Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Dr. Antal Péternél, a mintegy 5000 műtárgyat számláló Antal-Lusztig-gyűjtemény tulajdonosánál jártunk Debrecenben. Magyarország egyik legjelentősebb magángyűjteménye szinte teljes képet ad a magyar progressziónak nevezett, a 19. század második felétől napjainkig vezető fejlődési vonalról.
Csontváry Kosztka Tivadar: Délutáni vihar Trauban, 1900

„Tanultam és gyűjtöttem, dolgoztam és gyűjtöttem, családot alapítottam és gyűjtöttem, küzdöttem, viaskodtam és gyűjtöttem, éltem és gyűjtöttem, élek és gyűjtök!” (Dr. Antal Péter)

Dr. Antal Péter műgyűjtő, gazdasági joggal foglalkozó jogász nem felel meg azoknak a sztereotípiáknak, amiket egy több milliárd forintot érő műtárgyvagyon tulajdonosáról gondolnánk. Közvetlen, szenvedélyes ember, ha képzőművészetről beszélgetünk vele. Az otthonában fogadott, majd egy rögtönzött tárlatvezetést is tartott a házban. A miliő egészen különleges. Több ezer éves kerámiák, üvegtárgyak, több száz éves bútorok és mai monokróm képek. A tulajdonos biztos ízlését dicséri, hogy ezek a korban is igen eltérő tárgyak gyönyörűen megférnek együtt, sőt párbeszédet is folytatnak egymással. Eleinte kicsit feszélyezetten mozogtunk a házban, félve, nehogy kárt okozzunk egy-egy ókori tárgyban figyelmetlenségből, de a tulajdonos megnyugtatott, hogy 4 gyerek nőtt fel ezek között a műtárgyak között és sosem tört el semmi. Dr. Antal Péter folytatja a hagyományt, ahogy annak idején neki, most a gyerekeinek válik természetessé a műtárgyakkal való együttélés, azok szeretete, tisztelete és ismerete.

Bálint Endre: Allegro Barbaro, 1971

A gyűjtemény kialakulása

Lusztig Sámuel, Dr. Antal Péter nagyapja kezdett műgyűjtésbe az 1920-30-as években. Az akkori gyűjtemény gerincét a Gresham művészeinek munkái alkották. A holokauszt következtében azonban az akkori gyűjtemény megsemmisült. Lusztig Sámuel felesége és négy gyermeke nem tért vissza Auschwitzból, Lusztig Sámuel és Edit nevű lánya élte csak túl a háborút a családból. Bár Edit mindent tudott, többé nem beszéltek róla sosem. Lusztig Edit korán bekövetkezett válása után hazaköltözött édesapjához 6 éves kisfiával, Antal Péterrel.

Lusztig Sámuel akkor már újrakezdte a műtárgyak gyűjtését, így a kisfiú számára természetessé vált, hogy Munkácsy, Csontváry vagy Gulácsy képek között éli a gyerekkorát. Bár még így sem volt magától értetődő, hogy Antal Péter is gyűjtő lesz, a Lusztig nagyapával eltöltött 23 év nem múlt el nyomtalanul. Antal Péter 13 éves volt, amikor ajándékba kapott egy festményt, 17 évesen vásárolt először aukción, és a nagypapa halála előtt 10 évvel már nyilvánvaló lett, hogy folytatja, amit Lusztig Sámuel elkezdett.

Az Antal-Lusztig-gyűjtemény Lusztig Sámuel 1978-ban bekövetkezett haláláig összegyűjtött műtárgyaiból és Dr. Antal Péter 1968 óta vásárolt tárgyaiból áll. A kollekció Magyarország legjelentősebb magángyűjteménye. Ennek nem csak az az oka, hogy mintegy 5000 tárgyat számlál, mint ahogy az sem, hogy becsült értéke több milliárd forint. A kollekció jelentőségét a színvonala adja. Művészettörténeti értéke van, a XIX. század második felétől napjainkig mutatja be a képzőművészet fejlődését, változását festményeken és szobrokon keresztül. Ezen belül is fontos részét képezik a gyűjteménynek a XX. századi festők munkái Csontvárytól Moholy-Nagyon, Kassákon, Ámos Imrén, Kornisson, Ország Lilin át egészen napjainkig. HantaÏ Simon, Riegl Judit, Fehér László és Kicsiny Balázs munkái éppúgy megtalálhatóak a gyűjteményben, mint Egry, Rippl-Rónai, Nagy István, Farkas István, Vajda Lajos vagy Bálint Endre festményei.

