1p
Kétszázötven tételből 124 végzett millió forint feletti leütési árral a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén. Bortnyik Sándor Lámpagyújtója 170 millió forintért kelt el.
Kétszázötven tételből 124 végzett millió forint feletti leütési árral a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén. Köztük a legizgalmasabb, a százmillió forintos árról indított és százhetven millióig szárnyaló mű, Bortnyik Sándor Lámpagyújtója volt, amely az utóbbi évtized legmagasabb kikiáltási árú festménye a magyar műtárgypiacon.

A nyolc évtizedes rejtőzködés után előkerült, monumentális méretű, kivételes kvalitású Lámpagyújtó az 1921-es év remeke. Akkor született, amikor az emigrációba kényszerült Bortnyik avantgárd festményeivel a világ élvonalába tartozott.

Az előbb svájci, majd osztrák magángyűjteményben lappangó Lámpagyújtót mindeddig csak katalógusokból, korabeli és későbbi leírásokból, Dénes Zsófia cikkéből ismerte a szakma. Kiállítva mindössze egyszer volt, 1922-ben Berlinben, a Sturm Galériában. S egy korabeli rézkarc után Bortnyik által 40 évvel később készített másolata sejtette nagyszerűségét. Ez az eredeti, ragyogó koloritú, kiérlelt, temperával, papírra festett mű alkotói pályája csúcsán mutatja be Bortnyik művészi tehetségét. Méltán adott érte a licitverseny győztese, egy telefonos vásárló 170 millió forintot.

Szinyei Merse Pál életművének azért fontos darabja a Táj patakkal, mert azt a határt jelzi, amelyen a mester hosszas visszavonulás után újra ecsetet vett a kezébe, amikor 1883-ban a szabadban, természet után kezdett festeni. Kikiáltási árát éppen 10 millióval meghaladva, 38 millió forinton ütötték le.

Batthyány Gyula nagyméretű szecessziós Kerti mulatságáért 18 ezer forintról 28 millió forintig tartott a verseny. Míg kedvelt lovas témájának egyikét, a Hölgylovast, 18 millió forintig licitálták.  

Csók István egyik legismertebb, legnépszerűbb képe a Műteremsarok (Festő és modellje), amelynek több változatát is megfestette. A most elárverezett variáció tömörebb, összefogottabb, kiérleltebb, mint az 1905-ös, első festmény. 15 millió forintról indult, és 24 millió forintnál végzett.

Négy Aba Novák Vilmos-festmény közül egy ragyogó koloritú olasz táj és egy harsány vásári jelenet egyaránt 22 -22 millió forintot ért meg. Igali tájképe 15, egy New York-i akvarellje pedig 2,2 millió forintért lett új tulajdonosáé.

1930-ban Patkó Károly Aba Novákkal együtt járt itáliai tanulmányúton. Mindkettőjüket magával ragadta a táj sokszínűsége, szépsége, amit pasztell technikával adtak vissza. Patkó Károly egyik legszebb e korszakból való műve a Napsütötte itáliai táj 26 millió forintért került egy gyűjtőhöz. 

A magyar festészet egyik legszebb páros portréja Ámos Imre Messzevágyók (Kettős arckép) című vászna. Jól járt, aki 22 millió forintért megszerezte ezt a lírai hangulatú képet.

Ámos feleségétől, Anna Margittól 10 millió forintért kelt el egy finom, temperával papírra festett női arckép. Ez rekord ár az Anna Margit eladásokban. 

A tízmillió forint feletti kategóriában két Gulácsy Lajos, több Mednyánszky László, Iványi Grünwald Béla, Ligeti Antal, Perlrott Csaba Vilmos-festmény végzett

Sokszoros licitemelkedést ért el több alacsonyról indított alkotás, Jándi Dávid, (320 ezerről 2 millió forintra), Holesch Dénes (250 ezerről 1,5 millió forintra) Pittner Olivér (160 ezerről 900 ezer forintra).

Négy fotót is beillesztett a galéria az árverési kínálatba. Két Rónai Dénes művészportré 320, illetve 340 ezer forintért, míg Friedmann Endre két fotója 360, illetve 600 ezer forintért kelt el.

Kincset érő ötlet: hova menekülhet a pénz?
Ez nem az Ön Picassója véletlenül? 
Sosem látott milliók az aukciókon

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hol a legjobb Európában vonatozni?
Elek Lenke | 2024. május 19. 14:22
Magyarország az előkelő 10. helyen végzett.
Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG