva. Egy részük élvezi, hogy a maga ura lehet, újratervezi életét, szabadjára engedi kreativitását. Az izolációnak persze komoly árnyoldalai is vannak.
Kultúra Eldőlt: idén nem lesz Sziget, se Balaton Sound, se Volt fesztivál
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 14:24
A szervezők azután döntöttek így, hogy kiderült: augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani a koronavírus miatt.
Kultúra Nem akarunk stresszelni, de muszáj elkezdeni a karácsonyi tervezést
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 18:44
Úgy tűnik, mégiscsak van remény a Netflixnek: ritkán ugyan, de előfordul, hogy a rendkívül felszínes munka eredménye egy valóban értékes alkotás lesz. Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen egy A diótörő-előadás, azoknak van egy jó hírünk. A bejglit még tényleg korai lenne megsütni, de van, ami nem tűr halasztást.
Kultúra A pszichiátriai kezeléseket is felforgatja a járvány
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 06:30
A koronavírus-járvány magyarországi elterjedése alaposan felforgatta a pszichiátriai betegek életét, de az ellátás egész rendszerét is. Időközben megjelentek a rendeléseken a vírusfóbiások, a kórházak pszichiátriai osztályain a személyes kapcsolatok megszakadása a korábbiaknál sokkal nehezebb helyzetet idézett elő, az orvosokon és az ápolószemélyzeten hatalmas lett a nyomás. A lapunk által megkérdezett egyik pszichiáter pedig a cikk készülésekor kapta el a kórt. 
Kultúra Könyvajánló: Magánszféra és hatalom
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 17:10
Napjainkra az információ a hatalom egyik legfőbb eszközévé vált. Jogos tehát a kérdés, hogy milyen adatokat, információkat követelhet és szerezhet meg a politikai vezetés a társadalom tagjairól, más országok állampolgárairól vagy épp a piaci résztvevőkről arra hivatkozva, hogy mindez az ő védelmüket szolgálja – például terrortámadás vagy vírusjárvány veszélye esetén.  
Kultúra Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 18:00
Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.
Kultúra Gangon élni világnézet
Szarvas György | 2020. március 27. 20:01
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.
Kultúra Koronavírus: Facebook-csoport segíti a tájékoztatást egy somogyi településen
Szarvas György | 2020. március 22. 11:29
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
Kultúra Mi lesz a színészekkel?
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 18:35
Köztudott, hogy a koronavírus-járvány következtében az elmúlt napokban bezártak a színházak, elmaradnak az előadások, fellépések. Kíváncsiak voltunk, hogy a színházaknak van-e elképzelése arról, hogy hogyan, miből fizetik a művészeiket.
hírlevél