Moholy-Nagy László: Női portré, 1920 körül

MODEM

A debreceni önkormányzat február 13-án fogadta el az ez évi költségvetést, melyben 74 millió forinttal kevesebb jut a MODEM működtetésére, aminek következtében már számos munkatársától megvált a Művészeti Központ. Debrecennek szerződéses kötelezettsége van a BMW gyárral szemben. A város a 3 milliárd forintból felépült Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ épületét ajánlotta fel fedezetként a BMW gyár felépítéséhez szükséges 44 milliárd forintos hitelhez.

Dr. Antal Péter szenvedéllyel gyűjt. Számára sosem az adott műtárgy pénzben kifejezhető értéke számít. Nem tudja, hogy mennyit érhet a gyűjtemény, erről különböző becslések vannak. Mint megtudtuk, sosem adott el festményt, az is elvétve fordult csak elő, hogy egy-egy hőn áhított képért cserébe képet adjon. Elhivatottsággal beszél a képekről. 2000-ig nem akart a nyilvánosság felé fordulni, de azóta fontossá vált számára, hogy ne csak ő maga, hanem bárki láthassa ezeket a tárgyakat. Ezért is döntött úgy, hogy a 2006-ban felépült MODEM-nél 10 évre letétbe helyezze a képeket. Úgy tudjuk, hogy a MODEM felépítése sem független az Antal-Lusztig-gyűjteménytől.

Parlamenti pletyka járt szájról szájra, hogy van Debrecenben egy jelentős magánkollekció és a tulajdonos épp készül Pécs városával szerződni a gyűjtemény letétbe helyezéséről. Ekkor döntött Debrecen vezetése úgy, hogy az eredetileg irodaháznak tervezett épület helyett a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központot építi meg, hogy a gyűjteményt a városban tartsa, majd így kötötték meg az első megállapodást.  A 2016-ban lejárt 10 éves periódus alatt sajnálatos módon történt műkincslopás ellenére ezt a szerződést 2022-ig meghosszabbították. 2014-ben eltűnt a MODEM épületéből egy-egy az Antal-Lusztig-gyűjtemény részét képező Csontváry és Nemes Lampérth kép, melyek a nyomozás 2016-ban bekövetkezett lezárásáig sem kerültek elő. Ma sincs semmi hír a képekről, de Dr. Antal Péter abban bízik, hogy néhány év lappangás után a képek előkerülnek, és akkor majd visszavásárolhatja azokat, ahogy történt ez az előző években bekövetkezett lopásoknál is.

2016-ban Debrecen városa ugyan kártalanítást fizetett a gyűjtőnek, de számára nem a pénz, hanem a képek fontosak. A sajnálatos esemény ellenére tehát a gyűjtő meghosszabbította a megállapodást Debrecennel. Mint elmondta, hálás a városnak, a jövőben is szeretne valamiféle együttműködést. Debrecen városával közösen készül a gyűjtemény katalogizálása, annak könyv formában való kiadása. Ezek a kötetek hiánypótlóak, hiszen nem csak az egyes képek reprodukálása, de a teljes, az adott festményhez kapcsolódó dokumentáció is megtalálható lesz azokban. Erre elengedhetetlenül szükség is van, hiszen az Antal-Lusztig-gyűjtemény megkerülhetetlen. Olyan jelentős XX. századi magyar festők képei találhatók meg itt, amelyek nélkül nem valósulhatott volna meg az elmúlt évek egyetlen életmű kiállítása sem a Magyar Nemzeti Galériában, illetve számos, eddig lappangónak hitt kép is a kollekcióban található.

Ország Lili: Nagy fal II, 1955

Tervek a közeljövőben

Mind itthon, mind külföldön tervben illetve szervezés alatt vannak tematikus kiállítások a gyűjtemény anyagából. Dr. Antal Péter tapasztalata szerint a vidéki városokban megrendezett kiállítások nem igazán látogatottak, ennek okát a helyi múzeumok nem kielégítő promóciós képességének, szándékának tudja be. Ennek ellenére is fontosnak tartja, hogy a gyűjtemény éljen, vagyis látható legyen az érdeklődők számára.

