BUX
35 188.93
-0.52%
-183.00
OTP
10 770.00
-0.74%
-80.00
MOL
1 794.00
-0.88%
-16.00
RICHTER
6 505.00
-0.08%
-5.00
MTELEKOM
382.00
-0.78%
-3.00
 
2019. november 28. 20:20

Figyelemreméltó válogatást közölt a Financial Times az év második felének legolvasottabb, angol nyelvű közgazdasági műveiből.


Fotó: depositphotos.com

A felvonultatott művek mind aktuális és kurrens témákat érintenek: a liberális állam, az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a mesterséges intelligencia, a társadalmi egyenlőtlenség, a bevándorlás és a környezetvédelem kérdései kerülnek terítékre. Mi a könyveknek csak egy részét ajánljuk értő olvasóink figyelmébe, ám érdemes a többit is végig böngészni, csalódás senkit sem fog érni.

Daron Acemoglu és James A Robinson, A keskeny folyosó (The Narrow Corridor) Viking, 25£/Penguin, 32$

„A szabadság az állam és a társadalom közötti hatalmi egyensúlyból származik” – írják a szerzők, a Miért is buknak el a nemzetek (Why Nations Fail) című könyvükben. A sikeres társadalmaknak erős államra van szükségük – Thomas Hobbes ezt a modellt a Leviatánnak nevezett képzeletbeli államában találta meg.Ugyanakkor ez a Leviatán egy despotikus, elnyomó jellegű képződmény lenne, míg egy Antileviatánban az anarchia lenne az úr. A kettő között helyezkedik el az a keskeny folyosó, ahol is egyensúlyba kerülhet az állam és a társadalom. Ez az, amire valójában szükségünk lenne.

Paul Blustein, Skizma: avagy Kína, Amerika és a széttöredezett világkereskedelmi rendszer (Schism: China, America and the Fracturing of the Global Trading System) Centre for International Governance Innovation, 35$

Mára az Egyesült Államok már talán meg is bánta, hogy 2001-ben Kína csatlakozott a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO). A könyvben a mostani rendszert vesézi ki a szerző, úgy, hogy annak valamifajta korrekcióját is felvázolják. Paul Blusten azt nem állítja, hogy Kína hagyja el a Szervezetet, ugyanakkor azt sem, hogy az ország rendszerszintem megsértené vállalásait. Ehelyett a szerző amellett érvel, hogy a WTO a legjobb opció arra nézve, hogy Kínát rávegye a nemzetközi közösség a játékszabályok betartására.

Roger Bootle, A MI gazdasága: Munka, egészség és jólét a robotok korában (The AI Economy: Work, Wealth and Welfare in the Robot Age), Nicholas Brearley, 20£

Bootle, a Capital Economics elnöke amellett érvel, hogy a mesterséges intelligencia (MI) gazdasági hatásai nem is különböznek annyira a korábbi technológiai átalakulásoktól, mint az sokan feltételezik. És lehet, hogy a változások sebessége nem is lesz olyan mérhetetlenül gyors; a minderre adandó helyes válasz pedig sokkal inkább az apró lépések politikája lehet, semmint az általános alapjövedelem irányába történő radikális elmozdulás. Talán meg kellene ezeket az érveket hallanunk.

Heather Boushey, Szabadon, avagy az egyenlőtlenség hogyan korlátozza a gazdaságot, és mit kezdhetünk mindezzel? (Unbound: How Inequality Constricts Our Economy and What We Can Do about It, by Heather Boushey) Harvard University Press, 22.95£/27.95$

Hosszú ideje arról folyik a vita, hogy vajon az egyenlőtlenség az az ár, amit a dinamikus gazdasági növekedésért mindenképpen meg kell fizetnünk. Heather Boushey most a kérdést a feje tetejéről a talpára állítja. Könyvében arra mutat rá, hogy valójában az egyenlőtlenség veszélyezteti a gazdaságot azzal, hogy egyenlőtlenség limitálja a humán erőforrás mennyiségét és minőségét többek közt a lehetőségek korlátozásával, a közszolgáltatási rendszer alulfinanszírozottságával, valamint a brutális albérletárakkal, egyre több embert belekényszerítve a fenntarthatatlan hitelfelvételekbe.

Kimberly Clausing, Nyitás: A szabadkereskedelem, a bevándorlás és a globális kapitalizmus előremutató esete (Open: The Progressive Case for Free Trade, Immigration, and Global Capital, by Kimberly Clausing) Harvard University Press, 22.95£/27.95$

Az egyetlen dolog, amiben növekvő módon ért egyet Amerika bal és jobboldali közönsége, hogy a szabadkereskedelem, a tőke szabad áramlása és a bevándorlás sokukat veszélyezteti. A Reed College professzora, Kimberly Clausing ezzel szemben azt állítja, hogy a világgazdaság nyitottsága jelentheti valójában a haszon forrását; sem a szabadkereskedelem, sem pedig a technológiai váltás nem az ellenségünk, ezek badarságok, állítja, ezek csak olyan érvek, melyek pont az alkalmazkodást és a lehetőségek felismerését akadályozzák.