Ahogy elhivatottságot érez azzal kapcsolatban is, hogy a XX. századi magyar festészet kiemelkedő művészeit külföldön is megismerjék és elismerjék. Ezért ambicionálja a külföldi kiállításokat. Megtudtuk, hogy Rómában tervez egy Ország Lili munkásságát bemutató tárlatot, ahol a művésznő olasz barátjának, Paolo Santarcangelinek A labirintusok könyve című művéből fog részleteket felolvasni annak fia.  Dr. Antal Pétert különösen fontos barátság fűzte Ország Lilihez. Megismerkedésükkor Antal 19 éves volt, Ország Lili már idős, érett művész. Barátságuk 4 éve meghatározó volt Dr. Antal Péter számára. Emberileg is sokat jelentett, számos Ország képpel gazdagodott a gyűjtemény és újabb ajtók is kinyíltak az akkor még nagyon fiatal Antal számára. Ország Lili 1978-ban bekövetkező halála máig feldolgozhatatlan sebet hagyott a gyűjtőben.

2020. kiállítások:

  • 2020. február, Ferenczy Noémi, Szentendre
  • 2020. március 1-ig Magyar Nemzeti Galéria, Farkas István
  • 2020. március 13-ig Magyar Képzőművészeti Egyetem, Korniss Dezső
  • 2020. március, Kecskemét
  • 2020. március, Vera Molnar, MODEM
  • 2020. április, Kicsiny Balázs retrospektív, MODEM
  • 2020. május-június, Budapest-2020. július, Kolozsvár
  • 2020. október, Milánó

Távolabbi jövő

Mik a tervei, mi lesz a gyűjtemény sorsa - kérdeztük a tulajdonost. Még nem tudni. Felmerült egy alapítvány létrehozása, melyben a gyűjtemény 1500 darabja lenne a törzsanyag, aminek a működtetését, a műtárgyak állagának megóvását a többi alkotás eladásából lehetne finanszírozni. A tulajdonosnak 4 gyereke van, ők azt szeretnék, ha a gyűjtemény egyben maradna. Dr. Antal Péter azonban tart attól, hogy lehetnek ma még előre nem látható körülmények, amik ezt nehezítenék, akadályoznák, és nem szeretné, ha a kollekció veszekedésre, viszályra adna okot az örökösöknek. Egy ilyen gyűjtemény kezelése nem csak komoly felelősséggel, de rengeteg munkával és pénzzel is jár. Vannak országok, ahol az állam felépít egy-egy múzeumot, hogy az ilyen kvalitású magángyűjtemények egyben látogathatók, kutathatók legyenek. Ez valós nemzeti érdek. Bár illúzióink nincsenek, reméljük, hogy Magyarország kormánya is belátja ezt. Egyszer.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra A Szabad Európából tudta meg, hogy övé az Oscar-díj - videóinterjú Rófusz Ferenccel
Szarvas György | 2021. április 4. 17:59
Rófusz Ferenc A légy című animációs filmjével érdemelte ki az Amerikai Filmakadémia legmagasabb elismerését. A díjat azonban nem vehette át azonnal, a korabeli magyar hivatalosságok ugyanis megakadályozták, hogy kiutazzon a gálára.
Kultúra A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 13:08
A Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben az Abel-díjat Lovász Lászlónak, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusának, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete (USA) munkatársának ítéli oda „meghatározó jelentőségű munkásságukért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepükért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.
Kultúra Nem a csend az alternatíva - a noÁr Mozgalom így készül március 15-re
Szarvas György | 2021. március 14. 18:43
Újabb klippel készül nemzeti ünnepünkre a noÁr Mozgalom, és személyesen Molnár Áron színművész. A Magyar cím alatt futó számban arra keresik a választ, hogy valójában mitől is érezhetjük magunkat magyarnak. Mivel a rap-számokat általában is bombaként kezelik, így számíthatunk arra, hogy a 15-én ez a szám is robbanni fog.  
Kultúra "Évek óta döglődik a POSZT" - videóinterjú Bagossy László rendezővel
Szarvas György | 2021. március 6. 14:53
Eddigi formájában megszűnik a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) névre hallgató színházi szemle. Az elmúlt évek már igencsak elromlott hangulatú fesztiváljairól, árulókról, átpolitizálódásról, SZFE-ről és a lehetséges jövőről kérdeztük a POSZT-on két díjat is elnyerő Bagossy László rendezőt, egyetemi tanárt. 
Kultúra Hun az igazság? Tananyagba emelték a történelmi fantazmagóriákat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 19:03
Eddig az általános iskolai történelem oktatás alapját a kutatásokból levont tények adták, most változott a helyzet. A magyarság vélt hőstörténete került a tankönyvekbe, az oktatóknak ezt kell most tanítani. Mindez számos történelemtanár nézetével szembe megy, ráadásul a Nemzeti Alaptanterveben foglaltaknak sem feltétel felel meg a tananyag.
Kultúra A Facebook talán felül fogja vizsgálni a policy-ját - véli Ungváry Krisztián miután a tech cég letiltotta a történész kitoresnapja.hu profilját
Szarvas György | 2021. február 19. 17:01
Idén a járvány miatt nem lehetett megtartani a kitörésnapi emléktúrát, a budapesti szovjet ostromgyűrűből 1945-ben kitörni akaró német és magyar katonák kétségbeesett akciójára emlékező hagyományos túrát. Ungváry Krisztián ezért egy virtuális túrázást lehetővé tevő oldalt készített, azért is, hogy  leszámoljon az eseménnyel kapcsolatos hamis mítoszokkal. A Facebook viszont letiltotta a történész által kreált oldalt, miután a szélsőjobboldali Szent Korona Rádió feljelentette gyűlöletbeszéd miatt. Ungváry Krisztiánt kérdeztük a hogyan továbbról.  
Kultúra Szinetár Miklós: "Én Vidnyánszky Attila helyében lemondanék" - videóinterjú az SZFE-ügyről
Szarvas György | 2021. február 17. 14:22
Szinetár Miklós rendezésével nyílt meg 1959-ben a korabeli Színház és Filmművészeti Főiskola játszóhelye, az Ódry Színpad. Az időközben egyetemmé avanzsáló intézmény mostani megszüntetve-megőrzése a vizsgaelőadásoknak is otthont adó Ódry megszűnését is jelenti. A felsőoktatási intézményben 51 éven keresztül oktató Szinetár Miklóst kérdeztük.
Kultúra Csak a szakmai kvalitások számítanak - videóinterjú Kardos Sándorral, az új operatőri társaságról
Szarvas György | 2021. január 31. 19:11
A Színház és Filmművészeti Egyetem elleni kormányzati fellépés gyakorlatilag szétrobbantotta a hazai operatőri közösséget. A nagy múltú Magyar Operatőrök Társaságából (HSC) akkor kezdődtek el a tömeges kilépések, amikor Novák Emil elnökségi tag elfogadta az egyetem új vezetésétől a rektorhelyettesi kinevezést. Mostanra a kilépők, szám szerint 42-en megalapították a Magyar Filmoperatőrök Egyesületét (HCA), mely nem kívánja firtatni a belépők politikai nézeteit, csupán a szakmai kvalitásokra koncentrál. Kardos Sándor elnökségi tag (aki operatőre volt az éppen 75. születésnapját ünneplő Bereményi Géza rendezte Tanítványoknak és az Eldorádónak is) az új szervezet megalakulásával kapcsolatban többek között arról is beszélt, hogy miként látja a két szervezet további kapcsolatát, és, hogy a kontesztáló egyetemi hallgatók és oktatók által létrehozott #freeSzFE Egyesülettel együtt milyen esély van arra, hogy a későbbiekben egy színház és filmművészeti szabadegyetem alapjait lefektessék.  
Kultúra Scherer Péter: „Azt üzenem a fiataloknak, ne adják fel, amit nagyon akarnak’”
Vidacs Éva | 2021. január 30. 17:32
Scherer Péter közel negyven éve kötelezte el magát a színészettel, mégis akkor égett be a köztudatba, amikor eljátszotta a Válótársak egyik főszerepét, de ezt nem bánja, ahogyan azt sem, hogy sokszor csetlő-botló, megmosolyogtató figurákat alakít. Pepe civilben is nagyon vicces, talán még sosem nevettem ennyit interjú közben, és hogy valóban szellemes, annak bizonysága, hogy tavaly ő kapta Karinthy-gyűrűt is. 
Kultúra Egy mai Opera nem lehet minden részletében azonos a másfélszáz évvel ezelőttivel - véli Zoboki Gábor
Szakonyi Péter | 2021. január 24. 18:15
Korszerűsítés vagy teljes műemléki rekonstrukció? Éveken át e kettő között hányódott az Operaház felújítása. Míg az előbbi alapvetően ráncfelvarrást, az utóbbi viszont a pincétől a padlásig tartó restaurálást és korszerűsítést jelent - persze sokmilliárd forintos különbséggel. A nemzeti dalszínházat most már bizonyosnak látszik, hogy decemberben átadják - az idén. A részletekről Zoboki Gábort az Opera teljeskörű rekonstrukciójáért felelős építészt kérdeztük.
hírlevél
depositphotos