Daniel Esty (szerk.), Egy jobb Föld: Negyven ötlet a fenntartható jövőért (A Better Planet: Forty Big Ideas for a Sustainable Future, edited by Daniel Esty) Yale University Press, 30 $

Az emberi faj csak abban az esetben fog fennmaradni, ha tevékenysége egyensúlyba kerül a természeti környezettel. A környezetvédelemnek manapság sok ellenzője akad, olyanok, akik nem bíznak a tudományban, figyelmen kívül hagyják a riasztó adatokat, és eltekintenek az ipari tevékenység hosszú távú környezeti hatásaitól" - írja Daniel Esty, a Yale professzora. A könyv kiváló ötleteket ad arra nézvést, hogy mit lehet és mit kell tenni. Továbbra is felmerül a kérdés, hogy ezekről a létfontosságú témákról folytatott vita nem válik-e végképp a süketek párbeszédévé.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Kultúra Mit hozott a sörforradalom? - videóinterjú Ali Rawech Szami sörfőzde tulajdonossal
Szarvas György | 2020. július 12. 06:03
Az elmúlt évek nyarai már a kézműves sörök jegyében teltek. Megjelentek a gyümölcsös és a savanyított sörök, lehet már mikró IPÁt, vagy éppen fashion IPÁt is fogyasztani; a gazdag kínálatban segít nekünk eligazodni Ali Rawech Szami sörfőzde tulajdonos.    
Kultúra Milyen bort igyunk nyáron? - videóinterjú Hercegh Ágnes borszakértővel
Szarvas György | 2020. július 5. 20:44
Számtalan alkalom kínálkozik nyáron arra, hogy bort igyunk. Ülhetünk hűvös szaletliben, a legjobb barátok társaságában, vagy izzadhatunk kondér mellett, amiben rotyog a jó kis marhapörkölt - minden helyszín és minden alkalom valamilyen bor után kiált. Na, de milyen után? A lehetőségeket Hercegh Ágnes borszakértővel vettük számba.  
Kultúra "Nincsenek külön 'nyaralós' könyveim" - interjú Szaniszló Judit íróval
Szarvas György | 2020. július 5. 17:12
Ősszel jelenik meg Szaniszló Judit második regénye, a Leli élete a Magvető kiadónál. Első könyve, a Beenged megjelenése előtt a szerző szövegeit jelentősebb irodalmi folyóiratokban és a saját blogján olvashattuk, és ez a kettősség jellemzi prózájának világát is: közérthető történeteket ír azonnal feldolgozható, mégis magas minőségű irodalmi stílusban. A szerzőt nyári olvasási szokásairól (is) kérdeztük. 
Kultúra "Egyelőre kegyes hozzám a nyár" - interjú Szabó T. Anna íróval
Szarvas György | 2020. július 4. 14:10
Nyaralás közben olvasni, már-már közhely, de nyaralás közben írni, ez bizony az írók kiváltsága. Szabó T. Anna írót többek között arról kérdeztük, híve-e annak, hogy az év közben összevásárolt könyveket a nyári szabadság alatt olvassuk ki, és azt is próbáltuk megtudni, miként vélekedik a könnyedebb műfajokról, illenek-e ezek a rekkenő hőségbe, vagy inkább a hűvösebb időkhöz passzolnak? Az interjú során arra is fény derült, mi készül ezen a nyáron az író műhelyében. 
Kultúra A hazai koncertek után járó jogdíjak 50-60 százalékát elvihette a koronavírus
MTI | 2020. július 3. 11:10
Nem vidám az Artisjus becslése a járványhelyzet miatt lefújt tavaszi-nyári koncertszezon következményeiről.
Kultúra Újranyitás a Budapest Parkban
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 19:13
A hatályos rendelet szerint augusztus 15-ig nem lehet tömegrendezvényeket tartani, arról viszont nem szól a fáma, hogy mi lesz augusztus 16-tól. Hiába indult el a szabadtéri koncertek szezonja, az ebben az üzletágban tevékenykedő cégek idei bevételeit nagyrészt elvitte a vírus. A Piac & Profit magazinban Pálffy András, a Budapest Park alapítója, stratégiai és innovációs vezetője mondja el a vállalkozás túlélési stratégiáját.
Kultúra Bekerülhetnek-e a magyar történelemtankönyvekbe a romák? - interjú Derdák Tiborral
Szarvas György | 2020. június 28. 14:29
Jelenleg is folyik egy olyan munka a Belügyminisztériumban, mely a roma oktatásüggyel rendszerszinten kíván foglalkozni, a kerettanterv módosítása van éppen napirenden. Magyarországon a romák történelme ma még nem szerves része a magyar történelemnek, és ez a tankönyvekben sem jelenik meg. Az okokról és a lehetséges megoldásról kérdeztük Derdák Tibort, a Dr. Ámbédkar középiskola igazgatóját, szociológust.
Kultúra Kapolcs harminc évéről, személyesen - interjú Galkó Balázzsal
Szarvas György | 2020. június 27. 18:04
A rendszerváltás évében indult első, tisztán kulturális rendezvénysorozat, a Kapolcsi Művészetek Völgye az elmúlt években számtalan változáson ment keresztül, legutóbb is módosult a tulajdonosi kör, de a fókusz mindig is a kultúrán volt. Galkó Balázzsal az eseményhez köthető személyes emlékeken méláztunk el egy pillanatra.
Kultúra A nap képe: Varga Mihály cirógat
Privátbankár.hu | 2020. június 26. 13:01
A pénzügyminiszter navos kiskutyával ismerkedett pénteken.
Kultúra "Házkutatástól házkutatásig éltük az életünket" - interjú Hodosán Rózával
Szarvas György | 2020. június 21. 19:33
Egyre több, közelmúltunk történetét feltáró munka jelenik meg a hazai könyvpiacon. Legutóbb Mitrovits Miklós: Tiltott kapcsolat címmel írt könyvet a hetvenes-nyolcvanas évek magyar-lengyel ellenzéki együttműködéséről. A demokratikus ellenzék soraiban a nők is hangsúlyos szerepet vittek; Hodosán Róza mesél az akkori évekről.
Friss
hírlevél